Ухвала
від 08.10.2021 по справі 404/7540/21
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/7540/21

Номер провадження 1-кс/404/2628/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2021 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого - ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого третього слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 погоджене з керівником Кропивницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №62021150030000046 від 26.08.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого погоджене з керівником Кропивницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону, про надання дозволу на проведення обшуку приміщень розташованих на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 , військове містечко «Канатове», ЄДРПОУ НОМЕР_2 , які перебувають у державній власності в особі Кіровоградської обласної державної адміністрації (ЄДРПОУ 00022543) на земельній ділянці з кадастровим номером: 3522581500:02:000:2530, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення: журналів обліку паливно-мастильних матеріалів, журналів обліку транспортних засобів, технічну документацію, сертифікатів якості; ємкостей, наявних паливно-мастильних матеріалів, транспорту задіяного для перевезення нафтопродуктів; чорнових записів, блокнотів, банківських карток, флеш-накопичувачів, жорстких дисків, карток пам`яті, мобільних телефонів, sim-карток, планшетів, ноутбуків, комп`ютерної техніки, а також інших речей, відомостей та документів та майна, які зберегли на собі сліди вказаного кримінального правопорушення та мають значення для досудового розслідування; відібрання експериментальних зразків паливно-мастильних матеріалів для подальшого проведення відповідних судових експертиз.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що третім слідчимвідділом Територіальногоуправління Державногобюро розслідувань,розташованим умісті Миколаєві, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62021150030000046 від 26.08.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України.

Досудовим розслідуванням, встановлено що з липня 2021 року по теперішній час на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 , військове містечко «Канатове», ЄДРПОУ НОМЕР_2 , командир військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою групою осіб, з ТВО начальника паливно-мастильних матеріалів ОСОБА_6 , начальником сховища військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_7 та громадянином ОСОБА_8 з метою особистого збагачення, здійснюють викрадення, привласнення іншого військового майна, а саме паливно-мастильних матеріалів (керосину), який використовується під час тренувальних польотів на вертольотах курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

26.08.2021 до Третього оперативного відділу (з дислокацією у м. Кропивницькому) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, направлено доручення щодо встановлення повних анкетних даних осіб, які вчиняють кримінальне правопорушення.

Згідно матеріалів виконаного доручення, співробітниками Третього оперативного відділу (з дислокацією у м. Кропивницькому) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві встановлено, що до вчинення згаданого вище кримінального правопорушення причетні командир військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_5 , ТВО начальника служби паливно-мастильних матеріалів військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_6 , начальник сховища військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_7 , та цивільна особа ОСОБА_8 , які причетні до викрадення, привласнення іншого військового майна, а саме паливно-мастильних матеріалів (керосину), який використовується під час тренувальних польотів на вертольотах курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Поряд з цим, встановлено що склад паливно-мастильних матеріалів, з якого вищевказані особи здійснюють викрадення, привласнення паливно-мастильних матеріалів (керосину), розташований на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

Також встановлено, що зазначені особи, у своїй злочинній діяльності використовують транспортний засіб марки Mazda Xedos, 1997 року випуску, д.н.з НОМЕР_3 , який на праві власності належить ОСОБА_8 , де в подальшому останній вивозить паливно-мастильні матеріали (керосин) за межі військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ26614745, через контрольно-пропускний пункт у напрямку с. Веселівка, Кіровоградська область, який межує між земельними ділянками з кадастровими номерами: 3522581500:02:000:2131та 3522581500:02:000:2530 з метою подальшого продажу паливно-мастильних матеріалів, а отримані грошові кошти розподіляються між учасниками злочинної схеми.

Крім того, в ході виконання доручення встановлено, що до злочинної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 також залучено ще 3 цивільних осіб, а саме ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які за відпрацьованою схемою та за допомогою транспортного засобу ГАЗ 33022, сірого кольору, д.н.з НОМЕР_4 , здійснюють вивіз паливно-мастильних матеріалів за межі військової частини НОМЕР_1 до ТОВ «Петрол-ЕКО», ЄДРПОУ40687313, за адресою: вул. Промислова, 1 а, м. Кропивницький, представником якої є ОСОБА_11 , який в подальшому передає грошові кошти ОСОБА_6 або ОСОБА_7 за фактично поставлене пальне, після чого гроші розподіляються між учасниками злочинної групи.

На теперішній час для недопущення втрати майна, речей та документів, що містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку приміщень розташованих на території військової частини НОМЕР_1 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені. Вказав, що не наполягає на наданні дозволу на відшукання та вилучення ємкостей, наявних паливно-мастильних матеріалів, транспорту задіяного для перевезення нафтопродуктів, так як буде достатньо оглянути вказані об`єкти, опломбувати ті з яких буде вилучене пальне та відібрати експериментальні зразки паливно-мастильних матеріалів для подальшого проведення відповідних судових експертиз.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню частково з таких підстав:

Частина 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних та причетних до кримінального правопорушення осіб.

У провадженні третього слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62021150030000046 від 26.08.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження, працівникам Третього оперативного відділу (з дислокацією у м. Кропивницькому) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві було надано доручення у порядку ст.ст. 40, 41 КПК України, з метою проведення ряду слідчих (розшукових) заходів.

Згідно до рапортів оперуповноваженого Третього оперативного відділу (з дислокацією у м. Кропивницькому) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_12 на виконання вказаного доручення було встановлено, що до вчинення згаданого вище кримінального правопорушення причетні командир військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_5 , ТВО начальника служби паливно-мастильних матеріалів військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_6 , начальник сховища військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_7 , та цивільна особа ОСОБА_8 .

Поряд з цим, встановлено що склад паливно-мастильних матеріалів, з якого вищевказані особи здійснюють викрадення, привласнення паливно-мастильних матеріалів (керосину), розташований на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

Крім того, в ході виконання доручення встановлено, що до злочинної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 також залучено ще 3 цивільних осіб, а саме ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які за відпрацьованою схемою та за допомогою транспортного засобу ГАЗ 33022, сірого кольору, д.н.з НОМЕР_4 , здійснюють вивіз паливно-мастильних матеріалів за межі військової частини НОМЕР_1 до ТОВ «Петрол-ЕКО», ЄДРПОУ40687313, за адресою: вул. Промислова, 1 а, м. Кропивницький, представником якої є ОСОБА_11 , який в подальшому передає грошові кошти ОСОБА_6 або ОСОБА_7 за фактично поставлене пальне, після чого гроші розподіляються між учасниками злочинної групи.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна власником земельної ділянки з кадастровим номером: 3522581500:02:000:2530 є Кіровоградська обласна державна адміністрація.

Таким чином, сторона кримінального провадження (слідчий) довів наявність достатніх підстав для одержання ним дозволу на проведення обшуку.

Сукупність перерахованих та документально підтверджених у клопотанні обставин доводить, що відшукуванні речі повинні знаходитись у приміщеннях розташованих на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 ».

Відповідно до п. 1 ч. 1-2 ст. 91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Зазначені в клопотанні речі та документи фактично можуть бути доказом вчинення кримінального правопорушення і мають важливе значення для встановлення визначальних обставин по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до вимог п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України згідно якої ухвала суду про дозвіл на обшук житла чи іншого володінні повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

В клопотанні слідчий просить провести обшук з метою відшукання та вилучення ємкостей, наявних паливно-мастильних матеріалів, транспорту задіяного для перевезення нафтопродуктів, однак вказана вимога є необґрунтованою, оскільки їх вилучення унеможливить здійснення функціонування вказаного військового об`єкту.

Щодо виявлення та вилучення флеш-накопичувачів, жорстких дисків, карток пам`яті, планшетів, ноутбуків, комп`ютерної техніки, то вцій частиніклопотання необхіднозадовольнити частковонадавши дозвілна зняттяінформації звказаних пристроїв,оскільки їхвилучення може призвести до порушення функціонування військової частини НОМЕР_1 , що автоматично знизить обороноздатність країни.

Крім цього, в клопотанні слідчий просить провести обшук з метою вилучення мобільних телефонів, сім-карток без зазначення належності їх особам, які можуть бути причетні до вчинення кримінального правопорушення, що в подальшому може призвести до порушення прав інших осіб, які працюють, служать у вказаній військовій частині. За таких підстав, вилученню підлягають лише мобільні телефони та сім-карти власниками яких є ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , тобто можливих фігурантів кримінального правопорушення.

Також, в клопотанні слідчий просить провести обшук з метою відшукання та вилучення інших речей, відомостей, документів та майна, які зберегли на собі сліди вказаного кримінального правопорушеннята маютьзначення длядосудового розслідування не зазначивши при цьому індивідуальні або родові ознаки вказаних речей та документів, що є порушенням п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України, відтак у задоволенні клопотання в цій частині необхідно відмовити.

За таких обставин, клопотання є достатньо обґрунтованим і підлягає задоволенню частково, оскільки представлені матеріали кримінального провадження містять достатньо даних (ст. 234 КПК України), які вказують про необхідність та неможливість в інший спосіб здобути докази, які мають вирішальне значення для кримінального провадження і можуть бути використані органами досудового розслідування у розкритті кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 309, 369-372, 376, 532 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку (один раз) приміщень розташованих на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, Веселівська сільська рада, військове містечко «Канатове», ЄДРПОУ НОМЕР_2 та знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером: 3522581500:02:000:2530 власником якої є Кіровоградська обласна державна адміністрація (ЄДРПОУ 00022543), а фактичним володільцем є військова частина НОМЕР_1 , з метою відшукання та вилучення: мобільних телефонів, сім-карток, банківських карт власниками яких є ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , журналів обліку паливно-мастильних матеріалів, журналів обліку транспортних засобів, технічної документації, сертифікатів якості; чорнових записів, блокнотів, в яких може міститись інформацію, що становить інтерес для слідства.

Забезпечити умови по зняттю інформації з флеш-накопичувачів, жорстких дисків, карток пам`яті, планшетів, ноутбуків, комп`ютерної техніки, в тому числі із залученням спеціаліста.

Надати дозвіл відібрати експериментальні зразки паливно-мастильних матеріалів для подальшого проведення відповідних судових експертиз.

В задоволенні решти вимог - відмовити.

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 08.11.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_13 ОСОБА_14

Дата ухвалення рішення08.10.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу100386023
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження №62021150030000046 від 26.08.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України

Судовий реєстр по справі —404/7540/21

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні