Ухвала
від 14.09.2021 по справі 757/49069/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/49069/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000333 від 30.03.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 209-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000333 від 30.03.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 209-1 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора розслідується кримінальне провадження № 12020000000000333 за ч. 2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 209-1 КК України за фактами зловживанням повноваженнями службовими особами юридичних осіб приватного права, що спричинило тяжкі наслідки; використання завідомо підроблених документів; підробки документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб; умисного порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Досудовим розслідуванням встановлено, що за результатами безвиїзного нагляду Національним банком України за дотриманням АТ «КБ «Земельний капітал» (код 20280450) вимог законодавства, що регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення встановлено, що клієнти банку ТОВ «Константа сервіс» (код 40237883), ТОВ «Даламан трейд» (код 40349026), ТОВ «Аква-тор» (код 40217186), ТОВ «Пос торг» (код 40225160), ТОВ «Компанія прайд Дніпропетровськ» (код 39838256), ТОВ «Агромпром бізнес» (код 40404191) за період з 21.09.2017 по 03.04.2019 здійснили зняття готівкових коштів через каси банку на суму 198 720 000 грн на закупівлю металобрухту у фізичних осіб. Кошти, які клієнти банку у подальшому отримували готівкою через каси банк, попередньо надходили як оплата (передплата) за металобрухт у період з серпня 2017 року по квітень 2019 року від контрагентів, переважно новостворених юридичних осіб, зокрема ТОВ «Юніон пром» (код 40102435), ТОВ «Цекола» (код 40371224), ТОВ «Калпепер» (код 40681374), з рахунків, відкритих в інших банках. При цьому більшість з них є фігурантами кримінальних проваджень за фактами фіктивного підприємництва з метою легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Готівкові кошти з рахунків клієнтів банку отримувались фізичними особами на підставі виданих їм довіреностей. При цьому встановлено, що окремими довіреними особами проводились фінансові операції зі зняття готівкових коштів з рахунків клієнтів банку на підставі недійсних (викрадених) паспортів, окремі довірені особи є фігурантами кримінальних проваджень. За результатами аналізу документів виявлено, що копії видаткових касових ордерів містять інформацію про недійсні паспорти окремих фізичних осіб, у яких закуповувався металобрухт. Також виявлено факт, що дві особи у період здійснення фінансових операцій щодо закупівлі у них металобрухту, уже були померлими. За результатами аналізу документів стосовно клієнтів банку виявлено критерії операцій з ознаками фіктивності, а також ознаки пов`язаності між собою цих юридичних осіб.

Також в процесі безвиїзного нагляду було встановлено, що в період з 22.03.2017 по 23.01.2019 на рахунки 56 клієнтів фізичних осіб АТ «КБ «Земельний капітал» були здійснені зарахування коштів в загальній сумі 275 661 000 грн, які в подальшому були отримані цими фізичними особами готівкою через каси двох відділень банку в м. Києві та м. Дніпро в сумі 274 498 764,19 грн. Кошти, що отримувались клієнтами фізичними особами готівкою через каси банку, попередньо надходили на їх поточні рахунки з рахунків ТОВ «Пауер брок» (код 39765094), відкритих в інших банках України, в тому числі в АК «КБ «Земельний капітал», як надання споживчого кредиту, надання фінансового кредиту, поповнення поточного рахунку згідно договору про споживчий кредит. Відповідно до інформації, зазначеної в анкетах клієнтів фізичних осіб, останні обслуговувались в банку протягом короткого періоду часу (від декількох тижнів до 3 місяців). При цьому за рахунками клієнтів фізичних осіб відбувались однотипні фінансові операції у значних сумах, а саме: з надходження коштів від одного контрагента ТОВ «Пауер брок» як надання споживчих кредитів; зі зняття коштів готівкою. Операції, пов`язані з погашенням клієнтами фізичними особами споживчих кредитів, за рахунками, відкритими в банку, не здійснювались. Кошти, що зараховувались на рахунок ТОВ «Пауер брок» в банку, які в подальшому використовувались для видачі кредитів, попередньо надходили з призначенням платежів як «надання позики», «надання кредиту», «сплата відсотків за кредитом», від ТОВ «ФК «Фенікс плюс» (код 35075436), ТОВ «ФК «Інвест-сервіс» (код 41738672), ТОВ «Стройпроектсервіс» (код 35267612), ТОВ «ІФ» (код 38359365), ТОВ «НВП Укрднепротрейд» (код 41739723). Здійснювані фінансові операції ТОВ «Пауер брок» та клієнтів фізичних осіб банку вказують на відсутність реальних фінансових можливостей останніх проводити фінансові операції з отримання кредитів на багатомільйонні суми, а також фінансової спроможності повернути отримані кредитні кошти, що у своїй сукупності свідчить про високий ризик використання послуг АТ «КБ «Земельний капітал» для легалізації кримінальних доходів (фінансування тероризму) шляхом конвертації безготівкових коштів в готівку.

У відповідь на доручення слідчого щодо проведення слідчих (розшукових) дій з ГУ БКОЗ СБ України надійшов лист, відповідно до якого вказаним оперативним підрозділом встановлено, що з метою конспірації та ведення фіктивної фінансово-господарської діяльності, направленої на ухилення від сплати податків та незаконне обготівковування, здійснено перереєстрацію підконтрольних юридичних осіб до інших регіонів та відкрито нові банківські рахунки.

В ході досудового розслідування виконано наступне:

- проведено допити свідків;

- проведено тимчасові доступи до речей та документів;

- направлені запити в порядку статті 93 КПК України, які мають значення по справі;

- проведено огляди документів.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 30.09.2021.

Для забезпечення повноти, всебічності, об`єктивності досудового розслідування, досягнення завдань кримінального провадження, забезпечення притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності та забезпечення встановлення всіх обставин скоєного протиправного діяння у відповідності до положень ст. 91 КПК України наразі необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дій, зокрема:

- допитати свідків кримінального правопорушення;

- провести тимчасові доступи до речей і документів, які мають значення по справі;

- призначити судово-економічну експертизу;

- cкласти та повідомити про підозру особам, які причетні до вказаного правопорушення;

- допитати підозрюваного стосовно обставин кримінального правопорушення;

- скласти, погодити клопотання та обрати запобіжний захід щодо підозрюваного;

- виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідність у яких виникне під час досудового розслідування.

Провести вказані дії у передбачений законом строк не представилося можливим внаслідок складності провадження, у зв`язку з необхідністю проведення значної кількості слідчих (процесуальних) дій для встановлення всіх обставин кримінальних правопорушень, значної кількості свідків, необхідності аналізу великого об`єму інформації, а також проведення у ході досудового розслідування судових експертиз.

Найкоротшим строком необхідним для виконання вищезазначених процесуальних та слідчих дій є строк, не менше дванадцяти місяців.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З урахуванням пояснень наданих прокурором у судовому засіданні, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000333 є обґрунтованим.

Таким чином клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись, ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000333 від 30.03.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 209-1 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020000000000333 від 30.03.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 205-1, ч. 1 ст. 209-1 КК України, на дванадцять місяців.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/49069/21-к

Ухвала від 14.09.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні