Ухвала
від 01.11.2021 по справі 137/1210/21
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

137/1210/21

У Х В А Л А

01.11.2021 смт. Літин

Суддя Літинського районного суду Вінницької області Верещинська Я.С., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Літинський центр первинної медико-санітарної допомоги Літинської селищної ради про визнання протиправним наказу про застосування дисциплінарного стягнення,

ВСТАНОВИВ :

До Літинського районного суду Вінницької області надійшла вищезазначена позовна заява.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, з наданням строку для усунення недоліків з огляду на таке.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач звернувся до суду із позовом про визнання протиправним наказу про застосування дисциплінарного стягнення, у якому заявлено три вимоги:

- скасувати наказ про порушення трудової дисципліни №168-к/тр від 11.10.2021;

- зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство Літинський центр первинної медико-санітарної допомоги Літинської селищної ради виплатити утриману заробітну плату за 08.09.201, 09.09.2021;

- стягнути моральну та матеріальну шкоду у розмірі середньомісячного посадового заробітку.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст.5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Оскільки позивач звернувся до суду із вимогою про скасування наказу про порушення трудової дисципліни (вимогою немайнового характеру), останньому необхідно сплатити судовий збір у порядку та розмірі, які визначено Законом України Про судовий збір .

Згідно пункт 2.1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання фізичною особою до суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908,00 грн.).

Одночасно, позивач звернувся до суду із вимогою про стягнення моральної та матеріальної шкоди (вимогою майнового характеру), останньому необхідно сплатити судовий збір у порядку та розмірі, які визначено Законом України Про судовий збір .

Згідно пункт 1.1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання фізичною особою до суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908,00 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (11350,00 грн.).

Згідно пункт 5.1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання фізичною особою до суду позовної заяви про відшкодування моральної шкоди ставка судового збору становить - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270,00 грн.).

Крім того, відповідно до положень п. 3 ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: ціну позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Позивач звертається з позовною вимогою про стягнення матеріальної та моральної шкоди, тобто з позовом відшкодування моральної шкоди та майнового характеру. Однак, в позовній заяві не вказана ціна позову і не конкретизовано суму заявленої моральної, а також суму матеріальної шкоди, яку позивач просить стягнути з відповідача.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

В змісті позовної заяви позивач взагалі не порушує питання про заподіяння йому матеріальної та моральної шкоди, не обґрунтовує свої вимоги та не посилається на жодні докази, які б підтвердили вказані обставини.

Крім того, відповідно до ч.5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У відповідності до вимог ч.ч. 2, 4 та 5 ст. 95 ЦПК України, докази вважаються поданими належним чином, якщо вони подані в оригіналі або в копії, засвідченої в порядку, встановленому чинним законодавством, із зазначенням особи, у якої наявний оригінал відповідного документу. При цьому учасник справи може своїм підписом засвідчити копію письмового доказу лише у разі, якщо його оригінал знаходиться у такого учасника справи.

Відповідно до п. 5.26 вимог до оформлювання документів ДСТУ 4163-2020, затверджених наказом Державного підприємства "Український науково-дослідницький і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01 липня 2020 року №144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

Встановлено, що до позовної заяви додані копії письмових доказів, на яких відсутні слова Згідно з оригіналом , особистий підпис та вказівка на особу, яка їх засвідчує та не зазначено дату засвідчення копії документа.

Крім того, до позовної заяви додані копії письмових доказів без вказівки на особу, в якої наявні оригінали цих документів.

Згідно ч.9 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Згідно ч.10 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відтак, з метою усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно:

1) визначити ціну позову, станом на час подання позовної заяви, в частині стягнення матеріальної та моральної шкоди;

2) викласти обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги в частині стягнення моральної та матеріальної шкоди, зазначити докази, що підтверджують вказані обставини;

3) надати докази, які засвідчені належним чином, в порядку, встановленому чинним законодавством, із вказівкою на особу, в якої наявні оригінали цих документів;

4) вказати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

5) підтвердити те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав;

6) сплатити судовий збір за подання позову немайнового характеру у сумі 908грн, за подання позову майнового характеру (у сумі яка залежатиме від ціни позову) та позову про відшкодування моральної шкоди (у сумі яка залежатиме від ціни позову) за реквізитами: отримувач коштів ГУК у Він.обл./смт Лiтин/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37979858; банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО) 899998; рахунок отримувача UA818999980313101206000002852; код класифікації доходів бюджету 22030101.

При цьому, позивач звільнений від сплати судового збору в частині позовної вимоги про зобов`язання відповідача виплатити утриману заробітну плату.

У випадку якщо позивач звільнений від сплати судового збору з інших підстав, про це слід зазначити у позовній заяві, та в залежності від підстав звільнення долучити до матеріалів справи підтверджуючі документи.

Згідно ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При таких обставинах позовну заяву слід залишити без руху, про що повідомити позивача і надати йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня вручення ухвали.

Суд акцентує увагу позивача на тому, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини, зокрема, у своєму рішенні Голдер проти Великої Британії від 21.02.1975 року. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Дотримання вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України при пред`явленні позову в суд є імперативним правилом, в тому числі і для суду.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

Враховуючи зазначене, залишення позовної заяви без руху жодним чином не перешкоджає позивачу у доступі до правосуддя після усунення недоліків позову.

Керуючись ст. 175, 177, 185, 258-260 ЦПК України, ст.5 Закону України Про судовий збір , суд

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Літинський центр первинної медико-санітарної допомоги Літинської селищної ради про визнання протиправним наказу про застосування дисциплінарного стягнення залишити без руху, запропонувавши позивачу в десятиденний строк з дня отримання ухвали усунути ці недоліки.

У разі усунення недоліків у встановлений строк заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Роз`яснити позивачу, що невиконання вимог ухвали суду у встановлений строк є підставою вважати позовну заяву неподаною та такою, що підлягає поверненню позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:Я. С. Верещинська

Дата ухвалення рішення01.11.2021
Оприлюднено03.11.2021
Номер документу100761313
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —137/1210/21

Постанова від 08.08.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Постанова від 08.08.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Рішення від 17.04.2022

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Рішення від 17.04.2022

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні