Ухвала
від 26.10.2021 по справі 947/25933/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/25933/21

Провадження № 1-кп/947/1058/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.10.2021 року Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши взалі судуу підготовчомусудовому засіданнів містіОдесі,кримінальне провадження,внесене доЄРДР за № 12021163480000525 від 07.07.2021 року, за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Київського районного суду м. Одеси знаходиться обвинувальний акт за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України.

Прокурор просив призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту, вважає, що обвинувальний акт складений із дотриманням вимог ст. 291 КПК України, підстав для закриття кримінального провадження, або для укладання угод немає,відсутні підстави для внесення подання про визначення підсудності.

Захисник ОСОБА_4 , та обвинувачений ОСОБА_5 просили призначити обвинувальний акт до судового розгляду в загальному порядку.

Представник потерпілого ОСОБА_6 надав до суду заяву про проведення судового розгляду по справі за його відсутністю.

Вислухавши думку учасників провадження, дослідивши обвинувальний акт з додатками, суд вважає, що обвинувальний акт не відповідає вимогам, передбаченим ст. 291 КПК України та підлягає поверненню прокурору з наступних підстав.

Згідно вимог ст.314 ч.3 п. 3 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про повернення обвинувального акту прокурору, якщо він не відповідає вимогам КПК України, тобто за наявності таких порушень вимог процесуального закону, які перешкоджають призначенню справи до судового розгляду. Отже, повернення обвинувального акту прокурору передбачає не формальну невідповідність такого акту вимогам закону, а наявність в ньому таких недоліків, які перешкоджають суду призначити судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст. 110 КПК України обвинувальний акт є процесуальним рішенням, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування.

Вимоги до обвинувального акту визначені ст. 291 КПК України, де в п.5 ч.2 цієї статті зазначено, що обвинувальний акт має містити виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення.

В тексті обвинувального акт зазначено, що 15 червня 2021 року, приблизно 16:15 години перебуваючи у приміщенні відділення пошти №4 ТОВ «НОВА ПОШТА» за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Вільямса, 86, у ОСОБА_5 , виник умисел спрямований на таємне викрадення чужого майна.

Реалізуючи свій кримінально - протиправний намір, ОСОБА_5 впевнившись, що за його діями ніхто не спостерігає, з метою особистого збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний та протиправний характер своїх дій, таємно, шляхом вільного доступу, викрав майно, що належить ТОВ «НОВА ПОШТА», а саме раніше замовлену на своє ім`я посилку, оголошена вартість якої становить 22 375 гривень.

Після чого, ОСОБА_5 покинувши місце події, розпорядився викраденим майном на власний розсуд, чим заподіяв матеріальну шкоду ТОВ «НОВА ПОШТА» на суму 22 375 гривень.

Відповідно до пункту 13 частини першоїстатті 3 КПК України, обвинуваченням є твердження про вчинення певною особою діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, висунуте в порядку, встановленому цим Кодексом.

В доктрині кримінального процесу під формулюванням обвинувачення розуміється короткий виклад тексту диспозиції кримінально-правової норми, порушення якої інкримінується особі, та фабули обвинувачення, що виступає фактичною моделлю вчиненого злочину. Аналіз положень пункту 13 частини першої статті3, статей20,91, пункту 5 частини другої статті291 КПК Україниу їх взаємозв`язку дає підстави стверджувати, що тільки конкретне обвинувачення, зрозуміле обвинуваченому за змістом, яке відповідає вимогам матеріального та процесуального закону й не містить у собі суперечностей вважається належним чином сформульованим і таким, що породжує у особи необхідність здійснення захисту від нього.

Європейський судзправлюдини (далі-Суд)усправі«Абрамян протиРосії»від09жовтня2008рокузазначив,щоутексті пп.«а»п.3ст.6Конвенціїпрозахист правлюдиниіосновоположних свобод,вякомуйдеться проправоособи бути негайно і детально проінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього, вказано на необхідність приділяти особливу увагу роз`ясненню «обвинувачення» особі, стосовно якої порушено кримінальну справу. Деталі вчинення злочину можуть відігравати вирішальну роль під час розгляду кримінальної справи, оскільки саме з моменту доведення їх до відома підозрюваного він вважається офіційно письмово повідомленим про фактичні та юридичні підстави пред`явленого йому обвинувачення (див. рішення від 19 грудня 1989 р. у справі «Камасінскі проти Австрії», №9783/82, п.79). Крім того, суд нагадує, що положення підпункту «а» п. 3 ст. 6 Конвенції необхідно аналізувати у світлі більш загальної норми про право на справедливий судовий розгляд, гарантоване п. 1 цієї статті. У кримінальній справі надання повної, детальної інформації щодо пред`явленого особі обвинувачення та відповідно, про правову кваліфікацію, яку суд може дати відповідним фактам, є важливою передумовою забезпечення справедливого судового розгляду (див.: рішення від 25 березня 1999 р. у справі «Пелісьє та Сассі проти Франції» (ВП), №25444/94, п. 52; рішення від 25 липня 2000 р. у справі «Матточіа проти Італії», №23969/94, п. 58; рішення від 20 квітня 2006 р. у справі «І.Н. та інші проти Австрії», №42780/98, п. 34).

Із формулювання обвинувачення ОСОБА_5 за ч. 1ст. 185 КК України, яке викладене в обвинувальному акті, вбачається таємне викрадення останнім 15.06.2021 року з приміщення за місцем господарської діяльності ТОВ «Нова Пошта» в невстановлений спосіб коробки з невідомим поштовим відправленням. Так, відповідно до діючого законодавства України, предметом крадіжки є майно з індивідуальними ознаками, яке має певну вартість, безпосередньо об`єктом злочинного посягання, не може бути коробка з невідомим поштовим відправленням.

Разом із тим, ТОВ «Нова Пошта» як перевізник вантажу за договором перевезення зобов`язане лише доставити довірений відправником вантаж до пункту призначення та видати особі, яка має право на його отримання, а відправник або одержувач зобов`язаний сплатити перевізнику обумовлену договором плату.

Так, не з`ясування органом досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12021163480000525 від 07.07.2021 способу вчинення крадіжки, відсутність даних про предмет злочинного посягання, його вартість і власника суперечать вимогамКПК УкраїнитаКК України. Завданням кримінального провадження з захисту інтересів суспільства, забезпечення належного розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, унеможливлюють реконструювання наразі події злочину та встановлення об`єктивної сторони як необхідного елементу її складу, а нечітке формулювання обвинувачення ОСОБА_5 за ч. 1ст. 185 КК Українигрубо порушує гарантоване пунктом 1 частини третьоїстатті 42 КПК Україниправо знати обсяг вчинених порушень, що суттєво утруднює здійснення ним свого захисту.

З врахуванням того, що у обвинувальному акті відсутнє формулювання обвинувачення у розумінні п. 13 ч. 1 ст. 3 КПК України, а за правилами ст. 377 КПК України судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акту, суд вважає, що є обставини, що перешкоджають судовому розгляду кримінального правопорушення відносно ОСОБА_5 у суді першої інстанції.

Таким чином, зазначені порушення в обвинувальному акті позбавляють суд можливості призначити судовий розгляд такого обвинувального акту і розглянути його.

Статтею 314КПКУкраїнине передбаченоможливостівиправленнятехнічних чиіншихпомилок,атакожвнесення додатковихвідомостейдообвинувального актучиреєструпісля їхнадходженнядосуду,зокрема,упідготовчомусудовому засіданні.Закономтакожне передбаченоподілунедоліківобвинувального актучиреєстру насуттєві тане суттєвічи такі,що перешкоджаютьрозгляду абонеперешкоджають розглядусправипо суті.Стаття291КПКУкраїни чітко передбачено категоричний перелік відомостей, які має містити обвинувальний акт. Главою 28 КПК України, якою врегульовано процедуру судового розгляду, не передбачено процедури виправлення недоліків обвинувального акту.

Виявлені недоліки неможливо усунути також шляхом зміни обвинувачення після його призначення до судового розгляду, це не відповідає нормам КПК України.

Так, згідно зі ст.ст.338,339 КПК України, під час судового розгляду прокурор має право змінити обвинувачення тільки якщо під час судового розгляду встановлені нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа та висунути додаткове обвинувачення у разі отримання відомостей про можливе вчинення обвинуваченим іншого кримінального правопорушення, щодо якого обвинувачення не висувалось і яке тісно зв`язане з первісним.

Залишення ж у матеріалах кримінального провадження обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування з недоліками є неприпустимі, оскільки це свідчить про неповагу до закону, до встановлених ним норм та вимог.

Єдиним процесуальним шляхом виправлення недоліків обвинувального акту, передбаченим КПК України, є повернення обвинувального акту прокурору з метою усунення ним недоліків протягом розумного строку.

Таким чином, у зв`язку з тим, що обвинувальний акт не відповідає вимогам КПК України, зокрема ст. 291 КПК України, суд дійшов висновку, що він в силу п. 3 ч. 3 ст. 314 КПК України підлягає поверненню прокурору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 290,291,314, 369-372 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021163480000525 від 07.07.2021 року, за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, повернути прокурору Київської окружної прокуратури м. Одеси, як такий, що не відповідає вимогам діючого КПК України.

Ухвала проповернення обвинувальногоакту може бути оскарженав апеляційномупорядку доОдеського апеляційного судупротягом семиднів здня їїоголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100628353
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України

Судовий реєстр по справі —947/25933/21

Вирок від 30.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 30.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 30.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 23.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 28.07.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 28.07.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні