Ухвала
від 15.07.2019 по справі 703/2641/19
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/2641/19

2-о/703/105/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 липня 2019 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Калашника В.П.

присяжних Релік Т.В., Омельченко О.С.,

секретаря судового засідання Холодняк Л.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Сміла Черкаської області цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Головне управління пенсійного фонду України в Черкаській області, про визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

01 липня 2019 року орган опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради звернувся до суду із вищевказаною заявою.

У заяві заявник просить суд призначити у справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 та здатності усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними.

Представник заявника органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради у судове засідання не з`явився, звернувся з заявою, в якій просить провести засідання без його участі та призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Заінтересована особа ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, звернулася з заявою, в якій просить розгляд справи провести без її участі.

Представник заінтересованої особи - Головного управління пенсійного фонду України в Черкаській області у судове засідання не з`явився.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України та враховуючи, що розгляд справи відбувався за відсутності учасників судового процесу, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалося.

Суд, перевіривши матеріли справи, дійшов наступних висновків.

Згідно п.2 ч.1 ст.105 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим для встановлення психічного стану особи.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоровя фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається з довідки №1805/02, виданої комунальним некомерційним підприємством Черкаська обласна психіатрична лікарня Черкаської обласної ради 13 травня 2019 року, ОСОБА_2 , 1984 року народження, з 14 грудня 2018 року по час видачі довідки перебував на лікуванні у КНП ЧОПЛ ЧОР .

Враховуючи наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а також те, що вирішення питання про встановлення його психічного стану потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, суд вважає необхідним призначити у справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану.

Відповідно до ст.21 Закону України Про психіатричну допомогу судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.. 104 ЦПК України.

Згідно ст.7 Закону України Про судову експертизу , виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, повязана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Таким чином, суд вважає за доцільне проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам судово-психіатричної експертизи Смілянського відділення судово-психіатричних експертиз Комунального некомерційного підприємства Черкаська обласна психіатрична лікарня Черкаської обласної ради , яка є державною спеціалізованою установою.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи. У такому випадку провадження зупиняється на час її проведення (п.9 ч.1 ст.253 ЦПК).

На підставі викладеного, враховуючи, що для проведення експертизи потрібен тривалий час, суд приходить до висновку про необхідність зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 76, 105, 139, 252-253, 298-299, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради про призначення у справі судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним розладом? Якщо так, то чи є цей розлад хронічним та стійким?

2. Чи здатний ОСОБА_2 за своїм психічним станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Якщо ОСОБА_2 страждає на будь-який психічний розлад, то чи є істотним вплив цього розладу на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити комунальному некомерційному підприємству Черкаська обласна психіатрична лікарня Черкаської обласної ради (Черкаська область, м. Сміла, вул. Павлова, 46), попередивши експертів про кримінальну відповідальність, встановлену ст.ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

В розпорядження експертів надати копію даної ухвали, матеріали цивільної справи №703/2641/19, 2-о/703/105/19.

Відповідно до довідки №1805/02, виданої комунальним некомерційним підприємством Черкаська обласна психіатрична лікарня Черкаської обласної ради 13 травня 2019 року, ОСОБА_2 , 1984 року народження, з 14 грудня 2018 року знаходиться на примусових заходах медичного характеру в КНП ЧОПЛ ЧОР .

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Черкаської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий В.П.Калашник

Присяжні: Т.В. Релік

О.С. Омельченко

Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено16.07.2019
Номер документу83020800
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —703/2641/19

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 15.12.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Рішення від 10.10.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Калашник В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні