Ухвала
від 11.10.2021 по справі 461/9297/19
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 461/9297/19 Головуючий у 1 інстанції: Радченко В.Є.

Провадження № 22-ц/811/3807/20 Доповідач в 2-й інстанції: Ніткевич А. В.

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

11 жовтня 2021 року Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - судді Ніткевича А.В.,

суддів: Бойко С.М., Копняк С.М.,

перевіривши цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2020 року в справі за позовом ОСОБА_1 до журналіста аналітичного Інтернет - видання Львова ZAXID.NET Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАХІД.НЕТ ОСОБА_2 про захист честі, гідності та ділової репутації, -

встановив:

Оскаржуваним рішенням Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2020 року відмовлено в задоволенні позову ОСОБА_1 до журналіста аналітичного Інтернет - видання Львова ZAXID.NET Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАХІД.НЕТ ОСОБА_2 про захист честі, гідності та ділової репутації.

Судові витрати компенсовано за рахунок держави.

Рішення суду оскаржив позивач ОСОБА_1 , подавши апеляційну скаргу 16.12.2020.

Перевіривши матеріали справи, приходжу висновку про необхідність визнання апеляційної скарги неподаною та повернення її апелянту виходячи з такого.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково (ч. 1 ст. 352 ЦПК України).

Згідно із ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвалою судді Львівського апеляційного суду від 01 березня 2021 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2020 року залишено без руху для усунення недоліків, а саме апелянту запропоновано у визначений строк доплатити судовий збір згідно закону.

Копія ухвали двічі надісилалася на адресу зазначену у апеляційній скарзі, однак кожного разу конверт повертався на адресу суду без вручення за закінченням терміну зберігання .

Відповідно до ч. 1 ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами, зловживання процесуальними правами не допускається.

Кожна особа несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 12 ЦПК України).

Згідно із ч. 2 ст. 2 ЦПК України суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до частини першої статті 126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.

Протягом всього перебування справи в апеляційному суді недоліки апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2020 року не усунуто, з клопотанням про продовження строку відповідно до частини другої статті 127 ЦПК України, для усунення недоліків апеляційної скарги, апелянт до апеляційного суду не звертався, з матеріалами справи не знайомився, рухом такої не цікавився.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визнає, що доступ до суду не є абсолютним і національним законодавством може обмежуватись, зокрема для дотримання правил судової процедури і це не є порушенням права на справедливий суд (рішення у справі Станков проти Болгарії від 12 липня 2007 року).

Крім цього, Європейський суд з прав людини у рішенні від 7 липня 1989 року у справі Юніон Аліментаріа проти Іспанії зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Позивач як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки (рішення ЄСПЛ у справі Каракуця проти України , заява № 18986/06).

Враховуючи те, що вимоги ухвали про залишення без руху апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2020 року апелянт не виконав, є всі підстави для визнання скарги неподаною та повернення її апелянту.

Керуючись ст. ст. 185, 357 ЦПК України ,-

ухвалив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2020 року вважати неподаною та повернути скаржнику.

Роз`яснити, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню із скаргою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення скарги.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до журналіста аналітичного Інтернет - видання Львова ZAXID.NET Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАХІД.НЕТ ОСОБА_2 про захист честі, гідності та ділової репутації повернути до Галицького районного суду м. Львова.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її постановлення.

Головуючий: А.В. Ніткевич

Судді: С.М. Бойко

С.М. Копняк

Дата ухвалення рішення11.10.2021
Оприлюднено15.10.2021
Номер документу100344201
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації

Судовий реєстр по справі —461/9297/19

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 01.03.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 16.10.2020

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Рішення від 16.10.2020

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні