Ухвала
від 21.10.2021 по справі 923/1065/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

21 жовтня 2021 року Справа № 923/1065/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б. , за участю секретаря судового засідання Мальцевої О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Головного управління Пенсійного Фонду України в Херсонській області

до боржника: Державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд", м.Херсон

про банкрутство

за участю представників сторін:

від кредиторів: ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі - Шаповал Д.В., заступник начальника відділу (посвідчення ХС № 000122 від 05.02.2020р.), витяг з ЄДР

ГУ ПФУ в Херсонській області - Бейлін К.С., заступник начальника відділу (посвідчення водія від 22.10.2008р.), довіреність від 23.04.2021р., посадова інструкція, положення про юридичне управління

від боржника: не з`явився

розпорядник майна - арбітражний керуючий Глуховський О.В. (посвідчення № 641 від 29.03.2013р.)

за участю:

Фонду державного майна України - Гладкова Н.В., завідувач юридичного сектору (посвідчення АБ № 023134 від 14.09.2021р.), витяг з ЄДР від 30.06.2021р.

Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) - Литвинчук Т.О., головний спеціаліст (паспорт НОМЕР_1 , виданий Дніпровським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області 19.01.1998р.), витяг з ЄДР, довіреність № 03-05/401 від 09.01.2020р.

в с т а н о в и в:

В провадженні Господарського суду Херсонської області перебуває справа про банкрутство Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд".

Провадження у справі перебуває на стадії попереднього засідання.

Ухвалою від 09.07.2021 попереднє засідання відкладено на 03.09.2021.

16.08.2021 до суду від Фонду державного майна України надійшло клопотання про закриття провадження у справі у зв`язку із прийняттям рішення про приватизацію єдиного майнового комплексу ДП "ЦКБ "Ізумруд".

Ухвалою від 03.09.2021 за клопотанням представників кредиторів та розпорядника майна розгляд справи відкладено на 21.10.2021.

Цією ж ухвалою прийнято до розгляду клопотання Фонду державного майна України про закриття провадження у справі у зв`язку із прийняттям рішення про приватизацію єдиного майнового комплексу ДП "ЦКБ "Ізумруд".

Ухвалою від 19.10.2021 задоволено клопотання представника Фонду державного майна України про призначення судового засідання 21.10.2021 в режимі відеоконференції із забезпеченням її проведення Деснянським районним судом м.Києва.

В судове засідання з`явились представники кредиторів, Фонду державного майна України, Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), розпорядник майна арбітражний керуючий Глуховський О.Ю.

Листом від 21.10.2021 №11/243/2021 Деснянський районний суд м.Києва повідомив про неможливість забезпечення проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Водночас, судом враховано, що уповноважений представник Фонду державного майна України бере безпосередню участь в судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Херсонської області.

Судом розглянуто клопотання про закриття провадження у справі, досліджено докази, подані в його обґрунтування.

Представник Фонду державного майна України підтримала клопотання, просить його задовольнити та закрити провадження у справі.

Представники ГУ ПФУ в Херсонській області, Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) та розпорядник майна арбітражний керуючий Глуховський О.Ю. клопотання вважають обґрунтованим, проти закриття провадження у справі не заперечують.

Представник ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі проти задоволення клопотання про закриття провадження у справі заперечила. Зауважила, що рішенням про приватизацію єдиного майнового комплексу підприємства вирішено приватизувати єдиний майновий комплекс ДП ЦКБ "Ізумруд" шляхом продажу на аукціоні з умовами. Проте, кредиторам не відомо зміст таких умов, чи будуть погашені вимоги кредиторів у повному обсязі, та чи не призведе це до порушення прав та охоронюваних законом інтересів податкового органу.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників учасників провадження, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання Фонду державного майна України, виходячи з наступного.

Так ухвалою від 24.01.2020 відкрито провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд".

Цією ж ухвалою залучено до участі у справі Державний концерн "Укроборонпром" як орган, уповноважений управляти державним майном.

15.04.2021 до суду звернувся ДК "Укроборонпром" із заявою про процесуальне правонаступництво, відповідно до якої просив замінити орган, уповноважений управляти майном Державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" - Державний концерн "Укроборонпром" на його правонаступника - Фонд державного майна України.

Ухвалою від 06.05.2021 задоволено клопотання Державного концерну "Укроборонпром" від 15.04.2021 про процесуальне правонаступництво; здійснено заміну учасника у справі про банкрутство Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617) - ДК "Укроборонпром" на Фонд державного майна України; залучено Фонд державного майна України до участі у справі №923/1065/19 про банкрутство Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617) як орган, уповноважений управляти державним майном.

Згідно ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

За приписами ст.90 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, зокрема, у випадках, передбачених законом. Про закриття провадження у справі про банкрутство постановляється ухвала.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" №2269-VIII від 18.01.2018 року (введено в дію 07.03.2018), основною метою приватизації є прискорення економічного зростання, залучення іноземних і внутрішніх інвестицій, зменшення частки державної або комунальної власності у структурі економіки України шляхом продажу об`єктів приватизації ефективному приватному власнику.

Частиною 1 статті 12 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" передбачено, що рішення про приватизацію об`єкта, який включено до переліку об`єктів державної власності, що підлягають приватизації, приймається державними органами приватизації шляхом видання наказу, але не пізніше 30 днів з дня включення до переліку об`єктів, що підлягають приватизації.

Згідно з п. 19, 20, 26 частини 1 статті 1 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна", рішення про приватизацію - це рішення, що приймається органами приватизації щодо кожного об`єкта приватизації шляхом видання наказу. Органами приватизації та організатором аукціону є Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва у районах і містах, органи приватизації в Автономній Республіці Крим, органи приватизації територіальних громад.

Статтею 10 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" передбачено порядок приватизації державного і комунального майна, який передбачає, зокрема, формування та затвердження переліків об`єктів, що підлягають приватизації; оприлюднення переліку об`єктів, що підлягають приватизації; прийняття рішення про приватизацію; опублікування інформації про умови продажу, в тому числі стартову ціну об`єкта приватизації; проведення аукціону, укладення договору купівлі-продажу; опублікування інформації про результати приватизації; прийняття рішення про завершення приватизації. Приватизація об`єкта вважається завершеною з моменту його продажу та переходу до покупця права власності або завершення розміщення всіх акцій, передбачених до продажу планом розміщення акцій, і оформлюється наказом відповідного органу приватизації.

Судом встановлено, що наказом Фонду державного майна України від 14.07.2021 №12/20 "Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 06.01.2021 №5 "Про затвердження переліків об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2021 році (із змінами)" (т.8 а.с.180-187) єдиний майновий комплекс Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617) включено до переліку об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації у 2021 році.

Наказом Регіонального відділення Фонду в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі від 27.07.2021 №530 (т.8 а.с.188-189) прийнято рішення про приватизацію єдиного майнового комплексу Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617).

Отже, матеріалами справи підтверджується, що станом на час розгляду справи по ДП ЦКБ "Ізумруд", як об`єкту приватизації, Фондом державного майна України прийнято відповідне рішення про приватизацію та затверджено перелік об`єктів малої приватизації з включенням до нього означеного підприємства.

Згідно п. 23 ч. 1 ст. 1 ЗУ "Про приватизацію державного і комунального майна", припинення приватизації - це рішення органу приватизації про припинення вчинення будь-яких дій, спрямованих на приватизацію (продаж) об`єкта приватизації.

Станом на час розгляду справи суду не подано доказів скасування вказаних наказів чи вичерпання їх дії, чи вчинення з боку Фонду державного майна України будь-яких дій, які б свідчили про припинення приватизації вказаного суб`єкта, зокрема і шляхом включення об`єкта приватизації до переліку об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

Відповідно до положень ч.ч. 6, 7 ст. 9 ЗаконуУкраїни "Про фонд державного майна України" від 09.12.2011 № 4107, накази Фонду державного майна України або їх окремі частини можуть бути оскаржені фізичними та юридичними особами до адміністративного суду в порядку, встановленому законом. Накази Фонду державного майна України можуть бути скасовані Кабінетом Міністрів України повністю чи в окремій частині.

Докази про настання таких обставин суду не подані.

Отже, суду не надано доказів, що в даний час в установленому законом порядку оскаржено наведені вище накази ФДМУ, скасовано чи зупинено їх дію повністю чи частково.

В судовому засіданні на запитання суду представник ФДМУ підтвердила перебування ДП ЦКБ "Ізумруд" в процедурі приватизації станом на час розгляду справи, зазначила, що накази ФДМУ про включення підприємства до відповідного переліку та прийняття рішення про його приватизацію в судовому порядку не оскаржені, є чинними.

Отже, станом на час розгляду справи Державне підприємство Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" перебуває у процесі приватизації, протилежного суду не доведено.

Відповідно до частини п`ятої статті 12 Закону України від 18.01.2018 №2269-VIII "Про приватизацію державного і комунального майна", який регулює правові, економічні та організаційні основи приватизації державного і комунального майна та майна, що належить Автономній Республіці Крим, справи про банкрутство боржників, якими є державні підприємства та/або господарські товариства, більше ніж 50 відсотків акцій (часток) яких прямо чи опосередковано належать державі, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, не порушуються до її завершення. Провадження у справах про банкрутство таких підприємств/господарських товариств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, підлягає припиненню, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника.

За правилами ч. 4 ст. 236 ГПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Так в постанові від 20 січня 2021 року у справі №5017/2833/2012 Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду зазначив, що вимога частини п`ятої статті 12 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" щодо припинення (закриття) провадження у справах про банкрутство боржників, якими є державні підприємства та/або господарські товариства, більше ніж 50% акцій (часток) яких прямо чи опосередковано належать державі, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника, є імперативною, самостійно застосовується у передбачених нею випадках у справах про банкрутство, не ставить обов`язковість припинення провадження у справі про банкрутство в залежність від наявності будь-яких умов, та є достатньою правовою підставою для припинення/закриття провадження у справі про банкрутство.

Для прийняття рішення про закриття/припинення провадження у справі про банкрутство боржника на підставі частини п`ятої статті 12 Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" на будь-якій стадії провадження у справі, незалежно від того, яка судова процедура банкрутства застосовується до боржника і на яких стадіях розгляду перебуває ця справа про банкрутство (розпорядження майном, санація, ліквідація), необхідним і достатнім є лише встановлення судом, на підставі поданих сторонами доказів у справі, обставин належності Державі Україна прямо або опосередковано більше ніж 50% акцій (часток) цього боржника, та чинності (на час ухвалення відповідного судового рішення) прийнятого компетентним органом рішення про приватизацію боржника.

Так при вирішенні питання про відкриття провадження у даній справі господарським судом на підставі поданих боржником доказів (виписка з ЄДР, Статут) було встановлено, що боржник ДП ЦКБ "Ізумруд" є державним комерційним підприємством, заснованим на державній власності, та передане в управління Державного концерну "Укроборонпром". Регулювання, контроль та координація діяльності підприємства здійснюються концерном як уповноваженим суб`єктом господарювання з управління об`єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексу (ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство від 24.01.2020 - т.2 а.с.19-28).

Під час розгляду 15.04.2021 заяви ДК "Укроборонпром" про процесуальне правонаступництво господарським судом встановлено, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1229 "Деякі питання діяльності Державного концерну "Укроборонпром", виключено із складу ДК "Укроборонпром" державні підприємства згідно з додатком №1, в тому числі ДП ЦКБ "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617), та передано Фонду державного майна до сфери управління об`єкти державної власності з метою їх подальшої приватизації згідно з додатком №2, в тому числі єдиний майновий комплекс Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617).

Згідно Акту приймання-передачі від 31.03.2021, єдиний майновий комплекс Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617) передано з управління ДК "Укроборонпром" до сфери управління Фонду державного майна України.

У зв`язку з означеним, ухвалою від 06.05.2021 (т.7 а.с.117-118) здійснено заміну учасника у справі про банкрутство Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617) - ДК "Укроборонпром" на Фонд державного майна України; залучено Фонд державного майна України до участі у справі №923/1065/19 про банкрутство Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617) як орган, уповноважений управляти державним майном.

Відповідно до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на час розгляду справи, боржник Державне підприємство Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" за своєю організаційно - правовою формою є державним підприємством, належить до сфери управління Фонду державного майна України.

Отже, враховуючи, що боржник є державним підприємством, який належить до сфери управління Фонду державного майна України, щодо боржника прийнято та є чинним рішення про приватизацію, керуючись імперативними приписами частини п`ятої статті 12 Закону України "Про приватизацію державного та комунального майна", суд приходить до висновку про наявність підстав для закриття провадження у даній справі.

Таким чином, клопотання Фонду державного майна України від 12.08.2021 №10-52-18755 про закриття провадження у справі про банкрутство є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

У зв`язку із закриттям провадження у справі №923/1065/19 всі нерозглянуті станом на час прийняття ухвали заяви і клопотання учасників справи слід залишити без розгляду.

За приписами ст.40 Кодексу України з процедур банкрутства, заходи щодо забезпечення вимог кредиторів діють відповідно до дня введення процедури санації і призначення керуючого санацією або до прийняття постанови про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури і призначення ліквідатора, або до закриття провадження у справі.

Відповідно до ст.41 Кодексу, дія мораторію на задоволення вимог кредиторів припиняється з дня закриття провадження у справі про банкрутство.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.2, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Клопотання Фонду державного майна України від 12.08.2021 №10-52-18755 про закриття провадження у справі про банкрутство Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" задовольнити.

2. Припинити процедуру розпорядження майном Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617, 73003, м.Херсон, Карантинний острів,1).

3. Припинити повноваження розпорядника майна Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617, 73003, м.Херсон, Карантинний острів,1) арбітражного керуючого Глуховського О.Ю. (Свідоцтво №641 від 22.03.2013).

4. Залишити без розгляду заяви і клопотання, які містяться у матеріалах справи, та підлягали б розгляду у процедурі банкрутства.

5. Скасувати дію мораторію на задоволення вимог кредиторів та заборони, введені ухвалою Господарського суду Херсонської області від 24.01.2020 у справі №923/1065/19.

6. Провадження у справі №923/1065/19 про банкрутство Державного підприємства Центральне конструкторське бюро "Ізумруд" (код ЄДРПОУ 14309617, 73003, м.Херсон, Карантинний острів,1) закрити.

7. Копію ухвали направити учасникам провадження у справі про банкрутство, відділу ДВС за місцем реєстрації боржника, суб`єкту державної реєстрації для внесення відповідної інформації до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Ухвала суду набрала законної сили 21.10.2021 та може бути оскаржена в апеляційному порядку у строки, встановлені ст.256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено і підписано 29.10.2021.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.10.2021
Оприлюднено29.10.2021
Номер документу100672940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1065/19

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.09.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 09.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 09.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 02.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні