Постанова
від 05.10.2021 по справі 751/4134/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 751/4134/21

Провадження №3/751/1444/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2021 року місто Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

в складі: головуючого судді Маслюк Н.В.

секретаря судового засідання Шишової А.Я.

з участю представника Північної митниці Держмитслужби - Остроух А.І., представника особи, яка притягується до адміністративної відповідальності Зудінова О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернігові справу за поданням Чернігівської митниці про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 483 МК України громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який працює директором ТОВ Райський фрукт за адресою: 65031, м. Одеса Київське шосе, 1/3, -

В с т а н о в и в :

Північною митницею Держмитслужби, правонаступником якої є Чернігівська митниця, складений протокол про порушення митних правил № 0136/10200/21 від 23.02.2021 відносно громадянина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України.

Також, Північною митницею Держмитслужби складений протокол про порушення митних правил № 0137/10200/21 від 23.02.2021 відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України.

З огляду на положення ч. 2 ст. 36 КУпАП, суд вважає за доцільне об`єднати матеріали справи відносно ОСОБА_1 за вчинення ним адміністративних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 483 МК України.

Представник особи, яка притягується до адміністративної відповідальності у судовому засіданні заявив клопотання про направлення матеріалів справи на додаткову перевірку, оскільки протоколи про порушення митних правил мають неточності, а саме: невірно зазначено громадянство ОСОБА_1 , останній не є громадянином України; не містить протокол відомостей про місце проживання або реєстрації ОСОБА_1 ; матеріали справи не містять попередні митні декларації про переміщення товарів.

У судовому засіданні представник Чернігівської митниці не заперечував щодо заявленого клопотання.

Вислухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Статтею 245 КУпАП передбачено, що завданнями провадження у справах про адміністративні правопорушення є своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її у точній відповідності з законом.

За змістом ст. 489 МК України, посадова особа при розгляді справи про порушення митних правил зобов`язана з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують та/або обтяжують відповідальність, чи є підстави для звільнення особи, що вчинила правопорушення від адміністративної відповідальності, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частиною 1 ст. 494 МК України передбачено, що про кожний випадок виявлення порушення митних правил уповноважена посадова особа органу доходів і зборів, яка виявила таке порушення, невідкладно складає протокол за формою, установленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Відповідно до ч. 2 даної статті протокол про порушення митних правил повинен містити такі дані: 1) дату і місце його складення; 2) посаду, прізвище, ім`я, по батькові посадової особи, яка склала протокол; 3) необхідні для розгляду справи відомості про особу, яка притягується до відповідальності за порушення митних правил, якщо її встановлено; 4) місце, час вчинення, вид та характер порушення митних правил; 5) посилання на статтю цього Кодексу, що передбачає адміністративну відповідальність за таке порушення; 6) прізвища та адреси свідків, якщо вони є; 7) відомості щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів, вилучених згідно із статтею 511 цього Кодексу; 8) інші необхідні для вирішення справи відомості.

Згідно ст. 495 МК України, доказами у справі про порушення митних правил є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку встановлюються наявність або відсутність порушення митних правил, винність особи у його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Такі дані встановлюються: 1) протоколом про порушення митних правил, протоколами процесуальних дій, додатками до зазначених протоколів; 2) поясненнями свідків; 3) поясненнями особи, яка притягується до відповідальності; 4) висновком експерта; 5) іншими документами (належним чином завіреними їх копіями або витягами з них) та інформацією, у тому числі тими, що перебувають в електронному вигляді, а також товарами - безпосередніми предметами порушення митних правил, товарами із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортними засобами, що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Однак, працівником митниці при складанні протоколу про порушення митних правил вказані вимоги закону у повній мірі виконано не було.

Протоколи про порушення митних правил № 0136/10200/21 та № 0137/10200/21 від 23.02.2021 складено стосовно певної фізичної особи, але в ньому не в повній мірі зазначені необхідні для розгляду справи дані про особу, яка притягується до адміністративної відповідальності, а саме не зазначено місце проживання або реєстрації ОСОБА_1 .

Також у вказаних протоколах містяться відомості про громадянство України ОСОБА_1 та відомості щодо паспортного документу, на підставі якого встановлено особу ОСОБА_1 . Разом з тим, матеріали справи про порушення митних правил не містять документів на підставі яких встановлено особу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та громадянство.

Відповідно до ч. 1 ст. 527 МК України у справі про порушення митних правил суд, що розглядає справу, може винести, зокрема, постанову про проведення додаткової перевірки.

У постанові про проведення додаткової перевірки зазначаються конкретні суб`єкти, завдання строки перевірки. Ці дії не повинні порушувати права громадянина, шкодити господарській діяльності юридичної особи.

З огляду на зазначені обставини, суд дійшов висновку, що для усунення указаних недоліків матеріали справи про порушення митних правил підлягають направленню до Чернігівської митниці для проведення додаткової перевірки.

Керуючись ст. 36 КУпАП, ст.ст. 494, 527 МК України, суд, -

постановив:

Адміністративні справи №751/4134/21 та №751/4135/21 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, передбачених ч.1 ст. 483 МК України - об`єднати в одне провадження, присвоївши справі номер №751/4134/21, провадження №3/751/1444/21.

Адміністративну справу про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1 ст.483 МК України направити до Чернігівської митниці для проведення додаткової перевірки.

Встановити строк для проведення додаткової перевірки 15 днів з моменту отримання матеріалів справи.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя: Н.В. Маслюк

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено08.10.2021
Номер документу100195977
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —751/4134/21

Постанова від 25.07.2022

Адмінправопорушення

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Постанова від 31.05.2022

Адмінправопорушення

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Постанова від 31.05.2022

Адмінправопорушення

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Постанова від 09.05.2022

Адмінправопорушення

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Постанова від 05.10.2021

Адмінправопорушення

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні