Ухвала
від 29.09.2021 по справі 757/52278/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/52278/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_3, при секретарі ОСОБА_4, за участю сторони кримінального провадження - слідчого ОСОБА_5, розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

29.09.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_3 надійшло клопотання слідчого другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021000000001802 від 30.08.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені посадовою особою Офісу Генерального прокурора на підставі матеріалів працівників УВБ ГУ ДФС у м. Києві за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Київської митниці та регіональних митниць Держмитслужби, які умисно, з корисливих мотивів, діючи в супереч інтересам служби, за попередньою змовою та в інтересах службових осіб окремих суб`єктів господарської діяльності, а саме: ТОВ «ЛЮКСОПТ ОСНОВА» (код ЄДРПОУ 43686464) та ТОВ «ЕКОСТАР ТЕК» (код ЄДРПОУ 44125555) шляхом прийняття завідомо незаконних рішень під час митних оформлень щодо визначення митної вартості товарів, визначення їх країни походження та правильності класифікації товарів, згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, сприяли вказаним товариствам в ухиленні від сплати митних платежів, податків та зборів (обов`язкових платежів), що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Так, на виконання вказаного доручення оперативним підрозділом встановлено, що працівники Волинської митниці, шляхом зловживання службовим становищем, умисно, з корисливих мотивів, діючи всупереч інтересам служби за попередньою змовою та в інтересах службових осіб ТОВ «ЛЮКСОПТ ОСНОВА» (код ЄДРПОУ 43686464) та ТОВ «ЕКОСТАР ТЕК» (код ЄДРПОУ 44125555), шляхом прикриття незаконної схеми щодо імпорту товарно-матеріальних цінностей (далі - ТМЦ) різноманітного походження (тканин, побутових товарів, взуття, автомобільних запчастин, товарів для гігієни тощо), регулярно сприяли останнім в ухиленні від сплати митних платежів, податків та зборів, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Слідчий в клопотанні вказує, що ТОВ «ЛЮКСОПТ ОСНОВА» та ТОВ «ЕКОСТАР ТЕК» шляхом документального відображення безтоварних операцій через ряд підприємств транзитно-конвертаційної групи, здійснюють підміну номенклатури товару та надають послуги реальному сектору економіки по мінімізації податку на прибуток.

З матеріалів клопотання вбачається, що в період 2020-2021 рр. посадові особи Волинської митниці діючи в інтересах підприємств - імпортерів, під час здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів, визначення їх країни походження та правильності класифікації товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, всупереч основним завданням та функціям управління та служби в цілому, приймали завідомо незаконні рішення, спираючись на отримані від суб`єктів ЗЕД документи, які містили недостовірні відомості, щодо найменування, кількості та країни походження товарно-матеріальних цінностей, що в свою чергу сприяло завезенню на митну території України більшості товару з приховуванням від митного контролю.

Під час досудового розслідування оперативним шляхом встановлено, що підприємство-імпортер ТОВ «ЛЮКСОПТ ОСНОВА» (код ЄДРПОУ 43686464) після завезення на митну територію України ТМЦ різноманітного походження від підприємства нерезидента (офшорної зони) - INTERNATIONAL TRADETRANSPORT LTD доставляє відповідні товари на складське приміщення за адресою: Київська область, Броварський район, с. Погреби, вул. Погребський шлях, буд. 25, яке використовується ТОВ «Європа УНО Трейд Україна» (код ЄДРПОУ 35647436), де здійснюється подальша реалізація за готівковий рахунок як фізичним особам, так і фізичним особам підприємцям без відображення операцій в податковій звітності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 є власником/директором підприємства-нерезидента INTERNATIONAL TRADETRANSPORT LTD.

З клопотання вбачається, що під час своєї протиправної діяльності ОСОБА_1 використовує офісне приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , в якому виготовляються та зберігаються бухгалтерські документи, ведуться чорнові записи щодо взаємовідносин підприємства - нерезидента INTERNATIONAL TRADETRANSPORT LTD із ТОВ «ЛЮКСОПТ ОСНОВА» та ТОВ «ЕКОСТАР ТЕК».

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 на праві власності належить ТОВ «ЕЙ.БІ.ПІ.ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 35919635) та громадянину ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ).

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному об`єкті нерухомого майна, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення інших речей, предметів та документів, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_5 та групі слідчих у кримінальному провадженні № 42021000000001802 від 30.08.2021 на проведення обшуку офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_2, яке на праві власності належить ТОВ «ЕЙ.БІ.ПІ.ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 35919635) та громадянину ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) та використовується ОСОБА_1 , яка є директором підприємства-нерезидента INTERNATIONAL TRADETRANSPORT LTD, яке співпрацює з ТОВ «ЛЮКСОПТ ОСНОВА» (код ЄДРПОУ 43686464) та ТОВ «ЕКОСТАР ТЕК» (код ЄДРПОУ 44125555), з метою виявлення та вилучення за період з 01.01.2020 року по дату оголошення даної ухвали суду речей і документів ТОВ «ЛЮКСОПТ ОСНОВА» (код ЄДРПОУ 43686464) та ТОВ «ЕКОСТАР ТЕК» (код ЄДРПОУ 44125555), а саме: фінансово-господарські договори з додатками та специфікаціями до них; рахунки-фактури; платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі векселів; акти прийому-передачі (виконаних робіт); акти взаємозвірки; реєстри виданих та отриманих податкових накладних; податкові накладні; товарно-транспортні накладні; сертифікати якості (відповідності) на придбання товари; договори та первинні бухгалтерські документи про подальший рух товарів, виконання робіт, надання послуг; картки складського обліку; документи за результатами проведення інвентаризацій та копії сторінок журналів видачі довіреностей та реєстраційні, установчі та звітні документи; документи про функціонування банківських рахунків; підроблені (фіктивні) документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення псевдо-розрахункових операцій щодо отримання товарно-матеріальних цінностей; інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, документів з вільними зразками почерку, відбитків печаток; значних готівкових коштів здобутих злочинним шляхом та які не мають законного походження, електронно-обчислювальної техніки, яка використовувалась задля вчинених вказаних кримінальних правопорушень (виготовлення «фіктивних документів в електронному вигляді), мобільних засобів зв`язку, які використовувалися та використовуються з метою координації злочинних намірів та контролю за учасниками (співучасниками) злочинної схеми, програмного забезпечення щодо управління банківськими рахунками та електронних носіїв інформації з документами та реквізитами підприємств, зовнішні носії інформації, які містять відомості про фінансово-господарські операції, документів на підставі яких проводились імпортування, митних декларацій.

В задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_3

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.09.2021
Оприлюднено07.11.2022
Номер документу100324180
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/52278/21-к

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні