Вирок
від 30.09.2021 по справі 522/7910/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/7910/21

Провадження № 1-кп/522/1827/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2021 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт, який надійшов до суду з угодою про визнання винуватості, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021160000000040 від 30.04.2021 року, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кароліно-Бугаз, Овідіопольського району, Одеської області, громадянина України, раніше не судимого, не одруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205-1 ч. 1 КК України,

за участю прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3 за грошову винагороду, маючи умисел, спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, у січні 2021 року здійснив внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи: ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609) завідомо неправдиві відомості, які у подальшому подані невстановленими слідством особами державному реєстратору.

Так, на початку січня 2021 року ОСОБА_3 , перебуваючи у місті Одесі, точну адресу слідством не встановлено, в денний час доби, діючи умисно, надав згоду невстановленій досудовим розслідуванням особі чоловічої статі зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609). Так, під час спілкування з вказаною особою, ОСОБА_3 , надав згоду на внесення до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та подачу цих документів для проведення такої реєстрації.

У подальшому, ОСОБА_3 , реалізуючи попередньо обумовлені з невстановленою досудовим слідством особою, свої протиправні наміри, спрямовані на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання зазначених документів для проведення такої реєстрації, ОСОБА_3 , під час телефонного спілкування домовився про зустріч з останнім біля офісу приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , що у м. Одесі, точну адресу досудовим розслідуванням не встановлено.

Задля реалізації вказаної протиправної домовленості, ОСОБА_3 , прибув на попередньо обумовлене місце зустрічі, де його очікувала невстановлена досудовим розслідуванням особа. Під час даної зустрічі, вищевказані особи домовились про надання ОСОБА_3 , необхідних для державної реєстрації юридичної особи документів, а саме: паспорту громадянина України ОСОБА_3 та реєстраційного номеру облікової картки платника податків (ідентифікаційного коду) останнього. При цьому ОСОБА_3 надав свою згоду на використання вказаних документів для досягнення вказаних протиправних намірів.

Після цього, невстановлена досудовим слідством особа, після отримання від ОСОБА_3 вказаних документів, за невстановлених обставин, забезпечила виготовлення документів ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609), які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб і які містили завідомо неправдиві відомості, а саме: Рішення № 1 одноособового учасника ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609) та Статут вказаного підприємства.

З метою досягнення своєї незаконної мети, ОСОБА_3 , разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою, 26.01.2021, у денний час доби, прибув до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_7 (точну адресу досудовим розслідуванням не встановлено), для підписання заздалегідь підготовлених невстановленою особою документів, що забезпечило створення (реєстрацію) на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом вказаного Товариства, внесення грошових коштів у статутний капітал, оренди та використання офісного приміщення зазначеного у реєстраційних документах тощо.

Разом із цим, ОСОБА_3 , достовірно усвідомлював, що вносить завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації, проте, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні ним грошової винагороди за вчиненні дії, засвідчив власним підписом наступні документи, а саме: Рішення №1 одноособового учасника ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609) від 26.01.2021, Статут ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609) та заяву (Форма 2) щодо реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань).

При реєстрації ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609), та підписанні вказаних документів ОСОБА_3 достовірно усвідомлював факт відсутності у нього фінансових ресурсів, навичків і досвіду для здійснення господарської діяльності у цілому, при цьому розумів, що фактично виконувати обов`язки засновника та службової особи (директора) вказаного товариства наміру він не має та у подальшому їх не виконував, оскільки не бажав займатись підприємницькою діяльністю, а хотів лише отримати обумовлену з невстановленою досудовим розслідуванням особою грошову винагороду.

ОСОБА_3 статутний капітал ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609) не формував, реалізовувати права засновника та службової особи товариства не планував і не здійснював, будь-якою фінансово-господарською та поточною діяльністю ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609) не займався і не мав наміру займатися, не мав наміру провадити таку фінансово-господарську діяльність або реалізовувати надані йому повноваження, нікому цього не доручав. Грошовими рахунками не мав наміру керувати і не керував, звітність не бажав подавати і не подавав.

Після підписання вищевказаних документів ОСОБА_3 , останні передано невстановленій слідством особі, якою їх подано (направлено) державному реєстратору для проведення реєстраційних дій «Державна реєстрація юридичної особи» суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 26.01.2021 зроблено відповідний запис № 1005561020000076776.

ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609) з моменту реєстрації взято на податковий обліку у головному управлінні ДПС в Одеській області (Південне управління у м. Одесі). Юридична адреса вказаного підприємства на час реєстрації вказана: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 17.

У той самий час, ОСОБА_3 з метою втілення свого злочинного наміру та отримання раніше обумовленої грошової винагороди, за вказівкою невстановленої особи, здійснив відкриття банківських розрахункових рахунків ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609), шляхом підписання ряду необхідних документів.

Відкриття банківських рахунків надало змогу невстановленим особам використовувати їх у незаконній діяльності.

Після чого, за виконання усіх вищевказаних дій, спрямованих на реєстрацію та забезпечення функціонування суб`єкта господарювання ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609), ОСОБА_3 отримав від невстановленої досудовим слідством особи попередньо обумовлену суму грошової винагороди у вигляді грошових коштів в загальному розмірі 2700 гривень.

ОСОБА_3 , діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленою досудовим слідством особою на, зареєструвавши ТОВ «Агро Індастрі Плюс» (код ЄДРПОУ 44148609), реалізував свій умисел направлений на внесення в документи, які подаються відповідно до закону для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, що надало змогу в подальшому, невстановленим особам використовувати зазначене товариство для здійснення незаконної діяльності.

Таким чином, ОСОБА_3 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 205-1 КК України за кваліфікуючими ознаками внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

Суд вважає, що дії ОСОБА_3 кваліфіковано вірно.

Згідно угоди про визнання винуватості від 30.04.2021 року, укладеної між прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_6 , у відповідності до вимог ст. 472 КПК України, обвинувачений ОСОБА_3 зобов`язується у судовому провадженні беззастережно визнати свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_3 за ч. 1 ст. 205-1 КК України у вигляді позбавлення волістроком на 2 (два) роки. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнити від відбування призначеного покарання з випробуванням та покласти на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою провину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205-1 ч. 1 КК України визнав повністю та підтвердив, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Крім того, обвинувачений ОСОБА_3 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосований в результаті затвердження угоди про визнання винуватості та наполягає на її затвердженні.

Прокурор, обвинувачений та захисник в судовому засіданні просили суд затвердити угоду про визнання винуватості від 30.04.2021 року, укладену між прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_6 .

Суд, вислухавши думку прокурора, обвинуваченого та захисника, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості. Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості може бути укладена між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205-1 ч. 1 КК України, яке згідно ст. 12 КК України, є злочином середньої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_3 цілком розуміє права, визначені п.п. 1-4 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Дослідивши угоду про визнання винуватості та переконавшись, що укладена угода є добровільним волевиявленням обвинуваченого, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, з`ясувавши у обвинуваченого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, роз`яснивши обвинуваченому його право на справедливий судовий розгляд, встановивши правильне розуміння обвинуваченим змісту та наслідків затвердження угоди, а також перевіривши її відповідність вимогам кримінального процесуального законодавства, заслухавши доводи учасників підготовчого судового засідання та роз`яснивши їм обмеження права щодо оскарження вироку, передбачені ст. 473 КПК України, суд вважає, що угода про визнання винуватості, укладена між прокурором та обвинуваченим, у присутності захисника, відповідає вимогам КПК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, узгоджені вид та міра покарання відповідають загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України, у зв`язку із чим суд вважає, що угода підлягає затвердженню.

Також суд враховує обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , згідно ст. 66 КК України, а саме: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покаранняобвинуваченого ОСОБА_3 суд не вбачає.

Цивільного позову, судових витрат та речових доказів по справі не заявлено.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 373, 374, 468, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості від 30.04.2021 року, укладену між прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_6 затвердити.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.205-1ч.1КК України та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волістроком на 2 (два) роки.

На підставіст.75КК Українизвільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку тривалістю 1 (один) рік, не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_3 наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід засудженому ОСОБА_3 не застосовувати.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України шляхом подачі через Приморський районний суд м. Одеси до Одеського апеляційного суду, апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1

30.09.2021

Дата ухвалення рішення30.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99990133
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/7910/21

Вирок від 30.09.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 07.05.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні