Ухвала
від 06.10.2021 по справі 453/540/17
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/540/17

№ провадження 1-в/453/30/21

У Х В А Л А

іменем України

06 жовтня 2021 року Сколівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Курницької В.Я.,

секретаря судового засідання Трембач М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Сколе Львівської області заяву головного державного виконавця Сколівського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Кізими Ю. про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у справі № 453/540/17 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України,

в с т а н о в и в:

Головний державний виконавець Сколівського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Кізима Ю. 09.09.2021 року звернулась до Сколівського районного суду Львівської області із заявою про заміну сторони - Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації - у виконавчому провадженні ВП № 54551365 з виконання виконавчого листа № 453/540/17, виданого Сколівським районним судом 15.06.2017 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації 25 635,18 грн. боргу, її правонаступником Відділом № 1 Управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації.

В обґрунтування заяви посилається на те, що на виконанні у Сколівському відділі державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) знаходиться виконавчий лист № 453/540/17, виданий Сколівським районним судом 15.06.2017 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації 25 635,18 грн. матеріальної шкоди, її правонаступником Відділом № 1 Управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації. 21.08.2017 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП № 54551365. 31.05.2021 року на адресу Сколівського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) надійшов лист від Відділу № 1 Управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації згідно з яким на підставі розпорядження голови Стрийської районної державної адміністрації № 3-к від 11.01.2021 року «Про реорганізацію структурних підрозділів районної державної адміністрації» Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації реорганізовано у Відділ № 1 Управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації. Відтак, на підставі ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» просить замінити сторону виконавчому провадженні, а саме стягувача.

Головний державний виконавець Сколівського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Кізима Ю. в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце судового розгляду заяви повідомлялась належним чином.

Належно уповноважений представник Відділу № 1 (Сколівський) Управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації Барабаш О.В. 24.09.2021 року подала суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника Відділу.

Пинів І.В., будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце судового розгляду заяви, у судове засідання не з`явилась, про причини неявки суд не повідомила.

Таким чином, у судове засідання не з`явилися усі учасники судового розгляду.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки у судове засідання усіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відтак, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу у даній справі щодо вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження не здійснювалося.

У судовому засіданні судом встановлено, що в справі № 453/540/17 (провадження № 1-кп/453/122/17) винесено вирок, згідно з яким ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст.190, ч. 3 ст.358, ч. 4 ст.358 КК України, зврахуванням ст.70КК Українипризначено їйпокарання увиді 2роки позбавленняволі таштраф врозмірі 510гривень,на підставіст.75КК Українизвільнено відвідбування покаранняз іспитовимстроком 1рік зпокладанням обов`язків,передбачених ст.76КК України.Також цивільнийпозов прокурораЛьвівської областів інтересахдержави вособі:управління соціальногозахисту населенняСколівської районноїдержавної адміністраціїзадоволено уповному обсязіта стягнутоз ОСОБА_1 на користьУправління соціальногозахисту населенняСколівської районноїдержавної адміністраціїматеріальну шкодув розмірі 25 635,18 гривень.

15.06.2017 року в справі № 453/540/17 (провадження № 1-кп/453/122/17) видано виконавчий лист.

Встановлено і те, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій», розпорядження Сколівської районної державної адміністрації від 11 січня 2021 року № 3к «Про реорганізацію структурних підрозділів районної державної адміністрації», розпорядження Стрийської районної державної адміністрації від 15 лютого 2021 року № 21 «Про впорядкування структури районної державної адміністрації» Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації реорганізовано у Відділ № 1 управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації.

Згідно з частиною першоюстатті 15 Закону України «Про виконавче провадження»сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник.

На підставі частини п`ятоїстатті 15 Закону України «Про виконавче провадження»у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Відповідно до частини першої, другої, п`ятоїстатті 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї ізсторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Нормастатті 442 ЦПК Українимає імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

Таким чином, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно ізЗаконом України «Про виконавче провадження».

Крім того, виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями6,13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Аналогічний висновок міститься у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 09 грудня 2019 року у справі № 2-3627/09 (провадження № 61-16520сво18),у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного судувід 28 травня 2020 року у справі № 2-776/1/2011 (провадження № 61-36447св18).

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що оскільки на підставі розпорядження голови Стрийської районної державної адміністрації № 3-к від 11.01.2021 року «Про реорганізацію структурних підрозділів районної державної адміністрації» Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації реорганізовано у Відділ № 1 Управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації, який є правонаступником усіх прав і обов`язків Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації, що свідчить про те, що відбулася заміна стягувача за вироком Сколівського районного суду Львівської області від 15.06.2017 року про стягнення з ОСОБА_1 грошових коштів в сумі 25 635,18 грн. в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, завданої злочином та свідчить про підставність поданої державним виконавцем заяви.

Керуючись ст. ст. 247, 259-261, 442 ЦПК України,-

п о с т а н о в и в:

Заяву Головного державного виконавця Сколівського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Кізими Ю. про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником задоволити.

Замінити сторону виконавчого провадження стягувача - Управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації (ЄДРПОУ: 25257993, адреса: м. Сколе, вул. Данила Галицького, 10) її правонаступником Відділом № 1 Управління соціального захисту населення Стрийської районної державної адміністрації (ЄДРПОУ: 25260251, адреса: м. Сколе, майдан Незалежності, 1).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Головуючий суддя В.Я. Курницька

Дата ухвалення рішення06.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100198232
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України

Судовий реєстр по справі —453/540/17

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 02.10.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Вирок від 15.06.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 19.05.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні