Рішення
від 06.10.2021 по справі 404/4268/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/4268/20

Номер провадження 2-о/404/116/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2021 року м. Кропивницький

Кіровський районний суд м. Кіровограда у складі:

головуючої судді - Варакіної Н.Б.

за участю секретаря - Бокатенко Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Мар`янівська сільська рада (просп. Шатного, 22, с. Мар`янівка, Маловисківського району Кіровоградської області) про встановлення факту, що має юридичне значення ,-

В С Т А Н О В И В:

В липні 2020 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем ОСОБА_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою АДРЕСА_2 на момент відкриття спадщини. Встановлення даного факту заявниці необхідне для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 . Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявниці - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 16 грудня 2019 року складено відповідний актовий запис № 3274.

Після її смерті відкрилася спадщина, до якої входить земельна ділянка, розміром 9.26 га., розташована на території Мар`янівської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, а також житловий будинок в с. Вись Маловисківського району Кіровоградської області.

Зазначає, що ОСОБА_2 , через поважний вік та захворювання, тривалий час до самої смерті проживала разом зі заявницею, за місцем її реєстрації, в АДРЕСА_3 '6.

03.07.2020 року заявниця звернулась до приватного нотаріуса Маловисківського районного нотаріального округу Сосновського А.В. з заявою про видачу свідоцтва про право па спадщину після смерті матері.

За результатами розгляду заяви нотаріус видав роз`яснення, що оскільки протягом 6 місяців після смерті матері заявниця не подала заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, то питання спадкування повинна вирішувати в судовому порядку.

У зв`язку з цим змушена була звернутися до суду з даною заявою про встановлення факту постійного проживання разом з матір`ю ОСОБА_2 на час відкриття спадщини.

В судове засідання заявник не з`явилась, представник заявника ОСОБА_3 надала суду заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Заінтересованої особаМар`янівська сільська рада в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 16 грудня 2019 року складено відповідний актовий запис № 3274 (а.с. 4).

Після її смерті відкрилася спадщина, до якої входить земельна ділянка, розміром 9.26 га., розташована на території Мар`янівської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області (державний акт на право приватної власності на землю серії КР МВ 894 виданий 20.12.1999 року), а також житловий будинок в с. Вись Маловисківського району Кіровоградської області (а.с. 9).

За життя померла склала заповіт, яким на випадок своєї смерті заповідає ОСОБА_1 земельну ділянку, розміром 9.26 га., яка розташована на території Мар`янівської сільської Ради Маловисківського району Кіровоградської області, державний акт на право приватної власності на землю серії КР МВ 894 виданий 20.12.1999 року Мар`янівською сільською радою Маловисківського району Кіровоградської області (а.с. 8).

Відповідно довідки № 125, виданою головою квартального комітету № 10 від 09.07.2020 року ОСОБА_1 дійсно проживала зі своєю померлою матір`ю ОСОБА_2 до моменту її смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою АДРЕСА_2 та вели спільне господарство, похорони заявниці робила за свій рахунок (а.с. 7).

03.07.2020 року заявниця звернулась до приватного нотаріуса Маловисківського районного нотаріального округу Сосновського А.В. з заявою про видачу свідоцтва про право па спадщину після смерті матері. За результатами розгляду заяви нотаріус видав роз`яснення, що оскільки протягом 6 місяців після смерті матері заявниця не подала заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, то питання спадкування повинна вирішувати в судовому порядку (а.с. 10).

Нормами ст. 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу не заявив про відмову від неї.

Заявник не заявив про відмову від спадщини та звернувся до нотаріальної контори з метою її оформлення.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але за час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Згідно із ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до абз. 3 п. 3 роз`яснень постанови Пленуму ВСУ України від 30.05.2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування" місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами ст. 29, ч. 2 ст. 1221 ЦК України. Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

Місцем проживання фізичної особи згідно з ч. 1 ст. 29 ЦК України є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Згідно з ч. 1 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Отже, для того, щоб набути право на спадщину, спадкоємці за заповітом або за законом мають прийняти її у порядку та у строки, встановлені законом.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України , суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.23 Постанови № 7 від 30 травня 2007 року Про судову практику у справах про спадкування якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі з оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення фалу постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки це є підставою для реалізації ним своїх прав, як спадкоємця і підтверджений в судовому засіданні наданими доказами.

Таким чином, аналізуючи докази по справі в їх сукупності, суд приходить до висновку про доведеність і обґрунтованість заяви, а тому вона підлягає задоволенню.

Суд вважає за можливе залишити судові витрати по фактично понесеними сторонами.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Мар`янівська сільська рада (просп. Шатного, 22, с. Мар`янівка, Маловисківського району Кіровоградської області) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати залишити по фактично понесеними сторонами.

Рішення суду може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його складення, шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду.

Рішення суду складено 07.10.2021.

Суддя Кіровського Н. Б. Варакіна

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення06.10.2021
Оприлюднено08.10.2021
Номер документу100211536
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —404/4268/20

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Рішення від 08.06.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Рішення від 06.10.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні