Ухвала
від 18.10.2021 по справі 605/522/21
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/522/21

УХВАЛА

про залишення без руху

"18" жовтня 2021 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради про визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Підгаєцької міської ради про визнання права власності на спадкове майно.

Подана позовна заява не відповідає вимогам ч.4 ст.177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) та пп.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір (надалі - Закону).

Відповідно до ч.1 ст.3 Закону, судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Абзацом 2 пп.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону, встановлено розмір ставки судового збору, який справляється з фізичних осіб за подання до суду позову майнового характеру, у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01.01.2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2270 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Встановлено, що вартість майна на яке позивач бажає визнати право власності, становить 289 068 грн., що відповідно і становить ціну позову.

Враховуючи вищенаведене, від цієї суми позивачу необхідно було сплатити вартість судового збору в розмірі 1 %, тобто 2 890,68 грн. Водночас, позивачем сплачено судовий збір в сумі 908,00 грн.

Отже, враховуючи вищенаведене, позивачу необхідно доплатити 1 982,68 грн. судового збору і у відповідності до ч.4 ст.177 ЦПК України додати до позовної заяви документ, що підтверджує його сплату.

Суд акцентує увагу позивача на тому, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях «Голдер проти Великої Британії» від 21 лютого 1975 року, «Де Жуффр де ля Прадель проти Франції» від 16 грудня 1992 року. Відтак в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Дотримання вимог ст.175 ЦПК України при пред`явленні позову в суд є імперативним правилом, в тому числі і для суду.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків.

Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

Враховуючи вищезазначене, вважаю за необхідне позовну заяву ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради про визнання права власності на спадкове майно, залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати 5 днів з дня отримання даної ухвали.

З урахуванням наведеного вище, залишення позовної заяви без руху, жодним чином не перешкоджає позивачу у доступі до правосуддя, після усунення недоліків позовної заяви.

На підставі наведеного, керуючись ч.ч.1, 2 ст.185 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради про визнання права власності на спадкове майно, залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати 5 днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Р. О. ГОРУЦ

Дата ухвалення рішення18.10.2021
Оприлюднено19.10.2021
Номер документу100379591
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/522/21

Рішення від 06.12.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

ГОРУЦ Р. О.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

ГОРУЦ Р. О.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

ГОРУЦ Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні