Ухвала
від 22.10.2021 по справі 697/1728/21
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/1728/21

Провадження № 1-кс/697/508/2021

У Х В А Л А

Іменем України

22 жовтня 2021 року м. Канів

Слідчий суддя Канівського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

представника ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» - директора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання директора ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» ОСОБА_3 про часткове скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 12021250340000309 від 28.08.2021,

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання директора ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» ОСОБА_3 про часткове скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 12021250340000309, накладеного ухвалою слідчого судді Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 31.08.2021 на навантажувач марки «MANITU МLT 731» 2008 року випуску, металеву бочку ємністю 200 л. в середині якої знаходиться дизельне паливо, та вила до навантажувача, а саме просить слідчого суддю надати дозвіл підприємству-власнику на їх використання та зберігання у власника, і зобов`язати начальника відділу поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління поліції в Черкаській області, старшого слідчого вказаного органу поліції ОСОБА_4 чи іншу уповноважену особу повернути власнику ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» вищевказане вилучене майно.

Обґрунтовуючи клопотання, власник майна зазначає, що ухвалою слідчого судді Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 31.08.2021 накладено арешт на майно: навантажувач марки «MANITU МLT 731» 2008 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , яке належить на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_2 ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ», код ЄРДПОУ 22788980, директором якого є ОСОБА_3 , а також на металеву бочку ємністю 200 л. в середині якої знаходиться дизельне паливо, та вила до навантажувача, які також є власністю даного підприємства. При цьому визначено місцем зберігання вказаних речей Відділ поліції № 1 Черкаського РУП ГУНп в Черкаській області.

ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» не зацікавлене у приховуванні чи псуванні речових доказів, на які накладено арешт. Водночас застосування такого заходу та у такій формі, а саме зберігання на території відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області майна товариства є не виправданим та перешкоджає провадженню його господарської діяльності.

Оскільки на момент відкриття кримінального провадження у ТОВ «Агропромисловий Центр-Гарант» вже були укладені договори про надання послуг даним навантажувачем, їх невиконання породжує підстави для застосування штрафних санкцій відносно Товариства. Крім того, за навантажувачем марки «MANITU МLT 731» 2008 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 закріплено два водії, які позбавлені можливості виконувати свою роботу та отримувати відповідну винагороду, а вони мають власні сім`ї, які необхідно забезпечувати.

Крім того, з часу вилучення навантажувача, металевої бочки з дизельним паливом та вил до навантажувача- 28 серпня 2021 року минуло півтора місяця, та цього часу достатньо для проведення необхідних дій органу слідства.

На даний час, жодному з працівників ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» не вручено підозру, а тому відсутні підстави вважати, що арешт майна покликаний на забезпечення спеціальної конфіскації, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи чи відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Тому вважає, що в застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження, в такій формі (зберігання майна на території відділу поліції № 1) на даний час відпала потреба.

Директор ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» в судовому засіданні підтримав подане клопотання з підстав, викладених у ньому, просив клопотання задовольнити.

Старший слідчий СВ відділу поліції № 1 ЧРУП ГУП в Черкаській області ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, не заперечує проти задоволення клопотання про часткове скасування арешту на майно.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, дослідвши матеріали клопотаня про накладення арешту на майно, вислухавши заявника - власника майна, приходжу до наступного.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користиватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до положень ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ст. 174 КПК України, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвалою слідчого судді Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 31.08.2021 у справі №697/1728/21,залишеною без змін постановою Черкаського апеляційного суду від 16.09.2021, задоволено клопотання старшого слідчого відділення № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12021250340000309 від 28 серпня 2021 року про накладення арешту на майно, накладено арешт на:

- навантажувач марки ««MANITOU МLT 731» 2008 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_2 належить ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ», код ЕРДПОУ 22788980, керівник - ОСОБА_3 ;

- металеву бочку ємністю 200 л. в середині якої знаходиться дизельне паливо, та вила до навантажувача, які вилучено працівниками Відділу поліції № 1 ЧРУП ГУНП в Черкаській області під час огляду місця події, який проведено 28.08.2021;

- 87 штук пошкоджених залізничних рейок, загальною довжиною 413,20 метрів, які перебувають на балансі виробничого підрозділу служби колії "Черкаська дистанція колії" АТ "Укрзалізниця".

При цьому, дозволено зберігати навантажувач марки ««MANITOU МLT 731» 2008 року випуску, заводський номер 249468, металеву бочку ємністю 200 л всередині якої знаходиться дизельне паливо, та вила до навантажувача - на території Відділу поліції № 1 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області до моменту закінчення проведення необхідних слідчих дій у вказаному кримінальному провадженні.

Враховуючи, що на дане майно було накладено арешт з метою збереження речових доказів та проведення необхідних слідчих дій, з огляду на згоду особи, за клопотанням якої було арештоване майно - слідчої ОСОБА_5 щодо часткового скасування арешту на майно, з метою недопущення в перешкоджанні господарської діяльності ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ», суд вважає можливим задовольнити клопотання директора ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ», частково скасувати арешт на зазначене у клопотанні директора майно в частині заборони користування власнику своїм майном та передачі його на зберігання ВП № 1 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області.

Керуючись ст.ст. 110, 131, 132, 170-175, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання директора ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» ОСОБА_3 про часткове скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 12021250340000309 від 28.08.2021 - задовольнити.

Частково скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 31.08.2021, в частині заборони власнику - ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» користуватися своїм майном:

навантажувач марки ««MANITOU МLT 731» 2008 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_2 належить ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ», код ЕРДПОУ 22788980, керівник - ОСОБА_3 ;

- металева бочка ємністю 200 л. в середині якої знаходиться дизельне паливо, та вила до навантажувача, які вилучено працівниками Відділу поліції № 1 ЧРУП ГУНП в Черкаській області під час огляду місця події, який проведено 28.08.2021.

Дозволити власнику - ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» використовувати вказане майно за призначенням: навантажувач марки ««MANITOU МLT 731» 2008 року випуску, заводський номер 249468, металева бочка ємністю 200 л. в середині якої знаходиться дизельне паливо, та вила до навантажувача та зберігати його на своїй території.

Зобов`язати Відділ поліції № 1 Черкаськього РУП ГУНП в Черкаській області (вул. Енергетиків, 86, м. Канів, Черкаська область) повернути власнику - ТОВ «АГРОПРОМИСЛОВИЙ ЦЕНТР-ГАРАНТ» для користування та зберігання його майно: навантажувач марки ««MANITOU МLT 731» 2008 року випуску, заводський номер 249468, металеву бочку ємністю 200 л. в середині якої знаходиться дизельне паливо, та вила до навантажувача.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100494013
СудочинствоКримінальне
Сутьчасткове скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 12021250340000309 від 28.08.2021

Судовий реєстр по справі —697/1728/21

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Євтушенко Б. В.

Ухвала від 16.09.2021

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні