Ухвала
від 27.09.2021 по справі 695/1669/21
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/1669/21

номер провадження 1-кс/695/761/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 вересня 2021 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотанняслідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Золотоніської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12021250370000372 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, -

в с т а н о в и в:

слідчий СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду з погодженим прокурором Золотоніської окружної прокуратури ОСОБА_4 клопотанням про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивовано тим, що слідчими відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області в складі слідчої групи, спільно з слідчими слідчого відділу Золотоніського РВП проводиться розслідування в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021250370000372 від 12.04.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України. У процесі досудового розслідування встановлено, що до Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області надійшло колективне звернення жителів с. Коробівка, Золотоніського району Черкаської області, згідно з яким, земельні ділянки, які розміщені за межами с.Коробівка, та відповідно до укладених із ІНФОРМАЦІЯ_1 договорів оренди, використовувалися в якості пасовищ, незаконно були передані у власність різним фізичним особам з подальшим проведенням на них будівельних робіт з будівництва об`єктів нерухомості, самовільного будівництва штучних водних об`єктів (каналів) з виходом до р.Дніпро, незаконного видобування корисних копалин (піску) та зняття родючого шару ґрунту.

26.04.2005 між ІНФОРМАЦІЯ_1 з одного боку та уповноваженою особою від громадян, жителів с.Коробівка Золотоніського району Черкаської області в особі ОСОБА_5 було укладено договір оренди землі, площею 5,6 га, в адміністративних межах с.Коробівка, терміном на 25 років, для випасання худоби, кадастровий номер земельної ділянки 7121586200:06:004:0034. 08.09.2005 між ІНФОРМАЦІЯ_1 з одного боку та уповноваженою особою від громадян, жителів с.Коробівка Золотоніського району Черкаської області в особі ОСОБА_6 було укладено договір оренди землі, площею 21,3014 га, в адміністративних межах с.Коробівка, терміном на 25 років, по 2029 рік, для випасання худоби, кадастровий номер земельної ділянки 7121586200:10:003:0002.

Згідно з отриманими документами, було встановлено, що земельні ділянки, на яких розташовувались пасовища, на даний час, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна мають наступні кадастрові номери та належать наступним особам: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 .

Отримавши у власність земельні ділянки, вказані особи самовільно, всупереч вимогам чинного законодавства, не маючи жодних дозвільних документів, розпочали видобуток та реалізацію корисних копалин піску, а також зняття та реалізацію родючого, поверхневого шару ґрунту. Таким чином група невстановлених осіб, в адміністративних межах с. Коробівка, Золотоніського району Черкаської області всупереч вимогам чинного законодавства, переслідуючи корисливу мету, в порушення встановлених правил використання надр та корисних копалин, діючи умисно та цілеспрямовано, з метою отримання неправомірної вигоди, вчинили дії, щодо незаконного видобутку корисних копалин, зняття та реалізації родючого шару ґрунту, самовільної зміни цільового призначення земельних ділянок.

У діях невстановлених осіб вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, а також ряду інших кримінальних правопорушень.

У ході виконання ухвали Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 11.06.2021, із залученням представників таких служб, як ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » було проведено огляд земельних вказаних ділянок, під час якого було підтверджено, що на їх території здійснюється видобуток та реалізація корисних копалин піску, а також зняття та реалізація родючого, поверхневого шару ґрунту та утворення штучних водних об`єктів у вигляді каналів, що суперечить цільовому використанню цих земельних ділянок. Так, під час огляду було виявлено, що на території земельних ділянок наявні насипи із піску, ґрунту, на поверхні земельних ділянок зафіксовано сліди шин спеціальних транспортних засобів, за допомогою яких здійснювалося зняття верхнього шару ґрунту, піску та утворення штучних водних об`єктів у вигляді каналів. Вище описані роботи виконувалися за допомогою спеціального транспортного засобу, а саме навантажувача фронтального, реєстраційний номер НОМЕР_1 , марки Т-156, заводський номер № НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію машини Серія НОМЕР_3 від 08.07.2020, видане на ім`я ОСОБА_38 , транзитний номерний знак НОМЕР_4 . Під час проведення зазначеного огляду та подальшого допиту ОСОБА_39 встановлено, що пісок який зберігається на даних земельних ділянках належить йому та саме він здійснює його реалізацію.

25.06.2021 ІНФОРМАЦІЯ_7 звернулося до ІНФОРМАЦІЯ_8 з клопотанням про накладення арешту на вказане вище майно, що було виявлене під час проведення огляду, судова справа № 695/1669/21, провадження 1-кс/695/519/21. Під час розгляду клопотання, володільці майна та їх представники надавали докази та документи про придбання піску, що зберігається на зазначених земельних ділянках та спростовували факти його видобутку під час будівництва штучних водоймів (каналів), що може не відповідати дійсності.

З метою перевірки інформації про достовірність та законність придбання описаних вище корисних копалин (піску), виникла необхідність в отримані доступу до матеріалів судової справи № 695/1669/21, провадження 1-кс/695/519/21 та тимчасове вилучення майна, а також відео- та аудіозаписів судового засідання ІНФОРМАЦІЯ_9 , під час розгляду даної справи, які знаходяться в розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_9 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

У зв`язку з викладеним, слідчий звернувся до суду з погодженим прокурором клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

У судове засідання слідчий не з`явився. На адресу суду від прокурора надійшло клопотання про розгляд клопотання без його участі, на задоволенні клопотання наполягав.

Ознайомившись з клопотанням та доданими до нього матеріалами, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про наявність підстав для задоволення даного клопотання з огляду на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що 12.04.2021 розпочато досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021250370000372, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися із ними, робити їх копії та вилучити їх (здійснити виїмку).

Крім того, відповідно до ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 160 КПК України, у клопотанні зазначаються можливість використання, як доказів, відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчий суддя вважає, що матеріалами клопотання доведено, що надання тимчасового доступу до документів необхідне для повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню з метою встановлення усіх обставин кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 7ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що є достатні підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів з отриманням їх належним чином завірених копій.

З огляду на викладене вище, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.159-166КПК України,слідчий суддя

у х в а л и в:

клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ старшому слідчому СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_40 , старшому слідчому СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_41 , слідчому СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 до належним чином завірених копій документів, відео та аудіо записів та з можливістю подальшого їх вилучення, що зберігаються в матеріалах судової справи № 695/1669/21 (провадження 1-кс/695/519/21), що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 ( АДРЕСА_2 ), з можливістю вилучення вказаної інформації в паперовому вигляді та\або на електронному носії.

Строк дії ухвали тридцять днів з дня її постановлення.

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді, передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення27.09.2021
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу99980684
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —695/1669/21

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 15.02.2023

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні