Ухвала
від 26.10.2021 по справі 906/997/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

26 жовтня 2021 року м. Житомир Справа № 906/997/20

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Кравець С.Г.,

секретар судового засідання: Гекалюк О.І.,

розглядаючи справу

за позовом: Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства

"Мединівське" (с.Мединівка, Коростенський район, Житомирська область)

до Обиходівської сільської ради (с.Обиходи, Малинського району, Житомирської

області),

за участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо

предмета спору, на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю

"Помаранчева абрикоса" (м.Житомир),

про визнання частково недійсним та скасування рішення Обиходівської сільської

ради №174 від 30.06.2020.,

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: Войцешук В.В., адвокат, ордер серія ВК №1010734 від 20.09.2020,

від третьої особи: Чертков В.О., адвокат, ордер серія АМ №1006163 від 10.11.2020,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа за позовом Приватного-орендного сільськогосподарського підприємства "Мединівське" до Обиходівської сільської ради, за участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Помаранчева абрикоса" про визнання незаконними та скасування пунктів 2 та 3 рішення Обиходівської сільської ради Коростенського району Житомирської області №174 від 30.06.2020.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 01.04.2021, зокрема, призначено у справі №906/997/20 комплексну судову почеркознавчу та технічну експертизу документів, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз, а також зупинено провадження у даній справі.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 05.10.2021 припинено проведення у справі №906/997/20 комплексної судової почеркознавчої та технічної експертизи документів, поновлено провадження у даній справі та призначено підготовче засідання на 26.10.2021.

Позивач повноважного представника в судове засідання не направив, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. 26.10.2021 на електронну адресу Господарського суду Житомирської області від представника Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства "Мединівське" надійшло клопотання, в якому посилаючись на хворобу та протиепідемічні та карантинні заходи на території України, представник позивача просить розгляд справи відкласти на іншу дату.

Представник відповідача в судовому засіданні просив залишити без розгляду клопотання про постановлення окремої ухвали щодо колегії Мінюсту, яке міститься у заяві представника відповідача від 03.03.2021 та заяву від 02.03.2021 про виклик свідків у даній справі. Також зазначив, що матеріали справи містять достатньо доказів для розгляду справи по суті та вважав за можливе закрити підготовче провадження і призначити справу до розгляду по суті.

Представник третьої особи в судовому засіданні підтримав усне клопотання представника відповідача про залишення без розгляду клопотання відповідача про постановлення окремої ухвали та заяви про виклик свідків у даній справі. Також заперечив щодо задоволення клопотання представника позивача про відкладення даного судового засідання, зазначивши, що представник позивача неодноразово подавав подібні клопотання чим затягує розгляд даної справи і вказані дії представника позивача містять ознаки зловживання процесуальними правами.

Оглянувши документи, які надійшли на адресу Господарського суду Житомирської області, господарський суд долучив їх до матеріалів даної справи.

Заслухавши пояснення представників відповідача та третьої особи, дослідивши матеріали даної справи, господарський суд зазначає таке.

Враховуючи пояснення представників відповідача та третьої особи, а також те, що відповідно до ст.169 ГПК України учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях в письмовій або в усній формі, що є їх правом, господарський суд залишає без розгляду клопотання відповідача про постановлення окремої ухвали щодо колегії Мінюсту, яке міститься у заяві представника відповідача від 03.03.2021, та заяву відповідача про виклик свідків у даній справі за усним клопотанням представника відповідача від 26.10.2021.

Розглянувши клопотання представника позивача про відкладення розгляду справи, господарський суд відмовляє у його задоволенні та відкладенні розгляду справи виходячи з наступного.

При розгляді даної справи в підготовчому провадженні неодноразово в судових засіданнях оголошувались перерви та відкладались підготовчі засідання за клопотаннями представників сторін.

При цьому, в ухвалі Господарського суду Житомирської області від 05.10.2021 судом, зокрема, було роз`яснено, що у випадку неможливості направлення в судове засідання повноважних представників, сторони не позбавлені права надіслати на адресу суду поштовим зв`язком письмові пояснення/заперечення щодо позовних вимог у даній справі станом на даний час і питань, визначених ч.2 ст.182 ГПК України та їх право звернутися до суду про розгляд справи без їх участі на підставі наявних у справі матеріалів; а статтею 197 ГПК України передбачено, що учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Проте, позивач не скористався своїми правами, а до клопотання від 26.10.2021 представником позивачем не додано доказів його перебування на лікарняному, посилання на що міститься у клопотанні від 26.10.2021.

Водночас, судом враховується, що в ході підготовчого провадження сторонам були створені усі умови для можливості подати заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань та докази в обґрунтування своєї позиції, а відповідно до ст.216 ГПК України відсутність представника позивача не є безумовною підставою для відкладення розгляду справи, оскільки згідно з п.2 ч.3 ст.202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Оскільки явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов`язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез`явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

В судове засідання 26.10.2021 явка представника позивача обов`язковою не визнавалась, а позиція позивача щодо суті позову та заперечень відповідача викладена позивачем у позовній заяві та відповіді на відзив відповідача.

Керуючись приписами процесуального законодавства, враховуючи, що позивач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, явка представника позивача у судове засідання не була визнана судом обов`язковою та приймаючи до уваги обставини вирішення в підготовчому засіданні питань, зазначених у частині 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України, з огляду на відсутність підстав для відкладення підготовчого засідання та оголошення в ньому перерви, господарський суд відмовляє у задоволенні клопотання позивача про відкладення розгляду справи, закриває підготовче провадження і призначає справу до судового розгляду по суті.

Положеннями ч.2 ст.195 ГПК України визначено, що суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті.

Частинами 1, 2 статті 196 ГПК України встановлено, що розгляд справи відбувається в судовому засіданні. Про місце, дату і час судового засідання суд повідомляє учасників справи.

Керуючись ст.ст. 169, 182, 185, 194-196, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання представника Обиходівської сільської ради від 03.03.2021 про постановлення окремої ухвали щодо колегії Мінюсту, яке міститься у заяві представника відповідача від 03.03.2021 та заяву від 02.03.2021 про виклик свідків у даній справі залишити без розгляду.

2. Закрити підготовче провадження та призначити справу №906/997/20 до судового розгляду по суті на "24" листопада 2021 р. о 14:30 в приміщенні Господарського суду Житомирської області, в залі судових засідань № 731.

3. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують повноваження представників.

4. Роз`яснити сторонам:

- що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті;

- їх право звернутися до суду про розгляд справи без їх участі на підставі наявних у справі матеріалів;

- що учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, подавши відповідну заяву з дотриманням вимог ст.197 ГПК України.

5. Ухвала набирає законної сили 26.10.2021 та в частині залишення без розгляду вищезазначених заяв представника відповідача підлягає оскарженню.

Суддя Кравець С.Г.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу (рек. з пов.),

3 - відповідачу (рек.),

4 - третій особі на адресу: м.Житомир, вул.Проспект Незалежності, 63-а (рек.),

та на електронні адреси:

- представнику позивача Кобилянському В.А.: ІНФОРМАЦІЯ_1

- представнику відповідача Войцешук В.В.: ІНФОРМАЦІЯ_2

- представнику третьої особи Черткову В.О.: ІНФОРМАЦІЯ_3

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.10.2021
Оприлюднено27.10.2021
Номер документу100609403
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/997/20

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 24.11.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 26.10.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 26.10.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні