Ухвала
від 20.09.2021 по справі 320/10363/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

20 вересня 2021 року № 320/10363/21

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Лиска І.Г., розглянувши у м. Києві в порядку письмового провадження питання про витребування доказів в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Борщагівської сільської ради про скасування рішення ,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась ОСОБА_1 з позовом до Борщагівської сільської ради про скасування рішення.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 30.08.2021 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання. Також даною ухвалою було витребувано від відповідача: - відзив на позовну заяву та документи які стали підставою для винесення оскаржуваного рішення.

В судове засідання 20.09.2021 відповідач не прибув повідомлений належним чином, подав до суду клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату. Проте, ні відзиву, а ні документи які стали підставою для винесення оскаржуваного рішення, які були витребувані ухвалою суду від 30.08.2021 відповідачем надано не було.

Частиною четвертою статті 9 КАС України встановлено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Статтею 80 КАС України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Враховуючи викладене, з метою з`ясування всіх обставин справи, у суду виникла необхідність витребувати від відповідача повторно відзив на позовну заяву та документи які стали підставою для винесення оскаржуваного рішення, відповідно до ухвали суду від 30.08.2021 про відкриття спрощеного позовного провадження у справі.

Суд вважає, що вирішення спору та встановлення фактичних обставин справи потребує дослідження витребуваних доказів. При цьому, витребування доказів є не правом, а обов`язком суду, що направлений на повний та всебічний розгляд справи.

Статтею 129 Конституції України обов`язковість рішень суду (до яких належать і ухвали) визначена як одна з основних засад судочинства. Відповідно до ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом. Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Згідно зі ст. 370 КАС України також зазначено, що судове рішення, яка набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Частиною 2 ст.372 КАС України встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

З огляду на наявні матеріали справи, для об`єктивного, повного і всебічного розгляду справи суд дійшов висновку про необхідність витребування повторно доказів у справі.

Щодо клопотання позивача про витребування від відповідача належним чином завірену копію зави ОСОБА_2 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, орієнтованою площею 0,0650 га, з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства на АДРЕСА_1 та належним чином завірені копії графічних матеріалів доданих до заяви ОСОБА_2 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, орієнтованою площею 0,0650 га, з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства на АДРЕСА_1 суд зазначає наступне. Оскаржуване рішення було прийнято на підставі Земельного кодексу України. Крім того, відповідно до Земельного кодексу України, зокрема ст.118, передбачено пакет документів які необхідно подати особі з метою отримання рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, які фактично були витребувані судом в ухвалі про відкриття спрощеного позовного провадження від 30.08.2021 (документи які слати підставою для винесення оскаржуваного рішення). Керуючись положеннями статей 9, 72, 80, 243, 248 КАС України, суд

у х в а л и в:

Витребувати ПОВТОРНО від відповідача - Борщагівської сільської ради відзив на позовну заяву та документи які стали підставою для винесення оскаржуваного рішення.

Копії витребуваних доказів і документів надіслати до суду або подати до канцелярії суду у строк до 12 жовтня 2021 року.

Повідомити учасників справи, що наступне судове засідання відбудеться 12.10.21 о 12 год. 00 хв..

Копію ухвали суду надіслати (вручити, надати) учасникам справи (їх представникам), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню не підлягає.

Суддя Лиска І.Г.

Дата ухвалення рішення20.09.2021
Оприлюднено12.10.2021
Номер документу100242016
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування рішення

Судовий реєстр по справі —320/10363/21

Ухвала від 03.01.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Постанова від 31.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кобаль Михайло Іванович

Постанова від 31.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кобаль Михайло Іванович

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кобаль Михайло Іванович

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кобаль Михайло Іванович

Ухвала від 14.07.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кобаль Михайло Іванович

Ухвала від 24.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 24.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

Ухвала від 11.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 04.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні