Ухвала
від 01.11.2021 по справі 914/1576/18
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"01" листопада 2021 р. Справа № 914/1576/18

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого (судді-доповідача) Якімець Г.Г.,

Суддів: Бонк Т.Б., Матущак О.І.,

за участю секретаря судового засідання Кришталь М.Б.,

та представників учасників у справі:

від прокуратури - Рапіта О.В.

від позивача - не з`явився

від відповідача-1 - не з`явився

від відповідача-2 - Мотов Є.Г.

від відповідача-3 - Кулик А.Я.

від відповідача-4 - не з`явився

від третіх осіб - не з`явилися

розглядаючи апеляційну скаргу ТВО керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону, вих.№15-225вих-21 від 07 травня 2021 року

на рішення Господарського суду Львівської області від 25 лютого 2021 року (підписане 09.03.2021 року), головуючий суддя Стороженко О.Ф., судді: Іванчук С.В., Петрашко М.М.

у справі № 914/1576/18

за позовом Заступника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону, м. Львів в інтересах держави в особі - Державного концерну «Укроборонпром» , м. Київ

до відповідача-1 Франківської районної адміністрації Львівської міської ради, м. Львів

до відповідача-2 Управління комунальної власності Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, м. Львів

до відповідача-3 Львівської міської ради, м. Львів

до відповідача-4 Товариства з обмеженою відповідальністю « 1001 Дрібниця» , м. Львів

третя особа-1 (на стороні позивача), що не заявляє самостійних вимог стосовно предмету спору Державне підприємство «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» , м. Львів

третя особа-2 (на стороні позивача), що не заявляє самостійних вимог стосовно предмету спору Обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» , м. Львів

третя особа-3 (на стороні відповідача-4), що не заявляє самостійних вимог стосовно предмету спору ОСОБА_1 , м. Львів

про визнання незаконним та скасування п.1 розпорядження відповідача-1 №1705 від 10.11.2004 і визнання недійсним договору купівлі-продажу №2665 від 28.07.2011 (укладеного відповідачами-2 та -4)

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 27 вересня 2021 року розгляд справи відкладено на 01 листопада 2021 року.

В судове засідання 01 листопада 2021 року з`явилися прокурор та представники відповідачів-2,3.

Представники позивача, відповідача-4 та третіх осіб-1,2,3 в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, хоча належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання.

28 жовтня 2021 року від відповідача-4 до суду надійшла заява про відкладення розгляду справи, у зв`язку з перебуванням представника останнього на самоізоляції.

Поряд з цим, 28 жовтня 2021 року від відповідача-4 до суду надійшов відзив на апеляційну скаргу.

В матеріалах справи знаходиться невирішене клопотання Державного концерну Укроборонпром (UOP-5230 від 18 червня 2021 року), в якому позивач просить суд залучити до участі у справі Фонд державного майна України в якості позивача у справі, замість Державного концерну Укроборонпром , у зв`язку із передачею єдиного майнового комплексу Державного підприємства Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут з управління Державного концерну Укроборонпром до сфери управління Фонду державного майна України, що підтверджується актом приймання-передачі від 31 березня 2021 року.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання позивача та просив замінити ДП Укроборонпром на Фонд державного майна України.

Представники відповідачів-2,3 проти клопотання позивача заперечили, наголошуючи, що в цьому випадку Фонд державного майна України не є правонаступником Державного концерну Укроборонпром в розумінні ст.52 ГПК України, відтак, у суду відсутні підстави для заміни останнього. На думку представника відповідача-3 зміна повноважень не може бути підставою для застосування інституту правонаступництва.

Розглянувши заяву позивача про процесуальне правонаступництво, колегія суддів вирішила таку задоволити та замінити позивача у справі (Державний концерн Укроборонпром ) на Фонд державного майна України, з огляду на наступне:

Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України №1229 від 09 грудня 2020 року Деякі питання діяльності Державного концерну Укроборонпром підприємство Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут виключено зі складу Державного концерну Укроборонпром .

На виконання вказаної постанови КМУ 31 березня 2021 року головою Фонду державного майна України затверджено акт приймання-передачі єдиного майнового комплексу Державного підприємства Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут з управління Державного концерну Укроборонпром до сфери управління Фонду державного майна України.

Враховуючи наведене вище, повноваження органу управління державним майном Державного підприємства Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут перейшли до Фонду державного майна України.

Суд зазначає, що публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва. Під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому. При цьому обов`язок по відновленню порушених прав особи покладається на орган, компетентний відновити такі права. Такий підхід щодо переходу до правонаступника обов`язку відновити порушене право відповідає принципу верховенства права, оскільки метою правосуддя є ефективне поновлення порушених прав, свобод і законних інтересів.

Правонаступництво в сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

У такому випадку також відбувається вибуття суб`єкта владних повноважень із публічних правовідносин.

Відтак, коли відбувається публічне правонаступництво, вирішальним є встановлення факту переходу повністю чи частково функцій (адміністративної компетенції) від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, а не факту державної реєстрації припинення вибувшого з публічних правовідносин суб`єкта владних повноважень як юридичної особи.

Згідно з ст.52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.1 ст.512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов`язку боржника третьою особою.

У зв`язку з тим, що єдиний майновий комплекс Державного підприємства Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут з управління Державного концерну Укроборонпром передано до сфери управління Фонду державного майна України, заява ДК Укроборонпром про залучення до участі у справі правонаступника позивача є обґрунтованою та підлягає задоволенню, а Фонд державного майна України необхідно залучити до участі у справі як процесуального правонаступника ДК Укроборонпром .

Посилання відповідачів-2,3 на те, що не відбулося припинення ДК Укроборонпром , не впливає на вирішення судом питання щодо заміни сторони її правонаступником, оскільки у спірній ситуації ДК Укроборонпром замінено не у зв`язку з його припиненням, а у зв`язку з передачею від нього управління майновим комплексом Державного підприємства Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут до Фонду державного майна України.

Враховуючи залучення до участі у справі правонаступника позивача, суд вважає за доцільне відкласти розгляд справи та зобов`язати прокурора надіслати на адресу Фонду державного майна України копії позовної заяви та апеляційної скарги і долучених до них матеріалів. Відповідні докази надіслання надати суду.

Керуючись ст.ст.52, 216, 234 Господарського процесуального кодексу України, Західний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1.Заяву Державного концерну «Укроборонпром» про процесуальне правонаступництво задоволити.

2.Залучити до участі у справі правонаступника позивача (Державного концерну «Укроборонпром» ) - Фонд державного майна України (01133, місто Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/9; код ЄДРПОУ - 00032945).

3.Розгляд справи відкласти на 06 грудня 2021 року на 11 год. 30 хв. в судовому засіданні у приміщенні Західного апеляційного господарського суду за адресою: м. Львів, вул. Личаківська, 81.

4.Прокурору - до 15 листопада 2021 року подати суду докази надіслання копії позовної заяви та апеляційної скарги і долучених до них матеріалів на адресу Фонду державного майна України.

5.Копії ухвали суду надіслати учасникам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у відповідності до вимог ст.ст.286-291 ГПК України .

Головуючий (суддя-доповідач) Якімець Г.Г.

Суддя Бонк Т.Б.

Суддя Матущак О.І.

СудЗахідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.11.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100814421
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1576/18

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Постанова від 06.12.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 13.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 01.11.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 17.05.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні