Рішення
від 18.10.2021 по справі 303/824/21
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/824/21

2-о/303/29/21

номер рядка стат. звіту - 4

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

18 жовтня 2021 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі головуючого судді Монич В.О.

присяжних Рубіш О.В., Укста М.М.

за участю секретаря судових засідань Рега В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Мукачево цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Мукачівський психоневрологічний інтернат про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 , яка знаходиться на тимчасовому проживанні у Психоневрологічному інтернаті м.Мукачево, недієздатною та про призначення ОСОБА_1 опікуном недієздатної ОСОБА_2 та її майна.

Заявлені вимоги мотивує тим, що ОСОБА_2 являється його сестрою та знаходиться в Мукачівському психоневрологічному інтернаті. В наслідок свого стану вона дезадаптована в соціально-побутовому плані і самостійно не може здійснювати потреби своєї життєдіяльності, не може усвідомлювати наслідки своєї поведінки, не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях та часі. Після смерті свого єдиного сина ОСОБА_3 , з липня 2016 року вона впала в депресивний стан та захворіла на невиліковну хворобу - судинна деменція, атеросклеротичний кардіосклероз. Внаслідок хвороби вона визнана судом недієздатною. Заявник являється найближчим прямим родичем, який може здійснювати фактичне опікунство над ОСОБА_2 забезпечуючи реалізацію нею її законних особистих майнових і немайнових прав та інтересів..

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи в його відсутності, просив суд заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи Мукачівського психоневрологічного інтернату в судове засідання не з`явився. Подали заяву про розгляд справи без участі їх представника в якій зазначили, що задоволення заявлених вимог залишають на розсуд суду.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до Виписки з історії хвороби № 368/2016 стаціонарного хворого наданої Обласною психіатричною лікарнею с.Вільшани, повний діагноз при виписці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - судинна деменція, кардіосклероз атеросклеротичний, гіпертонічна хвороба (а.с.18).

Як вбачається з акту обстеження дворогосподарства ОСОБА_2 , за адресою АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 зареєстрована та проживає в Мукачівському психоневрологічному інтернаті, опікунські обов`язки щодо неї виконує ОСОБА_1 (а.с.19).

В матеріалах справи наявний висновок Воловецької РДА № 76/02-30 від 15.01.2021 року про можливість ОСОБА_1 виконувати опікунські обов`язки щодо своєї сестри ОСОБА_2 у випадку визнання судом її недієздатною (а.с.22).

Згідно з Ухвалою суду від 02.03.2021 року по справі проведено судово-психіатричну експертизу.

З Висновку судово-психіатричного експерта № 75 від 27.05.2021 року, ОСОБА_2 на даний час виявляє ознаки хронічного стійкого психічного розладу у вигляді Вираженого недоумства судинного генезу. За своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, може бути визнана недієздатною. (а.с. 53-56).

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ст. 60 ЦК України , суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 295 ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 299 ЦПК України , справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом з урахуванням стану її здоров`я .

Таким чином є всі підстави для визнання ОСОБА_2 недієздатною. При таких обставинах призначення ОСОБА_1 опікуном сестри ОСОБА_2 відповідає інтересам недієздатної особи, перешкод для призначення опікуном заявника суд не встановив, а тому заяву слід задоволити.

Відповідно до ч.6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Виходячи з наведеного, ст.ст. 39 , 40 , 41 , 58 , 60 ЦК України , ст.ст. 12 , 13 , 19 , 233 , 294 , 299 , 300 ЦПК України , суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Мукачівський психоневрологічний інтернат про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 , яка знаходиться на тимчасовому проживанні у Психоневрологічному інтернаті м.Мукачево, недієздатною.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном недієздатної ОСОБА_2 та її майна.

Встановити термін дії рішення - два роки з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням п.15.5. Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 р.) через Мукачівський міськрайонний суд.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса місця реєстрації - АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Мукачівський психоневрологічний інтернат, юридична адреса -м.Мукачево, вул.Єлизавети королеви, 32.

Головуючий В.О. Монич

Присяжні: Рубіш О.В.,

Укста М.М.

Дата ухвалення рішення18.10.2021
Оприлюднено19.10.2021
Номер документу100375913
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —303/824/21

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Рішення від 18.10.2021

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні