Ухвала
від 20.09.2021 по справі 686/17248/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/17248/20

Провадження № 1-кс/686/9464/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому клопотання прокурора Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, передбачених ст.194 КПК України стосовно підозрюваного

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця міста Хмельницького, який одружений, працює адміністратором ринку ТзОВ «ТСЦ «Кооператор», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, -

у кримінальному провадженні №62020240000000028,

встановив:

17.09.2021 року прокурор Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області з клопотанням, про продовженнястроку виконанняобов`язків які покладені на підозрюваного ОСОБА_5 в межах строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №62020240000000028.

В обґрунтування поданого клопотання зазначено, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України. В рамках даного кримінального провадженні стосовно останнього був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення визначеного розміру застави та покладення у цьому випадку обов`язків, передбачених ч.5 ст.194КПК України.У зв`язкуіз внесеннямвизначеного судомрозміру застави ОСОБА_5 був звільненийз-підварти.Строк діїпокладених напідозрюваного обов`язківспливає 23.09.2021року,а завершитидосудове розслідуваннядо вказаногостроку непредставляється можливим,у зв`язкуіз складністюкримінального провадження,що зумовлено,значним обсягомпроцесуальних дій,на данийчас необхіднопровести щеряд слідчих(розшукових)дій.При цьому,визначені ст.177КПК Україниризики продовжують існувати.

Заслухавши думку прокурора, який наполягав на задоволенні клопотання, підозрюваного та його захисника, які при вирішення поданого клопотання покладалися на розсуд суду, проте зазначили, на його необґрунтованість, дослідивши матеріали клопотання та надані матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що слідчими Слідчого відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №62020240000000028, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 369, ч. 1 ст. 190 КК України.

Також встановлено, що СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021243000001045, яке було зареєстроване у ЄРДР 18.06.2021 року за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення ч. 3 ст.369 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження 28.07.2021 року ОСОБА_5 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.369 КК України за наступних обставин.

Близько 13:20 год. 03.02.2021, ОСОБА_5 , перебуваючи поблизу автозаправної станції «ANP», що за адресою: м. Хмельницький, вул. Львівське шосе, буд. 27-А, діючи умисно, з корисливих мотивів, отримав від ОСОБА_6 грошові кошти у розмірі 20 000 гривень, якими у подальшому заволодів шляхом обману, повідомивши ОСОБА_6 неправдиву інформацію та переконавши в необхідності надання через нього службовим особам Державної фіскальної служби України неправомірної вигоди у розмірі 30 000 гривень за невтручання з їх боку у підприємницьку діяльність ОСОБА_6 .

При цьому, ОСОБА_6 , будучи переконаним у необхідності такого сприяння ОСОБА_5 , надав останньому для подальшої передачі у якості неправомірної вигоди службовим особам Державної фіскальної служби України за невтручання з їх боку в його підприємницьку діяльність, хоча насправді ОСОБА_5 наміру передавати зазначені грошові кошти нікому не мав, а лише, шляхом обману, прагнув ними заволодіти та таким чином підбурив ОСОБА_6 до надання неправомірної вигоди службовим особам.

Окрім цього, 18.06.2021 близько 15:30 години ОСОБА_5 , з метою встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України, був запрошений для дачі пояснення, в порядку ч. 8 ст. 95 КПК України, до слідчого відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області та діючи умисно, з метою уникнення кримінальної відповідальності, знаходячись в службовому кабінеті № 430, адміністративної будівлі Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, що по вулиці Пушкіна, 15 у м. Хмельницький, разом з заступником начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_7 , достовірно знаючи що останній, відповідно до своїх службових обов`язків, займає відповідальне становище, в ході розмови, запропонував надати йому неправомірну вигоду в сумі 1000 доларів США (одна тисяча доларів США), що згідно курсу НБУ станом на 18.06.2021 становить 27 171 гривню 20 копійок (двадцять сім тисяч сто сімдесят одну гривню 20 копійок) за його сприяння, в межах наданих йому повноважень, у вирішенні питання щодо закриття кримінального провадження та уникнення ОСОБА_5 кримінальної відповідальності, на що від ОСОБА_7 отримав відмову.

У свою чергу, заступник начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_7 , того ж дня 18.06.2021, діючи відповідно до вимог ст. 24 Закону України «Про запобігання корупції», після відмови від отримання неправомірної вигоди про вказаний факт письмово повідомив керівника правоохоронного органу, а саме начальника Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області.

В подальшому, 27.07.2021, близько 14:30 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, у власних інтересах, будучи достовірно обізнаним про те, що ОСОБА_7 є заступником начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області та являється службовою особою, яка займає відповідальне становище, реалізуючи свій єдиний злочинний умисел, спрямований на надання службовій особі неправомірної вигоди за вчинення ним дій в інтересах ОСОБА_5 , перебуваючи у службовому кабінеті № 430, в якому працює заступник начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_7 , розташованого у адміністративні будівлі Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, що по вулиці Пушкіна, 15 у м. Хмельницький, в ході розмови із останнім, попросив ОСОБА_7 за винагороду посприяти, в межах наданих йому повноважень, у вирішенні питання щодо уникнення кримінальної відповідальності за вчинення ним кримінального правопорушення, після чого дістав із кишені свого одягу кошти в сумі 800 доларів США гривень, що згідно курсу НБУ станом на 27.07.2021 становить 21 584 гривні 40 копійок (двадцять одна тисяча п`ятсот вісімдесят чотири гривні 40 копійок), та поклав їх під канцелярське приладдя, яке розташоване на робочому столі ОСОБА_7 , і таким чином надав йому неправомірну вигоду.

Своїми умисними діями, які виразились в пропозиції службовій особі, яка займає відповідальне становище, надати їй неправомірну вигоду, а так само в наданні такої вигоди за вчинення службовою особою, яка займає відповідальне становище, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, дій з використанням наданого їй службового становища, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 369 КК України.

Вказана підозра є обґрунтованою та підтверджується:

- рапортом заступника начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області капітана поліції ОСОБА_7 , який повідомив про пропозицію ОСОБА_5 у наданні неправомірної вигоди;

- показаннями в якості свідка від 18.06.2021 та від 27.07.2021 заступника начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області капітана поліції ОСОБА_7 , в яких останній прямо вказує на ОСОБА_5 , який своїми діями здійснив пропозицію та в подальшому вчиняв конкретні дії, щодо надання неправомірної вигоди службовій особі ОСОБА_7 ;

- протоколом огляду службового кабінету № 430, слідчого відділу, що в адміністративній будівлі Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, що по вул. Пушкіна, 15 у м. Хмельницький, в якому службову діяльність здійснює заступник начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області капітан поліції ОСОБА_7 та за результатами вказаного огляду виявлено та вилучено в ОСОБА_8 предмети зовні схожі на грошові кошти в сумі 800 доларів США;

- протоколом затримання ОСОБА_5 , за результатами якого в останнього виявлено та вилучено: повістку про виклик до службового кабінету № 430 Слідчого відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області на 13:00 год. 27.07.2021, мобільний телефон «Iphone» моделі «7» імеі: НОМЕР_1 , в якому використовується сім-карта оператора мобільного зв`язку «Київстар» « НОМЕР_2 », які є засобами зв`язку ОСОБА_5 з службовою особою при здійсненні пропозиції та наданні останній неправомірної вигоди;

- протоколом огляду мобільного телефону заступника начальника відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області капітана поліції ОСОБА_7 , за результатами якого в мобільному пристрої службової особи зафіксовано вхідні виклики із абонентського номеру « НОМЕР_2 »;

- висновком технічної експертизи документів (грошових коштів) від 18.08.2021 № СЕ-19/123-21/6013-ДД, згідно якого надані на дослідження вісім банкнот номіналом по 100 доларів США кожна відповідають грошовим знакам аналогічного номіналу та зразків, які знаходяться в офіційному обігу країни виробника США;

- витягом з ЄРДР у кримінальному провадженні за № 62020240000000028 від 11.01.2020 за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 369, ч. 1 ст. 190, ч. 3 ст. 369 КК України.

29 липня 2021 року ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області підозрюваному ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою строком до 23 вересня 2021 року включно та визначено розмір застави в сумі 118 950 гривень, в разі внесення якої на останнього покладаються наступні обов`язки: повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; не відлучатися з населеного пункту, в якому проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду; утриматись від спілкування зі свідками у даному кримінальному провадженні;здати на зберігання відповідному органу свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд за межі України, у випадку наявності.

В подальшому, у зв`язку із внесенням застави 30 липня 2021 року ОСОБА_5 звільнено з-під варти. Таким чином, останній вважається особою, до якої застосовано запобіжний захід у виді застави, а строк дії покладених судом на останнього обов`язків закінчується 23 вересня 2021 року.

Постановою прокурора Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_3 від 17.09.2021 року матеріали досудових розслідувань за № 62020240000000028 від 11.01.2020 року та № 12021243000001045 від 18.06.2021 року були об`єднані в одне провадження за № 62020240000000028.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 28 вересня 2021 року.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, яке передбачено ч. 3 ст. 369 КК України, який є тяжким злочином. При цьому ризики, визначені ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 29.07.2021 року не зменшилися та продовжують існувати і на даний час. Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні не закінчено, оскільки ще необхідно завершити (провести) ряд слідчих дій, виконати вимоги ст. 290, 291 КПК України.

За таких обставин, вважаю, що подане клопотання слідчого у межах заявлених вимог, підлягає задоволенню та стосовно підозрюваного ОСОБА_5 слід продовжити строк дії обов`язків, які були покладені на останнього згідно ухвали слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 29.07.2021 року, а саме: повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; не відлучатися з населеного пункту, в якому проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду; утриматись від спілкування зі свідками у даному кримінальному провадженні; залишити на зберігання відповідному органу паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд за межі України, у випадку наявності до 28.09.2021 включно.

Керуючись ст.ст.177, 178, 181, 194, 196, 199 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання прокурора Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_3 задовольнити.

Продовжити строк застосування покладених на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні злочину передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, обов`язків, які передбачені ч.5 ст.194 КПК України у зв`язку із застосованим запобіжним заходом у вигляді застави, а саме:

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- не відлучатися з населеного пункту, в якому проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду;

- утриматись від спілкування зі свідками у даному кримінальному провадженні;

- залишити на зберігання відповідному органу паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд за межі України, у випадку наявності.

Ухвала діє по 28 вересня 2021 року включно.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Хмельницького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99910485
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —686/17248/20

Ухвала від 24.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 24.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 16.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 10.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 10.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 10.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні