Рішення
від 11.10.2021 по справі 146/983/20
ТОМАШПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 146/983/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" жовтня 2021 р. Томашпільський районний суд Вінницької області

в складі головуючого Скаковської І.В.,

за участі секретаря судового засідання Сироти А.В.

присяжних Муляр В.В.,

Васильківського О.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Томашпіль справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Вапнярської селищної ради Тульчинського району Вінницької області про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення опіки та призначення йому опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

15 жовтня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з даною заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення опіки та призначення йому опікуна, посилаючись на те, що рішенням Томашпільського районного суду Вінницької області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним.

З 25 листопада 2015 року і по даний час ОСОБА_2 перебуває в Антопільському психоневрологічному інтернаті і потребує стороннього догляду. Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому ОСОБА_1 вимушений звернутися до суду, який просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , встановити над ним опіку та призначити йому опікуна.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, однак надіслав на адресу суду заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності, заявлені вимоги підтримує.

Представник органу опіки і піклування Вапнярської селищної ради в судове засідання не з`явився, однак селищний голова Вапнярської селищної ради, надіслав до суду заяву, в якій просить справу розглянути по суті у відсутності їх представника, рішення по справі просять винести відповідно до вимог чинного законодавства України.

Оскільки учасники справи в судове засідання не з`явились, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України не здійснювалося.

Суд, розглянувши заяви сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення заяви з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 295 Цивільного процесуального Кодексу України , заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі, за місцезнаходження цього закладу.

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України . Якщо суд відмовить у задоволенні заяви про визнання особи недієздатною і буде встановлено, що вимога була заявлена недобросовісно без достатньої для цього підстави, фізична особа, якій такими діями було завдано моральної шкоди, має право вимагати від заявника її відшкодування.

Судом встановлено, що рішенням Томашпільського районного суду Вінницької області від 11 грудня 2014 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним (а.с. 6).

Рішенням опікунської ради при виконавчому комітеті Марківської сільської ради Томашпільського району Вінницької області від 20 серпня 2020 року № 55 ОСОБА_2 визнано таким, що потребує стороннього догляду, опіки та призначення йому опікуном директора Антопільського психоневрологічного інтернату Присяжнюка А.І. Рішення про доцільність визнання недієздатним та встановлення опіки над ОСОБА_2 затверджене на засіданні виконавчого комітету Марківської сільської ради Томашпільського району Вінницької області від 20 серпня 2020 року № 55 ( а.с. 7).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 376 від 16 грудня 2020 року ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді параноїдної шизофренії (F 20.0). Внаслідок свого захворювання ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.16-19).

Таким чином, судом встановлено наявність достатніх підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Згідно ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу . Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

У відповідності до ч. 1 ст. 300 ЦПК України , суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Як видно з рішення опікунської ради виконавчого комітета Марківської сільської ради про встановлення опіки над ОСОБА_2 вирішено визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що потребує стороннього догляду, опіки, вважати за доцільне призначити опікуном над ОСОБА_2 директора Антопільського психоневрологічного інтернату - Присяжнюка А.І. (а.с. 7).

Згідно викладеного, заява ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки і призначення опікуна, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 58 , ч. 1 ст. 60 , ст. 62 , ст. 63 ЦК України , ст. ст. 10 , 11 ,263-265, 295, 300 ЦПК України,суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Вапнярської селищної ради Тульчинського району Вінницької області про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення опіки та призначення йому опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтава, жителя с. Антопіль Тульчинського району Вінницької області.

Встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити йому опікуна - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 11 лютого 1998 року Томашпільським РВ УМВС України у Вінницькій області, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним встановити на два роки починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Томашпільський районний суд Вінницької області.

Суддя: І. В. Скаковська

Присяжні Муляр В.В.,

Васильківський О.Ф.

Дата ухвалення рішення11.10.2021
Оприлюднено13.10.2021
Номер документу100278995
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —146/983/20

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Рішення від 11.10.2021

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні