Постанова
від 11.05.2010 по справі 2а-135/10
НОВОТРОЇЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

С права № 2а-135/10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 травня 2010 року Новотроїць кий районний суд

Херсонсько ї області

В складі: головуючого судді : - Соляник Н.І.

при секретарі: - Овсянні ковій Т.М.

з участю представників поз ивачів 1,2: Дементьєвої А.В., Кулакова О.В.

відповідача - ОСОБА_5;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду смт. Новотроїцьке адмініс тративну справу за позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Новотроїцькому районі т а Сивашівської сільської рад и до ОСОБА_5 про стягнення земельного податку, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ДПІ у Новотроїц ькому районі та Сивашівська сільська рада 29.03.2010 року зверн улися до суду з позовом до від повідачки ОСОБА_5, про стя гнення земельного податку, м отивуючи свої вимоги тим, що Д ПІ згідно із ЗУ « Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.1990 року №509-ХІІ має статус юридичної особи і є органом д ержавної виконавчої влади, щ о здійснює контрольні функці ї з питань правильності нара хування та надходження подат ків та інших обов' язкових п латежів різних рівнів. Плата за землю вводиться в цілях фо рмування джерела коштів для фінансування заходів по рац іональному використанню і ох ороні земель, покращенню род ючості ґрунту, ведення земел ьного кадастру, здійснення з емлевпорядництва та монітор ингу земель, проведення земе льної реформи та розвитку ін фраструктури населених пунк тів. Таким чином несплата зем ельного податку призводить д о дефіциту бюджету та недофі нансування програм спрямова них на виконання органами мі сцевого самоврядування визн ачених функцій. Так в період з 2008-2009 роки заборгованість відп овідачки по земельному подат ку становить 70 гривень 30 копій ок і залишається несплаченою . Просили її стягнути в повном у розмірі.

Представники позивачів 1,2 у судовому засіданні позов пі дтримали, посилаючись на під стави викладені у заяві і під твердила, що станом на 01.01.2010 рок у відповідачка має борг в сум і 70 гривень 30 копійок. Наполяга ють на стягненні суми боргу в повному обсязі.

Відповідачка в судовому з асіданні позов визнала повні стю, згодна сплатити заборго ваність, яка утворилася за не своєчасну сплату земельного податку.

Вислухавши пояснення стор ін, перевіривши матеріали сп рави, враховуючи доводи пред ставників позивачів в обґрун тування позову та визнання п озову відповідачкою, суд при ходить до висновку, що позов п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Судом встановлені такі фак ти і відповідні їм правовідн осини. Предметом спору є неви конання власником земельної ділянки зобов' язання, щодо своєчасної сплати земельног о податку.

Спірні відносини є земельн ими правовідносинами і регул юються нормами діючого земел ьного законодавства: ст.81,91 Зем ельного кодексу України; ст. 50 9, 526, 610, 612 ЦК України, ст.2,3,20,27 Закону України «Про оплату за землю », ст.33 ЗУ «Про місцеве самовря дування», відповідно до яких , використання землі в Україн і є платним. Плата за землю сп равляється у вигляді земел ьного податку або орендної плати, що визначається залеж но від грошової оцінки земел ь. Розміри податку за земельн і ділянки, грошову оцінку яки х не встановлено, визначають ся до її встановлення в по рядку, визначеному ЗУ «Про п лату за землю».

В суді встановлено факт ная вності у відповідачки земель ної ділянки, яка належить їй н а праві приватної власності. Згідно чинного законодавств а, власники землі та землеко ристувачі сплачують земель ний податок, а також орендн у плату за земельні ділянки з дня виникнення права влас ності або права користуван ня земельною ділянкою. У раз і припинення права власнос ті або права користування зе мельною ділянкою податок, а також орендна плата за земе льні ділянки сплачується за фактичний період перебуван ня землі у власності або кори стуванні у поточному році. От же, за період з 2008-2009 роки неспла ти відповідачкою земельного податку, земельна ділянка за лишалася у власності відпові дачки і тому можна зробити ви сновок, що у відповідачки не б уло жодних істотних підстав для невиконання нею платіжни х зобов' язань по земельному податку.

Факт несплати тривалий час відповідачкою земельного по датку та порушення нею вимог Земельного кодексу України та ЗУ «Про плату за землю», оск ільки земельний податок, це є обов' язковий платіж, що зді йснюється юридичними та фізи чними особами за користуванн я земельними ділянками. Влас ники земельних ділянок, земе льних часток (паїв) та землеко ристувачі, крім орендарів т а інвесторів - учасників угод и про розподіл продукції, сп лачують земельний податок, т ому станом на 01.01.2010 рік за несво єчасне виконання зобов' яза ння, покладеного на відповід ачку чинним законодавством, утворився борг в сумі 70 гривен ь 30 копійок, що підтверджуєтьс я письмовими доказами по спр аві (а.с.5).

Відповідачка маючи у власн ості земельну ділянку взяла , відповідно до ст. 509, 510, 526 ЦК Укра їни на себе зобов' язання пр о сплату земельного податку, у відсотках передбачених чи нним законодавством.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и порушення зобов'язання є йо го невиконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов'язання (ненал ежне виконання). Згідно ч. 1 ст. 6 12 ЦК України боржник вважаєть ся таким, що прострочив, якщо в ін не приступив до виконання зобов' язання або не викона в його у строк, встановлений д оговором або законом.

Згідно ст.15, 20 ЗУ «Про плату за землю», ставки земельного по датку з земель, грошову оцінк у яких встановлено, встановл юються у розмірі одного відс отка від їх грошової оцінки. Податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по орендній платі за землі де ржавної та комунальної влас ності, визначене у податков ій декларації на поточний р ік, сплачується рівними час тками власниками та землек ористувачами земельних діл янок за місцезнаходженням земельної ділянки за базови й податковий (звітний) періо д, який дорівнює календарном у місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) мі сяця. Платежі за землю зарах овуються до відповідних місц евих бюджетів у порядку, ви значеному Бюджетним кодекс ом України для плати за землю .

Отже, за таких обставин позо в підлягає задоволенню і є пі дстави для стягнення з відпо відачки заборгованості, яка утворилася за несвоєчасне не ю виконання зобов' язання по кладеного на неї законом, а са ме за несплату земельного по датку.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни кожна сторона зобов' язан а довести ті обставини на які вона посилається як на підст аву своїх вимог і заперечень . Представники позивачів 1,2 до вели у суді факти не виконанн я відповідачкою зобов' язан ня по сплаті земельного пода тку, адже у її власності переб уває земельна ділянка за яку законом передбачено сплачув ати земельний податок. Відпо відачка не надав суду жодних доказів, які б свідчили про ва гомі причини не виконання не ю зобов' язання по несплаті земельного податку. Отже є пі дстави для задоволення позов у і стягнення заборгованості з відповідачки.

Враховуючи зазначені обст авини суд приходить до висно вку, що відповідно до Закону У країни «Про плату за землю» є підстави для задоволення по зову і стягнення боргу в повн ому обсязі.

Оскільки позов задоволен ий в повному обсязі, то суд вва жає необхідним відповідно до ст. 89, 94 КАС України судові витр ати в розмірі 3 гривні 40 копійо к віднести на рахунок відпов ідачки.

На підставі зазначеного, ст . 81,91 Земельного кодексу Україн и; ст. 509, 526, 610, 612 ЦК України, ст.2,3,20,27 За кону України «Про оплату за з емлю», ст.33 ЗУ «Про місцеве сам оврядування» і керуючись ст. 89, 94, 104, 105, 162 КАС України, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Д ержавної податкової інспекц ії у Новотроїцькому районі т а Сивашівської сільської рад и про стягнення земельного п одатку, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_5, меш канки АДРЕСА_1 заборгован ість по несплаті земельного податку в розмірі 70 гривень 30 к опійок (сімдесят гривень три дцять копійок) на користь Сив ашівської сільської ради с. С ивашівка р/р 33212813700264, ЄДПРОУ 04401138, МФО 852010.

Стягнути із ОСОБА_5 суд овий збір в сумі 3 гривні 40 копі йок (три гривні сорок копійок ) в доход держави.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через Но вотроїцький районний суд Хер сонської області, шляхом под ання протягом десяти днів з д ня проголошення постанови за яви про апеляційне оскарженн я постанови та поданням післ я цього протягом двадцяти дн ів апеляційної скарги на пос танову, з подачею її копії до а пеляційної інстанції, або бе зпосередньо до суду першої і нстанції протягом терміну вс тановленого для подання заяв и про апеляційне оскарження постанови.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення вищ е зазначених строків, а якщо подана апеляційна скарга і п останова не скасована після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: підпис.

Копія вірна.

Суддя Новотроїцького райс уду

Херсонської області Соляник Н.І.

СудНовотроїцький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення11.05.2010
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу10037956
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-135/10

Постанова від 12.05.2010

Адміністративне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Горегляд О.І.

Постанова від 17.02.2010

Адміністративне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова І. М.

Ухвала від 04.12.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова І. М.

Ухвала від 29.12.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова І. М.

Ухвала від 10.12.2009

Адміністративне

Машівський районний суд Полтавської області

Ухвала від 19.01.2010

Адміністративне

Машівський районний суд Полтавської області

Ухвала від 15.06.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Бондаренко Т. З.

Ухвала від 12.05.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Бондаренко Т. З.

Ухвала від 12.05.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Бондаренко Т. З.

Постанова від 19.02.2010

Адміністративне

Шевченківський районний суд м.Львова

Луців-Шумська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні