Рішення
від 20.10.2016 по справі 195/1221/16-ц
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

Справа № 195/1221/16-ц

2/195/435/16

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

20.10.2016 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Омеко М.В., при секретарі Давидовій М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Нікопольської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі КЗ "Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради" до ОСОБА_1 та ОСОБА_2, про стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням,-

В С Т А Н О В И В :

До суду звернулася Нікопольська місцева прокуратура в інтересах держави в особі КЗ "Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради" до ОСОБА_1 та ОСОБА_2, про стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням.

Свої позовні вимого обґрунтовує тим, що вище вказана медична установа є бюджетною організацією, фінансування якої здійснюється з обласного бюджету. Отже витрати, здійснені вищевказаною медичною установою на лікування громадян потерпілих від злочину призводить до значних витрат бюджету, що створює значне навантаження на бюджет та ускладнює процес безкоштовного лікування осіб, які цього потребують за рахунок держави, чим завдається істотна школа державним інтересам.

В результаті спільних злочинних дій ОСОБА_2 та ОСОБА_1, ОСОБА_3 причинені тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, а саме - синці в обох параорбітальних областях, сукон'ютивальний крововилив правого ока. Струс головного мозку, які згідно висновку експерта № 138 - Е від 23.05.2016 відносяться до легких тілесних ушкоджень, що зумовили короткочасний розлад здоров'я, тривалістю понад 6 діб, але не більше, як три тижні (21 день).

Своїми умисними діями ОСОБА_2 та ОСОБА_1 вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 125 КК України - умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я.

Ухвалою Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 03.06.2016 року кримінальне провадження № 12016040590000224 за обвинуваченням ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 125 КК України закрито на підставі п.7 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв'язку з відмовою потерпілого ОСОБА_3 від обвинувачення у кримінальному проваджені у формі приватного обвинувачення.

Зазначена ухвала Томаківського районного суду сторонами кримінального провадження не оскаржувалась та набрала чинності.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпілий від злочину ОСОБА_3 лікувався на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради», яка є бюджетною установою утримується за бюджетні кошти, протягом 11 діб (з 18.04.2016 до 29.04.2016).

На лікування останнього, відповідно до довідки з комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» від 15.09.2016 року № 443 та розрахунку до нього, витрачено 3391.70 гривень.

В судовому засіданні прокурор в інтересах держави в особі: Комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради підтримав позовні вимоги в повній мірі та просив їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Від позивача до суду надійшла заява про підтримання позовних вимог та слухання справи за відсутності його представника.

Відповідачі будучи належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи в судове засідання не з'явилися.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши прокурора, дослідивши надані сторонами докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ухвалою Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 03.06.2016 року кримінальне провадження № 12016040590000224 за обвинуваченням ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 125 КК України закрито на підставі п.7 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв'язку з відмовою потерпілого ОСОБА_3 від обвинувачення у кримінальному проваджені у формі приватного обвинувачення. Відповідачі звільнені від кримінальної відповідальності за нереалібітуючих обставин.

Потерпілим від даного злочину є ОСОБА_3, котрий згідно висновку експерта отримав легке тілесне ушкодження.

Відповідно до довідки з комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» від 15.09.2016 року №443, на лікування ОСОБА_3, котрий є потерпілим по вище вказаному кримінальному провадження витрачено 3391 гривень 70 коп., вартість 1 ліжко-дня за складає 308.34 грн.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995№ 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних і лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі.

Постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16.07.1993 «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма ООЗ(у) або інших документів, які підтверджують дати госпіталізації та виписки хворого із стаціонарна лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання. Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров'я або прокурора

Згідно зі ст.45 Цивільного процесуального кодексу України прокурор здійснює у суді представництво інтересів громадянина або держави в порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законами, і може здійснювати представництво на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно до ч. ст.1166 ЦК України шкода, заподіяна організації підлягає відшкодуванню особою, яка заподіяла шкоду у повному обсязі.

Особи, спільними діями яких було завдано шкоду, несуть солідарну відповідальність перед потерпілим, що передбачено ч.1ст.1190 ЦК України.

Статтею 1206 ЦК України передбачено, що особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину.

Частиною 3 ст. 88 ЦПК України передбачено, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог

Відповідно до п.2 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи.

На підставі наведеного та керуючись ст.121 Конституції України, ст.ст.3,10,11,15,60,45,88,212-215,224-226 ЦПК України, ст.ст. 1166, 1190, 1206 ЦК України, ст.23 Закону України «Про прокуратуру», суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Нікопольської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі КЗ "Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради" до ОСОБА_1 та ОСОБА_2, про стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням - задовольнити.

Стягнути в солідарному порядку з ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, ІПН: НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 народження, ІПН НОМЕР_2, на користь держави - Дніпропетровської обласної ради в особі Комунального закладу «Томаківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради» шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, у вигляді витрат на стаціонарне лікування потерпілої від злочину ОСОБА_3 в сумі 3391 гривень 70 копійок (три тисячі триста дев'яносто одну гривню 70 копійок) на р/р 35419026021975 МФО 305012 ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області ЄДРПОУ 01989450.

Стягнути з ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, ІПН: НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 народження, ІПН НОМЕР_2 на користь держави по 275 гривень 60 копійок з кожного в рахунок судових витрат зі сплати судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою на протязі 10 днів з дня отримання ним копії рішення.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Томаківський районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя: М. В. Омеко

Дата ухвалення рішення20.10.2016
Оприлюднено27.10.2016
Номер документу62125403
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням

Судовий реєстр по справі —195/1221/16-ц

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Рішення від 20.10.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.10.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 10.10.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні