Ухвала
від 23.09.2021 по справі 9901/335/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

про залучення третьої особи

23 вересня 2021 року

м. Київ

справа №9901/335/21

провадження №П/9901/335/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді -доповідача Єзерова А.А.,

суддів Коваленко Н.В., Кравчука В.М., Стрелець Т.Г., Шарапи В.М.

за участю секретаря судового засідання Мороз Ю.М.,

представника позивача Губської А.В.,

представника відповідача Басая В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання відповідача про залучення третьої особи у справі №9901/248/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Вінд"

до Президента України Зеленського Володимира Олександровича

третя особа: Рада національної безпеки та оборони України

про скасування Указу Президента України від 21.04.2021 №169/2021,

У С Т А Н О В И В :

16 серпня 2021 року до Верховного Суду як суду першої інстанції надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Вінд" до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, у якій позивач просить:

- визнати протиправним та скасувати Указ Президента України від 21.04.2021 №169/2021 "Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 15.04.2021 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) в частині введення в дію пункту 13 додатку 2 до рішення Ради національної безпеки та оборони України від 15.04.2021 про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до ТОВ "Гранд Вінд".

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями (протокол від 19.08.2021) для розгляду цієї справи визначено такий склад колегії суддів: суддя-доповідач Єзеров А.А., судді: Коваленко Н.В., Кравчук В.М., Стрелець Т.Г., Шарапа В.М.).

Відповідачем 13.09.2021 подано клопотання про залучення до справи у якості третьої особи без самостійних вимог Служби безпеки України.

У судовому засіданні 23.09.2021 представники позивача та відповідача вказане клопотання підтримали та просили суд його задовольнити.

Проаналізувавши мотиви та обґрунтування поданого клопотання про залучення третьої особи, Суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до частин другої, четвертої та п`ятої статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї матеріалів вбачається, що спірним Указом Президента України введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Пунктом 1 вказаного рішення Рада національної безпеки і оборони України підтримала внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), зокрема, щодо позивача.

З огляду на викладене, Суд, керуючись частиною другою статті 49 КАС України, вважає за необхідне залучити до участі у справі Службу безпеки України в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні Президента України, оскільки прийняте рішення у справі №9901/335/21 може вплинути на права та обов`язки вказаного органу.

Керуючись статтями 49, 248, 250, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд

У Х В А Л И В :

Клопотання представника відповідача про залучення до участі у справі третьої особи задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ТОВ Гранд Вінд до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу в частині Службу безпеки України у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Направити Службі безпеки України копію цієї ухвали та копії позовної заяви з додатками і встановити строк для надання пояснень третіх осіб - десять днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Іншим учасникам справи встановити строк для надання відповіді на пояснення третьої особи - п`ять днів з моменту отримання таких пояснень.

Роз`яснити третій особі, що пояснення повинні містити перелік документів та інших доказів, що додаються до них, та зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із поясненнями, із зазначенням причин їх неподання.

До пояснень третьої особи мають бути додані також докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, якщо такі докази не надані позивачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

повний текст складено 27.09.2021

Суддя-доповідач А.А. Єзеров

Суддя Н.В. Коваленко

Суддя В.М. Кравчук

Суддя Т.Г. Стрелець

Суддя В.М. Шарапа

Дата ухвалення рішення23.09.2021
Оприлюднено29.09.2021
Номер документу99941157
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —9901/335/21

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 02.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 02.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 23.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Рішення від 23.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 25.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 18.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні