Ухвала
від 04.10.2021 по справі 910/15064/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

04.10.2021Справа № 910/15064/21

Суддя Гумега О.В., розглянувши позовну заяву ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВОї ПАЛАТИ УКРАЇНИ (Україна, 01601, м. Київ, вул. Велика Житомирська, буд. 33)

до УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (Україна, 01034, м. Київ, вул. Рейтарська, 19-Б)

про визнання недійсним рішення загальних зборів, положень статуту, скасування реєстраційної дії

УСТАНОВИВ:

ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА ПАЛАТА УКРАЇНИ (далі - позивач, ТПП УКРАЇНИ) звернулась до Господарського суду міста Києва з позовною заявою № б/н від 14.09.2021 до АСОЦІАЦІЇ "УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОМІТЕТ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ" з вимогами про визнання недійсним рішення загальних зборів, положень статуту, скасування реєстраційної дії змін до відомостей про юридичну особу, визнання відсутнім права, заборону вчиненяти дії.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що на території України зареєстрована як юридична особа АСОЦІАЦІЯ "УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОМІТЕТ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ", яка, як стверджує позивач, всупереч Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" здійснює функції, що належать ТПП УКРАЇНИ та регіональним торгово-промисловим, а отже незаконно пребирає на себе функції позивача, підриває його ділову репутацію, вносить невизначеність у правовий порядок в Україні.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.09.2021 позовну заяву ТПП УКРАЇНИ залишено без руху, встановлено позивачу та строк та спосіб усунення недоліків позовної заяви, зокрема, шляхом зазначення найменування юридичної особи відповідача відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

28.09.2021 чрез відділ діловодства суду від представника позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, до якої додано нову редакцію позовної заяви № б/н від 24.09.2021 з додатками, оформлену відповідно до вимог ст. 162 Господарського процесуального кодексу України з правильним найменуванням відповідача, оригінал платіжного доручення про сплату судового збору та докази направлення копії нової редакції позовної заяви № б/н від 24.09.2021 з додатками відповідачу. Водночас у заяві про усунення недоліків позивач зазначив про необхідність встановлення правильного найменування відповідача у судовому засіданні з огляду на зазначення у Статуті.

Зважаючи на наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про усунення позивачем недоліків позовної заяви у встановлений судом строк.

Суд приймає до розгляду позовну заяву № б/н від 24.09.2021 (з усуненими недоліками), згідно якої відповідачем визначено УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОМІТЕТ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (повне найменування юридичної особи відповідача відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), до якого заявлено такі позовні вимоги:

1. Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686), оформлене протоколом від 18.12.2020 року, про затвердження нової редакції Статуту в наступній частині:

пункт 1.1. Статуту: ... закону України Про торгово-промислові палати в Україні ... .;

абзац 7 н. 3.4. Статуту: засвідчувати і видавати сертифікати про походження товарів, сертифікати визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями та інші документи, пов`язані із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, зокрема: засвідчення форс-мажорних обставин; засвідчення документів комерційного характеру; ведення реєстру надійних партнерів та інше ;

абзац 8 п. 3.4. Статуту: Комітет залучається до надання експертних висновків про походження товарів в тих випадках, коли відповідно до міжнародних договорів України повноваження видачі сертифікатів походження товарів надані митному органу, якщо інше не визначено такими міжнародними договорами ;

абзац 24 н. 3.4. Статуту: Методичні та експертні документи, видані Комітетом в межах їх повноваоїсень, є обов`язковими для застосування на всій території України ;

пункт 4.1 Статуту: ... відповідно до закону України Про торгово-промислові палати в Україні ... ;

пункт 4.2 Статуту: Відповідно до пункту 1 статі 1 закону України Про торгово-промислові палати в Україні .... .

2. Визнати недійсним Статут УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686), затверджений рішенням загальних зборів учасників УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686), оформленим протоколом від 18.12.2020 року, в наступній частині:

пункт 1.1. Статуту, а саме: ... закону України Про торгово-промислові палати в Україні ... ;

абзац 7 п. 3.4. Статуту: засвідчувати і видавати сертифікати про походження товарів, сертифікати визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями та інші документи, пов`язані із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, зокрема: засвідчення форс-мажорних обставин; засвідчення документів комерційного характеру; ведення реєстру надійних партнерів та інше ;

абзац 8 н. 3.4. Статуту: Комітет залучається до надання експертних висновків про походження товарів в тих випадках, коли відповідно до міжнародних договорів України повноваження видачі сертифікатів походження товарів надані митному органу, якіцо інше не визначено такими міжнародними договорами .

абзац 24 п. 3.4. Статуту: Методичні та експертні документи, видані Комітетом в межах їх повноважень, є обов`язковими для застосування на всій території України .

пункт 4.1 Статуту: ... відповідно до закону України Про торгово-промислові палати в Україні ... ;

пункт 4.2 Статуту: Відповідно до пункту 1 статі 1 закону України Про торгово-промислові палати в Україні .... .

3. Скасувати державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, проведену 09.04.2021 року, реєстраційна дія №1000741070011002645 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, вчинену стосовно УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686).

4. Визнати відсутність в УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686) права керуватись Законом України №671/97-ВР Про торгово-промислові палати в Україні у своїй діяльності та засвідчувати і видавати сертифікати про походження товарів, сертифікати визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями та інші документи, пов`язані із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, засвідчувати форс-мажорні обставини, засвідчувати документи комерційного характеру, вести недержавний реєстр українських підприємців, фінансовий стан яких свідчить про їх надійність як партнерів у підприємницькій діяльності в Україні та за її межами (Реєстр надійних партнерів), видавати обов`язкові для застосування на всій території України методичні та експертні документи.

5. Заборонити УКРАЇНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686) засвідчувати і видавати сертифікати про походження товарів, сертифікати визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями та інші документи, пов`язані із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, засвідчувати форс-мажорні обставини, засвідчувати документи комерційного характеру, вести недержавний реєстр українських підприємців, фінансовий стан яких свідчить про їх надійність як партнерів у підприємницькій діяльності в Україні та за її межами (Реєстр надійних партнерів), видавати обов`язкові для застосування на всій території України методичні та експертні документи.

За змістом ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Відповідно до частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, значення справи для сторін, обсяг та характер доказів у справі, суд дійшов висновку про здійснення розгляду даної справи у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до частини 1 статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити учасникам справи строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Крім того, до позовної заяви позивачем додані клопотання про витребування доказів, відповідно до якого просить суд:

- витребувати у Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації матеріали реєстраційної справи УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686) щодо реєстраційної дії №1000741070011002645 від 09.04.2021 року;

- витребувати в УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ копію рішення загальних зборів учасників комітету, оформленого протоколом від 18.12.2020 року;

- витребувати в УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ засвідчену копію статуту УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ, затвердженого рішенням загальних зборів учасників УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686), оформленим протоколом від 18.12.2020 року.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначається, зокрема, результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Відповідно до ч. 1, 2, 4 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків (ст. 73 Господарського процесуального кодексу України).

Зважаючи на наведені норми, дослідивши подане позивачем клопотання про витребування доказів та доводи в його обгрунтування, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача про витребування доказів, у зв`язку з чим витребувати у Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації та в УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ відповідні докази.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 90 Цивільного кодексу України найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

Суд вважає за необхідне витребувати у відповідача в порядку ст. 74 Господарського процесуального кодексу України письмові пояснення щодо вірного повного найменування юридичної особи відповідача (з урахуванням положень Статуту та відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань).

Суд звертає увагу учасників справи, що на даний час Господарським судом міста Києва зупинено відправку кореспонденції засобами поштового зв`язку, у зв`язку з відсутністю фінансування видатків на оплату послуг з пересилання поштових відправлень (відповідну інформацію розміщено на сторінці Господарського суду міста Києва суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/).

Враховуючи наведене, суд направляє копії процесуальних документів на адреси електронної пошти учасників справи та Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації.

Учасникам справи слід врахувати, що відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

З текстами всіх судових рішень можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/ та виготовити копії судових рішень з даного реєстру.

Керуючись статтями 12, 74, 81, 176, 177, 181, 182, 232, 234, 235, 242, 247 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Розгляд справи призначити на 01.11.21 о 10:20 год. Підготовче засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 4. Явка учасників справи у судове засідання є не обов`язковою.

4. Зобов`язати учасників справи пояснення по суті спору, заяви з процесуальних питань та копії доказів у справі обов`язково направляти всім учасникам справи, докази чого невідкладно надавати суду.

5. Витребувати у Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації (Україна, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 24; ідентифікаційний код 37405111):

- належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686) щодо реєстраційної дії №1000741070011002645 від 09.04.2021 року.

Уповноважити представника позивача на одержання витребуваних доказів та подання їх до суду.

6. Витребувати у відповідача (УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ) :

- належним чином засвідчену копію копію рішення загальних зборів учасників комітету, оформленого протоколом від 18.12.2020 року;

- належним чином засвідчену копію копію статуту УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ, затвердженого рішенням загальних зборів учасників УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГОВОЇ ПАЛАТИ (ідентифікаційний код: 30019686), оформленим протоколом від 18.12.2020 року;

- письмові пояснення щодо вірного повного найменування юридичної особи відповідача (з урахуванням положень Статуту та відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань).

7. Запропонувати відповідачу:

- подати до суду відзив на позовну заяву , в тому числі з посиланням на висновок щодо застосування відповідної норми права у подібних правовідносинах, викладений в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду, до відзиву додати всі докази, що підтверджують заперечення проти позову протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали суду , при цьому звернути увагу, що копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду (ч. 5 ст. 165 ГПК України); у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 ГПК України);

- подати до суду протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив (якщо така буде подана) заперечення на відповідь на відзив (ст. 167, 184 ГПК України).

8. Запропонувати позивачу:

- надати посилання на висновок щодо застосування відповідної норми права у подібних правовідносинах, викладений в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду;

- подати до суду протягом п`яти днів з дня отримання відзиву відповідь на відзив , при цьому звернути увагу , що згідно ч. 3 ст. 166 ГПК України до відповіді на відзив застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 165 цього Кодексу, а отже, копія відповіді на відзив та доданих до неї документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду.

9. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/ та у Єдиному державному реєстрі судових рішень на офіційному веб-порталі в мережі Інтернет за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання - 04.10.2021 та оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Гумега

До відома учасників справи:

Ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щоп`ятниці з 14:00 до 16:00 у приміщенні Господарського суду міста Києва (м.Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-В, зал судових засідань уточнюється за внутрішнім телефоном 7-136) за наявності завчасно поданого через канцелярію суду клопотання , в якому просимо зазначати дату та час, коли представник з`явиться до суду для ознайомлення з матеріалами справи, документа , що посвідчує особу, оригіналу довіреності та належним чином засвідченої копії для долучення до матеріалів справи.

Дата ухвалення рішення04.10.2021
Оприлюднено05.10.2021
Номер документу100066667
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/15064/21

Рішення від 29.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 01.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні