Рішення
від 20.10.2021 по справі 120/13404/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

20 жовтня 2021 р. 18:20 год. Справа № 120/13404/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Комара П.А., розглянувши у письмовому провадженні в порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Вінницької обласної організації Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" до Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області про визнання дій протиправними та скасування постанови

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулась Вінницька обласна організація Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" (далі - позивач) з адміністративним позовом до Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області (далі - відповідач) про визнання дій протиправними та скасування постанови.

Позовні вимоги мотивовані протиправними діями Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області щодо порядку розгляду та прийняття Постанови Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області №59 від 16.10.2021 "Про внесення змін до Постанови №58 від 15.10.2021" із додатками.

Позивач зазначає, що Постанова № 59 від 16.10.2021 «Про внесення змін до Постанови №58 від 15.10.2021" з додатками є протиправною та підлягає скасуванню, оскільки мотивувальна частина останньої і посилання на конкретні положення нормативно-правових актів, якими керувалася комісія, не відповідають фактичним обставинам справи і призвели до грубого порушення ч. 2 ст. 19 Конституції України і ст. 204 ВК України.

Крім того, як вказує позивач, невідповідність оскаржуваної постанови п. 4 ч. 3 ст. 37 Виборчого кодексу України полягає у тому, що її мотивувальна частина не відповідає фактичним обставинам справи, оскільки відповідачем зазначено, як мотив скликання комісії і розгляду питання порядку денного - наявність окремих думок членів комісії, які зазначають, начебто про "технічні описки та неточності", які слід виправити у попередньо прийнятій постанові, а резолютивна частина містить інформацію про нову "уточнену" редакцію додатку до Постанови Липовецької МТВК № 58 від 15.10.2021. Однак, зі змісту окремих думок членів комісії відповідача вбачається, що вони вважають постанову у якій слід внести виправлення і усунути неточності, протиправною.

Таким чином, на думку позивача, відповідач вчинивши протиправні дії та прийнявши оскаржувану постанову грубо порушив Виборчий кодекс України, що призвело до суттєвого зменшення представництва позивача в керівному складі утворених дільничних виборчих комісіях, оскільки оскаржуваною постановою відповідач не усунув описки, а змінив суть та зміст Постанови про утворення ДВК № 58 від 15.10.2021 поза межами строків, визначених ст. 204 ВК України, що стало підставою звернення до суду з цим позовом.

Ухвалою суду від 18.10.2021 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених ст. 268 - 272, 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Цією ж ухвалою встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву та витребувано додаткові докази.

Ухвалою суду від 19.10.2021 закрито підготовче провадження у справі та призначено її до розгляду по суті на 20.10.2021 о 12:00 год.

20.10.2021 представником відповідача, на виконання вимог ухвали суду від 18.10.2021, надано витребувані докази. Крім того, останнім подано відзив на позовну заяву, відповідно до якого Липовецька міська територіальна виборча комісія Вінницького району Вінницької області заперечує щодо задоволення позову з огляду на таке.

15.10.2021 Липовецькою міською TBK прийнято постанову №58 «Про утворення дільничних виборчих комісій виборчих дільниць з позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області 31 жовтня 2021 року. Вказаною постановою, зокрема, вирішено утворити та сформувати склад дільничних виборчих комісій виборчих дільниць з позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області 31 жовтня 2021 року, призначити їх керівний склад згідно з Додатками. Після складення списків осіб, які підлягають включенню до складу ДВК відповідно до проведеного жеребкування, розпочато проведення процедури розподілу керівних посад у ДВК, для чого скликано засідання комісії на 13:00 год. 15.10.2021. Після обговорення способу призначення керівного складу ДВК вирішено визначати рівний склад ДВК шляхом висунутих пропозицій членами TBK з подальшим обговоренням та голосуванням. Проте після голосування першої дільниці, комісія одноголосно прийшла до висновку, що дана процедура виявилася занадто довгою та такою що є важкою до реалізації. Комісія прийняла рішення попередньо обговорити та визначитися з керівним складом ДВК з урахуванням всіх пропозицій, після чого проголосувати за всі дільниці в пакеті утворивши ДВК, що й відбулося.

При визначені керівного складу ДВК було враховано думки та побажання всіх членів територіальної комісії та між ними було узгоджено. Проте Додатки до постанови №58 виготовлялися вже після голосування про утворення ДВК, з матеріалів записів.

При складанні самих додатків до постанови №58 було допущено ряд помилок:

- зазначено, що це постанова №52;

- не належним чином, як це було узгоджено членами Липовецької міської ТВК, зазначено ряд керівних посад в ДВК.

Зокрема виготовлені додатки не відповідали дійсному волевиявленню (у вигляді голосування за рішення про утворення ДВК), а голова комісії та секретар будучи емоційно та фізично виснаженими належним чином не ознайомившись з виготовленими проектами додатків їх підписали. Після підписання одного екземпляра додатків члени комісії мали змогу з ними ознайомитися і відповідно вони виявили помилки, про що було зауважено та здано ряд окремих думок і вимогу про термінове скликання засідання комісії. При виявлені даних помилок більшість членів TBK наполягало на проведені термінового засідання ще 15.10.2021, проте голова комісії відмовився скликати засідання комісії 15.10.2021, а повідомив що засідання буде скликане на 10 год. 16.10.2021.

16.10.2021, після тривалого обговорення членами комісії, прийнято рішення внести зміни до Постанови Липовецької міської TBK №58 від 15.10.2021 «Про утворення дільничних виборчих комісій виборчих дільниць з позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області 31 жовтня 2021 року» шляхом усунення технічних описок та неточностей, допущених в Додатках до Постанови.

Представник відповідача зазначив, що внесені виправлення є дійсним волевиявленням більшості від її складу членів Липовецької міської TBK, тому підстави для задоволення позову відсутні.

У судовому засіданні представником відповідача заявлено клопотання про виклик свідків.

Протокольною ухвалою суду відмовлено у задоволенні вказаного клопотання.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини та обґрунтування, що наведені у позовній заяві, просив адміністративний позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні просив відмовити у задоволенні позову з підстав, що наведені у відзиві на позовну заяву.

Крім того, усною ухвалою суду, занесеною до протоколу судового засідання від 20.10.2021, у судовому засіданні оголошено перерву перед судовими дебатами до 18:00 год. 20.10.2021.

20.10.2021 до канцелярії суду представником відповідача подано заяву про проведення судових дебатів без його участі.

20.10.2021 до суду також надійшла заява представника позивача про розгляд справи без його участі. Представник зазначив, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі і просить задовольнити їх повністю.

Відповідно до ч. 3 ст. 268 КАС України неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Згідно з частиною 3 статті 194 КАС України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, дослідивши матеріали справи та надавши оцінку доказам, встановив наступне.

Постановою Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області» №1290-ІХ від 02.03.2021 у зв`язку з достроковим припиненням повноважень Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області ОСОБА_1 , на підставі пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України та відповідно до частини другої статті 3, частини першої статті 5, частини третьої статті 194, частини першої статті 195, статей 209, 210 Виборчого кодексу України призначено позачергові вибори Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області на неділю 31 жовтня 2021 року.

Постановою Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області від 15.10.2021 №58 утворено дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць з позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області 31 жовтня 2021 року з одночасним призначенням керівного складу цих комісій відповідно додатку.

15.10.2021 до Липовецької міської територіальної виборчої комісії надійшли окремі думки членів ТВК, зокрема, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , у яких зазначено, що після опублікування додатків до рішення №52 від 15.10.2021 (про утворення ДВК) помітили, що у додатках на керівних посадах (заступник, голова, секретар) ДВК значаться інші люди, не ті за яких вони голосували. Тому, вважають таке рішення протиправним.

Крім того, 15.10.2021 від 10 членів ТВК надійшла вимога до голови Липовецької МТВК про скликання засідання комісії на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 36 ВК України.

16.10.2021 Липовецькою міською територіальною виборчою комісією Вінницького району Вінницької області на засіданні прийнято Постанову №59 «Про внесення змін до Постанови №58 від 15 жовтня 2021 року» , у якій зазначено наступне:

« 15 жовтня 2021 року Липовецькою міською територіальною виборчою комісією відповідно до вимог статті 204 ВК України утворено дільничні виборчі комісії з позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області 31 жовтня 2021, про що винесено Постанову № 58 від 15.10.2021 року (надалі за текстом - Постанова).

Того ж дня на адресу МТВК надійшли окремі думки членів ТВК, відповідно яких виявлено ряд технічних описок та неточностей у вказаній Постанові.

У зв`язку з цим, на письмову вимогу десяти членів Липовецької МТВК виникла необхідність скликати позачергове засідання останньої з метою усунення виявлених описок та неточностей у Постанові.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 36, 37, 204 ВК України Липовецька міська територіальна виборча комісія Вінницького району Вінницької області Постановляє:

1. Внести зміни до Постанови Липовецької МТВК № 58 від 15 жовтня 2021 року шляхом усунення технічних описок та неточностей, допущених в Додатку до такої Постанови.

2. Затвердити уточнену редакцію Додатку до Постанови Липовецької МТВК № 58 від 15 жовтня 2021 року.

3. Дану постанову розмістити на стенді офіційних матеріалів Липовецької МТВК комісії та на сайті Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області.» .

Позивач, вважаючи дії відповідача щодо порядку розгляду та прийняття Постанови Липовецької МТВК № 59 від 16.10.2021 із додатками, протиправними а саму Постанову Липовецької МТВК № 59 від 16.10.2021 незаконною, звернувся з цим позовом до суду.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, що виникли між сторонами, та визначаючись щодо заявлених позовних вимог, суд виходить з наступного.

Гарантії права громадян на участь у виборах, підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів визначає та регулює Виборчий кодекс України (далі - ВК України).

При вирішені спору, суд виходить із того, що згідно з приписами статті 63 ВК України рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, можуть бути оскаржені до суду або до виборчої комісії

Згідно з приписами ч. 1 ст. 64 ВК України суб`єкт виборчого процесу може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, до суду у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Статтею ст. 20 ВК України визначено, що виборчий процес - це здійснення протягом встановленого цим Кодексом періоду часу суб`єктами, визначеними статтею 22 цього Кодексу, виборчих процедур, пов`язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів.

Виборчий процес є безперервним та не може бути скасованим, зупиненим або перенесеним.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 22 ВК України суб`єктом виборчого процесу відповідних виборів є:

1) виборець, який має право голосу на відповідних виборах

2) виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів;

3) партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах;

4) кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом;

5) офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) - суб`єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом.

Статтею 32 ВК України визначено, що в Україні утворюються і діють передбачені цим Кодексом виборчі комісії як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та цим Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.

До виборчих комісій належать: 1) Центральна виборча комісія; 2) окружні виборчі комісії; 3) територіальні виборчі комісії; 4) дільничні виборчі комісії.

Виборчі комісії діють на підставі, в межах повноважень та у спосіб, встановлені Конституцією України, цим Кодексом та законами України.

Згідно з частинами 1, 4, 8 ст. 33 ВК України, виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства.

Територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів.

Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

Територіальні виборчі комісії є постійно діючими органами.

Члени територіальної виборчої комісії здійснюють свої повноваження до сформування, у порядку, передбаченому цим Кодексом, нового складу відповідної територіальної виборчої комісії. Територіальні виборчі комісії можуть ліквідовуватися у разі відповідної зміни адміністративно-територіального устрою.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Виборчого кодексу України Центральна виборча комісія організовує свою роботу відповідно до Закону України "Про Центральну виборчу комісію" та Регламенту Центральної виборчої комісії. Порядок організації роботи виборчих комісій нижчого рівня визначається Центральною виборчою комісією відповідно до цього Кодексу.

Основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності - заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретарем комісії. На письмову вимогу третини складу виборчої комісії голова виборчої комісії або його заступник зобов`язаний скликати засідання комісії не пізніше наступного дня після отримання такої вимоги.

Частинами 2-6 ст. 36 ВК України передбачено, що у разі необхідності засідання виборчої комісії може бути скликане за рішенням виборчої комісії вищого рівня.

Перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні засідання - за необхідності.

Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу.

Засідання виборчої комісії скликається з обов`язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.

Повідомлення про засідання може здійснюватися телефоном, електронною поштою чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв`язку. Особа вважається повідомленою, зокрема, у разі надсилання відповідної інформації на її контактний номер телефону, зазначений у поданні до складу відповідної виборчої комісії.

Членам виборчої комісії надаються проекти рішень комісії та необхідні матеріали, як правило, не пізніш як за день до дня проведення засідання комісії, але не пізніш як до початку засідання.

Положеннями частин 12-16 ст. 36 ВК України визначено, що рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Рішення комісії набирає чинності з моменту його прийняття.

Член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні і не згоден з рішенням, прийнятим комісією, має право протягом двох днів після засідання, на якому було прийнято рішення, у письмовій формі висловити окрему думку, яка додається до протоколу відповідного засідання виборчої комісії.

Рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов`язковим для виконання.

Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийнято з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом. У такому разі виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.

Заяви, скарги та інші документи, що надійшли до виборчої комісії, мають право приймати члени відповідної виборчої комісії, уповноважені на це її рішенням. Усі заяви, скарги та інші документи приймаються та реєструються у виборчій комісії у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

Заява, подана до виборчої комісії, розглядається протягом п`яти днів з дня її надходження, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Аналогічні положення закріплено у постанові Центральної виборчої комісії від 173 від 10.08.2020 «Про Порядок організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів» (далі - Постанова №173). Цей Порядок спрямований на забезпечення однакового застосування положень Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) з питань організації роботи виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів (крім Центральної виборчої комісії) (далі - виборчі комісії) і на підставі статей 36, 37 Кодексу встановлює єдиний порядок роботи виборчих комісій, у тому числі з документами, заявами (клопотаннями), скаргами, пропозиціями (зауваженнями), запитами (далі - документи, звернення), з моменту їх створення або одержання до завершення виконання або відправлення чи передачі на зберігання до відповідної архівної установи.

Відповідно до п. 1.1 Постанови №173 виборчі комісії в Україні утворюються і діють як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, що відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.

Так, згідно п. 3.1 - 3.4 Постанови №173 засідання виборчої комісії скликається головою виборчої комісії, у разі його відсутності - заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретарем виборчої комісії.

На письмову вимогу не менш як третини складу виборчої комісії голова виборчої комісії або його заступник зобов`язаний скликати засідання виборчої комісії не пізніше наступного дня після отримання такої вимоги.

У разі необхідності засідання виборчої комісії може бути скликане за рішенням виборчої комісії вищого рівня.

Засідання виборчої комісії скликається з обов`язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.

Повідомлення про засідання може здійснюватися телефоном, електронною поштою чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв`язку. Особа вважається повідомленою, зокрема, у разі надсилання відповідної інформації на її контактний номер телефону, зазначений у поданні до складу відповідної виборчої комісії.

Відомості щодо повідомлення членів виборчої комісії про засідання (час і спосіб повідомлення) фіксуються в окремому журналі або додаються до протоколу засідання.

Положеннями п. 4.1-4.10 Постанови №173 визначено, що перед проведенням засідання виборчої комісії (далі - засідання) формується проєкт порядку денного цього засідання.

Проєкт порядку денного засідання готує секретар виборчої комісії згідно із встановленими законом строками розгляду питань щодо організації підготовки та проведення виборів, інших питань, що належать до повноважень виборчої комісії, за дорученням голови виборчої комісії, а також з урахуванням пропозицій членів виборчої комісії та погоджує його з головою виборчої комісії.

Проєкт порядку денного засідання після його погодження з головою комісії секретар комісії в обов`язковому порядку разом з інформацією про час і місце проведення засідання доводить до відома членів комісії, як правило, не пізніш як за день до дня проведення засідання, але не пізніш як до початку засідання.

На засідання обов`язково запрошуються, як правило, не пізніш як за день до дня проведення засідання, заявники, суб`єкти звернення зі скаргою, суб`єкти оскарження, заінтересовані особи, зазначені у скаргах, інші особи, якщо питання, включене до проєкту порядку денного, стосується їх прав або законних інтересів щодо участі у виборчому процесі.

Інформація про дату, час проведення, порядок денний засідання розміщується на стенді офіційних матеріалів виборчої комісії, як правило, не пізніш як за день до дня проведення засідання.

Територіальні виборчі комісії можуть розміщувати таку інформацію також на своїх офіційних вебсайтах (за наявності) або вебсайтах відповідних місцевих рад (за наявності).

Матеріали до питань порядку денного засідання складаються з проєкту постанови, додатків до неї, якщо такі зазначено в тексті постанови (список, перелік, звернення, графік, звіт тощо), а в разі потреби - доповідної записки члена комісії, який готує питання на розгляд виборчої комісії, інших документів.

Проєкт постанови виборчої комісії за дорученням голови комісії готує член комісії, який долучає до проєкту всі необхідні документи, а також перелік осіб, які повинні бути запрошені на засідання виборчої комісії, та передає проєкт постанови (відповідні матеріали) голові комісії.

Після ознайомлення з підготовленими матеріалами голова комісії проставляє на проєкті постанови відповідну резолюцію ("для розгляду на засіданні комісії") та передає їх секретарю, який забезпечує комплектність матеріалів до питань порядку денного засідання для членів комісії.

У разі неможливості з поважних причин подати матеріали до засідання в установлений строк секретар комісії завчасно повідомляє про це голову комісії.

Членам виборчої комісії проєкти постанов та необхідні матеріали до порядку денного засідання надаються, як правило, не пізніш як за день до дня проведення засідання, але не пізніш як до початку засідання.

Відповідно до ч. 1, 3, 6 ст. 37 ВК України документування діяльності виборчих комісій здійснюється у порядку, встановленому цим Кодексом та порядком ведення діловодства виборчих комісій, що затверджується Центральною виборчою комісією.

Рішення виборчої комісії з розглянутого питання письмово оформляється у формі постанови, яка повинна містити:

1) найменування комісії;

2) найменування постанови;

3) дату, час та місце її прийняття і порядковий номер;

4) мотивувальну частину з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні комісії;

5) посилання на конкретні положення нормативно-правових актів або постанову виборчої комісії вищого рівня чи судові рішення, якими керувалася комісія при прийнятті постанови;

6) резолютивну частину.

Постанова підписується головуючим на засіданні та секретарем комісії (секретарем засідання).

Виборча комісія складає акти та протоколи. Акт комісії засвідчує певний факт або певну подію, виявлену і визнану комісією. Протокол комісії встановлює підсумки певних дій, виконаних комісією.

Так, 15.10.2021 Липовецькою ТВК прийнято Постанову №58 «Про утворення дільничних виборчих комісій виборчих дільниць з позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області 31 жовтня 2021 року» , якою утворено дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць з одночасним призначенням керівного складу цих комісій відповідно додатку.

Слід зауважити, що відповідно до ч. 12, 14 ст. 36 ВК України рішення комісії набирає чинності з моменту його прийняття. Рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов`язковим до виконання.

Водночас, член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні і не згоден з рішенням, прийнятим комісією, має право протягом двох днів після засідання, на якому було прийнято рішення, у письмовій формі висловити окрему думку, яка додається до протоколу відповідного засідання виборчої комісії (ч. 13 ст. 36 ВК України).

Разом з тим, відповідно до ч. 15 ст. 36 ВК України, рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийнято з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом. У такому разі виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.

Судом встановлено, що на адресу Липовецької МТВК надійшли окремі думки членів ТВК, зокрема, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , у яких зазначено, що після опублікування додатків до рішення №52 від 15.10.2021 (про утворення ДВК) помітили, що у додатках на керівних посадах (заступник, голова, секретар) ДВК значаться інші люди, не ті за яких вони голосували. Тому, вважають таке рішення протиправним.

У зв`язку з чим, відповідачем скликано засідання Липовецької МТВК, на порядок денний якого винесено питання: Про внесення змін до Постанови №58 від 15.10.2021. Щодо даного питання виступив голова Липовецької МТВК, який повідомив, що 15.10.2021 Липовецькою МТВК відповідно до вимог ст. 204 ВК України утворено дільничні виборчі комісії позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області 31.10.2021, про що винесено Постанову №58 від 15.10.2021. Того ж дня на адресу МТВК надійшли окремі думки членів ТВК, відповідно яких виявлено ряд технічних описок та неточностей у вказаній Постанові. У зв`язку з цим, на письмову вимогу десяти членів Липовецької МТВК виникла необхідність скликати позачергове засідання останньої з метою усунення виявлених описок та неточностей у Постанові. Тому, керуючись ст. 36, 37, 204 ВК України Липовецька міська територіальна виборча комісія Вінницького району Вінницької області має внести зміни до Постанови №58 від 15.10.2021.

За вказане рішення проголосували 13 - «за» та 1 - «проти» .

Разом з тим, як зазначає представник позивача, представникам Вінницької обласної організації Всеукраїнського об`єднання «Батьківщина» у Липовецькій МТВК проект порядку денного та постанови із додатками до початку засідання не надавались, що позбавило членів комісії взяти участь в обговоренні проекту рішення (постанови). Відповідачем даний факт не заперечується та не спростовується.

Відтак, суд зауважує, що відповідачем порушено ч. 6 ст. 36 ВК України.

За наслідками вказаного голосування прийнято оскаржувану Постанову №59 від 16.10.2021 «Про внесення змін до Постанови №58 від 15 жовтня 2021 року» , якою внесено зміни до Постанови Липовецької МТВК №58 від 15 жовтня 2021 року шляхом усунення технічних описок та неточностей, допущених в Додатку до такої Постанови та затверджено уточнену редакцію Додатка до Постанови Липовецької МТВК №58 від 15 жовтня 2021 року.

Відповідачем з метою усунення технічних описок та неточностей, допущених у Додатку до Постанови №58 від 15.10.2021, затверджено уточнену редакцію Додатка до Постанови №58 від 15.10.2021.

Разом з тим, при дослідженні окремих думок членів ТВК, які містяться в матеріалах справи, судом встановлено, що останні вважають рішення протиправним.

Водночас, суд звертає увагу на ч. 8 ст. 44 ВК України, відповідно до якої неточності та технічні описки - неправильне написання прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), дати народження, номера будинку, квартири місця проживання.

Варто зауважити, що під опискою необхідно розуміти помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Тобто, описка усуває лише неточності, а не змінює зміст рішення. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення номерів, дат та строків, тощо.

У свою чергу, внесення змін та затвердження уточненої редакції Додатка до Постанови №58 від 15.10.2021 не є опискою, а внесені зміни до таких істотно впливають на їх зміст.

Так, з аналізу Додатків до Постанови №58 від 15.10.2021 та Постанови №59 від 16.10.2021 вбачається, що відповідачем змінено утворений склад дільничних комісій, а саме:

ДВК 050551 посада заступника ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «ЗА МАБУТНЄ» ;

ДВК 050552 посада заступника ДВК: було BOO ПП «ЗА МАБУТНЄ» , а стало BOO ПП «Європейська Солідарність» ;

ДВК 050553 посада секретаря ДВК: було BOO ПП «Слуга Народу» , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» ;

ДВК 050558 посада заступника ДВК: було BOO ПП «ОПЗЖ» , а стало Кандидат ОСОБА_7 , посада секретаря ДВК :було Кандидат ОСОБА_8 , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» ;

ДВК 050559 посада голови ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» , посада заступника ДВК: було BOO ПП «Слуга Народу» , а стало BOO ПП «Батьківщина» ;

ДВК 050563 посада секретаря: було BOO ПП «Європейська Солідарність» , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» ;

ДВК 050565 посада секретаря ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «Голос» ;

ДВК 050566 посада голови ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «Європейська Солідарність» ; посада заступника ДВК: було BOO ПП «Європейська Солідарність» , а стало BOO ПП «ЗА МАЙБУТНЄ» ;

ДВК 050567 посада голови ДВК: було BOO ПП «ЗА МАЙБУТНЄ» , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» ;

ДВК 050569 посада заступника ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «Європейська Солідарність» ;

ДВК 050570 посада голови ДВК: було BOO ПП «ЗА МАЙБУТНЄ» , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» , посада заступника ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «ЗА МАЙБУТНЄ» ;

ДВК 050573 посада секретаря ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «Європейська Солідарність» ;

ДВК 050578 посада заступника ДВК: було Кандидат ОСОБА_7 , а стало BOO ПП «ЗА МАЙБУТНЄ» ;

ДВК 050579 посада заступника ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «Голос» ;

ДВК 050580 посада заступника ДВК: було Кандидат ОСОБА_9 , а стало BOO ПП «Європейська Солідарність» ;

ДВК 050591 посада голови ДВК: було BOO ПП «ЗА МАЙБУТНЄ» , а стало BOO ПП «Голос» , посада заступника ДВК: було Кандидат ОСОБА_7 , а стало BOO ПП «ЗА МАЙБУТНЄ» ;

ДВК 050592 посада заступника ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» ;

ДВК 050593 посада секретаря ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало BOO ПП «Голос» ; ДВК 050606 посада голови ДВК: було Кандидат ОСОБА_8 , а стало BOO ПП «Батьківщина» ;

ДВК 050865 посада голови ДВК: було Кандидат ОСОБА_10 , а стало BOO ПП «Європейська Солідарність» , посада секретаря ДВК: було BOO ПП «Європейська Солідарність» , а стало Кандидат ОСОБА_10 ;

ДВК 050866 посада голови ДВК: було Кандидат ОСОБА_11 , а стало BOO ПП «ОПЗЖ» , посада секретаря ДВК: було BOO ПП «Батьківщина» , а стало Кандидат ОСОБА_11 .

Разом з тим, ст. 208 ВК України врегульовано питання припинення повноважень складу виборчої комісії та члена виборчої комісії.

Відповідно до положень частини другої цієї статті, повноваження члена дільничної виборчої комісії припиняються одночасно з припиненням повноважень дільничної виборчої комісії.

Згідно ч. 3-4 ст. 208 ВК України повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

Повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково у зв`язку з:

1) особистою заявою про складення повноважень члена комісії. Така заява подається суб`єкту внесення кандидатури відповідного члена комісії для передачі відповідній виборчій комісії або для внесення подання про заміну члена виборчої комісії;

2) внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб`єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії;

3) припиненням його громадянства України;

4) вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов`язків члена комісії;

5) реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидатом у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, кандидатом у народні депутати України, кандидатом на пост Президента України;

6) реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидата у народні депутати України, кандидата на пост Президента України, представником політичної партії в Центральній виборчій комісії, уповноваженою особою політичної партії, представником місцевої організації партії в територіальній виборчій комісії, уповноваженою особою місцевої організації партії, уповноваженою особою суб`єкта процесу референдуму, представником ініціативної групи в Центральній виборчій комісії, офіційним спостерігачем, якщо виборчий процес зазначених виборів чи референдуму проводиться одночасно з виборчим процесом місцевих виборів;

7) відмовою від складення присяги члена комісії;

8) порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов`язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить;

9) систематичним невиконанням покладених на нього обов`язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування;

10) набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення;

11) набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів, виборів народних депутатів України, Президента України, комісії з референдуму, якщо виборчий процес зазначених виборів чи референдуму проводиться одночасно з виборчим процесом місцевих виборів;

12) визнанням його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

13) виявленням обставин, що позбавляють особу права входити до складу виборчої комісії;

14) його смертю або оголошення його померлим.

Подання про заміну члена виборчої комісії вноситься суб`єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією. До подання додаються документи, передбачені частиною дев`ятою статті 203, частиною четвертою статті 204 цього Кодексу

Зазначене подання під час виборчого процесу, а також у період з моменту формування складу територіальних виборчих комісій до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів підлягає обов`язковому розгляду у п`ятиденний строк, але не пізніше останнього дня перед днем голосування, а поза межами виборчого процесу - у місячний строк з дня надходження.

Частиною 7 ст. 208 ВК України визначено, що у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов`язки, відповідна виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосували не менше двох третин від складу комісії. Подання вноситься за підписом голови, заступника голови виборчої комісії або головуючого на відповідному засіданні виборчої комісії та засвідчується печаткою цієї комісії. До подання додаються не менш як два рішення виборчої комісії про невиконання головою, заступником голови чи секретарем цієї комісії покладених на нього обов`язків, а також витяг із протоколу засідання виборчої комісії, на якому розглядалося питання про внесення такого подання.

Голова, заступник голови або секретар виборчої комісії можуть особисто подати власноручно написану заяву про складення своїх обов`язків (без припинення членства в комісії) до виборчої комісії, що утворила відповідну виборчу комісію.

Разом з тим, жодних підстав для дострокового припинення повноважень складу дільничних комісій судом не встановлено.

У свою чергу, при прийняті оскаржуваної постанови відповідач керувався, зокрема, ст. 37 та 204 ВК України.

Так, суд звертає увагу, що відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 37 ВК України рішення виборчої комісії з розглянутого питання письмово оформляється у формі постанови, яка повинна містити посилання на конкретні положення нормативно-правових актів або постанову виборчої комісії вищого рівня чи судові рішення, якими керувалася комісія при прийнятті постанови.

Водночас, стаття 204 ВК України регулює порядок утворення дільничної виборчої комісії.

Частиною першою цієї статті передбачено, що дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п`ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

Крім того, технічні описки та неточності, допущені у поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур (ч. 5 ст. 204 ВК України).

Відтак, законодавець визначив крайню допустиму межу у часовому вимірі вчинення певної дії, а саме утворення дільничної виборчої комісії не пізніш, як за 15 днів до дня виборів, тобто до 15.10.2021 включно. Однак, відповідач оскаржуваним рішенням, всупереч вимогам чинного законодавства, змінив склад утворених дільничних комісій.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що відповідач вийшов за межі своїх повноважень та прийняв оскаржувану постанову.

За наведеного у його сукупності, суд доходить висновку про протиправність Постанови Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області №59 від 16.10.2021 наслідком чого є її скасування.

Водночас в частині позовних вимог що стосуються визнання протиправними дій відповідача щодо порядку розгляду та прийняття Постанови Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області №59 від 16.10.2021, слід відмовити, оскільки право позивача порушується не діями щодо прийняття спірного рішення, а самим рішенням, тому належним способом захисту прав позивача є визнання протиправним та скасування Постанови Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області №59 від 16.10.2021.

Частиною другою статті 2 КАС України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення; безсторонньо (неупереджено); пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія).

Згідно зі статтею 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

За результатами розгляду справи, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та доказів, зібраних у справі, суд дійшов висновку, що позов необхідно задовольнити частково.

Відповідно до частини 9 статті 273 КАС України суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору.

У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Так, позивачем при зверненні з даним позовом до Вінницького окружного адміністративного суду не подано документ про сплату судового збору у розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 3 ст. 139 КАС України при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката та сплату судового збору.

Таким чином, оскільки суд дійшов до висновку про часткове задоволення адміністративного позову, а за подання даного позову позивач повинен сплатити судовий збір, розмір якого, з урахуванням заявлених позовним вимог, становить 2270,00 грн., необхідно стягнути солідарно з позивача та відповідача до Державного бюджету України по 1135,00 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 242, 243, 245, 246, 250, 257, 262, 268-273, 278, 295 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Визнати протиправною та скасувати Постанову Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області №59 від 16.10.2021 "Про внесення змін до Постанови №58 від 15 жовтня 2021 року".

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з Вінницької обласної організації Всеукраїнське об`єднання "Батьківщина" судовий збір у сумі 1135,00 грн. до Державного бюджету України.

Стягнути з Липовецької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області судовий збір у сумі 1135,00 грн. до Державного бюджету України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, а у разі його апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана до Сьомого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня його проголошення.

Позивач: Вінницька обласна організація Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" (вул. Соборна, 72, кім. 219, м. Вінниця, 21050, код ЄДРПОУ 25511109)

Відповідач: Липовецька міська територіальна виборча комісія Вінницького району Вінницької області (вул. Героїв Майдану, 4, м. Липовець, Вінницький район, Вінницька область, 22500, код ЄДРПОУ 43767621)

Повний текст рішення складено о 18:20 год. 20.10.2021

Суддя Комар Павло Анатолійович

Дата ухвалення рішення20.10.2021
Оприлюднено21.10.2021
Номер документу100441557
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/13404/21-а

Постанова від 23.10.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 23.10.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 23.10.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 23.10.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 23.10.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Ухвала від 22.10.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Біла Л.М.

Рішення від 20.10.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 19.10.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні