Ухвала
від 16.07.2021 по справі 554/6194/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 16.07.2021 Справа № 554/6194/21

Провадження № 1-кс/554/10777/2021

У Х В А Л А

іменем України

16 липня 2021 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавської області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12020170220000044 від 16 січня 2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку, посилаючись на ті обставини, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12020170220000044 від 16.01.2020 року, за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, за фактом того, що службові особи органів державної влади за попередньою змовою з посадовими особами юридичних осіб приватного права, які розташовані на території Полтавської області, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, шляхом зловживання службовим становищем заволодівають бюджетними коштами.

Досудовим розслідуванням установлено, що 24 червня 2020 року між Виконавчим комітетом Бутенківської сільської ради та ТОВ «УКРАЇНСЬКА АЛЬТЕРНАТИВА» було укладено договір підряду № 51 на виконання робіт по об`єкту: «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)», ДК 021:2015 код 45210000-2 «Будівництво будівель». Вартість виконання робіт згідно умов договору визначена у розмірі 10100 000 грн. Строки виконання робіт згідно умов договору встановлювалися до 31.12.2020. Відповідно до додаткової угоди до договору підряду від 24.06.2020 № 51, укладеної 04.11.2020 року вартість виконання робіт згідно умов договору була визначена у розмірі 10047 500 грн. Відповідно до додаткової угоди № 2 до договору підряду від 24.06.2020 № 51, укладеної 31.12.2020 року, строки виконання робіт по будівництву об`єкта було продовжено до 31.03.2021 року. Також, у зв`язку з припиненням такої юридичної особи як Виконавчий комітет Бутенківської сільської ради сторону замовника було замінено на Виконавчий комітет Білицької селищної ради Полтавського району Полтавської області. Місце виконання робіт згідно умов тендерної документації визначено як: АДРЕСА_1 .

Під час досудового розслідування кримінального провадження отримано оперативну інформацію про те, що службові особи Виконавчого комітету Бутенківської сільської ради, а в подальшому службові особи Виконавчого комітету Білицької селищної ради за участю суб`єктів господарської діяльності-підрядних організацій, під час виконання робіт по об`єкту «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)» здійснили привласнення бюджетних коштів, які виділялися для оплати вартості виконуваних робіт з будівництва, шляхом відображення в офіційних документах (актах прийняття виконаних робіт, довідках вартості та ін.) недостовірних відомостей щодо обсягів та якості фактично виконаних робіт. Крім того, отримано інформацію про використання підрядними організаціями під час виконання вищевказаних робіт неякісних матеріалів та матеріалів, які не відповідають вимогам проектної та іншої документації, та не відображаються в офіційній звітній документації (при цьому в офіційних документах відображається придбання та використання матеріалів згідно вимог проектної та іншої технічної документації з будівництва), що створило умови для реалізації механізму привласнення

бюджетних коштів шляхом отримання різниці між вартістю фактично використаних матеріалів та ресурсів та вартістю таких матеріалів та ресурсів, яка відображається в офіційних звітних документах. Зазначений механізм реалізується через відображення недостовірних відомостей у звітних документах за попереднього та подальшого погодження з боку окремих представників Замовника. Аналогічно до офіційних звітних документів (до актів приймання виконаних робіт форми КБ-2В та ін.) вносяться недостовірні відомості щодо обсягу виконаних робіт (відображаються дані про виконання робіт, які фактично не виконувалися).

Наразі в органу досудового розслідування наявна інформація про те, що грошові за виконання вище зазначених робіт, згідно умов договору були перераховані ТОВ «УКРАЇНСЬКА АЛЬТЕРНАТИВА в повному обсязі, а також були підписані акти виконаних робіт, хоча роботи по об`єкту: «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)» до цього часу в повному обсязі виконані не були.

Під час досудового розслідування кримінального провадження отримано оперативну інформацію про те, що службові особи Виконавчого комітету Бутенківської сільської ради, а в подальшому службові особи Виконавчого комітету Білицької селищної ради за участю суб`єктів господарської діяльності-підрядних організацій, під час виконання робіт по об`єкту «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)» здійснили привласнення бюджетних коштів, які виділялися для оплати вартості виконуваних робіт з будівництва, шляхом відображення в офіційних документах (актах прийняття виконаних робіт, довідках вартості та ін.) недостовірних відомостей щодо обсягів та якості фактично виконаних робіт. Крім того, отримано інформацію про використання підрядними організаціями під час виконання вищевказаних робіт неякісних матеріалів та матеріалів, які не відповідають вимогам проектної та іншої документації, та не відображаються в офіційній звітній документації (при цьому в офіційних документах відображається придбання та використання матеріалів згідно вимог проектної та іншої технічної документації з будівництва), що створило умови для реалізації механізму привласнення бюджетних коштів шляхом отримання різниці між вартістю фактично використаних матеріалів та ресурсів та вартістю таких матеріалів та ресурсів, яка відображається в офіційних звітних документах. Зазначений механізм реалізується через відображення недостовірних відомостей у звітних документах за попереднього та подальшого погодження з боку окремих представників Замовника. Аналогічно до офіційних звітних документів (до актів приймання виконаних робіт форми КБ-2В та ін.) вносяться недостовірні відомості щодо обсягу виконаних робіт (відображаються дані про виконання робіт, які фактично не виконувалися).

Наразі в органу досудового розслідування наявна інформація про те, що грошові кошти згідно умов договору підряду № 51 від 24.06.2020 були перераховані Підряднику в повному обсязі, а також були підписані акти виконаних робіт, хоча роботи по об`єкту: «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)» і до цього часу в повному обсязі виконані не були.

Технічний нагляд за проведенням вказаних робіт здійснював ФОП ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_1 ),

Документи щодо виконання робіт по об`єкту «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)», наразі можуть перебувати у Виконавчому комітеті Бутенківськоїсільської ради.

У зв`язку із вищевказаним, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки, забезпечення проведення досудового розслідування та запобігання зміни або знищення речей та документів, у слідчого виникла необхідність в проведенні обшуку за місцем розташування Виконавчого комітету Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул. Полтавська 48,з метою відшукання і вилучення оригіналів документів, які стосуються виконання робіт та послуг по об`єкту: «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)», а саме:договори (угоди) виконання робіт, послуг, поставки з додатками, додаткових договорів (угод, контрактів), специфікацій до них, проектів по об`єкту «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького

району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)», в тому числі коригованих, експертних звітів щодо розгляду проектної документації з додатками, проектно-кошторисної документації по об`єкту будівництва, документації, що стосується авторського та технічного нагляду (журнали, листування, тощо), документів, які складалися під час виконання робіт (послуг), договірні ціни, довідки про вартість виконаних робіт, акти приймання виконаних робіт (наданих товарів, послуг), журнали обліку робіт, документів, що стосуються оплати вартості вказаних робіт (послуг), платіжних доручень на перерахування коштів, рахунків товарно-транспортних накладних, рахунківфактур, підсумкових відомостей використаних ресурсів, витрат по факту, накладних на придбання та реалізацію товарів, робіт, послуг, договорів відповідального зберігання, актів приймання-передачі по договорам відповідального зберігання, довіреності, платіжні доручення, довідок про вартість виконаних робіт, дефектних актів, актів на закриття прихованих робіт, розрахунків загальновиробничих витрат, відомостей ресурсів, специфікацій, актів вартості устаткування, паспортів та сертифікатів на обладнання, що встановлювалося, дозвільних документів на виконання робіт, зазначених у договорі, інформацію про голову Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул. Полтавська 48(інструкції, накази, контракти, посадові обов`язки), відомості про уповноважену особу з питань закупівель (інструкції, накази, положення, посадові обов`язки тощо), відомості про уповноважену відповідальну особу за проведення робіт, їх перевірку, приймання (інструкції, накази, положення, посадові обов`язки, тощо), листування з державними установами, організаціями, а також іншими суб`єктами господарської діяльності щодо виконання вказаних робіт, надання послуг, у відповідності до укладених договорів, судові рішення ( в разі невиконання умов договорів), договорів на залучення субпідрядних організацій, а також спеціальної техніки, та інших документів, які засвідчують про уповноваження осіб (створення комісій) для проведення конкурсного відбору з приводу визначення переможців (Виконавців, Підрядників) виконання робіт, документи, що підтверджують надходження або витрачання бюджетних коштів на рахунках Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул.Полтавська 48 (листування, заявки, подання, рішення), чорнові записи, зразки факсимільє підпису голови Бутенківської сільської ради, а також відповідальної особи за проведення робіт, їх перевірку, приймання та зразки печатки Бутенківської сільської ради(не менше ніж на 10 аркушах), печатки інших підприємств, електронні носії інформації, які в собі містять вище зазначені документи та інформацію, а також дані щодо можливої причетності до вчинення кримінального правопорушення.

Беручи до уваги викладене, а також тяжкість злочину і неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку та задовольнити клопотання з наведених підстав.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримала, надала пояснення, аналогічні викладеним у клопотанні, просила задовольнити клопотання у повному обсязі.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, що долучені до клопотання, слідчий суддя встановив таке.

Згідно зч.1статті 234КПК України обшукпроводиться зметою виявленнята фіксаціївідомостей прообставини вчиненнякримінального правопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч.2 статті 234).

Слідчим суддею установлено, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020170220000044 від 16 січня 2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.191, ч.1 ст.366 КК України.

Як убачається з витягу з кримінального провадження, до ЄРДР внесені відомості про те, що службові особи ПП «Рембудплюс» та ТОВ «Українська Альтернатива», а також інші особи під час виконання ремонтних робіт, а саме капітального ремонту термоізоляція об`єкту будівлі Ліцею в Омельницькій територіальній громаді с.Омельник вул.Центральна, 64 за попередньою змовою зі

співробітниками Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА, шляхом зловживання своїм службовим становищем привласнили бюджетні кошти; крім того, службові особи органів державної влади за попередньою змовою з посадовими особами юридичних осіб приватного права, які розташовані на території Полтавської області, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, шляхом зловживання службовим становищем заволодівають бюджетними коштами; крім того, в ході вивчення матеріалів ЖЄО №411 від 05.03.2021 року виявлено кримінальне правопорушення, відомості про яке підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Так, 05.03.2021 року до СПД №1 ВП №1 Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області надійшла заява від ОСОБА_6 про те, що ПП «Рембудплюс» включено до актів виконаних будівельних робіт завідомо недостовірні відомості щодо обсягів та вартості виконаних робіт, та в подальшому подано їх для оплати за рахунок бюджетних коштів, внаслідок чого незаконно заволоділи бюджетними коштами, спричинивши державі збитки.

У клопотанні слідчим порушується питання про надання дозволу на проведення обшуку в приміщеннях за місцем розташування Виконавчого комітету Бутенківської сільської ради, а саме за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання слідчого відповідає вимогам ст.234 КПК України та у матеріалах, наданих до суду, наявні достатні докази на підтвердження обставин, якими обґрунтовується клопотання про проведення обшуку.

Також слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду і можуть знаходитись у зазначеному в клопотанні володінні.

У клопотанні слідчого зазначені об`єктивні підстави для проведення обшуку вказаного у клопотанні володіння, де слідчим планується відшукати та вилучити зазначені у клопотанні речі і документи.

Так, до клопотання слідчим долучені копії рапорту від 08 липня 2021 року за наслідками оперативно-розшукових заходів на виконання доручення, витягу з ЄРДР, рапорту від 13.04.2021 року, тендерної документації, рапорту від 01.07.2021 року, рапорту від 12.05.2021 року з додатками, договору підряду №03-18/168 від 28 серпня 2018 року з додатками та додатковими угодами, договірних цін, календарних графіків виконання робіт, звіту про виконання договору про закупівлю, додаткових угод до договору підряду, договору підряду №51 від 24 червня 2020 року, з додатковими угодами, детальної інформації щодо юридичних осіб, деталі трансакцій, а також Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 07 липня 2021 року, якими у сукупності підтверджуються наведені у клопотанні обставини.

Отже, наданими до суду матеріалами, зокрема, копіями офіційних звітних документів та результатами вжитих оперативно-розшукових заходів на виконання доручень органу досудового розслідування підтверджуються обставини можливої причетності до вчинення кримінального правопорушення керівництва ПП «Рембудплюс», ТОВ «Українська Альтернатива», головного спеціаліста відділу технічного нагляду УКБ, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА. А також існують достатні підстави вважати, що за місцем розташування Виконавчого комітету Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул.Полтавська 48, де слідчим планується проведення обшуку, можуть зберігатися документи, які стосуються виконання робіт та послуг по об`єкту: «Реконструкція стадіону в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)».

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань юридична адреса Виконавчого комітету Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул.Полтавська, 48.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна №264761287 від 07 липня 2021 року щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 відомості про право власності відсутні.

Разом із тим, згідно матеріалів кримінального провадження у їх сукупності вбачається, що у

вказаному володінні можуть зберігатися відшукувані в кримінальному провадженні речі і документи, які мають значення речових доказів в даному кримінальному провадженні, про що зазначено слідчим у клопотанні і підтверджується наданими доказами.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що подане клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 370, 372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях за місцем розташування Виконавчого комітету Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул.Полтавська, 48, з метою відшукання і вилучення оригіналів документів, які стосуються виконання робіт та послуг по об`єкту: «Реконструкція стадіону в с.Бутенки, Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)», а саме: договорів (угод) виконання робіт, послуг, поставки з додатками, додаткових договорів (угод, контрактів), специфікацій до них, проектів по об`єкту «Реконструкція стадіону в с.Бутенки Кобеляцького району Полтавської області (Удосконалення спортивної інфраструктури громади)», в тому числі коригованих, експертних звітів щодо розгляду проектної документації з додатками, проектно-кошторисної документації по об`єкту будівництва, документації, що стосується авторського та технічного нагляду (журнали, листування, тощо), документів, які складалися під час виконання робіт (послуг), договірні ціни, довідки про вартість виконаних робіт, акти приймання виконаних робіт (наданих товарів, послуг), журнали обліку робіт, документів, що стосуються оплати вартості вказаних робіт (послуг), платіжних доручень на перерахування коштів, рахунків товарно-транспортних накладних, рахунківфактур, підсумкових відомостей використаних ресурсів, витрат по факту, накладних на придбання та реалізацію товарів, робіт, послуг, договорів відповідального зберігання, актів приймання-передачі по договорам відповідального зберігання, довіреності, платіжні доручення, довідок про вартість виконаних робіт, дефектних актів, актів на закриття прихованих робіт, розрахунків загальновиробничих витрат, відомостей ресурсів, специфікацій, актів вартості устаткування, паспортів та сертифікатів на обладнання, що встановлювалося, дозвільних документів на виконання робіт, зазначених у договорі, інформацію про голову Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул. Полтавська, 48 (інструкції, накази, контракти, посадові обов`язки), відомості про уповноважену особу з питань закупівель (інструкції, накази, положення, посадові обов`язки тощо), відомості про уповноважену відповідальну особу за проведення робіт, їх перевірку, приймання (інструкції, накази, положення, посадові обов`язки, тощо), листування з державними установами, організаціями, а також іншими суб`єктами господарської діяльності щодо виконання вказаних робіт, надання послуг, у відповідності до укладених договорів, судові рішення ( в разі невиконання умов договорів), договорів на залучення субпідрядних організацій, а також спеціальної техніки, та інших документів, які засвідчують про уповноваження осіб (створення комісій) для проведення конкурсного відбору з приводу визначення переможців (Виконавців, Підрядників) виконання робіт, документи, що підтверджують надходження або витрачання бюджетних коштів на рахунках Бутенківської сільської ради - Полтавська область, Кобеляцький район, село Бутенки, вул.Полтавська 48 (листування, заявки, подання, рішення), чорнові записи, зразки факсимільє підпису голови Бутенківської сільської ради, а також відповідальної особи за проведення робіт, їх перевірку, приймання та зразки печатки Бутенківської сільської ради (не менше ніж на 10 аркушах), печатки інших підприємств, електронні носії інформації, які в собі містять вище зазначені документи та інформацію, а також дані щодо можливої причетності до вчинення кримінального правопорушення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали становить 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7 ОСОБА_8

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення16.07.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу100373929
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/6194/21

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні