Ухвала
від 30.09.2021 по справі 160/707/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

30 вересня 2021 року Справа №160/707/21

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кучми К.С.

при секретарі судового засідання - Ткаченко Ю.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Дніпро заяву Управління каналу Дніпро-Донбас про заміну боржника у виконавчому листі від 08.06.2021 року по адміністративній справі №160/707/21, -

ВСТАНОВИВ :

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12.04.2021 року позовну заяву Управління каналу Дніпро-Донбас до Лозівської міської ради Харківської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії було задоволено, а саме:

- визнано протиправним та скасовано рішення ХСІІІ сесії VII скликання Лозівської міської ради Харківської області від 16 жовтня 2020 року № 2224 Про нормативні грошові оцінки земельних ділянок на території Лозівської міської об`єднаної територіальної громади , яким Лозівська міська рада Харківської області відмовила Управлінню каналу Дніпро-Донбас у затвердженні технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки водного фонду, яка надана йому в постійне користування для експлуатації та догляду за водними об`єктами за межами населених пунктів на території Перемозької сільської ради Лозівського району Харківської області.

- зобов`язано Лозівську міську раду Харківської області повторно розглянути питання про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок водного фонду, які надані в постійне користування Управлінню каналу Дніпро-Донбас для експлуатації та догляду за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами за межами населених пунктів на території Перемозької сільської ради Лозівського району Харківської області, відповідно до заяви від 07.07.2020 року №У-06/922, з урахуванням висновків суду;

- вирішено питання щодо судових витрат.

До суду надійшла заява Управління каналу Дніпро-Донбас про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: боржника - Лозівську міську раду Харківської області (код ЄДРПОУ 06716633) на Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 04058829).

В обґрунтування даної заяви позивач зазначає, що листом від 16.07.2021 року №04-06-06/11369 Головне управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області повідомило, що відповідно до Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, боржник - Лозівська міська рада Харківської області, не зареєстрована та повернуло виконавчий лист Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 08.06.2021 року по справі №160/707/21 без виконання.

Сторони в судове засідання своїх представників не направили, про день та час його проведення повідомлялися належним чином.

Згідно з частинами 1, 2 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до частини першої та другої статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

В силу ст.33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань" передбачено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ним органом, за судовим рішенням або за рішенням державного органу, прийнятим у випадках, передбачених законом.

За таких обставин, можливість заміни сторони у адміністративному судочинстві передбачена лише у разі настання факту припинення юридичної особи шляхом її реорганізації, яке передбачає наявність правонаступників.

Так, Лозівська міська рада Харківської області як юридична особа була зареєстрована 04.04.1998 року, в процесі припинення за весь час свого існування не перебувала, та, як наслідок, не має правонаступників, про що свідчать відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (копія витягу додається).

Відповідно до ст.96 ЦК України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення визначено Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою КМУ від 03.08.2011 року №845 (далі - Порядок).

Пунктом 3 Порядку визначено, що рішення про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників виконуються на підставі виконавчих документів виключно органами Казначейства у порядку черговості надходження таких документів до органів Казначейства (про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів - з попереднім інформуванням Мінфіну, про стягнення коштів боржників - у межах відповідних бюджетних призначень, наданих бюджетних асигнувань (залишків коштів на рахунках підприємств, установ, організацій).

Боржником в розумінні пункту 2 Порядку є визначені в рішенні про стягнення коштів державні органи, розпорядники бюджетних коштів (бюджетні установи).

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12.04.2021 року - є рішенням про стягнення коштів з боржника - Лозівської міської ради Харківської області, за рахунок її бюджетних призначень. Будь-якої іншої бюджетної установи чи розпорядника бюджетних коштів з якого стягувалися б ці кошти, зазначене рішення не містить.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України Про місцеве самоврядування сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

В силу ч. 1 ст. 51 цього ж Закону, виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень.

При цьому, Лозівська міська рада Харківської області (ідентифікаційний код 03358676) та Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області (ідентифікаційний код 04058829) є різними, самостійними юридичними особами -організаціями, суб`єктами права, які наділені цивільною правоздатністю і дієздатністю, тобто здатністю від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав і нести обов`язки та самостійно брати участь у правовідносинах, бути позивачем та відповідачем у суді.

Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області є лише одним з виконавчих органів нею створений та в жодному разі не є правонаступником міської ради в розумінні положень статті 379 КАС України.

Відповідачем та боржником у даній справі є саме Лозівська міська рада Харківської області, а виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області не був та не є стороною у справі №160/707/21, щодо нього позивачем не заявлялись жодні позовні вимоги, а отже ця юридична особа не може виконувати обов`язки за боржника - Лозівської міської ради Харківської області, без існування законних на те підстав, зокрема правонаступництва, що відсутнє в даному випадку.

Враховуючи вище викладені обставини, суд не вбачає підстав для задоволення заяви Управління каналу Дніпро-Донбас про заміну боржника у виконавчому листі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.241 - 243, 248, 379 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Управління каналу Дніпро-Донбас про заміну боржника у виконавчому листі від 08.06.2021 року по адміністративній справі №160/707/21 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.256 КАС України та може бути оскаржена у строки встановлені ст.295 КАС України.

Суддя К.С. Кучма

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.09.2021
Оприлюднено11.10.2021
Номер документу100218676
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/707/21

Ухвала від 30.09.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Рішення від 12.04.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 10.02.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 22.01.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні