Ухвала
від 28.09.2021 по справі 739/1417/21
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/1417/21

Провадження № 1-кп/739/95/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2021 року м. Новгород-Сіверський

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у кримінальному провадженні №12021270320000257 відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , з вищою освітою, не працюючого, розлученого, на утриманні малолітня дитина, раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 246 Кримінального кодексу України (далі - КК України), клопотання обвинуваченого про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що 09 серпня 2021 року о 19 год., він, перебуваючи за межами населеного пункту на відстані близько двох кілометрів від м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, між земельною ділянкою з кадастровим номером 7423610100:04:000:0176 та кварталом №64 ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» на земельній ділянці з координатами 52.038752, 33.244953 та 52.039262, 33.245533, належній Новгород-Сіверській міській територіальній громаді, зайнятій лісовими насадженнями, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання і відтворення лісу, як важливого елементу навколишнього природного середовища, маючи умисел на незаконну порубку дерев, з корисливих мотивів, всупереч вимог Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року №761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», не маючи лісорубного квитка (ордера) на здійснення лісорубних робіт, шляхом спилювання за допомогою бензопили, вчинив самовільну незаконну порубку одного сироростучого дерева породи акація біла та одного сироростучого дерева породи клен американський, чим заподіяв шкоду довкіллю та спричинив збитки Новгород-Сіверській міській територіальній громаді на загальну суму 23692 грн. 33 копійки.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за частиною першою статті 246 КК України, як незаконна порубка дерев у лісових насадженнях.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні вказаного злочину визнав повністю, показав, що 09 серпня 2021 року, приблизно о 19 год. він приїхав до лісу та спиляв там два дерева, а саме клен та акацію, для подальшого використання отриманої деревини в якості дров. Невдовзі туди прибули співробітники поліції, які вилучили бензопили та деревину. У вчиненому щиро кається, свою поведінку засуджує. Обвинувачений зазначив, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, всю завдану міській раді шкоду відшкодував, здійснив висадку понад 200 дерев на території громади, тому просив звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки.

Прокурор у судовому засіданні клопотання обвинуваченого підтримав та просив його задовольнити, звільнивши обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки, також просив повернути останньому вилучені у нього речі, а вилучену деревину передати у розпорядження міської ради.

Представник потерпілого у судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечував, заявив клопотання про залишення цивільного позову без розгляду у зв`язку з повним відшкодування завданої шкоди, вказав, що обвинувачений після вчинення злочину здійснив висадку 267 дерев на території Новгород-Сіверської ОТГ.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до статті 48 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Зі змістом статті 48 КК України, висновується, що даною нормою передбачено дві самостійні підстави звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки. Таке звільнення може мати місце, коли внаслідок зміни обстановки: 1) вчинене особою діяння втратило суспільну небезпечність або 2) особа перестала бути суспільно небезпечною.

Суд зазначає, що застосування такого виду звільнення від кримінальної відповідальності є правом, а не обов`язок суду, який вирішує питання про застосування статті 48 КК України у кожному конкретному випадку з урахуванням характеру й ступеня суспільної небезпечності злочину, тяжкості заподіяної ним шкоди, часу, який сплив з часу забороненого діяння, важливості і значущості обставин, які свідчать про зміну обстановки.

Зміна обстановки, внаслідок якої вчинене особою діяння втратило суспільну небезпечність, означає передусім істотну зміну соціально-економічних, політичних або духовних засад життєдіяльності суспільства, яка відбувається незалежно від волі винної особи і внаслідок чого втрачається суспільна небезпечність не лише конкретного злочину, а й подібних йому діянь.

Під зміною обстановки, внаслідок якої особа перестала бути суспільно небезпечною, слід розуміти об`єктивні зміни умов життєдіяльності такої особи, які позитивно і суттєво впливають на неї і свідчать про те, що вона не вчинятиме кримінально караних діянь у майбутньому (принаймні подібних вже вчиненому).

Як вбачається, вчинене обвинуваченим ОСОБА_4 діяння, кваліфіковано за частиною першою статті 246 КК України, є умисним і відповідно до статті 12 КК України належить до нетяжких злочинів, який не є корупційним правопорушенням, кримінальним правопорушенням, пов`язаним з корупцією, порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту. Обвинувачений вчинив злочин вперше, раніше він до кримінальної відповідальності не притягувався, сам утримує малолітню дитину.

При цьому, після вчинення даного злочину, передбаченого частиною першою статті 246 КК України, обвинувачений у вчиненому щиро розкаявся, повністю відшкодував завдану шкоду, здійснив висадку 267 дерев на території Новгород-Сіверської ОТГ, що підтверджується відповідними довідками Новгород-Сіверської міської ради та старости сіл См`яч, Лісконоги, Рогівка.

Викладені вище обставини, а також поведінка обвинуваченого після вчинення злочину, зокрекма вжиті ним заходи щодо відшкодування шкоди та висадки 267 дерев замість двох спиляних свідчить, що на час розгляду даного кримінального провадження відбулася зміна обстановки зумовлена тим, що обвинувачений перестав бути суспільно-небезпечним, оскільки відбулися об`єктивні зміни, які позитивно і суттєво впливають на обвинуваченого та свідчать про те, що він не вчинятиме подібних кримінально караних діянь у майбутньому.

Таким чином наявні всі підстави для звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за частиною першою статті 246 КК України у зв`язку зі зміною обстановки, тому його клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) підставою для закриття кримінального провадження судом є звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно частини третьої статті 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Отже, у зв`язку зі звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 на підставі статті 48 КК України від кримінальної відповідальності за частиною першою статті 246 КК України кримінальне провадження №12021270320000257 підлягає закриттю.

Після набрання ухвалою законної сили на підставі частини дев`ятої статті 100 КПК України речові докази дві пластикові полімерні пляшки об`ємом 1,5 л. кожна, полімерну каністру об`ємом 5 л., ключ до бензопили, одну полімерну пляшку об`ємом 1,5 л., бензопилу марки «CRAFT-TEC» СТ-7007 з шиною та ланцюгом, бензопилу марки «Могилев БМ-5.5» з шиною та ланцюгом повернути їх власнику обвинуваченому ОСОБА_4 , зрізи пнів дерев і фрагменти колод дерев породи клен американський та акація біла передати їх власнику Новгород-Сіверській міській раді Чернігівської області.

На підставі викладеного, керуючись статтями 100, 129, 284, 285, 286, 288, 371, 372, 376, 392, 393, 395, Кримінального процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 246 КК України, про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 246 КК України, від кримінальної відповідальності на підставі статті 48 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки.

Кримінальне провадження №12021270320000257 відносно ОСОБА_4 за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 246 КК України- закрити у зв`язку зі зміною обстановки.

Після набрання ухвалою законної сили речові докази:

- дві пластикові полімерні пляшки об`ємом 1,5 л. кожна, полімерну каністру об`ємом 5 л., ключ до бензопили, одну полімерну пляшку об`ємом 1,5 л., бензопилу марки «CRAFT-TEC» СТ-7007 з шиною та ланцюгом, бензопилу марки «Могилев БМ-5.5» з шиною та ланцюгом повернути їх власнику обвинуваченому ОСОБА_4 ;

- зрізи пнів дерев і фрагменти колод дерев породи клен американський та акація біла передати їх власнику Новгород-Сіверській міській раді Чернігівської області.

Копії ухвали вручити учасникам судового провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області.

Суддя ОСОБА_1

СудНовгород-Сіверський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення28.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99956868
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —739/1417/21

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Чепурко В. В.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Чепурко В. В.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Чепурко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні