Ухвала
від 28.10.2021 по справі 2-222/11
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Справа № 2-222/11

Провадження № 6/723/4696/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 жовтня 2021 року м. Сторожинець

Сторожинецький районний суд Чернiвецької областi в складі:

головуючої судді Пташник А.М.,

за участю секретаря Полішенко С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сторожинець заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів , стягувач Акціонерне товариство УНІВЕРСАЛ БАНК , відповідач: ОСОБА_1 , про заміну стягувача (позивача), -

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів , звернулось до суду із заявою про заміну стягувача (позивача), посилаючись на те, що рішенням Сторожинецького районного суду Чернівецької області у справі № 2-222/11 позовні вимоги Aкціонерного товариства УНІВЕРСАЛ БАНК до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором № BL4090 від 30 квітня 2008 року задоволено.

30.04.2021 між Aкціонерним товариством УНІВЕРСАЛ БАНК та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів було укладено Договір Факторингу № 30/04/21/ФК2, відповідно до умов якого ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів зобов`язується передати (сплатити) Акціонерному товариству УНІВЕРСАЛ БАНК суму фінансування, а Акціонерне товариство УНІВЕРСАЛ БАНК зобов`язується відступити факторові права вимоги за кредитними договорами в обсязі та на умовах, визначених договором.

Посилаються на те, що за змістом ст.512 ЦК України, ст.442 ЦПК України у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Заявник просить замінити стягувана (позивача) Акціонерне товариство УНІВЕРСАЛ БАНК за виконавчим листом, виданим на підставі рішення Сторожинецького районного суду Чернівецької області у справі № 2-222/11 за позовом AT УНІВЕРСАЛ БАНК до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором №BL4090 від 30 квітня 2008 року на його правонаступника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів .

В судове засідання представник заявника Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів не з`явився, в направив клопотання про розгляд справи у відсутності представника заявника.

Представник стягувача Акціонерне товариство УНІВЕРСАЛ БАНК та відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилися, хоча про дату, час та місце розгляду справи були належним чином повідомленими, причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до ч. 3 ст 442 неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши письмові докази по справі суд вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що рішенням Сторожинецького районного суду Чернівецької області у справі № 2-222/11 позовні вимоги Aкціонерного товариства УНІВЕРСАЛ БАНК до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором № BL4090 від 30 квітня 2008 року задоволено. Ухвалено стягнути з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 жительки с.Костинці,Сторожинецького району, Чернівецької області на користь Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк» 180 434,47 /сто вісімдесят тисяч чотириста тридцять чотири гривні сорок сім копійок/ за не повернутий кредит, відсотків за користування кредитом, перерахувавши вказані кошти на р/р НОМЕР_1 , МФО 322001, код ЄДРПОУ та 1 700 гривень судового збору та 120 гривень як витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи.

30.04.2021 між Aкціонерним товариством УНІВЕРСАЛ БАНК та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів було укладено Договір Факторингу № 30/04/21/ФК2, відповідно до умов якого ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів зобов`язується передати (сплатити) Акціонерному товариству УНІВЕРСАЛ БАНК суму фінансування, а Акціонерне товариство УНІВЕРСАЛ БАНК зобов`язується відступити факторові права вимоги за кредитними договорами в обсязі та на умовах, визначених договором.

Перелік Позичальників, підстави виникнення Права Вимоги до Позичальників, сума Боргу на Дату відступлення Прав Вимоги та інші дані зазначаються в Реєстрі Прав Вимог, який формується згідно Додатку №1 та є невід`ємною частиною договору та підписується одночасно з ним.

Відповідно до витягу з реєстру прав вимоги згідно Додатку №1 до Договору Факторингу, заявник набув права грошової вимоги до відповідача за кредитним договором №BL4090 від 30 квітня 2008 року в сумі 47686.03 USD, з яких:

13671.84 USD- основна заборгованість за тілом кредиту;

34014.19 USD - заборгованість за нарахованими процентами за кредитом;

0 USD - заборгованість по нарахованим штрафам.

Відповідно до п. 2.3. Договору Факторингу відступлення права вимоги і всіх інших прав, належних Акціонерному товариству УНІВЕРСАЛ БАНК за Кредитними Договорами, Договорами поруки та їх перехід від Акціонерного товариства УНІВЕРСАЛ БАНК до Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів відбувається в момент підписання сторонами Акту прийому-передачі Реєстру Прав Вимог згідно Додатку №2 до Договору, після чого Фактор стає кредитором по відношенню до Позичальників стосовно Боргу та набуває всі права вимоги визначені Договором та всі права вимоги за Договорами поруки. Сторони підписують Акт прийому-передачі Реєстру прав вимог в день здійснення оплати суми фінансування.

Підписаний Сторонами та скріплений їх печатками Акт прийому-передачі Реєстру Прав Вимог - підтверджує перехід від Клієнта до Фактора Прав Вимоги Боргу та є невід`ємною частиною Договору.

Відповідно до ст. 55 Цивільного процесуального кодексу України (у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України передбачено можливість заміни кредитора у зобов`язанні внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

У відповідності зі ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зі змісту 512, 513 ЦК України слідує, що правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. У відповідності до ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, оскільки права вимоги відносяться до майна та є об`єктом права власності кредитора згідно зі ст. 190 ЦК України, вони можуть вільно відчужуватися кредитором, а виходячи з ст. 512, 513, 514, 516 ЦК України - заміна кредитора в зобов`язанні, в тому числі і шляхом відступлення права вимоги, є особливим способом зміни зобов`язання на боці кредитора.

В ст. 442 ЦПК України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно ч. 5 ст. 442 ЦПК України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувана у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, суд вважає, що вимога Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів про заміну (позивача) є обґрунтованою і її слід задовольнити.

Керуючись ч. 1 ст.512 ЦК України, ч.5 ст.15 Закону України Про виконавче провадження , ст.442 ЦПК України, -

постановив:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів - задовольнити.

Замінити стягувана (позивача) Акціонерне товариство УНІВЕРСАЛ БАНК за виконавчим листом, виданим на підставі рішення Сторожинецького районного суду Чернівецької області у справі № 2-222/11 за позовом Акціонерного товариства УНІВЕРСАЛ БАНК до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором №BL4090 від 30 квітня 2008 року на його правонаступника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів (код ЄДРПОУ 35625014, юридична адреса: 01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 30, Реквізити IBAN № НОМЕР_2 у AT "ТАСкомбанк")

Ухвала суду може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Сторожинецького районного суду Пташник А. М.

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення28.10.2021
Оприлюднено02.11.2021
Номер документу100727389
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-222/11

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 24.06.2011

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

Ухвала від 04.04.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 04.04.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні