Ухвала
від 29.09.2021 по справі 183/4351/21
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 183/4351/21

№ 1-кс/183/1204/21

29 вересня 2021 року Слідчийсуддя Новомосковськогоміськрайонного судуДніпропетровської області ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняслідчого СВНовомосковського районноговідділу поліціїГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене зпрокурором Новомосковськоїокружної прокуратури ОСОБА_4 про наданнядозволу натимчасовий доступдо документів,що містятьохоронювану закономтаємницю, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021041350000329 від 12 червня 2021 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.301-1 КК України, -

встановив :

слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що під час проведення досудового розслідування в результаті виконання доручення слідчого працівниками УБЗПТЛ ГУНП в Дніпропетровській області оглядом Інтернет-сайту ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 (ICAC) ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) (у перекладі з англійської мови: « ІНФОРМАЦІЯ_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) ІНФОРМАЦІЯ_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 )», що являє собою спеціальне програмне забезпечення, сертифікований доступ до якого було надано правоохоронними органами Сполучених Штатів Америки працівникам Національної поліції України, встановлено, що з IP- адреси провайдеру « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( ІНФОРМАЦІЯ_8 ») у період часу з 08.06.2020 року до 20.09.2021 року, зокрема 20.09.2021 року о 15:19 та 15:04 з портом « НОМЕР_1 » з використанням пірингової (файлообмінної) мережі «Bittorrent»отримувався доступ до файлів з ознаками дитячої порнографії з невстановленого місця на території Новомосковського району.

Відповідно до ст. 91 КПК України сама подія кримінального правопорушення підлягає доказування, яке полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Разом з тим, згідно зі ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, процесуальними джерелами яких можуть бути показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Одним з таких порядків є саме тимчасовий доступ до речей і документів, як захід забезпечення кримінального провадження, який полягає у наданні можливості ознайомлення з речами та документами, виготовленні їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, їх вилученні.

У зв`язку з вищевикладеним, неможливістю отримати відомості іншим способом, та враховуючи те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення місцезнаходження особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, встановлення МАС-адреси комп`ютерного обладнання, з якого здійснювався доступ абонентом до мережі Інтернет, виникає необхідність в здійсненні тимчасового доступу та вилученні інформації, яка знаходиться у провайдера телекомунікацій, який відповідно до ст. 39 Закону України «Про телекомунікації» зберігає та надає інформацію про з`єднання абонента у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про телекомунікації» оператори телекомунікації зберігають та надають інформацію про з`єднання свого абонента у порядку, встановленому законом.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, підтримавши його, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя вважає, що неприбуття слідчого не перешкоджає розгляду клопотання.

Представник провайдера телекомунікації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »,в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлений про розгляд клопотання, що відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України не є перешкодою для розгляду вказаного клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та додані до нього копії документів, оцінивши в сукупності надані письмові докази, дійшов наступних висновків.

Відповідно довимог ст.159-160КПК Українислідчий звернувсядо судуз клопотаннямпро наданнятимчасового доступудо речейі документів, яке обґрунтоване та відповідає нормам чинного законодавства.

Встановлено, що відомості за вказаним фактом слідчим Новомосковського РВП ГУНП в Дніпропетровській області внесено до ЄРДР за №12021041350000329 від 12 червня 2021 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301-1 КК України

Клопотання підтверджено доказами, а саме: витягом з ЄРДР, рапортом працівника поліції, протоколом огляду від 22.09.2021 р., рапорт рапортом працівника поліції від 22.09.2021 р.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так з клопотання вбачається, що з метою всебічного і об`єктивного розслідування, встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, необхідно отримати доступ до речей і документів, що знаходяться у володінні провайдера телекомунікації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Як вбачається з клопотання слідчого, останній довів слідчому судді підстави вважати, що інформація, про доступ до якої просить надати слідчий, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, довів можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Дослідивши клопотання та надані до нього копії документів, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, в тому числі, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Частиною 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Виходячи з наданих слідчим доказів, слідчий суддя вважає, що ним виконані вимоги ст. 163 КПК України, тому є всі підстави для надання слідчому доступу до цих документів в копіях.

На підставі викладеного та керуючись ст. 110, 159, 160, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя, -

постановив :

надати дозвіл групі слідчих Новомосковського РВП ГУНП в Дніпропетровській області, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до інформації, яка перебуває у володінні провайдера телекомунікацій: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 та зобов`язати останнього надати інформацію щодо особи, яка використовувала IP- адресу провайдеру « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (NJD « ІНФОРМАЦІЯ_8 ») у період часу з 08.06.2020 року до 20.09.2021 року, зокрема 20.09.2021 року о 15:19 та 15:04 з портом « НОМЕР_1 ».

Копію зазначеної інформацію надати на носії інформації в електронному вигляді у форматі Microsoft Excel, в якій обов`язково зазначити: тип, дату, час, тривалість дзвінків, номери абонентів з`єднань, їх мобільних терміналів, азимути ретрансляційних антен та адреси розташування базових станцій, оскільки без вилучення даної інформації подальший аналіз зазначених даних є неможливим.

Строк дії ухвали до 29 жовтня 2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.09.2021
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу99959361
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —183/4351/21

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні