Ухвала
від 22.10.2021 по справі 322/719/21
НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

смт Новомиколаївка

УХВАЛА

про відмову учаснику справи в участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції

та встановлення процесуальних строків

22 жовтня 2021 рокуСправа № 322/719/21

Новомиколаївський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Гасанбекова С.С.,

при секретарі судового засідання Гавриш О.А.,

за участю:

відповідача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - адвоката Силкіної Н.І.,

розглядаючи у підготовчому засіданні цивільну справу

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю В3 до:Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області; ОСОБА_1 третя особа:ОСОБА_2 про:визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

10 серпня 2021 року до Новомиколаївського районного суду Запорізької області надійшов цивільний позов Товариства з обмеженою відповідальністю В3 до Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області, в якому позивач просить суд:

- визначити ТОВ В3 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини - 3 місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Ухвалою судді від 16 серпня 2021 року позовну заяву було прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання на 08 вересня 2021 року, а також витребувано удержавного нотаріуса Дмитрієвої Н.П. копії матеріалів спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 з метою з`ясування кола належних відповідачів по справі.

У підготовчому засіданні 08.09.2021 судом постановлено ухвалу про залучення до участі у справі в якості третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору спадкоємців ОСОБА_3 - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

У зв`язку із залученням третіх осіб, на підставі п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України, підготовче засідання було відкладено на 21.09.2021.

У підготовчому засіданні 21.09.2021, за клопотанням представника позивача було оголошено перерву до 06.10.2021.

У підготовчому засіданні 06.10.2021 за клопотанням представника позивача судом було постановлено ухвалу про залучення до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_1 , яка первісно була залучена судом до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, визначено співвідповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву тривалістю п`ятнадцять днів.

У зв`язку із залученням співвідповідача, на підставі п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України, підготовче засідання було відкладено на 22.10.2021.

21.10.2021 судом отримано відзив відповідача ОСОБА_1 , в якому вона просить відмовити позивачу у задоволенні позову про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

З огляду на викладене, на підставі п.п. 12, 13 ч. 2 ст. 197 ЦПК України суд визнає за необхідне визначити позивачу та відповідачам строки для подання відповіді на відзив та заперечень відповідно, а також строк для подання пояснень третьою особою та відповіді учасників справи на такі пояснення.

Також, 20 серпня 2021 року судом отримано клопотання представника позивача, адвоката Беклеміщева О.В., в якому представник просить: на підставі ст. 212 ЦПК України проводити судові засідання по цивільній справі № 322/719/21 за позовом ТОВ В3 до Новомиколаївської селищної ради Запорізької області, ОСОБА_1 , третя особа: Новомиколаївська державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в режимі відеоконференції в системі EASYCON .

Вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення зазначеного клопотання, суд виходить з наступного.

За правилами ст. 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою (ч. 1); учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи (ч. 2); учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (ч. 3) .

Відповідно до пункту 2 § 2 розділу 4 Закону України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів від 03.10.2017 № 2147-VIII (далі - Закон) окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС) починають функціонувати після опублікування оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми (модуля) ЄСІТС, яке має містити інформацію про підпункти, пункти цього розділу, які вводяться в дію у зв`язку з початком функціонування відповідної підсистеми (модуля) ЄСІТС.

Враховуючи викладене, з початком функціонування підсистем Електронний кабінет , Електронний суд , підсистеми відеоконференцзв`язку: вводяться в дію підпункт 1 пункту 3, підпункт а підпункту 3 пункту 17, пункт 19 § 1 розділу 4 Закону; підпункт 5 пункту 7 § 1 розділу 4 Закону - в частині щодо можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, функціонування офіційних електронних адрес та процедури реєстрації, автентифікації та доступу осіб до функціонуючих підсистем (модулів) ЄСІТС (електронний кабінет); зазнає змін порядок вчинення процесуальних (або інших) дій, особливості вчинення яких передбачені підпунктами 15.1, 15.5, 15.6, 15.14, 15.16 підпункту 15 пункту 1 розділу XIІI Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України; підпунктом 15.7 підпункту 15 пункту 1 розділу XIІI Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України - в частині фіксування судових засідань, що проводяться в режимі відеоконференції з використанням підсистеми відеоконференцзв`язку.

Зазначені вище дії вчиняються з використанням підсистем (модулів) ЄСІТС у порядку, визначеному Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 (далі - Положення), та нормами процесуального законодавства, що регулюють порядок вчинення таких дій після початку функціонування відповідних підсистем (модулів) ЄСІТС.

Оголошення про створення та забезпечення функціонування вищезазначених підсистем (модулів) ЄСІТС надруковане у газеті Голос України №168 (7668) від 4 вересня 2021 року на 15 сторінці.

Відповідно до п. 58 Положення підсистеми (модулі) ЄСІТС, вказані в розділі ІІІ цього Положення, починають функціонувати через 30 днів із дня опублікування Вищою радою правосуддя в газеті Голос України та на вебпорталі судової влади України оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми (модуля) .

Таким чином, починаючи з 05.10.2021 учасники справи можуть брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису виключно згідно з вимогами Положення, а саме з використанням підсистеми відеоконференцзв`язку, що забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів.

Відповідно до п. 49 Положення для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

З огляду на викладене, клопотання представника позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в системі EASYCON не підлягає задоволенню.

Водночас суд повідомляє учасників справи про наявність у суду технічної можливості забезпечення проведення судового засідання в режимі відеоконференції за умови дотримання учасниками справи вимог Положення та ст. 212 ЦПК України.

Суд звертає увагу представників сторін на те, що відповідно до ч. 6 ст. 14 ЦПК України, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Розглянувши питання щодо участі у справі в якості третьої особи Новомиколаївської державної нотаріальної контори, суд не знаходить підстав для залучення нотаріальної контори до участі у справі в якості третьої особи, оскільки зі змісту заяв по суті справи не вбачається, на які права чи обов`язки нотаріальної контори та яким чином може вплинути рішення суду у цій справі.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст.ст. 197, 198, 212, 260, 261, 263, 272 ЦПК України, суд

ухвалив:

1. В задоволенні клопотання представника позивача - адвоката Беклеміщева Олега Вікторовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - відмовити.

2. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив в порядку, передбаченому ст. 179 ЦПК України, тривалістю десять днів з дня отримання копії відзиву.

У разі подання відповіді на відзив, позивач зобов`язаний одночасно з надсиланням (наданням) відповіді на відзив до суду надіслати (надати) копію відповіді на відзив та доданих до неї документів іншим учасникам справи. За невиконання цього обов`язку суд може застосувати до позивача штраф в розмірі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

3. Встановити відповідачам строк для подання заперечення в порядку, передбаченому ст. 180 ЦПК України, тривалістю десять днів з дня отримання копії відповіді на відзив.

У разі подання заперечень, відповідач зобов`язаний одночасно з надсиланням (наданням) заперечень до суду надіслати (надати) копію заперечень та доданих до них документів іншим учасникам справи. За невиконання цього обов`язку суд може застосувати до відповідача штраф в розмірі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

4. Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову та відзиву в порядку, передбаченому ст. 181 ЦПК України, тривалістю десять днів - до 01 листопада 2021 року.

У разі подання пояснень, третя особа зобов`язана одночасно з надсиланням (наданням) пояснень до суду надіслати (надати) копію пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи. За невиконання цього обов`язку суд може застосувати до третьої особи штраф в розмірі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Встановити іншим учасникам справи строк для подання відповіді на пояснення третьої особи тривалістю п`ять днів з дня отримання копії пояснень.

5. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала не підлягає апеляційному оскарженню окремо від рішення суду та набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.С. Гасанбеков

Дата ухвалення рішення22.10.2021
Оприлюднено23.10.2021
Номер документу100515279
СудочинствоЦивільне
Суть:визначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —322/719/21

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні