Вирок
від 15.06.2017 по справі 453/540/17
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/540/17

№ провадження 1-кп/453/122/17

ВИРОК

іменем України

15.06.2017 року Сколівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

за участі секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сколе Львівської області кримінальне провадження № 12017140000000350 від 24.04.2017 року про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Нижня Рожанка Сколівського району Львівської області, громадянки України, із середньою освітою, безробітної, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, не депутата, не адвоката, не нотаріуса

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.190, ч. 3 ст.358, ч. 4 ст.358 КК України, -

в с т а н о в и в:

Обвинувачена ОСОБА_4 з корисливих мотивів, шляхом обману, за попередньою змовою з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, із використанням підроблених документів, заволоділа бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, яку реалізовувало управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації (далі по тексту Управління або УСЗН Сколівської РДА) на загальну суму 25 635,18 гривень, що завдало шкоди державному бюджету України на згадану суму.

Так, відповідно до ст. 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» № 1768-ІІІ від 01.06.2000 (далі Закон №1768-ІІІ) право на отримання державної соціальної допомоги мають малозабезпечені сім`ї, які постійно проживають на території України.

Відповідно до ст. 4 Закону №1768-ІІІ та п. 6 Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 № 250 (далі Постанова), обов`язковими документами для призначення соціальної допомоги, які подаються до органу соціального захисту населення є: заява про надання державної соціальної допомоги, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї, довідка про склад сім`ї, декларація про доходи та майно осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім`ї), та довідка про наявність та розмір земельної частки (паю). Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи та майно.

Відповідно до п. 8 Постанови, допомога в Управлінні призначається з місяця звернення уповноваженого представника сім`ї.

Крім того, відповідно до п. 5 Постанови в Управлінні сформовано особові справи отримувачів соціальної допомоги, де зберігаються документи, необхідні для призначення соціальної допомоги, а також розрахунки її розміру, зокрема справа № 609267 на прізвище ОСОБА_4 .

Встановлено, що у січні 2015 року ОСОБА_4 , перебуваючи в УСЗН СколівськоїРДА дізналась про можливість отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, де отримала консультацію щодо умов її оформлення.

ОСОБА_4 , яка усвідомлювала, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, однак працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, а відтак, відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, виник злочинний умисел на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, шляхом обману та використання завідомо неправдивих офіційних документів про працевлаштування та отримані доходи.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів як соціальної допомоги, ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що її чоловік будучи працездатним, однак працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, а відтак у призначенні соціальної допомоги може бути відмовлено, у січні 2015 року вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки. З цією метою передала їй копії паспорта та ідентифікаційного коду, а також придбала нову трудову книжку для свого чоловіка, з метою внесення неправдивих відомостей.

У подальшому, 05.03.2015 ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні Сколівського районного центру зайнятості, що за адресою: Львівська область м.Сколе, вул. Братів Вільшинських, 4, отримала від невстановленого працівника Сколівського районного центру зайнятості довідку про доходи №1 від 03.03.2015 про те, що ОСОБА_5 у період з грудня 2014 року по лютий 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід в на загальну суму 1496 грн., трудову книжку заповнену на ОСОБА_5 , в якій містились записи щодо його працевлаштування з 01.12.2014 на посаду рамника в фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та копію свідоцтва про державну реєстрацію цієї фізичної особи-підприємця. Після цього, того ж дня, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для введення в оману працівників Управління, щодо отриманого доходу, подала в Управління, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , завідомо неправдиву довідку №1 від 03.03.2015, видану від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , копію трудової книжки на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 та копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця.

Подана ОСОБА_4 завідомо неправдива довідка про доходи №1 від 03.03.2015, копія трудової книжки та копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 були прийняті працівниками Управління. На підставі поданих вище документів, ОСОБА_4 власноручно написала на бланках, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України №204 від 22.03.2007 заяву про призначення їй державної соціальної допомоги та декларацію про доходи та майновий стан її сім`ї, в якій вказала себе особа по догляду за дитиною та прізвище свого чоловіка ОСОБА_5 , як особу, яка отримує дохід.

У подальшому, на підставі поданих завідомо неправдивих документів, заяви про призначення державної соціальної допомоги та декларації про доходи та майновий стан, ОСОБА_4 нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.03.2015 по 31.08.2015 на суму 10367,04 гривень, яку вона отримувала впродовж шести місяців на картковий рахунок АТ «Ощадбанк» № НОМЕР_1 .

За таких обставин, умисні протиправні дії ОСОБА_4 перебувають у причинно-наслідковому зв`язку із суспільно-небезпечними наслідками у вигляді безпідставного вибуття із бюджету коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї в сумі 10367,04 гривень за період з 01.03.2015 по 31.08.2015.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 за попередньою змовою групою осіб,заволоділа чужим майном шляхом обману (шахрайство), тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів, достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, однак працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, а відтак, відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, у січні 2015 року вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки.

Так, вона у січні 2015 року (точної дати не встановлено) перебуваючи в м. Сколе Львівської області, попередньо узгодивши, передала невстановленій особі з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості копії паспорта та ідентифікаційного коду свого чоловіка, а також новий бланк трудової книжки, з метою внесення в неї неправдивих відомостей.

Невстановлена особа з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, достовірно знаючи, що чоловік ОСОБА_4 працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, на обліку в центрі зайнятості як безробітний не перебуває, попередньою отримавши від неї копії паспорта, ідентифікаційного коду на ім`я ОСОБА_5 , бланк трудової книжки та маючи доступ до свідоцтв про реєстрацію фізичних осіб-підприємців, діючи умисно, власноручно внесла неправдиві відомості в довідку про доходи №1 від 03.03.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з грудня 2014 по лютий 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід в на загальну суму 1496 гривень, яку скріпила підписом від імені ОСОБА_6 та у трудову книжку щодо його працевлаштування з 01.12.2014 на посаду рамника в фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , які в подальшому 05.03.2015 передала ОСОБА_4 , тим самим склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи, що надають право на отримання соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 вчинила підроблення офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України.

Крім цього, 05.03.2015 ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для штучного створення відповідності її особи, вимогам Закону №1768-ІІІ, в частині працевлаштування та отримання доходу нею та її чоловіком, подала в УСЗН Сколівської РДА, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 завідомо неправдиву офіційну довідку №1 від 03.03.2015, видану від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , про те, що ОСОБА_5 в період з грудня 2014 по лютий 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід в на загальну суму 1496 гривень, а також трудову книжку, в якій містились записи щодо його працевлаштування з 01.12.2014 на посаду рамника в фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , тобто використала завідомо неправдиві офіційні документи.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 використала завідомо підроблені офіційні документи, чим вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 358 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , з корисливих мотивів, шляхом обману, повторно, за попередньою змовою з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, поєднаного із використанням підроблених документів, заволоділа бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, яку реалізовувало управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації (далі по тексту Управління або УСЗН Сколівської РДА) на загальну суму 15268,14 гривень, що завдало шкоди державному бюджету України на згадану суму.

Встановлено, що наприкінці липня 2015 року ОСОБА_4 , знаючи, що у серпні 2015 року у неї закінчується термін виплати соціальної допомоги, усвідомлювала, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, однак працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, а відтак, відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, повторно, виник злочинний умисел на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, шляхом обману та використання завідомо неправдивих офіційних документів про працевлаштування та отримані доходи.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів як соціальної допомоги, ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що її чоловік будучи працездатним, однак працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, а відтак у призначенні соціальної допомоги може бути відмовлено, у липні 2015 року вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки. З цією метою передала їй копії паспорта та ідентифікаційного коду, а також трудову книжку, з метою внесення до неї неправдивих відомостей.

У подальшому, 03.09.2015 ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні Сколівського районного центру зайнятості, що за адресою: Львівська область м.Сколе, вул. Братів Вільшинських, 4, отримала від невстановленого працівника Сколівського районного центру зайнятості довідки про доходи, видані фізичною особою-підприємцем ОСОБА_6 , а саме довідка №1 від 01.09.2015 про те, що ОСОБА_5 упродовж березня 2015 року займав у нього посаду рамника та отримав дохід у розмірі 270 гривень, та довідка № 2 від 01.09.2015 про те, що ОСОБА_5 у період з червня по серпень 2015 року займав посаду рамника та отримав дохід в на загальну суму 810 грн., копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , а також трудову книжку заповнену на ОСОБА_5 , в якій містились записи щодо його звільнення 31.03.2015 з посади рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та прийняття 01.06.2015 на посаду рамника в фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 .. Після цього, того ж дня, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для введення в оману працівників Управління, щодо отриманого доходу, подала в Управління, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , завідомо неправдиві довідки про доходи №1 та № 2 від 01.09.2015, видані від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , копію трудової книжки на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 та копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця.

Подані ОСОБА_4 завідомо неправдиві довідки про доходи №1 від 03.03.2015 та № 2 від 01.09.2015, копія трудової книжки та копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 були прийняті працівниками Управління. На підставі поданих вище документів, ОСОБА_4 власноручно написала на бланках, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України №204 від 22.03.2007 заяву про призначення їй державної соціальної допомоги та декларацію про доходи та майновий стан її сім`ї, в якій вказала себе особа по догляду за дитиною та прізвище свого чоловіка ОСОБА_5 , як особу, яка отримує дохід.

У подальшому, на підставі поданих завідомо неправдивих документів, заяви про призначення державної соціальної допомоги та декларації про доходи та майновий стан, ОСОБА_4 нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.09.2015 по 29.02.2016 на суму 15268,14 гривень, яку вона отримувала впродовж шести місяців на картковий рахунок АТ «Ощадбанк» № НОМЕР_1 .

За таких обставин, умисні протиправні дії ОСОБА_4 перебувають у причинно-наслідковому зв`язку із суспільно-небезпечними наслідками у вигляді безпідставного вибуття із бюджету коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї в сумі 15268,14 гривень за період з 01.09.2015 по 29.02.2016.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 повторно, за попередньою змовою групою осіб,заволоділа чужим майном шляхом обману (шахрайство), тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів, достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, однак працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, а відтак, відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, повторно, у липні 2015 року вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки.

Так, вона у липні 2015 року (точної дати не встановлено) перебуваючи в м. Сколе Львівської області, попередньо узгодивши, передала невстановленій особі з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості копії паспорта та ідентифікаційного коду свого чоловіка, а також трудову книжку, з метою внесення в неї неправдивих відомостей.

Невстановлена особа з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, достовірно знаючи, що чоловік ОСОБА_4 працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку, на обліку в центрі зайнятості як безробітний не перебуває, попередньою отримавши від неї копії паспорта, ідентифікаційного коду на ім`я ОСОБА_5 , трудову книжку та маючи доступ до свідоцтв про реєстрацію фізичних осіб підприємців, діючи умисно, власноручно внесла неправдиві відомості в офіційні документи, а саме: довідку про доходи №1 від 01.09.2015 про те, що ОСОБА_5 у березні 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід в розмірі 270 гривень, яку скріпила підписом від імені ОСОБА_6 ; довідку про доходи № 2 від 01.09.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з червня 2015 року по серпень 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід в на загальну суму 810 гривень, яку скріпила підписом від імені ОСОБА_6 , а також у трудову книжку щодо його працевлаштування, в якій містились записи про призначення 01.12.2014 на посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та звільнення 31.03.2015 з вказаної посади; та запис про прийняття 01.06.2015 на посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 . Вказані документи, в подальшому, 03.09.2015 передала ОСОБА_4 , тим самим склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи, що надають право на отримання соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 вчинила підроблення офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України.

Крім цього, 03.09.2015 ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для штучного створення відповідності її особи, вимогам Закону №1768-ІІІ, в частині працевлаштування та отримання доходу нею та її чоловіком, подала в УСЗН Сколівської РДА, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 завідомо неправдиві офіційні документи: довідку про доходи №1 від 01.09.2015, видану від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , про те, що ОСОБА_5 у березні 2015 року займав посаду рамника та отримав дохід у розмірі 270 гривень; довідку про доходи № 2 від 01.09.2015, видану від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , про те, що ОСОБА_5 в період з червня по серпень 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід в на загальну суму 810 гривень, а також трудову книжку, в якій містились записи щодо його працевлаштування з 01.12.2014 по 31.03.2015 на посаді рамника в фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , та з 01.06.2015 на посаді рамника у тієї ж фізичної особи-підприємця, тобто використала завідомо неправдиві офіційні документи.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 використала завідомо підроблені офіційні документи, чим вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 358 КК України.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 свою вину у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень визнала повністю та дала покази про те, що дійсно вчиняла злочини при обставинах, які вказані в обвинувальному акті. Про те, що підробляє офіційний документ їй було відомо. Також, усвідомлювала, що подає в Управління захисту населення Сколівської РДА підроблені документи. У вчиненому щиро розкаюється, просить суд суворо її не карати.

Враховуючи те, що обвинувачена свою вину у вчинених кримінальних правопорушеннях визнала повністю, інші учасники процесу не оспорюють фактичні обставини справи і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності їх позиції, заслухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження в порядку, передбаченому ч. 3ст. 349 КПК України, та роз`яснивши їм положення ч. 3ст.349 КПК Українипро наслідки застосування обмеженого дослідження доказів, а саме про позбавлення їх у такому випадку права подальшого оспорювання цих обставин провадження в апеляційному порядку, суд визнає недоцільним дослідження інших доказів відносно тих обставин провадження, які ніким не оспорюються. Відтак, суд обмежив дослідження доказів допитом обвинуваченої та дослідженням тих матеріалів кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченої.

На підставі вищевикладеного, суд, допитавши обвинувачену, дійшов висновку, що вина обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні нею кримінальних правопорушеннях при обставинах, викладених в обвинувальному акті, доведена у судовому засіданні повністю.

Суд вважає, що дії обвинуваченої ОСОБА_4 вірно кваліфіковані за ч.2ст. 190 КК України, оскільки вона скоїла заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Її ж дії вірно кваліфіковані за ч.3ст. 358 КК України, оскільки вона, діючи умисно, підробила офіційний документ, який видається громадянином-підприємцем, і який надає права чи звільняє від обов`язків, за попередньою змовою групою осіб.

Також її дії вірно кваліфіковані за ч.4ст. 358 КК України, оскільки вона використала завідомо підроблені офіційні документи.

Пом`якшуючою вину обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень обставиною, передбаченоюст. 66 КК України, судом встановлено щире каяття.

Обтяжуючих вину обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень обставин, передбаченихст. 67 КК України, судом не встановлено.

При визначенні міри покарання обвинуваченій ОСОБА_4 суд враховує суспільну небезпеку вчинених кримінальних правопорушень, їх характер та наслідки, особу обвинуваченої, яка, як вбачається з досудової доповіді органу пробації, позитивно характеризується по місцю проживання, раніше не судима, на «Д» обліку у наркологічному та психоневрологічному кабінетах Сколівської ЦРЛ не перебуває, а також те, що вона повністю визнала свою вину, має на утриманні трьох малолітніх дітей, щиро розкаюється у вчинених кримінальних правопорушеннях.

У зв`язку із зазначеним, суд вважає за доцільне під час вирішення питання про призначення обвинуваченій ОСОБА_4 покарання обмежитись межами санкції ч. 2 ст.190, ч. 3 ст.358, ч. 4 ст.358 КК України, а тому їй слід призначити покарання у виді позбавлення волі та штрафу.

Однак, беручи до уваги пом`якшуючу обставину- щире каяття, а також зважаючи на те, що ОСОБА_4 вперше притягується до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується за місцем проживання та роботи, має на утриманні трьох малолітніх дітей у зв`язку з чим потребує матеріальної допомоги, а також те, що ризик вчинення повторного кримінального правопорушення оцінений органом пробації, як середній, а ризик небезпеки для суспільства як низький, суд дійшов висновку про можливість виправлення ОСОБА_4 без відбування покарання у виді позбавлення волі, тобто при обранні міри покарання слід застосувати ст. 75 КК Українизвільнення від відбування покарання з випробуванням та згідност. 76 КК Українипокласти на неї певні обов`язки.

Суд також приходить до переконливого висновку, що заявлений прокуратурою Львівської області цивільний позов про стягнення матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, в розмірі 25635, 18 гривень підлягає до задоволення повністю, оскільки обвинувачена такий визнала у повному обсязі, заподіяну шкоду на даний час не відшкодувала, однак зобов`язалась відшкодувати таку у повному обсязі.

Витрати на залучення експерта для проведення експертизи в розмірі 879, 90 грн. стягнути з обвинуваченої ОСОБА_4 в користь держави.

Запобіжний захід відносно обвинуваченої не обирався.

Долю речових доказів по кримінальному провадженню необхідно вирішити на підставіст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст.368,370,374 КПК України, суд-

з а с у д и в:

ОСОБА_4 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст.190, ч.3 ст.358, ч.4 ст.358 КК Україниі призначити їй покарання у виді:

- за ч. 2ст. 190 КК України 1(один) рік позбавлення волі;

- за ч. 3ст. 358 КК України 1(один) рік 6 (шість) місяців позбавлення волі;

- за ч. 4ст. 358 КК України510 (п`ятсот десять) гривень штрафу.

Згідност. 70 КК Українишляхом часткового складання призначених покарань призначити ОСОБА_4 остаточне покарання 2 (два) роки позбавлення волі та штраф в розмірі 510 (п`ятсот десять) гривень.

Згідност. 75 КК Українизвільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік.

Згідност. 76 КК Українизобов`язати ОСОБА_4 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідност. 72 КК Україниосновне покарання у виді штрафу в розмірі 510 (п`ятсот десять) гривень підлягає виконанню самостійно.

Запобіжний захід ОСОБА_4 в кримінальному провадженні не обирався.

Цивільний позов прокуратури Львівської області задовольнити у повному обсязі. Стягнути з ОСОБА_4 на користь управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації (82600, м. Сколе, вул. Д.Галицького, 10,ЗКПО 25257993, р/р 35419027000083 в ГУДК України у Львівській області) матеріальну шкоду в розмірі 25 635 (двадцять п`ять тисяч шістсот тридцять п`ять ) гривень 18 (вісімнадцять) копійок.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 879 гривень (вісімсот сімдесят дев`ять) гривні 60 (шістдесят) копійок судових витрат за проведення почеркознавчої експертизи.

Речові докази: справу № 609267 про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї на прізвище ОСОБА_4 залишити при матеріалах кримінального провадження № 12017140000000350.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченій та прокурору.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Уразі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду Львівської області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення через Сколівський районний суд Львівської області з підстав, передбаченихст. 394 КПК України.

Головуючий суддя ОСОБА_1

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.06.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67177583
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —453/540/17

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 02.10.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Вирок від 15.06.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 19.05.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні