Ухвала
від 01.10.2021 по справі 304/617/21
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/617/21 Провадження № 2/304/263/2021

У Х В А Л А

01 жовтня 2021 року м. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області у складі:

головуючого - судді Чепурнова В. О.,

з участю секретаря судового засідання - Гавій Л.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у порядку загального позовного провадження цивільну справу № 304/617/21 за позовом Акціонерного товариства Кредобанк до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

В С Т А Н О В И В :

АТ Кредобанк звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, в якому просить стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заборгованість за Кредитним договором № CL-218477 від 10 вересня 2019 року в розмірі 643 520,63 грн, а також судовий збір у розмірі 10 500 грн та витрати на правничу правову допомогу у розмірі 83 657 грн.

У судове засідання представник позивача не з`явилася, однак у порядку ст. 55 ЦПК України подала клопотання про залучення до участі у справі правонаступника позивача - ТОВ Фінансова Компанія Приватні Інвестиції замість первісного АТ Кредобанк .

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судове засідання також не з`явилися, подали клопотання, в якому через хворобу відповідача ОСОБА_1 та народження дитини, а також перебування їх обох за кордоном в Угорщині, просили відкласти судове засідання на іншу дату.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши клопотання представника (правонаступника позивача) ТОВ Фінансова Компанія Приватні Інвестиції та необхідні для його розгляду матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до п. 1 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частинами першою, третьою статті 512 ЦК України передбачено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Кредитор у зобов`язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом.

Відступлення права вимоги є договірною передачею вимог первісного кредитора новому кредиторові та відбувається на підставі укладеного між ними правочину, при цьому заміна кредитора саме у зобов`язанні допускається протягом усього часу існування зобов`язання, якщо це не суперечить договору та не заборонено законом.

Процесуальне правонаступництво це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи, яка була в процесі стороною або третьою особою, до іншої особи у зв`язку з переходом до неї суб`єктивних матеріальних прав.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони із спірних або встановлених судом правовідносин майнового, але не особистого характеру. Заміна суб`єктів матеріальних правовідносин можлива внаслідок смерті громадянина, який був суб`єктом таких правовідносин; ліквідації юридичної особи; уступки права чи взяття на себе обов`язку іншої особи.

Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як вбачається з долученого до клопотання Договору факторингу із відступленням прав грошової вимоги за кредитними договорами № 250621/1 від 25 червня 2021 року АТ Кредобанк (Клієнт) та ТОВ Фінансова Компанія Приватні Інвестиції (Фактор) уклали вказаний договір, за яким Клієнт відступив Фактору Права Вимоги у повному обсязі за плату та під фінансування від Фактора, у тому числі щодо боржника ОСОБА_1 за Кредитним договором № CL-218477 від 10 вересня 2019 року в розмірі 658 756,71 грн (станом на 23 червня 2021 року).

Згідно положень ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Частиною 2 вказаної статті усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зважаючи на положення чинного законодавства, враховуючи, що АТ Кредобанк та ТОВ Фінансова Компанія Приватні Інвестиції уклали Договір факторингу № 250621/1 від 25 червня 2021 року, суд приходить до висновку про наявність підстав для заміни у даній цивільній справі позивача його правонаступником.

Керуючись ст. 55, 182, 183, 258-260 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Приватні Інвестиції про залучення до участі у справі правонаступника позивача - задовольнити.

Замінити у цивільній справі за позовом Акціонерного товариства Кредобанк до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором позивача - Акціонерне товариство Кредобанк (79026 м. Львів, вул. Сахарова, 78, ЄДРПОУ 09807862) його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Приватні Інвестиції (місце знаходження: 04112 м.Київ, вул. Жамбила Жабаєва, 7).

Роз`яснити правонаступнику, що відповідно до ч. 2 ст. 55 ЦПК України усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Головуючий: Чепурнов В. О.

Дата ухвалення рішення01.10.2021
Оприлюднено05.10.2021
Номер документу100085979
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —304/617/21

Рішення від 23.06.2022

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 11.05.2022

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 09.03.2022

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Постанова від 14.02.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 01.10.2021

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні