Ухвала
від 21.10.2021 по справі 748/1868/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1-кп/748/194/21

Єдиний унікальний№ 748/1868/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2021 рокум. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 травня 2021 року за № 42021272010000054 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця села Клочків Чернігівського району Чернігівської області, із середньою спеціальною освітою, працюючого сторожем дитячого оздоровчого табору «Зміна» комунального позашкільного закладу «Центр національно - патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» Чернігівського обласного управління освіти і науки, зареєстрованого та фактичного проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,-

В С Т А Н О В И В :

До Чернігівського районного суду Чернігівської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42021272010000054 від 28травня 2021 рокувідносно ОСОБА_4 увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.197-1 КК України.

ОСОБА_4 , маючи умисел на самовільне зайняття земельної ділянки особливо цінних земель, діючи з корисливих мотивів, з метою отримання прибутку, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, всупереч вимогам ст.ст. 116, 123-126 Земельного кодексу України, що регламентують набуття і реалізацію права на землю, розуміючи що він не має жодних рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу йому у власність чи надання йому у користування землі, не маючи належним чином виданих та зареєстрованих правовстановлюючих документів, що посвідчують право оренди чи право власності на земельну ділянку, упродовж вересня 2020 року, більш точної дати та часу органом досудового розслідування не встановлено, за допомогою сільськогосподарської техніки, яка знаходилася в його користуванні, скоїв самовільне зайняття частини земельної ділянки з кадастровим номером 7425589500:06:000:5373 історико-культурного призначення державної форми власності на загальній площі 0,2039 га, на якій знаходиться пам`ятка археології місцевого значення - поселення «Садовище» з охоронним номером 4796, взята на державний облік рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 17 листопада 1980 року № 551, не паспортизована, розташована за межами населеного пункту с. Клочків Черниської сільської ради (на даний час Седнівська селищна рада) Чернігівського району Чернігівської області, шляхом засіювання вищевказаної площі сільськогосподарською культурою - озимою пшеницею.

У подальшому, ОСОБА_4 , усвідомлюючи, що дана частина земельної ділянки історико - культурного призначення використовується самовільно, за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її надання у користування (оренду), за відсутності вчиненого правочину щодо вказаної землі, без державної реєстрації права власності, права постійного користування та права оренди земельної ділянки і документів, що посвідчують право на землю, в порушення ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», обробляв її та вирощував сільськогосподарську культуру - озиму пшеницю, внаслідок чого Седнівській селищній раді Чернігівського району Чернігівської області заподіяно шкоду на загальну суму 552,37 грн., розраховану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 року № 963 «Про затвердження Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу», яку на даний час добровільно відшкодовано.

Своїми діями ОСОБА_4 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст.197-1 КК України.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав у повному обсязі, суду пояснив, що справді за обставин, встановлених судом та наведених в обвинувальному акті вчинив самовільне зайняття земельної ділянки історико- культурного призначення. Заподіяну шкоду на досудовому слідстві він відшкодував, у скоєному щиро розкаявся. Заявив клопотання про передачу його на поруки трудовому колективу комунального позашкільного закладу «Центр національно - патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, у якому він працює.

Судом роз`яснені обвинуваченому підстави звільнення від кримінальної відповідальності, право заперечувати проти закриття кримінального провадження з нереабілітуючої підстав та правові наслідки закриття провадження із нереабілітуючих підстав.

Обвинувачений повідомив, що розуміє наслідки подання такого клопотання та ті обставини, що це не є нереабілітуючої підставою звільнення від відповідальності та просив закрити кримінальне проваджекння з передачею його на поруки трудовому колективу.

Прокурор незаперечував протизакриття провадженняу справівідносно ОСОБА_4 із звільненнямйого відкримінальної відповідальностіна підставіст.47КК України,оскільки обвинуваченийвину визнаву повномуобсязі,раніше несудимий, вперше вчинив злочин, який віднесено до категорії нетяжких злочинів, щиро розкаявся у вчиненому, завдані кримінальним правопорушенням матеріальні збитки добровільно відшкодував в повному обсязі.

Статтею 285 КПК України передбачено звільнення особи від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до положень п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до положень статей 44, 47 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

З клопотанням про закриття кримінального провадження та звільнення підозрюваного ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст. 197-1 КК України у зв`язку з передачею на поруки звернувся трудовий колектив комунального позашкільного закладу «Центр національно - патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді», у якому працює ОСОБА_4 .

З протоколу № 14 від 02 серпня 2021 року загальних зборів працівників комунального позашкільногозакладу «Центрнаціонально -патріотичного виховання,туризму такраєзнавства учнівськоїмолоді»вбачається, що на зборах трудового колективу обговорена ситуація про скоєння ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 197-1 КК України та вирішено взяти ОСОБА_4 на поруки трудового колективу комунального позашкільного закладу «Центр національно - патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Усі зазначені судом обставини безумовно позитивно впливають на можливість перевиховання ОСОБА_4 у рудовому колективі, у якому він працює протягом тривало часу, та вжиті заходи, вказані у клопотанні, із врахуванням позитивної суспільної діяльності обвинуваченого, будуть ефективними для його виправлення.

У разі не виконання або ухилення ОСОБА_4 від заходів виховного характеру, трудовий колектив відповідно до ч.1 ст.289 КПК України протягом року з дня передачі його на поруки трудовому колективу, зможе прийняти рішення про відмову від поручительства та направити рішення до суду для притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності, що також вказує на можливість виховного впливу на обвинуваченого.

Таким чином, встановлено усі умови та підстави, визначені ст.47 КК України, для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 197-1 КК України.

Враховуючи, що ОСОБА_4 вперше скоїв нетяжкий злочин, щиро розкаявся, за місцем роботи характеризується позитивно, вину у скоєному визнав у повному обсязі, добровільно відшкодував завдані збитки, має бажання виправити свою поведінку, суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 може бути звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудовому колективу, у якому він працює за умови, що він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

За таких підстав суд вважає за можливе клопотання задовольнити та закрити кримінальне провадження, звільнивши ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 197-1 КК України у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу, роз`яснивши йому наслідки порушення умов передачі на поруки, провадженя по справі закрити.

Судові витрати та речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 47 КК України, ст. ст. 100, 283-288 КПК України, суд, -

У ХВ АЛ ИВ :

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 197-1 КК України з передачею його на поруки трудовому колективу комунального позашкільного закладу «Центр національно - патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» Чернігівського обласного управління освіти і науки, за умови, що він протягом року з дня передачі на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальнепровадження,внесене доЄдиного реєструдосудових розслідувань28травня 2021 рокуза № 42021272010000054 відносно ОСОБА_4 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України закрити.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що закриття кримінального провадження, тобто звільнення від кримінальної відповідальності з передачею на поруки має неостаточний, умовний характер. А саме ОСОБА_4 протягом року з дня передачі на поруки повинен: виправдати довіру колективу, не ухилятись від заходів виховного характеру і не порушувати громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки, ОСОБА_4 може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 240 КК України.

Роз`яснити трудовому колективу комунального позашкільного закладу «Центр національно - патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді», що якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_4 на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Копію ухвали направити трудовому колективу комунального позашкільногозакладу «Центрнаціонально -патріотичного виховання,туризму такраєзнавства учнівськоїмолоді»для відому та виконання, зобов`язавши через рік проінформувати суд про хід виконання даної ухвали.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудЧернігівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення21.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100481392
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво

Судовий реєстр по справі —748/1868/21

Ухвала від 29.10.2021

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 21.10.2021

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні