Ухвала
від 25.10.2021 по справі 195/1221/16-ц
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

195/1221/16-ц

У Х В А Л А

іменем України

25.10.2021 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Омеко М.В., з участю секретаря судового засідання Мартинової Н.В., розглянув у відкритому судовому засіданні подання державного виконавця про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 ,-

встановив:

27.09.2021 року начальник Томаківського відділу державної виконавчої служби в Нікопольському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро ) звернулася до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника, громадянина України, ОСОБА_1 праві виїзду за межі України до виконання ним зобов`язань покладених на нього судовими рішеннями.

В обгрунтування подання зазначено,що на виконанні у Томаківському відділі державної виконавчої служби в Нікопольському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро ) перебуває виконавче провадження №64707717 від 03.03.2021 року з примусового виконання виконавчого листа Томаківського районного суду від 09.11.2016 року у цивільній справі №195/1221/16-ц про стягнення з ОСОБА_1 на користь КП "Томаківська ЦРЛ" шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, у вигляді витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 в сумі 3391 грн.70 коп.

На даний час рішення суду не виконано через ухилення боржника від виконання зобов`язання. Ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених судовим рішенням обгрунтовано тим, що на виклик державного виконавця для прибуття до Томаківського відділу ДВС боржник не з`явився, причини неприбуття не повідомив, ним не подано декларації про майно та доходи.

У боржника ОСОБА_3 відсутнє рухоме та нерухоме майно, яка належить йому на праві власності.

Відповідно до відповіді від Державної фіскальної служби України та Пенсійного фонду України на запити про джерела отримання доходів боржників-фізичної особи було повідомлено, що інформація щодо джерел отримання доходів боржником відсутня.

Начальник відділу просить розглядати подання без участі їх представника, подання підтримує та просить його задовольнити.

У відповідності до вимог ч.4 ст.441 ЦПК України суд негайно розглядає зазначене подання, без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.

Дослідивши матеріали, які додані до подання, суд прийшов до наступних висновків.

На виконанні у Томаківському відділі державної виконавчої служби в Нікопольському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро ) перебуває виконавче провадження №64707717 від 03.03.2021 року з примусового виконання виконавчого листа Томаківського районного суду від 09.11.2016 року у цивільній справі №195/1221/16-ц про стягнення з ОСОБА_1 на користь КП "Томаківська ЦРЛ" шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, у вигляді витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 в сумі 3391 грн.70 коп.

З матеріалів виконавчого провадження вбачається, що боржник у період з 03.03.2021 року по час звернення з поданням рішення суду не виконує, на виклики до державного виконавця не прибуває.

Статтею 2 Протоколу №4Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод передбачено, право кожного, хто законно перебуває на території будь-якої держави, в межах цієї території на свободу пересування і свободу вибору місця проживання. Кожен є вільним залишати будь-яку країну, включаючи свою власну. На здійснення цих прав не можуть бути встановлені жодні обмеження, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання порядку, захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Також статтею 33 Конституції Українипередбачено, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Нормами статті 6 Закону України Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України`передбачено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, якщо зокрема: він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов`язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Відповідно до п.19 ч.3 ст.18 Закону України Про виконавче провадження виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Згідно ст.441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов`язань за рішенням, що виконується у вик онавчому провадженні.

Отже, законом встановлено можливість тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявності факту невиконання зобов`язань, а при ухиленні боржника від їх виконання. Право державного виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження права виїзду за межі України виникає винятково у випадку доведення фактів умисного ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням суду зобов`язань.

Ухилення від виконання зобов`язань, покладених судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи), позначає з об`єктивної сторони такі діяння (дії чи бездіяльність) боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні ним зазначених обов`язків, у зв`язку з чим і здійснюється примусове виконання.

Отже, право державного виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження права виїзду за межі України виникає винятково у випадку доведення фактів умисного ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням суду зобов`язань.

Таке звернення державного виконавця до суду повинно бути як крайній захід, який застосовується до боржника, коли державним виконавцем вже виконані всі можливі дії щодо примусового виконання судового рішення, оскільки це веде до обмеження конституційного права громадянина на свободу пересування.

Згідно інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна за ОСОБА_1 не зареєстровано.

Згідно ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказуванняне може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до розділу ХІІІ Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженоїнаказом Мін`юсту України від 2 квітня 2012 року № 512/5 та зареєстрованої Мін`юстом України від 2 квітня 2012 року № 489/20802 в поданні державного виконавця про обмеження виїзду боржника за межі України повинно зазначатись, зокрема, і підтвердження факту ухилення боржника від виконання своїх зобов`язань.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст.260, 441 ЦПК України,

ухвалив:

Подання начальника Томаківського відділу державної виконавчої служби в Нікопольському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро ) про тимчасове обмеженняу праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон задовольнити.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , громадянина України, який проживає: АДРЕСА_1 у праві виїзду за межі України (без вилучення паспортного документа)

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду або через Томаківський районний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів.

Суддя: М.В. Омеко

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.10.2021
Оприлюднено26.10.2021
Номер документу100568559
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/1221/16-ц

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Рішення від 20.10.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.10.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 10.10.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні