Ухвала
від 22.09.2021 по справі 757/50877/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/50877/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2021 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НПУ ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування №12020000000000337,-

В С Т А Н О В И В :

22.09.2021 у провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НПУ ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування №12020000000000337, зареєстрованому в ЄРДР 30.03.2020 на дванадцять місяців, тобто до 30.09.2022.

Клопотання обґрунтовано тим, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020000000000337, зареєстрованому в ЄРДР 30.03.2020 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Установлено, що діючий механізм декларування оптово-відпускних цін на лікарські засоби та подальшого ціноутворення, що визначений відповідними регулюючими нормами, дозволяє спотворювати державне регулювання при реєстрації цін у реєстрі оптово-відпускних цін МОЗу, з метою фіксування певного завищеного рівня цін на лікарські засоби, в т.ч. які реалізуються через процедури публічних закупівель. Оптово-відпускна ціна виробника (імпортера) є базою для нарахування постачальницько-збутових, а вже потім торговельних (роздрібних) надбавок та є вільною, тобто формується ним самостійно та призводить до завищення вартості лікарських засобів по ланцюгу продажів до кінцевого споживача, в т.ч. до лікарняних закладів та за бюджетні кошти.

В ході досудового розслідування проведені ряд слідчих та процесуальних дій, а саме: здійснено витребування в порядку ст. 93 КПК України завірених копій документів ТОВ «ЛАБ-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40939820); здійснено витребування в порядку ст. 93 КПК України завірених копій документів ТОВ «ОПТІМЕД-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41167440); здійснено витребування в порядку ст. 93 КПК України завірених копій документів ТОВ «Укрветпромпостач»; здійснено витребування в порядку ст. 93 КПК України завірених копій документів ПАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»;здійснено витребування в порядку ст. 93 КПК України завірених копій документів ТОВ «УКР ДІАГНОСТИКА»;здійснено витребування в порядку ст. 93 КПК України завірених копій документів ТОВ «ІННОВАМЕД»;допитано в якості свідка директора ТОВ «ІННОВАМЕД» ОСОБА_4 ;та інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії.

Однак на даний час не отримано достатньо підстав для складання повідомлення про підозру, особам причетним до вчинення злочинів, обставини яких досліджуються в даному кримінальному провадженні.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 30.09.2021.

Відповідно до вимог ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 2 ст. 364КК України, відноситься до тяжкого злочину.

На даний час необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дій в кримінальному провадженні, а саме: встановити та допитати службових осіб ТОВ «ЛАБ-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40939820); встановити та допитати службових осіб ТОВ «ОПТІМЕД-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41167440);встановити та допитати службових осіб ТОВ «Укрветпромпостач»;встановити та допитати службових осіб ПАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»;встановити та допитати службових осіб ТОВ «УКР ДІАГНОСТИКА»;відібрати експериментальні зразки підпису та почерку у службових осіб ТОВ «ЛАБ-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40939820); ТОВ «ОПТІМЕД-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41167440); ТОВ «Укрветпромпостач»; ПАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»; ТОВ «УКР ДІАГНОСТИКА»; призначити судово-почеркознавчу експертизу за підписами директорів ТОВ «ЛАБ-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40939820); ТОВ «ОПТІМЕД-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41167440); ТОВ «Укрветпромпостач»; ПАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»; ТОВ «УКР ДІАГНОСТИКА» на документах щодо постачання лікарських засобів за державні кошти та в документах по митному оформленню лікарських засобів;здійснити інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідність в яких виникне під час здійснення досудового розслідування.

Проведення зазначених слідчих дій має важливе значення і без їх проведення не можливо прийняти законне рішення у кримінальному провадженні.

Зазначені дії не можуть бути здійснені та завершені у встановлений законом строк з об`єктивних причин. Для їх виконання необхідний додатковий строк не менш як 6 місяця.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримала, просила задовольнити з підстав викладених у клопотанні.

Вивчивши клопотання, заслухавши позицію слідчого, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов наступного висновку.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.1ст.28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Частиною 2статті 219 КПК України, передбачено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 3 ст.294 КПК Україниякщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першоїстатті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другоїстатті 219цього Кодексудо шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора.

Відповідно до ч. 1ст. 295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Ураховуючи виняткову складність кримінального провадження та необхідність проведення слідчих (розшукових) і процесуальних дій, які мають суттєве значення для досудового розслідування, у зв`язку з чим завершити досудове розслідування та направити обвинувальний акт до суду в дев`ятимісячний термін не можливо, вбачаються достатні підстави для продовження строку досудового розслідування до дванадцяти місяців.

За таких обставин найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування, проведення та завершення зазначених слідчих (розшукових) і процесуальних дій, становить не менше трьох місяців.

Указаний додатковий строк необхідний для отримання доказів, які будуть використані під час судового розгляду, а також для завершення проведення призначених судових експертиз, допиту свідків та потерпілих, визначення розміру збитків, заподіяних потерпілим внаслідок вчинення кримінального правопорушення, підтвердження причетності підозрюваних до інкримінованого їм кримінального правопорушення.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує складність провадження та виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні сторони обвинувачення та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та наявна об`єктивна необхідність у продовженні строку досудового розслідування, то з огляду на наведені у клопотанні слідчого дані, у слідчого судді є всі підстави для висновку, що представлені докази об`єктивно зв`язують підозрюваного з інкримінованим злочином, на даному етапі хоча і не можна стверджувати про їх достатність для негайного засудження, проте можна дійти висновку про виправданість подальшого розслідування (рішення у справі«Джон Мюррей проти Сполученого Королівства»від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

З огляду на викладене, строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити на 3 (три) місяці, тобто до 30.12.2021 року включно, що на переконання слідчого судді забезпечить виконання завдання кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 2, 22, 28, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково. Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні розслідування № 12020000000000319 від 26.03.2020 року за ознаками кримінального правопорушеня, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України, на 3 (три) місяці, тобто до 30.12.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99912168
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування №12020000000000337

Судовий реєстр по справі —757/50877/21-к

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні