Рішення
від 22.06.2010 по справі 10/38-625
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" червня 2010 р. Справа № 10/38-625

Господарський суд Терно пільської області у складі

Розглянув справу

За позовом: Товариства з об меженою відповідальністю "Зб руч-Інвест", с. Збручанське, ву л. Соколівська, 3а Тернопільсь кої області

до відповідача: Приватног о підприємця ОСОБА_1, АДР ЕСА_1

За участю пред ставників:

позивача: Бурлак Л.М.- представника довіреність № 2 від 30.03.12 р.

відповідача: ОСОБА_3- пр едставника, довіреність № 38 6 від 21.04.10 р.

В судовому засіданні пр едставнику позивача та відп овідача роз' яснено їх проц есуальні права та обов' язки , передбачені статтями 20,22,27,28,81-1 Г осподарського процесуально го кодексу України.

За відсутністю відповідно го клопотання сторін технічн а фіксація судового процесу не здійснюється.

Суть справи: Това риство з обмеженою відповіда льністю "Збруч-Інвест", с. Збру чанське, вул. Соколівська, 3а Т ернопільської області звер нулося до господарського суд у Тернопільської області з п озовом до Приватного підприє мця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 пр о стягнення з відповідача на користь позивача 120000,00 грн. н абутих без достатньої правов ої підстави.

В обґрунтування позов них вимог зазначає, що на під ставі усної домовленості від повідач- ОСОБА_1 мав перед ати у власність TOB „ЗБРУЧ - ІНВЕ СТ" майновий комплекс -паливн ий склад, а TOB „ЗБРУЧ - ІНВЕСТ" - за платити 120000,00 грн. вартості дано го комплексу.

Вказує , що на виконання ус ної домовленості ТОВ „ЗБРУЧ - ІНВЕСТ" було перераховано на рахунок ПП ОСОБА_1 кошти в сумі 120000 гривень, на підтвердж ення чого представив платіжн е доручення №3 від 11 вересня 2008 року. Приватний підприємець ОСОБА_1, хоч і отримав кошт и за майновий комплекс (палив ний склад) в сумі 120000,00 гривень а ле самого майнового комплекс у та документів на нього не пе редав для ТзОВ „ЗБРУЧ - ІНВЕСТ ". Тому, позивач вважає, що набу ття коштів в сумі сто двадцят ь тисяч гривень, приватним пі дприємцем ОСОБА_1 є безпід ставним.

Ухвалою суду від 13 квітня 2010 року судове засіда ння призначене о 14 год.30 хвили н 27 квітня 2010 року. У зв' язку з неприбуттям у судове засіда ння 27.04.10 року представника від повідача , в порядку статті 77 Г ПК справу слуханням було від кладено до 15 годин 30 хвилин 11 тр авня 2010 року. В судовому засіда нні 11 травня 2010 року оголошено перерву до 15 годин 30 хвилин 18 тр авня 2010 року

Представник відповідача - Приватного підприємця О СОБА_1, у відзиві на позов від 11 травня 2010 року та у судовому з асіданні заперечує заявлені позовні вимоги повністю та с тверджує, що сторонами н е могло бути досягнуто домов леності про продаж паливного складу за 120000 грн., оскільки вар тість вказаного майнового ко мплексу є набагато більшою. П осилається, на те що вказані г рошові кошти були перерахова ні ТОВ «Збруч-Інвест»за нада ння відповідачем послуг щод о використання позивачем дан ого майнового комплексу, як о плата за використану електро енергію та надані комунальні послуги. В підтвердження чог о представив : розрахунок бор гу по ПП ОСОБА_5 на суму 13 627, 60 грн.; розрахунок інфляції по ПП ОСОБА_5 на суму 1 051,83 грн. ; розрахунок нарахування пен і по ПП ОСОБА_5 на суму 1 423,23 г рн.

Ухвалою господарського су ду від 18 травня 2010 року справу с луханням було відкладено до 11 годин 30 хвилин 11 червня 2010 року . В судовому засіданні 11 червн я 2010 року оголошено перерву до 15 годин 30 хвилин 22 червня 2010 року .

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи пр едставника позивача та запер ечення представника відпові дача господарський суд вста новив наступне:

Статтею 20 Господарського К одексу України встановлено, що кожний суб' єкт господарю вання та споживач має право н а захист своїх прав і законни х інтересів. Зазначена статт я визначила шляхи захисту пр ав та законних інтересів заз начених суб' єктів.

Стаття 16 Цивільного Кодексу України також визначає, що ко жна особа має право звернути ся до суду за захистом свого о собистого немайнового або ма йнового права та інтересу та визначає способи захисту ци вільних прав та інтересів.

Суд може захистити цивільн е право або інтерес іншим спо собом, що встановлений догов ором або законом (частина дру га п. 1 ст. 16 ЦК України).

Позивач по справі: Товари ство з обмеженою відповідаль ністю "Збруч-Інвест", с. Збру чанське, вул. Соколівська, 3а Т ернопільської області заре єстроване у встановленому за коном порядку Борщівською ра йонною державною адміністра цією Тернопільської області 09.08.2007 року, що підтверджується довідкою Головного управлін ня статистики у Тернопільськ ій області , і включене до ЄДРП ОУ, ідентифікаційний код 35027309, і наділене правом на зверненн я до суду з позовом за захисто м свої прав і охоронюваних за коном інтересів.

В силу ст. 11 ЦК України ци вільні права і обов' язки ви никають із дій осіб, що передб ачені актами цивільного зако нодавства, а також із дій осіб , що не передбачені цими актам и, але за аналогією породжуют ь цивільні права та обов'язки .

Правочином є дія особи, спр ямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав т а обов'язків (частина 1 ст. 202 ЦК У країни).

Матеріали справи підт верджують, що 11 вересня 2008 року підприємцем ОСОБА_1 був в иставлений Товариству з обм еженою відповідальністю „ЗБ РУЧ - ІНВЕСТ" рахунок №01 на суму 120000,00 грн. (за майновий комплекс ( паливний склад).

11 вересня 2008 року платіжним д орученням № 3 від 11.09.2008р. Товарис тво з обмеженою відповідаль ністю "Збруч-Інвест" перераху вало підприємцю ОСОБА_1 120 000 грн. Як зазначено у графі пла тіжного доручення “Призначе ння платежу“ - Оплата згідн о рахунку №1 від 11.09.2008 року за май новий комплекс( паливний скл ад).

Згідно Інструкції про без готівкові розрахунки в Украї ні в національній валюті, зат вердженої Постановою Націон ального банку від 21.01.2004 року № 22 та зареєстрованої в Мінюсті України 29.04.2004 року № 411-2004-п платіж ні доручення застосовуються в розрахунках за товарними і нетоварними платежами (п. 3.6). Р еквізит “Призначення платеж у “ платіжного доручення зап овнюється платником так , щоб надавати повну інформацію п ро платіж та документи, на під ставі яких здійснюється пере рахування коштів отримувачу . Повноту інформації визна чає платник з урахуванням ви мог законодавства України. П латник відповідає за дані, що зазначені в реквізиті платі жного доручення “ Призначенн я платежу “.

Предметом спору у даній сп раві є обов' язок відповідач а повернути позивачу зазначе ні грошові кошти, які, як заявл яє позивач, перераховані без достатньої на те підстави .

В судових засіданнях та в п озовній заяві позивач стверд жує, що зазначені кошти перер аховані на підставі усної до мовленості товариства з обме женою відповідальністю „ЗБР УЧ - ІНВЕСТ" та приватним підпр иємцем ОСОБА_1 ,згідно яко ї останній мав передати у вл асність позивачу майновий ко мплекс -паливний склад, а TOB „ЗБ РУЧ - ІНВЕСТ" - заплатити 120000,00 грн . вартості даного комплексу. О днак хоча приватний підприєм ець ОСОБА_1, отримав кошти за майновий комплекс (паливн ий склад) в сумі 120000,00 гривень ал е самого майнового комплексу та документів на нього не пер едав ТзОВ „ЗБРУЧ - ІНВЕСТ".

У відповідності до статт і 193 Господарського кодексу Ук раїни суб' єкт господарюван ня та інші учасники господар ських відносин повинні викон увати господарські зобов' я зання належним чином відпові дно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутно сті конкретних вимог щодо ви конання зобов' язання - від повідно до вимог, що у певних у мовах звичайно ставляться.

До вимог господарських до говорів застосовуються відп овідні положення Цивільного кодексу України з врахуванн ям особливостей, передбачени х господарським кодексом Укр аїни.

Згідно ст.206 Цивільного ко дексу України Усно можуть вч инятися правочини, які повні стю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за вин ятком правочинів, які підляг ають нотаріальному посвід ченню та (або) державній р еєстрації, а також правочин ів, для яких недодержання пис ьмової форми має наслідком ї х недійсність.

В силу ч.7 ст.179 ГК України, го сподарські договори укладаю ться за правилами, встановле ними Цивільним кодексом Укра їни з урахуванням особливост ей, передбачених цим Кодексо м, іншими нормативно-правови ми актами щодо окремих видів договорів.

За загальним правилом, вст ановленим ст. 638 ЦК України дог овір є укладеним, якщо сторон и в належній формі досягли зг оди з усіх істотних умов дого вору. Істотними умовами дого вору є умови про предмет дого вору, умови, що визначені зако ном як істотні або є необхідн ими для договорів даного вид у, а також усі ті умови, щодо як их за заявою хоча б однієї із с торін має бути досягнуто зго ди.

Згідно ст.206 Цивільного ко дексу України договір купів лі-продажу земельної ділян ки, єдиного майнового компл ексу, житлового будинку (ква ртири) або іншого нерухомог о майна укладається у пись мовій формі і підлягає нот аріальному посвідченню та де ржавній реєстрації.

Заперечуючи проти позову Відповідач, зазначає що кошт и в сумі 120 000,00 грн. були перерах овані за надання відповідаче м послуг щодо використання майнового комплексу, як опла та за використану електроене ргію та надані комунальні по слуги. В підтвердження чого п редставив : розрахунок боргу по ПП ОСОБА_5 на суму 13 627,60 гр н.; розрахунок інфляції по ПП ОСОБА_5 на суму 1 051,83 грн; роз рахунок нарахування пені по ПП ОСОБА_5 на суму 1 423,23 грн .

Однак , сторонами по справі не додано належних і д опустимих доказів, а саме пер винних документів, які б підт верджували факт укладення пи сьмових чи усних угод між Тов ариством з обмеженою відпов ідальністю "Збруч-Інвест", с. З бручанське, вул. Соколівська , 3а Тернопільської області т а Приватним підприємцем О СОБА_1, АДРЕСА_1 Натоміст ь доведено факт перерахуванн я коштів, що відповідачем по с уті не заперечується.

Загальні положення про зо бов'язання у зв'язку з набуття м, збереженням майна без дост атньої правової підстави вст ановлені ст. 1212 ЦК України, згід но якої особа, яка набула майн о або зберегла його у себе за р ахунок іншої особи (потерпіл ого) без достатньої правової підстави (безпідставно набу те майно), зобов'язана поверну ти потерпілому це майно. Особ а зобов'язана повернути майн о і тоді, коли підстава, на які й воно було набуте, згодом від пала.

Оскільки безпідставне з багачення однієї особи за ра хунок іншої незалежно від т ого, у якій формі воно сталос я, породжує між набувачем та потерпілим зобов' язання відшкодувати потерпілому безпідставно втрачене ним а бо збережене за його рахунок майно, до якого з огляду на ч. 1 ст. 179, ч. 2 с. 184 та ч. 1 ст. 190 ЦК Ук раїни , віднесено грошові ко шти, судом приймається посил ання позивача на те, що у нього є правові підстави для стягн ення з Приватного підприємц я ОСОБА_1, АДРЕСА_1 120 000 гр н. - набутих без достатньої пр авової підстави.

З огляду на наведене, позов ні вимоги Товариства з обмеж еною відповідальністю "Збруч -Інвест", с. Збручанське, вул. Со колівська, 3а Тернопільської області щодо стягнення з від повідача 120000,00 грн. набутих без д остатньої правової підстави є обґрунтованими та підляга ють до задоволення.

Державне мито і витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу , згідно ст. 49 ГПК України, покла даються на відповідача.

На підставі наведено го, керуючись ст. 129 Конституці ї України, ст. ст. 1, 2, 22,32, 33, 43, 77,116, 117 ГПК України, ст.ст. 20,179, 193 Господарсь кого Кодексу України, ст. ст. 11, 16, 179, 184, 202, 206, 638, 1212 Цивільного Кодекс у України, господарський суд , -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Приватного пі дприємця ОСОБА_1, АДРЕСА _1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Збруч-Інвест", с. Збручанс ьке, вул. Соколівська, 3а Терно пільської області, ідентифік аційний код 35027309- 120 000 грн.- набу тих без достатньої правової підстави ,1200 грн. в повернення с плаченого державного мита; 236 грн. за інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу. Видати наказ.

3.Рішення набуває законно ї сили в десятиденний строк з дня його прийняття.

На рішення суду, яке не наб рало законної сили, сторони м ають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційн е подання, протягом десяти дн ів з дня прийняття рішення, ч ерез місцевий господарський суд.

4.Наказ видати стягувачев і після набрання рішенням за конної сили.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення22.06.2010
Оприлюднено19.10.2010
Номер документу10081780
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/38-625

Судовий наказ від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Постанова від 09.09.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Орищин Г.В.

Рішення від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні