Ухвала
від 29.10.2021 по справі 278/1176/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа 278/1176/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 жовтня 2021 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Татуйка Є.О., за участю секретаря Петровської Ю.Р., розглянув заяву " ОСОБА_1 " про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню у справі за позовом ОСОБА_2 до товариства з обмеженою відповідальністю "Ріел Смарт Білдінг" про розірвання договору купівлі-продажу та стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Житомирського районного суду Житомирської області перебувала вказана цивільна справа, рішенням від 25.09.2020 року позов задовольнити частково. Розірвано договір купівлі - продажу майнових прав № ВЕ2-9/108/2 від 30 листопада 2018 року між ОСОБА_2 та ТОВ "Ріел Смарт Білдінг".

Стягнуто з відповідача на користь позивача:

--516 500 (п`ятсот шістнадцять тисяч п`ятсот) гривень авансового платежу;

--61 650 (шістдесят одна тисяча п`ятсот) гривень штрафу;

--30 825 (тридцять тисяч вісімсот двадцять п`ять) гривень пені.

В задоволенні решти вимог відмовлено.

16.11.2020 року відповідачем у даній справі було подано заяву про визнання виконавчих листів такими, що не підлягають виконанню. Такою заявою заявник просив зупинити виконавчі провадження №63579663 від 11.11.2020 року про стягнення з " ОСОБА_1 " на користь ОСОБА_2 у розмірі згідно виданих виконавчих листів, витребувати виконавчі листи, видані Житомирським районним судом Житомирської області на виконання рішення у даній справі та визнати такі виконавчі листи такими, що не підлягають виконанню.

Така заява не була розглянута судом до цього часу у зв`язку з тим, що того ж числа, 16.11.2020 року, на виконання електронного листа судді Житомирського апеляційного суду Шевчук А.М. матеріали справи було направлено до апеляційного суду для розгляду, що підтверджується супровідним листом Житомирського районного суду Житомирської області №278/1176/20/19403/2020 від 17.11.2020 року (а.с. 132-133).

В обґрунтування заяви зазначено, що згадувані виконавчі листи видані судом без достатніх правових підстав.

Відповідно до ст. 432 ЦПК України, суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню. Суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Закон передбачає можливість визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, якщо він виданий компетентним судом і є належним виконавчим документом, однак наявними є обставини, які виключають необхідність проведення виконавчих дій за цим виконавчим документом.

Наведені підстави для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, можна поділити на дві групи: матеріально-правові та процесуально-правові.

Так, зобов`язання можуть припинятися внаслідок добровільного виконання обов`язку боржником поза межами виконавчого провадження, припинення зобов`язань переданням відступного, зарахуванням, за домовленістю сторін, прощенням боргу, неможливістю виконання.

Процесуальними підставами для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, є обставини, що свідчать про помилкову видачу судом виконавчого листа, зокрема: видача виконавчого листа за рішенням, яке не набрало законної сили (крім тих, що підлягають негайному виконанню); коли виконавчий лист виданий помилково за рішенням, яке взагалі не підлягає примусовому виконанню; видача виконавчого листа на підставі ухвали суду про затвердження мирової угоди, яка не передбачала вжиття будь-яких примусових заходів або можливості її примусового виконання і, як наслідок, видачі виконавчого листа; помилкової видачі виконавчого листа, якщо вже після видачі виконавчого листа у справі рішення суду було скасоване; видачі виконавчого листа двічі з одного й того ж питання у разі віднайдення оригіналу виконавчого листа вже після видачі його дубліката; пред`явлення виконавчого листа до виконання вже після закінчення строку на пред`явлення цього листа до виконання.

Матеріально-правові підстави свідчать про відсутність у боржника матеріально-правового обов`язку повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Судова практика допускає можливість визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, з підстав його помилкової видачі, якщо вже після видачі виконавчого листа по справі рішення суду було скасоване.

Як роз`яснено у Інформаційному листі, підготовленому Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про практику розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах" від 25 вересня 2015 року необхідно звернути увагу судів, що процесуальними підставами для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, є обставини, що свідчать про помилкову видачу судом виконавчого листа, зокрема: видача виконавчого листа за рішенням, яке не набрало законної сили (крім тих, що підлягають негайному виконанню); коли виконавчий лист виданий помилково за рішенням, яке взагалі не підлягає примусовому виконанню; видача виконавчого листа на підставі ухвали суду про затвердження мирової угоди, яка не передбачала вжиття будь-яких примусових заходів або можливості її примусового виконання і, як наслідок, видачі виконавчого листа; помилкової видачі виконавчого листа, якщо вже після видачі виконавчого листа у справі рішення суду було скасоване; видачі виконавчого листа двічі з одного й того ж питання у разі віднайдення оригіналу виконавчого листа вже після видачі його дубліката; пред`явлення виконавчого листа до виконання вже після закінчення строку на пред`явлення цього листа до виконання.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. 2 ст. 77 ЦПК України).

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України).

Статтею 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (пункт 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 25.04.2012 N 11-рп/2012).

Існування заборгованості, підтверджене обов`язковими та такими, що підлягають виконанню, судовими рішеннями, надає особі, на чию користь воно було винесено, "легітимні сподівання" на те, що заборгованість буде йому сплачено та така заборгованість становить майно цієї особи у розумінні ст. 1 Першого протоколу до Конвенції (рішення у справі "Пономарьов проти України" від 03.04.2008, заява N 3236/03, п. 43).

Враховуючи фактичні обставини справи, положення норм матеріального права, якими врегульовані дані правовідносини, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви, оскільки рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 25.09.2021 року залишено без змін постановою Житомирського апеляційного суду від 29.09.2021 року та набрало законної сили.

З огляду на викладене, відсутні підстави для висновку про припинення зобов`язання заявника по виконавчих листах №278/1176/20, а тому відсутні правові підстави для визнання таких виконавчих листів такими, що не підлягають виконанню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 432 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

В задоволенні заяви відмовити.

Повний текст ухвали складено 29 жовтня 2021 року.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Суддя Євген Татуйко

Дата ухвалення рішення29.10.2021
Оприлюднено01.11.2021
Номер документу100680857
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору купівлі-продажу та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —278/1176/20

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Постанова від 29.09.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Постанова від 29.09.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні