Ухвала
від 11.10.2021 по справі 703/2641/19
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/2641/19

Номер провадження 2-о/699/34/21

УХВАЛА

про відкриття провадження

11.10.2021 м.Корсунь-Шевченківський

Суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Літвінова Г.М., розглянувши матеріали клопотання ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: виконавчий комітет Стеблівської селищної ради (вул. Партизанська, 4, смт. Стеблів, Звенигородський район, Черкаська область, 19451), Стеблівський психоневрологічний інтернат (вул. Козацька, 34, смт. Стеблів, Звенигородський район, Черкаська область, 19451), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки

УСТАНОВИВ:

До Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області 23.09.2021 надійшло клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Стеблівської селищної ради, Стеблівський психоневрологічний інтернат, ОСОБА_2 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки.

Заявник зазначає, що її рідний брат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає тяжким психічним захворюванням та є інвалідом І групи Б безтерміново з 08.10.2018 та відповідно до довідки МСЕК серія 12 ААБ № 303740 від 16.10.2018 потребує постійного нагляду та частково залежний від сторонніх осіб. Рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 10.10.2019 по справі № 703/2641/19 ОСОБА_2 визнано недієздатним, над ним встановлено опіку та призначено ОСОБА_1 опікуном. Визначено строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною два роки з часу набрання рішенням законної сили. ОСОБА_2 надалі страждає стійким хронічним психічним розладом, що позбавляє його можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому існує необхідність у продовженні строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

З огляду на вищевикладене заявник просить продовжити строк дії рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 10.10.2021 № 703/2641/19 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, та встановлення над ним опіки та призначення його опікуном ОСОБА_1 , строком на два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справу передано на розгляд судді Літвіновій Г.М.

Заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 175, 177, 318 ЦПК України, відповідно до положень ст. 316 ЦПК України підсудна Корсунь-Шевченківському районному суду Черкаської області.

Відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПК України , клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Підстав для повернення клопотання, відмови у відкритті провадження у справі та залишення клопотання без розгляду не встановлено.

При цьому, відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Однак заявник в порушення вимог ч. 8 ст. 300 ЦПК України не додає до заяви висновку судово-психіатричної експертизи на підтвердження тих обставин, що на дату звернення до суду ОСОБА_2 має хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

При цьому матеріали справи містять клопотання, відповідно до змісту якого заявник просить під час відкриття провадження у справі вирішити питання про призначення у даній справі судово-психіатричну експертизу для вирішення наступних питань:

- чи продовжує хворіти на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням;

- чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними;

- чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , давати пояснення по суті справи у судових засіданнях.

Разом з тим, суд акцентує увагу заявника на тому, що доданого до матеріалів клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи недостатньо, адже вимогами ст. 300 ЦПК України чітко регламентовано про необхідність надання з матеріалами клопотання про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною відповідного висновку судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 145 ЦПК України суд призначає експертизу за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч. 1 ст. 239 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 9 ст. 300 ЦПК України суд розглядає клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Виходячи з вищевикладеного, враховуючи відсутність в матеріалах клопотання достатніх даних про стан здоров`я ОСОБА_2 станом на дату звернення до суду з даним клопотанням, суд вважає за необхідне вирішити питання про призначення судово-психіатричної експертизи у судовому засіданні.

Ураховуючи відсутність інформації про стан здоров`я особи щодо якої розглядається клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, вбачається за доцільне здійснити її виклик у судове засідання, та розгляд справи проводити за участю заявника, заінтересованих осіб та особи, стосовно якої розглядається клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Крім того, пунктом 3.2 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26.05.99 № 34/166/131/88 (далі - Правил опіки та піклування), встановлені обмеження щодо осіб, які можуть бути опікунами (піклувальниками). Так, опікунами (піклувальниками) не можуть бути особи, які:

- не досягли 18 років;

- визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

- перебувають на обліку або лікуються в психоневрологічних та наркологічних закладах;

- раніше були опікунами чи піклувальниками та з їх вини опіку чи піклування було припинено;

- позбавлені батьківських прав;

- інтереси яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці чи піклуванню;

- засуджені за скоєння тяжкого злочину.

Разом з тим, подана заява не містить доказів, які підтверджують, що ОСОБА_1 не була засуджена за скоєння тяжкого злочину, тому суд вважається за доцільне витребувати в заявника довідку про відсутність судимості.

Керуючись ст.ст. 299 , 300 ЦПК України ,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до провадження клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Стеблівської селищної ради, Стеблівський психоневрологічний інтернат, ОСОБА_2 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки.

Розглянути справу в судовому засіданні у складі одного судді і двох присяжних.

Розгляд справи здійснювати за правилами окремого провадження.

Судове засідання призначити на 28.10.2021 на 11.30 год. в залі судових засідань № 1 Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області за адресою: вул. Гагаріна, 61/4, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область.

У судове засідання викликати заявника, заінтересованих осіб та особу, стосовно якої розглядається клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною .

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Заінтересованим особам одночасно з копією ухвали надіслати копію клопотання з копіями доданих до неї документів.

Роз`яснити заінтересованим особам про необхідність забезпечення участі представників в судовому засіданні. У разі неможливості участі представника заінтересованим особам до 26.10.2021 надати письмову заяву про слухання справи без участі представника з зазначенням своєї позиції щодо задоволення вимог клопотання.

Витребувати у заявника ОСОБА_1 довідку про відсутність судимості.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо руху справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою сторінки: http://court.gov.ua/sud2310/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяЛітвінова Г. М.

Дата ухвалення рішення11.10.2021
Оприлюднено23.10.2021
Номер документу100494029
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —703/2641/19

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 15.12.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Рішення від 10.10.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Калашник В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні