Ухвала
від 09.07.2021 по справі 923/1065/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

09 липня 2021 року Справа № 923/1065/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б. , за участю секретаря судового засідання Мальцевої О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Головного управління Пенсійного Фонду України в Херсонській області

до боржника: Державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд"

про банкрутство

за участю представників сторін:

від кредиторів: ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі - Шаповал Д.В., заступник начальника відділу (посвідчення ХС № 000122 від 05.02.2020р.), витяг з ЄДР

ГУ ПФУ в Херсонській області - Бейлін К.С., заступник начальника відділу (посвідчення водія від 22.10.2008р.), довіреність від 23.04.2021р., посадова інструкція, положення про юридичне управління

від боржника: не з`явився

розпорядник майна - арбітражний керуючий Глуховський О.В. (посвідчення № 641 від 29.03.2013р.)

за участю:

Фонду державного майна України - Кулініч В.О., представник (паспорт НОМЕР_1 виданий Дніпровським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області 25.08.2011р.), витяг з ЄДР, Мусієнко Г.І. , представник, витяг з ЄДР

Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) - Литвинчук Т.О., головний спеціаліст (паспорт НОМЕР_2 , виданий Дніпровським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області 19.01.1998р.), витяг з ЄДР, довіреність № 03-05/401 від 09.01.2020р.

в с т а н о в и в:

В провадженні Господарського суду Херсонської області перебуває справа про банкрутство Державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд".

Провадження у справі перебуває на стадії процедури розпорядження майном.

21.02.2020р. до суду із грошовими вимогами до боржника звернувся кредитор Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201).

В судовому засіданні 09.07.2021р. представник кредитора звернулась до суду із клопотанням про заміну сторони, відповідно до якого заявник просить замінити кредитора ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201) на його правонаступника ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі (код ЄДРПОУ 43995495).

В судовому засіданні 09.07.2021р. клопотання про заміну кредитора прийнято до розгляду.

Представник ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі клопотання про заміну кредитора підтримала та просить суд його задовольнити.

Представники кредиторів та учасників провадження, розпорядник майна не заперечили щодо задоволення заяви про заміну кредитора.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників провадження, суд дійшов наступних висновків.

В провадженні Господарського суду Херсонської області перебуває справа про банкрутство Державного підприємства "Центральне конструкторське бюро "Ізумруд".

21.02.2020р. до суду із грошовими вимогами до боржника звернувся кредитор Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201).

09.07.2021р. до господарського суду надійшло клопотання ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі про заміну сторони, відповідно до якого заявник просить замінити кредитора ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201) на його правонаступника ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі (код ЄДРПОУ 43995495).

Як слідує із заяви кредитора, постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 року №893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, у тому числі Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, код ЄДРПОУ 43143201.

Поряд із цим установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій (п. 2 Постанови №893).

Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи (п.3 Постанови №893).

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 р. №529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" було утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком, у тому числі Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 43995495).

Наказом Державної податкової служби України №755 від 24.12.2020р. "Про початок здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій" з 01.01. 2021р. розпочато здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як відокремлені підрозділи, повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до Постанови №893 від 30.09.2020р.

Крім цього, наказом від 12.11.2020р. №643 "Про затвердження положень про територіальні органи ДПС" регламентовано, що кожен територіальний орган ДПС, утворений як її відокремлений підрозділ, є правонаступником майна, прав та обов`язків відповідного територіального органу ДПС, що ліквідується.

Так положеннями ст.4 ГПК України встановлено, що право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Ст. 6 Конституції України встановлено, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Згідно із положеннями ч. 2-3 ст. 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті , утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України. Положення про такий територіальний орган затверджуються керівником відповідного центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність відповідного центрального органу виконавчої влади.

Правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Відповідно до ч.1 ст.2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ГПК України, учасниками справи є сторони, треті особи.

У справах про банкрутство склад учасників справи визначається Кодексом України з процедур банкрутства (ч. 5 ст. 41 ГПК України).

Диспозицією ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), забезпечені кредитори, боржник (банкрут).

Кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

Відповідно до п.п. 41.1.1 п. 41 ст. 41 Податкового кодексу України, контролюючими органами є податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи) - щодо дотримання законодавства з питань оподаткування (крім випадків, визначених п.п. 41.1.2 цього пункту), законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику , чи його територіальні органи.

У свою чергу, повноваження і функції контролюючих органів визначаються цим Кодексом, Митним кодексом України та законами України. Розмежування повноважень і функціональних обов`язків контролюючих органів визначається законодавством України (п. 41.5 ст. 41 ПК України).

Згідно статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Відповідно до положень статті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За наведених обставин, суд задовольняє клопотання ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі та здійснює заміну кредитора Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201) на його правонаступника Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 43995495).

На підставі викладеного, керуючись ст.43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст.52, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Клопотання ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м.Севастополі про заміну кредитора задовольнити.

2. Здійснити заміну кредитора Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201, 73003, м.Херсон, просп. Ушакова, 75) на процесуального правонаступника Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 43995495, 73003, м.Херсон, просп. Ушакова, 75).

3. Копію ухвали направити учасникам провадження.

Ухвала господарського суду набрала законної сили 09.07.2021р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку у строки, встановлені статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено і підписано 13.07.2021р.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення09.07.2021
Оприлюднено13.07.2021
Номер документу98265917
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1065/19

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.09.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 09.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 09.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 02.07.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні