Ухвала
від 29.09.2021 по справі 300/5303/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"29" вересня 2021 р. справа № 300/5303/21

м. Івано-Франківськ

ІІвано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Микитин Н.М. за участю секретаря судового засідання Маковійчук С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції", в інтересах якого діє Михайлова Юлія Вікторівна, про заміну стягувача у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого напису, вчиненому 04.12.2020 приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. за реєстраційним номером 5618, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" (далі - заявник, ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції"), в інтересах якого діє Михайлова Юлія Вікторівна (далі - представник заявника, представник ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції"), 20.09.2021 звернулося в адміністративний суд із заявою про заміну стягувача - Акціонерного товариства "Кредобанк" на ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого напису, вчиненому 04.12.2020 приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. за реєстраційним номером 5618, про стягнення із ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Кредобанк" заборгованість за кредитним договором №CL-151827 від 07.12.2018 в розмірі 50375,10 грн.

Заява мотивована тим, що приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. вчинено виконавчий напис за реєстраційним номером 5618 про стягнення ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства "Кредобанк" заборгованість за кредитним договором №CL-151827 від 07.12.2018 в розмірі 50375,10 грн. Між Акціонерним товариством "Кредобанк" і Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" 25.06.2021 укладено Договір Факторингу із відступленням прав грошової вимоги за кредитними договорами №250621/1 у відповідності до умов якого, права вимоги за кредитним договором №CL-151827 від 07.12.2018 з усіма додатками та додатковими угодами, що укладений між Акціонерним товариством "Кредобанк" та із ОСОБА_1 , перейшли до нового кредитора, а саме: ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції". Відтак, право вимоги за кредитним договором повністю перейшли до ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції".

Івано-Франківським окружним адміністративним судом, відповідно до частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, заяву ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" призначено до розгляду в судовому засіданні на 29.09.2021 о 11:30 год.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, просив розгляд заяви проводити за його відсутності про що подав відповідне клопотання 29.09.2021.

Боржник, представник стягувача та приватний виконавець в судове засідання не з`явилися, хоча належним чином повідомлялись про дату, час та місце судового засідання.

Відповідно до частини 4 статті 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Частиною 2 статті 379 КАС України визначено, що суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи наведене та неявку в судове засідання всіх учасників справи, суд вважає за можливе провести розгляд заяви ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" про заміну сторони у виконавчому написі за відсутності сторін без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши заяву ТОВ "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" від 16.09.2021 про заміну стягувача у виконавчому написі приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. від 04.12.2020 №5618, суд встановив наступне.

Приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. вчинено 04.12.2020 виконавчий напис № 5618 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Кредобанк" заборгованість за кредитним договором №CL-151827 від 07.12.2018 в розмірі 50375,10 грн (а.с.6).

Вирішуючи питання щодо наявності підстав до розгляду вказаної заяви Івано-Франківським окружним адміністративним судом, слід зазначити наступне.

Згідно з частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 3 Закону України "Про виконавче провадження" примусовому виконанню підлягають рішення на підставі, зокрема, виконавчих написів нотаріусів.

За приписами статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб`єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб`єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового оскарження.

Звернення до адміністративного суду реалізовується шляхом пред`явлення відповідного адміністративного позову, відкриття провадження у адміністративній справі та прийняттям адміністративним судом постанови, яка після набрання законної сили, підлягає примусовому виконанню шляхом видачі виконавчого листа та пред`явлення його до примусового виконання.

Розділом IV Кодексу адміністративного судочинства України регламентовані процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень в адміністративних справах.

Згідно з частиною 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

В зв`язку із вищенаведеним, суд зазначає, що положення статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України стосовно заміни сторони виконавчого провадження застосовуються лише у разі, якщо таке виконавче провадження спрямоване на виконання судового рішення, прийнятого у відповідній адміністративній справі, яке набрало законної сили та за яким видано виконавчий лист.

Можливості розгляду за правилами адміністративного судочинства питання заміни сторони у виконавчому провадженні, яке відкрито не на підставі судового рішення, Кодекс адміністративного судочинства України не передбачає.

Однак, заявник звернувся до адміністративного суду із заявою, в якій просить суд замінити боржника у виконавчому провадженні, яке відкрито на підставі виконавчого напису приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В., а не на підставі судового рішення, прийнятого в адміністративній справі.

Крім того, суд вважає необхідним роз`яснити, що з 15 грудня 2017 року розгляд питання про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого напису нотаріуса врегульовано статтею 442 Цивільного процесуального кодексу України, відповідно до якої, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

За приписами частини другої статті 446 Цивільного процесуального кодексу України у редакції, яка є чинною з 15 грудня 2017 року, процесуальні питання, пов`язані з виконанням рішень інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення.

Отже, Цивільним процесуальним кодексом України, на відміну від Кодексу адміністративного судочинства України, з 15 грудня 2017 року передбачена можливість заміни сторони виконавчого провадження не лише при виконанні рішення суду у цивільній справі, але й при виконанні рішень інших органів та їх посадових осіб.

В зв`язку із вищенаведеним, посилання заявника на правові позиції Верховного Суду, викладені в Постанові від 16.01.2019 у справі № 826/7941/17, є безпідставними, оскільки у вказаній постанові Верховним Судом надано оцінку порядку визначення юрисдикції щодо заміни сторони виконавчого провадження, відкритого за виконавчим написом нотаріуса згідно норм КАС України, що були чинні до 15.12.2017 та по-іншому врегульовували питання, з яким звернувся заявник.

Також, суд звертає увагу заявника на те, що Верховний Суд у постанові від 26.02.2020 по справі № 826/7981/17 не надавав правову оцінку статті 446 Цивільного процесуального кодексу України у редакції, яка є чинною з 15 грудня 2017 року.

Відповідно до частини 3 статті 3 КАС України (в редакції, що діє на час звернення заявника до суду) провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Таким чином, вимога про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) у виконавчому провадженні №64467476 не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства, оскільки нормами Кодексу адміністративного судочинства України передбачено лише вирішення питань, пов`язаних саме з виконанням судових рішень в адміністративних справах, тоді як питання щодо заміни сторони у даному виконавчому провадженні підлягає вирішенню за нормами частини другої статті 446 Цивільного процесуального кодексу України.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу на те, що положення статті 287 Кодексу адміністративного судочинства України та статті 74 Закону України "Про виконавче провадження", регулюють питання оскарження рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби чи приватних виконавців, а не питання заміни сторони у виконавчому провадженні.

Суд зазначає, що згідно з частиною 2 статті 6 Кодексу адміністративного судочинства України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

При цьому, рішенням у справі "Сокуренко і Стригун проти України" від 20.07.2006 Європейський суд з прав людини у пункті 24 визначив, що фраза "встановлено законом" поширюється не лише на основу самого існування "суду", але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Поняття "суд, встановлений законом" у частині першій статті 6 Конвенції передбачає "усю організаційну структуру судів, включно з (…) питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів (…)". З огляду на це не вважається "судом, встановленим законом" орган, котрий, не маючи юрисдикції, судить осіб на підставі практики, яка не передбачена законом.

Відтак, зважаючи на те, що заявником надано докази існування виконавчого провадження з виконання виконавчого напису з приводу якого подана заява, то належним способом врегулювання питання пов`язаного з виконанням виконавчого документа є звернення до місцевого загального суду із заявою в порядку ст. 442 ЦПК України.

Таким чином, саме у порядку цивільного судочинства регламентовано не лише можливість заміни сторони виконавчого провадження при виконанні рішення суду у цивільній справі, але й при виконанні рішень інших органів та посадових осіб, зокрема, виконавчого напису нотаріуса.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" від 16.09.2021 про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого напису вчиненого 04.12.2020 приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. № 5618 є такою, що не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 241, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" від 16.09.2021 про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого напису вчиненого 04.12.2020 приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. № 5618 - відмовити.

Роз`яснити заявнику, що розгляд даної заяви належить до юрисдикції місцевого загального суду за місцем виконання виконавчого напису та має розглядатися в порядку цивільного судочинства.

Ухвала може бути оскарженою в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Учасники справи:

заявник: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Приватні Інвестиції" (ідентифікаційний код юридичної особи 37356981, вул. Жамбила Жабаєва, 7, м. Київ, 04112);

стягувач: Акціонерне товариство "Кредобанк" (ідентифікаційний код юридичної особи 09807862, вул. Сахарова, буд. 78,м. Львів,79026);

боржник: ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 );

заінтересована особа: Приватний виконавець виконавчого округу Волинської області Таранко Дмитро Вікторович (вул. Рівненська, 54, м. Луцьк, Волинська область, 43001).

Суддя Микитин Н.М.

Дата ухвалення рішення29.09.2021
Оприлюднено01.10.2021
Номер документу99970035
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну стягувача у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого напису, вчиненому 04.12.2020 приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Личук Т.В. за реєстраційним номером 5618

Судовий реєстр по справі —300/5303/21

Постанова від 04.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 02.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 02.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 29.09.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні