Постанова
від 22.04.2010 по справі 2а-128/10
НОВОТРОЇЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

С права № 2а-128/10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2010 року Новотроїць кий районний суд

Херсонсько ї області

В складі: головуючого судді : - Соляник Н.І.

при секретарі: - Овсянні ковій Т.М.

з участю представників поз ивачів 1,2: Дементьєвої А.В., Кулакова О.В.

відповідача - ОСОБА_5;

розглянувши у попередньо му судовому засіданні в залі суду смт. Новотроїцьке адмін істративну справу за позовом Державної податкової інспек ції у Новотроїцькому районі та Сивашівської сільської ра ди до ОСОБА_5 про стягненн я земельного податку, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ДПІ у Новотроїц ькому районі та Сивашівська сільська рада 29.03.2010 року зверн улися до суду з позовом до від повідача ОСОБА_5, про стяг нення земельного податку, мо тивуючи свої вимоги тим, що ДП І згідно із ЗУ « Про державну п одаткову службу в Україні» в ід 04.12.1990 року №509-ХІІ має статус ю ридичної особи і є органом де ржавної виконавчої влади, що здійснює контрольні функції з питань правильності нарах ування та надходження податк ів та інших обов' язкових пл атежів різних рівнів. Плата з а землю вводиться в цілях фор мування джерела коштів для ф інансування заходів по раціо нальному використанню і охор оні земель, покращенню родюч ості ґрунту, ведення земельн ого кадастру, здійснення зем левпорядництва та моніторин гу земель, проведення земель ної реформи та розвитку інфр аструктури населених пункті в. Таким чином несплата земел ьного податку призводить до дефіциту бюджету та недофіна нсування програм спрямовани х на виконання органами місц евого самоврядування визнач ених функцій. Так в період з 2008- 2009 роки заборгованість відпов ідача по земельному податку становить 42 гривні 38 копійок і залишається несплаченою. Пр осили її стягнути в повному р озмірі.

Представники позивачів 1,2 у судовому засіданні позов пі дтримали, посилаючись на під стави викладені у заяві і під твердила, що станом на 01.01.2010 рок у відповідач має борг в сумі 42 гривні 38 копійок. Наполягають на стягненні суми боргу в пов ному обсязі.

Відповідач в судовому зас іданні позов визнав повністю , згодний сплатити заборгова ність, яка утворилася за несв оєчасну сплату земельного по датку.

Вислухавши пояснення стор ін, перевіривши матеріали сп рави, враховуючи доводи пред ставників позивачів в обґрун тування позову та визнання п озову відповідачем, суд прих одить до висновку, що позов пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Судом встановлені такі фак ти і відповідні їм правовідн осини. Предметом спору є неви конання власником земельної ділянки зобов' язання, щодо своєчасної сплати земельног о податку.

Спірні відносини є земельн ими правовідносинами і регул юються нормами діючого земел ьного законодавства: ст.81,91 Зем ельного кодексу України; ст. 50 9, 526, 610, 612 ЦК України, ст.2,3,20,27 Закону України «Про оплату за землю », ст.33 ЗУ «Про місцеве самовря дування», відповідно до яких , використання землі в Україн і є платним. Плата за землю сп равляється у вигляді земел ьного податку або орендної плати, що визначається залеж но від грошової оцінки земел ь. Розміри податку за земельн і ділянки, грошову оцінку яки х не встановлено, визначають ся до її встановлення в по рядку, визначеному ЗУ «Про п лату за землю».

В суді встановлено факт ная вності у відповідача земельн ої ділянки, яка належить йому на праві приватної власност і. Згідно чинного законодавс тва, власники землі та земле користувачі сплачують земе льний податок, а також орен дну плату за земельні ділян ки з дня виникнення права вл асності або права користув ання земельною ділянкою. У р азі припинення права власн ості або права користування земельною ділянкою податок , а також орендна плата за зе мельні ділянки сплачується за фактичний період перебув ання землі у власності або ко ристуванні у поточному році . Отже, за період з 2008-2009 роки несп лати відповідачем земельног о податку, земельна ділянка з алишалася у власності відпов ідача і тому можна зробити ви сновок, що у відповідача не бу ло жодних істотних підстав д ля невиконання ним платіжних зобов' язань по земельному податку.

Факт несплати тривалий час відповідачем земельного под атку та порушення ним вимог З емельного кодексу України та ЗУ «Про плату за землю», оскіл ьки земельний податок, це є об ов' язковий платіж, що здійс нюється юридичними та фізичн ими особами за користування земельними ділянками. Власни ки земельних ділянок, земель них часток (паїв) та землекори стувачі, крім орендарів та і нвесторів - учасників угоди п ро розподіл продукції, спла чують земельний податок, том у станом на 01.01.2010 рік за несвоєч асне виконання зобов' язанн я, покладеного на відповідач а чинним законодавством, утв орився борг в сумі 42 гривні 38 ко пійок, що підтверджується пи сьмовими доказами по справі (а.с.5).

Відповідач маючи у власнос ті земельну ділянку взяв, від повідно до ст. 509, 510, 526 ЦК України на себе зобов' язання про сп лату земельного податку, у ві дсотках передбачених чинним законодавством.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и порушення зобов'язання є йо го невиконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов'язання (ненал ежне виконання). Згідно ч. 1 ст. 6 12 ЦК України боржник вважаєть ся таким, що прострочив, якщо в ін не приступив до виконання зобов' язання або не викона в його у строк, встановлений д оговором або законом.

Згідно ст.15, 20 ЗУ «Про плату за землю», ставки земельного по датку з земель, грошову оцінк у яких встановлено, встановл юються у розмірі одного відс отка від їх грошової оцінки. Податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по орендній платі за землі де ржавної та комунальної влас ності, визначене у податков ій декларації на поточний р ік, сплачується рівними час тками власниками та землек ористувачами земельних діл янок за місцезнаходженням земельної ділянки за базови й податковий (звітний) періо д, який дорівнює календарном у місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) мі сяця. Платежі за землю зарах овуються до відповідних місц евих бюджетів у порядку, ви значеному Бюджетним кодекс ом України для плати за землю .

Отже, за таких обставин позо в підлягає задоволенню і є пі дстави для стягнення з відпо відача заборгованості, яка у творилася за несвоєчасне ним виконання зобов' язання пок ладеного на нього законом, а с аме за несплату земельного п одатку.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни кожна сторона зобов' язан а довести ті обставини на які вона посилається як на підст аву своїх вимог і заперечень . Представники позивачів 1,2 до вели у суді факти не виконанн я відповідачем зобов' язанн я по сплаті земельного подат ку, адже у його власності пере буває земельна ділянка за як у законом передбачено сплачу вати земельний податок. Відп овідач не надав суду жодних д оказів, які б свідчили про ваг омі причини не виконання ним зобов' язання по несплаті з емельного податку. Отже є під стави для задоволення позову і стягнення заборгованості з відповідача.

Враховуючи зазначені обст авини суд приходить до висно вку, що відповідно до Закону У країни «Про плату за землю» є підстави для задоволення по зову і стягнення боргу в повн ому обсязі.

Оскільки позов задоволен ий в повному обсязі, то суд вва жає необхідним відповідно до ст. 89, 94 КАС України судові витр ати в розмірі 3 гривні 40 копійо к віднести на рахунок відпов ідача.

На підставі зазначеного, ст . 81,91 Земельного кодексу Україн и; ст. 509, 526, 610, 612 ЦК України, ст.2,3,20,27 За кону України «Про оплату за з емлю», ст.33 ЗУ «Про місцеве сам оврядування» і керуючись ст. 89, 94, 104, 105, 162 КАС України, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Д ержавної податкової інспекц ії у Новотроїцькому районі т а Сивашівської сільської рад и про стягнення земельного п одатку, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_5, меш канця АДРЕСА_1 заборгован ість по несплаті земельного податку в розмірі 42 гривні 38 ко пійок (сорок дві гривні тридц ять вісім копійок) на користь Сивашівської сільської ради с. Сивашівка р/р 33212813700264, ЄДПРОУ 04401138, МФО 852010.

Стягнути із ОСОБА_5 суд овий збір в сумі 3 гривні 40 копі йок (три гривні сорок копійок ) в доход держави.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через Но вотроїцький районний суд Хер сонської області, шляхом под ання протягом десяти днів з д ня проголошення постанови за яви про апеляційне оскарженн я постанови та поданням післ я цього протягом двадцяти дн ів апеляційної скарги на пос танову, з подачею її копії до а пеляційної інстанції, або бе зпосередньо до суду першої і нстанції протягом терміну вс тановленого для подання заяв и про апеляційне оскарження постанови.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення вищ е зазначених строків, а якщо подана апеляційна скарга і п останова не скасована після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: підпис.

Копія вірна.

Суддя Новотроїцького райс уду

Херсонської області Соляник Н.І.

СудНовотроїцький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.04.2010
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу10037947
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-128/10

Ухвала від 09.12.2009

Адміністративне

Машівський районний суд Полтавської області

Ухвала від 14.01.2010

Адміністративне

Машівський районний суд Полтавської області

Ухвала від 30.11.2009

Адміністративне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Окунь Т. В.

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Окунь Т. В.

Постанова від 26.03.2010

Адміністративне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Окунь Т. В.

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Окунь Т. В.

Ухвала від 26.04.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Шолох З. Л.

Ухвала від 26.04.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Шолох З. Л.

Постанова від 29.09.2016

Адміністративне

Шевченківський районний суд м.Львова

Малех І. Б.

Ухвала від 27.09.2010

Цивільне

Апеляційний суд Житомирської області

Заполовський В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні