Ухвала
від 07.10.2021 по справі 5015/2095/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

07.10.2021 Справа№ 5015/2095/12

Господарський суд Львівської області у складі судді Чорній Л.З., за участю секретаря судового засідання Гусак Х.Р., розглянувши матеріали за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» , м.Київ

про заміну сторони виконавчого провадження у справі №5015/2095/12

у справі за позовом: Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк» , м.Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Лізинговий дім» , м.Львів

про стягнення заборгованості на суму 1 494 910,69 грн

Представники сторін:

Від заявника: не з`явився

Від позивача: не з`явився

Від відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебувала справа №5015/2095/12.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 10.08.2021 у справі №5015/2095/12 позов задоволити частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю „Компанія „Лізинговий Дім» на користь Публічного акціонерного товариства „Універсал Банк» 763 844,54 грн. заборгованості по кредиту, 234 342,46 грн. заборгованості по відсотках за користування кредитом та 19 963,74 грн. судового збору. В частині стягнення з відповідача 496 723,69 грн. підвищених процентів за користування кредитом, позов залишено без розгляду. Повернуто Публічному акціонерному товариству „Універсал Банк» 9 934,51 грн. судового збору, сплаченого платіжним дорученням №1780/6 від 22.05.2012.

02.09.2021 на адресу суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) у справі № 5015/2095/12 за позовом Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Лізинговий дім» про стягнення заборгованості на суму 1 494 910,69 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.09.2021, для розгляду зазначеної заяви у справі №5015/2095/21 визначено суддю Чорній Л.З.

Ухвалою суду від 08.09.2021 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про заміну сторони виконавчого провадження у справі №5015/2095/12 залишено без руху, надано заявнику строк, до 5 днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху для усунення виявлених недоліків.

21.09.2021 на адресу суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» на виконання вимог, викладених в ухвалі суду від 08.09.2021.

В судове засідання від 07.10.2021 сторони не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про місце, дату та час судового засідання.

ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» у заяві про заміну стягувача просить судові засідання проводити за відсутності представника заявника.

Відповідно до абзацу 2 ч. 3 ст. 334 ГПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Заяву ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про заміну сторони виконавчого провадження мотивує тим, що 10.08.2012 рішенням Господарського суду Львівської області у справі №5015/2095/12 позовні вимоги АТ УНІВЕРСАЛ БАНК до ТОВ КОМПАНІЯ ЛІЗИНГОВИЙ ДІМ задоволено частково, в частині стягнення з відповідача 496 723,69 грн. підвищених процентів за користування кредитом позов залишено без розгляду.

30.04.2021 між АТ УНІВЕРСАЛ БАНК та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ ЄВРОПЕЙСЬКА АГЕНЦІЯ З ПОВЕРНЕННЯ БОРГІВ укладено Договір Факторингу № 30/04/21/ФК2, відповідно до умов якого ТОВ ФК ЄАПБ зобов`язується передати (сплатити) АТ УНІВЕРСАЛ БАНК суму фінансування, а АТ УНІВЕРСАЛ БАНК зобов`язується відступити факторові права вимоги за кредитними договорами в обсязі та на умовах, визначених цим Договором. Перелік позичальників, підстави виникнення права вимоги до позичальників, сума боргу на дату відступлення прав вимоги та інші дані зазначаються в реєстрі прав вимог, який формується згідно Додатку №1 та є невід`ємною частиною Договору та підписується одночасно з ним. Відповідно до Додатку №1 до Договору Факторингу, ТОВ ФК ЄАПБ набуло права грошової вимоги до відповідача за кредитним договором №46/07 від 28.11.2007 в сумі 211 766,97 грн..

Всі нарахування, що відбувались до дати отримання права грошової вимоги здійснювались безпосередньо первісним кредитором - АТ УНІВЕРСАЛ БАНК станом на день відступлення права вимоги. ТОВ ФК ЄАПБ не здійснювалося жодних додаткових нарахувань (відсотки, пеня, штрафи, тощо), умови кредитного договору в односторонньому порядку не змінювалися.

Згідно з п. 2.3. Договору Факторингу відступлення права вимоги і всіх інших прав, належних АТ УНІВЕРСАЛ БАНК за кредитними Договорами, Договорами поруки та їх перехід від АТ УНІВЕРСАЛ БАНК до ТОВ ФК ЄАПБ відбувається в момент підписання сторонами акту прийому-передачі реєстру прав вимог згідно Додатку №2 до цього Договору, після чого фактор стає кредитором по відношенню до позичальників стосовно боргу та набуває всі права вимоги визначені цим Договором та всі права вимоги за договорами поруки. Сторони підписують акт прийому-передачі реєстру прав вимог в день здійснення оплати суми фінансування згідно п. 3.1.цього Договору. Підписаний сторонами та скріплений їх печатками акт прийому-передачі реєстру прав вимог - підтверджує факт переходу від клієнта до фактора прав вимоги боргу та є невід`ємною частиною цього Договору.

Відповідно до п. 4.2.5 договору факторингу АТ УНІВЕРСАЛ БАНК зобов`язаний протягом 5 (п`яти) днів з дати відступлення прав вимоги оформити повідомлення про відступлення АТ УНІВЕРСАЛ БАНК ТОВ ФК ЄАПБ права вимоги та всіх інших прав, належних АТ УНІВЕРСАЛ БАНК за кредитними договорами, та організувати їх направлення позичальникам, поручителям, заставодавцям по забезпеченим заставою кредитним договорам, а по незабезпеченим кредитним договорам - протягом 30 днів з дати відступлення прав вимоги.

За умовами п. 10.1 Договору, цей Договір вступає в силу у дату його підписання уповноваженими представниками і скріплення печатками Сторін та діє до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань за цим Договором.

Заявник посилається на те, що рішення Господарського суду Львівської області у справі №5015/2095/12 про стягнення з ТОВ КОМПАНІЯ ЛІЗИНГОВИЙ ДІМ на користь АТ УНІВЕРСАЛ БАНК заборгованості станом на сьогоднішній день залишається не виконаним. ТОВ КОМПАНІЯ ЛІЗИНГОВИЙ ДІМ не погашає заборгованість та ухиляється від самостійного виконання даного рішення суду.

До заяви про заміну стягувача долучено, зокрема, копії платіжного доручення №17073 від 30.04.2021 про сплату за відступлення права вимоги за договором факторингу №30/04/21/ФК2 від 30.04.2021, акта передачі реєстру права вимоги за договором факторингу №30/04/21/ФК2 від 30.04.2021, свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ТОВ ФК ЄАПБ , свідоцтва про реєстрацію фінансової установи ТОВ ФК ЄАПБ .

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ (ч.2 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження ). За рішеннями про стягнення в дохід держави коштів або вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави, що приймаються судами у справах, які розглядаються в порядку цивільного, адміністративного та господарського судочинства, стягувачем виступає державний орган, за позовом якого судом прийнято відповідне рішення (ч.3 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження )

У рішенні у справі Янголенко проти України від 10.12.2009 Європейський суд з прав людини зазначив, що провадження у суді та виконавче провадження є відповідно першою і другою стадією загального провадження. Виконавче провадження не має бути відокремлене від судового, і ці обидва провадження мають розглядатись як цілісний процес.

Виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України Про виконавче провадження , який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до приписів ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувана у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 5 ст. 334 ГПК України.)

За приписами статті 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу. Процесуальне правонаступництво в розумінні ст. 52 ГПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення. Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником).

Відповідно до положень ч.1 ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Статтею 514 ЦК України передбачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Дослідивши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про заміну сторони виконавчого провадження, суд дійшов висновку про її задоволення.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 334 ГПК України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів від 02.09.2021 за вх. №3509/21 задовольнити.

2. Замінити стягувача у справі №5015/2095/12 з Акціонерного товариства Універсал Банк (04114, місто Київ, вул. Автозаводська, будинок 54/19, Ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 21133352) на Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, будинок 30, Ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 35625014).

Інформацію у справі, яка розглядається можна отримати за веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Ухвала суду набирає законної сили в строк та в порядку, передбачених ст. 235 ГПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в строк і в порядку, передбачених ст. ст.254-257 ГПК України.

Повний текст ухвали складений 12.10.2021.

Суддя Л.З. Чорній

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення07.10.2021
Оприлюднено13.10.2021
Номер документу100270068
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/2095/12

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 07.10.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 28.09.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 11.12.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Чорній Л.З.

Ухвала від 08.11.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Ухвала від 04.10.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні