Ухвала
від 28.09.2021 по справі 336/7817/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №: 336/7817/21

провадження №: 1-кс/336/818/21

УХВАЛА

28 вересня 2021 р. слідча суддя Шевченківського районного суду м.Запоріжжя ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні в м. Запоріжжя клопотання начальника слідчого відділу поліції №3 РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури м.Запоріжжя ОСОБА_5 , про проведення огляду,

В С Т А Н О В И Л А:

начальник слідчого відділу поліції №3 РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду території розташованому за адресою: м.Запоріжжя, вул. Базова, 4, що належить Товариству з обмеженою відповідальності «АККУМТЕХ» з метою виявлення доказів забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення підприємством, яке використовує у виробництві свинець, цинк, олово, спеціальних правил.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що слідчим відділом поліції №3 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.07.2021 року на № 42021082030000027, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України. Під час розслідування було встановлено, що ТОВ «АККУМТЕХ» (код ЄРДПОУ 34748446) не отримавши дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення здійснює підприємницьку діяльність пов`язану із виробництвом свинцю, цинку, олова, які у подальшому застосовуються у виробництві акумуляторних батарей, кабельної оболонки, що пов`язано з використанням у виробничій діяльності підприємства різних агрегатів, установок та іншого обладнання, при використання яких утворюються та викидаються у повітря забруднюючи речовини.

Крім того ТОВ «АККУМТЕХ» має бути платником екологічного податку, проте податкова звітність з екологічного податку не надана, податок не сплачено. У кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні гласної слідчої (розшукової) дії, а саме огляду місця події: обстеження земельної ділянки, території за адресою: м.Запоріжжя, вул. Базова, 4, яка належить ТОВ «АККУМТЕХ» з метою виявлення доказів забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення підприємством, яке використовує у виробництві свинець, цинк, олово, спеціальних правил.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримала та просила задовольнити, посилаючись на викладені в ньому підстави та на долучені до матеріалів клопотання документи.

Заслухавши прокурора, дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, слідча суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Особи, у присутності яких здійснюється огляд, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу огляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті.

Згідно положень ст. 234 КПК України що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 7 ст. 237 КПК України при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко - чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Слідчою суддею встановлено, що слідчим відділенням відділу поліції №3 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 07 липня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021082030000027, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 241 Кримінального кодексу України, за фактом вироблення, одним із суб`єктів господарювання, свинцю, цинку, олова, розташованого на території Шевченківського району міста Запоріжжя, за відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, здійснюється забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я та довкілля речовинами внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для життя, здоров`я та довкілля.

Так, згідно податкової інформації, отриманої і опрацьованої у порядку та відповідно до ст.72, 73, 74 ПКУ, встановлено, що підприємство ТОВ «АККУМТЕХ» (код ЄДРПОУ 34748446) не отримало дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, але при цьому основним видом діяльності підприємства є «Виробництво свинцю, цинку й олова». Фактична господарська діяльність підприємства ТОВ «АККУМТЕХ» (код ЄДРПОУ 34748446) полягає у виробництві свинцю, який в подальшому застосовується у виробництві акумуляторних батарей, кабельної оболонки, що пов`язано з використанням у виробничій діяльності підприємств різних агрегатів, установок та іншого обладнання, при використанні яких утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, що є об`єктом та базою оподаткування податком за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

На підставі зазначеного, ТОВ «АККУМТЕХ» (код ЄДРПОУ 34748446) наявні всі підстави бути платником екологічного податку. На теперішній час підприємством ТОВ «АККУМТЕХ» (код ЄДРПОУ 34748446) не надана податкова звітність з екологічного податку за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення та відповідно не сплачено податок за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.

Досудовим розслідуванням встановлено, що товариством з обмеженою відповідальністю «АККУМТЕХ» (код ЄДРПОУ 34748446), яке виробляє свинець, цинк, олово, розташованим за адресою: м. Запоріжжя, Шевченківський район, вул. Базова, 4, за відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, здійснюється забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я та довкілля речовинами внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

У даномукримінальному провадженнівиникла обґрунтовананеобхідність упроведенні гласноїслідчої (розшукової)дії -огляду земельноїділянки,території,усіх будівель,споруд,адміністративних,виробничих приміщень,обладнання,устаткування ТОВ«АККУМТЕХ» (код ЄДРПОУ 34748446, керівник ОСОБА_6 ),розташованих заадресою: АДРЕСА_1 , оскільки досудовим розслідуванням уставлено, що саме за цією адресою здійснюється безпосередня господарська діяльність з виробництва свинцю,цинку йолова за відсутностідозволу навикиди забруднюючихречовин стаціонарнимиджерелами забруднення,інших дозвільнихдокументів.Водночас,при здійсненнізазначеної господарської(виробничої)діяльності ТОВ«АККУМТЕХ» допускається забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я та довкілля речовинами внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

Відповідно до п.п. 14.1.230. п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України стаціонарне джерело забруднення - підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об`єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об`єкти.

З метою перевірки, виявлення та фіксації фактів забруднення атмосферногоповітря шкідливимиречовинами виникланеобхідність упроведенні оглядуземельної ділянки,території,усіх будівель,споруд,адміністративних,виробничих приміщень,цехів,агрегатів,установок,устаткування,обладнання,будь-якихтехнічних засобіввиробництва,інших рухомихта нерухомихоб`єктів,що зберігаютьсвої просторовікоординати протягомпевного часуі здійснюютьвикиди забруднюючихречовин унавколишнє середовищеТОВ «АККУМТЕХ» (кодЄДРПОУ 34748446),розташованих заадресою:м.Запоріжжя,Шевченківський район,вул. Базова, 4. У ході огляду із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) необхідно перевірити наявність та додержання умов дозволів на викиди забруднюючих речовин в ґрунт та атмосферне повітря для проведення повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування, а також відшукування, фіксації, вилучення проб атмосферного повітря, ґрунту, речовин, необхідних установчих, дозвільних, бухгалтерських, інших документів (речових доказів),що матимуть суттєве доказове значення при подальшому досудовому розслідуванні кримінального провадження.

Обґрунтованість клопотання про надання дозволу на проведення огляду підтверджується долученими до клопотання матеріалами, які дослідженні в судовому засіданні.

Дозвіл на проведення огляду слід надати з метою відшукання доказів на підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення що має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб які вчинили кримінальне правопорушення.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 372 КПК України, слідча суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл начальнику слідчого відділення відділу поліції № 3 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_4 або іншому слідчому групи слідчих у кримінальному провадженні №42021082030000027 від 07.07.2021 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України, на проведення огляду із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) земельної ділянки, території, усіх будівель, споруд, адміністративних, виробничих приміщень, цехів, агрегатів, установок, устаткування, обладнання, будь-яких технічних засобів виробництва, інших рухомих та нерухомих об`єктів, що зберігають свої просторові координати протягом певного часу, товариства з обмеженою відповідальністю «АККУМТЕХ», за адресою: місто Запоріжжя,Шевченківський район,вул. Базова, 4.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення28.09.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу99943301
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Забруднення атмосферного повітря

Судовий реєстр по справі —336/7817/21

Ухвала від 12.01.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Карабак Л. Г.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Карабак Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні