Ухвала
від 05.10.2021 по справі 905/1753/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

05.10.2021 Справа № 905/1753/16

Господарський суд Донецької області у складі судді Харакоза К.С.,

за заявою Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях №10-07-06534 від 10.09.2021 року,

у справі за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, м. Харків,

до відповідача Товариства з додатковою відповідальністю «Орендне підприємство «Шахта «Путилівська» , м. Донецьк,

про стягнення 125695,69 гривень, -

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Донецької області від 26.07.2016р. позовні вимоги Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області до Товариства з додатковою відповідальністю «Орендне підприємство «Шахта «Путилівська» про стягнення 125 695,69 гривень були задоволені.

12.08.2016 на виконання вищевказаного рішення були видані відповідні судові накази.

14.09.2021 до Господарського суду Донецької області надійшла заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях №10-07-06534 від 10.09.2021 року про заміну сторони у справі, а саме - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області її правонаступником - Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях.

Ухвалою від 23.09.2021 було прийнято до розгляду заяву Регіонального відділення фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях про заміну сторони у виконавчому провадженні; судове засідання призначено на 05.10.2021 року.

У судове засідання 05.10.2021 представники сторін не з`явились, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, судом встановлено наступне.

Наказом Фонду державного майна України №467 від 16.05.2019 Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України прийнято рішення про утворення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях, м.Харків, реорганізувавши шляхом злиття Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Луганській області.

Пунктом 2 даного наказу встановлено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях, м.Харків є правонаступником майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області.

Наказом Фонду державного майна України №639 від 02.07.2019 днем початку роботи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях визначено 02.07.2019.

Відповідно до наказу Фонду державного Майна України від 13.05.2021р. №796 Про внесення зміни до назви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях (пункт 1) змінено назву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях на Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях.

Пунктом 2 наказу Фонду державного майна України від 13.05.2021р. №796 встановлено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях є правонаступником Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях.

Згідно офіційних відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області припинене як юридична особа з 27.03.2020.

За приписами ст.129-1 Конституції України судове рішення ухвалюється іменем України та є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Статтею 13 Закону України Про судоустрій та статус суддів визначено поняття обов`язковість судових рішень, яке полягає в тому, що судове рішення, яким закінчується розгляд справи в суді, ухвалюється іменем України. Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами на всій території України.

Статтею 326 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України і за її межами.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 5 ст.334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ст.15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За приписами ч.1 ст.52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи правонаступника.

Отже передбачене ст.52 Господарського процесуального кодексу України процесуальне правонаступництво це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Згідно з ч.5 ст.4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у разі злиття юридичних осіб здійснюється державна реєстрація новоутвореної юридичної особи та державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Злиття вважається завершеним з дати державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Як встановлено судом стягувач Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області припинене як юридична особа з 27.03.2020.

Отже враховуючи, створення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях, м. Харків шляхом злиття Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області, а також зміну приймаючи до уваги зміну назви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях на Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях, суд дійшов висновку, що заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях, м. Харків про заміну сторони виконавчого провадження у справі №905/1753/16 підлягає задоволенню.

Згідно з ч.3 ст.52 Господарського процесуального кодексу України про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях, м. Харків про заміну сторони виконавчого провадження у справі №905/1753/16 задовольнити.

Замінити стягувача (позивача) у справі №905/1753/16 Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (61057, м. Харків, майдан Театральний, 1; код ЄДРЮОФОП та ГФ 13511245) на його правонаступника Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях (61057, м. Харків, майдан Театральний, 1; код ЄДРЮОФОП та ГФ 43023403).

Ухвала складена та підписана 05.10.2021 року.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду в порядку та строк, передбачені Розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію щодо справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі «Судова влада України» (dn.arbitr.gov.ua).

Суддя К.С. Харакоз

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено06.10.2021
Номер документу100107152
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1753/16

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 23.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 02.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

К.С. Харакоз

Ухвала від 08.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

К.С. Харакоз

Рішення від 26.07.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 16.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 02.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 23.05.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні