Ухвала
від 21.10.2021 по справі 925/1265/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

21 жовтня 2021 року м. Черкаси справа № 925/1265/21

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Чевгуза О.В., розглянувши матеріали справи за позовом Публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» , м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОКЕР ТРАНС» , м. Черкаси

про стягнення 119 766,62 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Черкаської області звернулося з позовом Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» (вул. Єреванська, 1, м. Київ, 03087, код ЄДРПОУ 23697280) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОКЕР ТРАНС» (вул. Гоголя, 221, оф.27, м. Черкаси, 18001, код ЄДРПОУ 42258821) про стягнення заборгованості за договором №130/2020/WО-25 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «Укргазбанк» від 21.07.2020 року в сумі 119 766,62 грн та понесених судових витрат.

Ухвалою від 27 вересня 2021 року Господарський суд Черкаської області у складі судді Чевгуза О.В. прийняв позов Публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» , до розгляду, відкрив провадження у справі №925/1265/21, вирішив розглядати її у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін і встановив їм строки для подання заяв по суті справи.

06 жовтня 2021 року до Господарського суду Черкаської області від представника відповідача надійшла заява про заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження. Представник відповідача просить задовольнити заяву та призначити розгляд справи № 925/1265/20 за правилами загального позовного провадження, оскільки з урахуванням предмету спору та характеру правовідносин, дана справа потребує з`ясування обставин справи та детального розгляду спору по суті.

Відповідно до частин 1, 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України (також по тексту ГПК України) розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення.

Розглянувши заяву представника відповідача із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до ч. 1, 3, 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. 2 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Згідно з частиною 7 статті 12 Господарського процесуального кодексу України для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Пунктом 1 частини 1 статті 163 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у позовах про стягнення грошових коштів ціна позову визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за якими стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Предметом спору у справі є стягнення 119 766,62 грн, що менше, ніж сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2021 (227 000,00 грн), а тому у розумінні Господарського процесуального кодексу України справа є малозначною.

З огляду на малозначність справи в розумінні ч. 5 ст. 12 ГПК України, враховуючи характер спірних правовідносин та предмет доказування, суд ухвалою від 27.09.2021 постановив справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження на підставі ч. 1 ст. 247 ГПК України.

Отже, суд дійшов висновку про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження на підставі ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 4 ст. 250 ГПК України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про:

1) залишення заяви відповідача без задоволення;

2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

За таких обставин суд відмовляє у задоволенні клопотання відповідача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, що міститься у заяві від 04.10.2021 проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, яка залишається без задоволення, оскільки часткова сплата боргу не є підставою для переходу до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, а будь-яких інших підстав для розгляду справи за правилами загального позовного провадження судом не встановлено.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст. 234, 235, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Черкаської області

УХВАЛИВ:

Заяву представника відповідача про заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 ГПК України та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя Олег ЧЕВГУЗ

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.10.2021
Оприлюднено22.10.2021
Номер документу100455969
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1265/21

Судовий наказ від 21.03.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Рішення від 23.02.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 30.11.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні