Рішення
від 04.11.2021 по справі 600/2020/21-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2021 р. м. Чернівці Справа № 600/2020/21-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Григораша В.О., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого звернулась адвокат Лютікова Наталія Олександрівна, до Чернівецької міської ради та Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Захід Техно-Буд", про визнання недійсним рішення та містобудівної документації, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

30.04.2021 року до Чернівецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 , в інтересах якого звернулась адвокат Лютікова Наталія Олександрівна (позивач) до Чернівецької міської ради (відповідач-1) та Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради (відповідач-2), з позовними вимогами (з урахуванням позовної заяви в новій редакції від 05.07.2021 року):

- визнати протиправним та скасувати Рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста" в частині включення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га, до зони озеленених територій - Л-1 за Планом зонування території міста у складі містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівці";

- зобов`язати Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради надати Державному інституту проектування "Містопроект" інформацію щодо перебування земельної ділянки кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га з цільовим призначенням "03.07" в зоні житлової багатоповерхової забудови Ж-3 відповідно до схеми зонування території міста, затвердженої рішенням 26 сесії Чернівецької міської ради ІV скликання від 04.11.2004 року №562, для з`ясування можливості внесення змін в межі зони озеленених територій Л-1, виключення з цієї зони земельної ділянки кадастровий номер 7310136300:25:002:1030 за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га та внесення відповідних змін до Плану зонування території міста, затвердженого Рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VІ скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці";

- зобов`язати Чернівецьку міську раду розглянути питання про внесення змін до Генерального плану та Плану зонування території м. Чернівці, затверджених Рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VІ скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" в частині виключення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га із зони озеленених територій - Л-1 в Плані зонування територій міста та включення вказаної земельної ділянки до зони квартирної багатоповерхової забудови, з позначенням Ж-З.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що на підставі Договору купівлі-продажу земельної ділянки від 29.12.2020 року, посвідченого приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу Давньою О.І., зареєстрованим за реєстровим номером 768 він набув право власності на земельну ділянку кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, розташовану за адресою АДРЕСА_2 , площею 0,0858 га, призначену для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (03.07).

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, придбана позивачем земельна ділянка відноситься до земель житлової та громадської забудови з видом використання 03.07 - для будівництва та обслуговування об`єктів торгівлі.

Позивач зазначив, що належна йому земельна ділянка знаходиться в зоні багатоповерхової житлової забудови, на вказаній ділянці, до набуття ним права власності, був розміщений житловий будинок, який належав попередньому власнику. Цільове призначення земельної ділянки було визначено, як присадибна ділянка - для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель та споруд (02.01).

Зміну виду використання земельної ділянки з 02.01 - присадибна ділянка на 03.07 - землі торгівлі здійснив попередній власник цієї земельної ділянки з метою підвищення її комерційної привабливості. Ним же був знесений житловий будинок, що був розташований на вказаній земельній ділянці. Зміни категорії (цільового призначення) земельної ділянки не відбувалось - земельна ділянка за даними Державного кадастру на даний час перебуває в категорії земель житлової та громадської забудови, що відповідно до норм ст. 38 Земельного кодексу України дозволяє використовувати її для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об`єктів загального користування.

Протягом останніх років на суміжних земельних ділянках, зокрема по АДРЕСА_3 було зведено декілька багатоповерхових житлових будинків з вбудованими об`єктами соціально-побутового призначення. Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради на даний час продовжує видавати містобудівні умови для подальшої забудови цієї суміжної ділянки об`єктами багатоповерхової житлової забудови.

Метою придбання позивачем вказаної земельної ділянки була її інвестиційна привабливість з огляду на можливість зведення на ній багатоповерхової будівлі з торговим комплексом та вбудованими приміщеннями готельного та житлового використання (апартаментами), що відповідає існуючій на даний час забудові та перспективі розвитку вказаної території.

На стадії розробки проекту забудови земельної ділянки виявилось, що земельна ділянка, власником якої є позивач, за даними діючої містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівці", в складі якої розроблено План зонування території міста, віднесена згідно Плану зонування в зону Л-1 - зона озеленених територій, що істотно обмежує його можливості та права на її використання, визначені ст.ст. 19, 38, 39 Земельного кодексу України відповідно до її категорії .

Отже, локальний нормативний акт "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста, затверджений рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171, в частині віднесення належної позивачу земельної ділянки до зони Л-1 (озеленені території), істотно зменшує законні права на володіння та користування земельною ділянкою відповідно до її цільового призначення, штучно звужує можливі види її використання, у порівнянні з видами використання, що визначено ст. 38 ЗК України для даної категорії землі.

Вважає, що затверджена рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 містобудівна документація - "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста в частині віднесення належної позивачу земельної ділянки кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою м. Чернівці, 2-й провулок Щербанюка Олександра, 11-Б, площею 0,0858 га, в зону озеленених територій - Л-1, порушує законні права та інтереси позивача, що відповідно до норм ч. 1 п. 10 ст. 16 ЦК України надає позивачу право звернутися до суду з позовом про визнання вказаного нормативного акту в цій частині протиправним.

Відповідач-1, не погоджуючись з позовними вимогами, подав до суду відзив на позовну заяву в якому зазначив, що рішенням міської ради від 27.03.2014 року №1171 затверджено містобудівну документацію "Коригування генерального плану міста Чернівців".

Схемою зонування, яка є складовою генерального плану, передбачено, що земельна ділянка на 2 провулку Щербанюка, 11-Б розміщена в зоні Л-1. Відповідно до пояснювальної записки плану зонування: Л-1- озеленені території (неужитки, СЗЗ, круті схили).

Зона зелених насаджень спеціального призначення, виділена для забезпечення правових умов створення і збереження спеціальних зелених насаджень як фактору захисту навколишнього середовища від негативного антропогенного впливу та умов функціонування зеленого господарства міста. Переважні види забудови та іншого використання земельних ділянок: - озеленення (посадка дерев, кущів, газонів) санітарно-захисних зон (СЗЗ) підприємств, шумових зон об`єктів транспорту, охоронних зон повітряних ліній електропередачі, коридорів та інших комунікацій, зон санохорони об`єктів водопостачання, територій зсувів, тощо. Площа озеленених територій - не менше 60% території зони.

Допустимі види забудови та іншого використання земельних ділянок: розсадники деревних і чагарникових рослин для озеленення міста, квітниково-оранжерейні господарства; пожежні депо; лазні; пральні; гаражі; склади (крім продовольчих та продовольчої сировини); магазини; підприємства громадського харчування; відомчі поліклініки; науково-дослідні лабораторії, пов`язані з діяльністю прилеглих підприємств; приміщення для чергового аварійного персоналу та добової охорони підприємств; стоянки для громадського та індивідуального транспорту; інженерні комунікації та об`єкти інженерно транспортної інфраструктури. Площа ділянок допустимих видів використання території - не більше 40% території зони.

Відповідач-1 вважає, що спір з позивачем фактично є надуманим, а порушене право у позивача відсутнє, оскільки рішення міської ради №1171 від 27.03.2014 року, яким затверджено генеральний план міста Чернівці, у частині включення земельної ділянки на 2 провул. Щербанюка Олександра, 11-Б в зону озеленених територій з буквенно-цифровим індексом Л-1 не змінює її функціональне призначення.

Крім того, відповідач зазначив, що відповідно до Договору купівлі-продажу НМР163559, позивач став власником земельної ділянки в АДРЕСА_4 лише 29.12.2020 року, що виключає можливість порушення його прав як власника земельної ділянки.

Також не обґрунтовано позивачем, чому саме необхідно включити земельну ділянку в зону Ж-3, якщо з 1994 року по 2004 рік, її цільове призначання було для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель (присадибна ділянка), що відповідно до Пояснювальної записки відносить земельну ділянку до зони Ж-1 - зони садибної житлової забудови. Також, із врахуванням існуючого цільового призначення земельної ділянки - для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, то дане цільове призначення відносить до зони Г-1 - зони загальноміського центру.

Відповідач-2, не погоджуючись з позовними вимогами, подав до суду відзив на позовну заяву в якому зазначив, що рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради від 27.03.2014 року №1171 затверджена містобудівна документація "Коригування генерального плану міста Чернівці", у складі якої розроблено схему та план зонування території міста Чернівці.

Відповідно до містобудівної документації, земельна ділянка на 2-му пров. Щербанюка Олександра, 11-Б, площею 0,0858 га розміщена на озеленених територіях (Л-1 - озеленені території). Цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 7310136300:25:002:1030 для будівництва обслуговування будівель торгiвлi (03.07).

Генеральний план міста Чернівці та Схема зонування знаходиться на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради та Геопорталі Чернівецької міської ради в мережі Інтернет.

До набуття позивачем земельної ділянки в АДРЕСА_2 був розміщений житловий будинок, який належав попередньому власнику та цільове призначення цієї землі було визначено - для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель споруд (02.01).

Попередній власник земельної ділянки 06.05.2020 року звернувся через Центр надання адміністративних послуг з листом №К-2348/0-04/01 стосовно надання інформації про відповідність містобудівній документації зміни цільового призначення земельної ділянки за адресою м. Чернівці, м. Чернівці, 2-ий пров. О.Щербанюка, 11-Б для будівництва і обслуговування будівель торгівлі (код 03.07.).

Листом департаменту від 19.05.2020 pоку №К-2348/0-04/01 було поінформовано, до якої території та зони відноситься вищевказана земельна ділянка та додатково було зазначено, що планом зонування території міста Чернівці встановлено поділ території на зони за переважними, супутніми і допустимими видами забудови використання земельних ділянок, дозволеним у кожній зоні.

В зоні озеленених територій (Л-1) переважними видами забудови та іншого використання земельних ділянок є: озеленення (посадка дерев, кущів, газонів) санітарно-захисних зон (CЗЗ підприємств, шумових об`єктів транспорту, охоронних зон повітряних ліній електропередачі, коридорів та інших комунікацій, зон сан охорони об`єктів водопостачання, територій зсувів, тощо. Площа озеленених територій - не менше 60% території зон.

Серед допустимих видів забудови та іншого використання земельних ділянок є: розсадники деревних і чагарникових рослин для озеленення міста квiтниково-оранжерейнi господарства; пожежнi депо; лазні; пральні; гаражі; склади (крiм продовольчих та продовольчої сировини); магазини; підприємства громадського харчування; відомчі поліклініки; науково-дослідні лабораторії, пов`язані з дiяльнiстю підприємств; приміщення для чергового аварійного персоналу та добової охорони підприємств; стоянки для громадського та індивідуального транспорту; інженерні комунікації тa об`єкти інженерно-транспортної інфраструктури. Площа ділянок допустимих видів використання території - не більше 40% території зони.

З огляду на те, що в переліку допустимих видів забудови в межах зони озеленених територій (Л-1) є будівництво магазинів та закладів громадського харчування в подальшому на звернення гр. ОСОБА_2 вiд 02.06.2020 року стосовно погодження проекту землеустрою управлінням містобудування та архітектури департаменту був наданий позитивний висновок та в подальшому даний проект землеустрою був затверджений рішенням Чернівецької міської ради.

По питанню стосовно неврахування попередніх рішень щодо планування i забудови території та існуючої забудови в зоні розташування земельної ділянки на АДРЕСА_2 в містобудівній документації повідомлено, що у складі містобудівної документації розроблений опорний план, в якому була відображена існуюча забудова.

Відповідно до вищевказаного опорного плану земельна ділянка на АДРЕСА_2 знаходиться в межах території житлової садибної забудови.

Пунктом 2 рішення сесії Чернівецької міської ради від 31.03.2011 року №101 скасовані регуляторні акти, прийняті міською радою згідно з переліком (додаток 2), в тому числі і Правила використання та забудови території міста Чернівців, які були затверджені рішенням Чернівецької міської ради від 07.07.2005 року №763 зі змінами, складовою частиною якої є карта зонування території населеного пункту.

Відповідно до топографічного плану масштабу М1:2000 поруч із земельною ділянкою за адресою АДРЕСА_2 знаходиться земельна ділянка Комунального підприємства "Чернівціводоканал". При розробці містобудівної документації була запроектована зона озеленених територій (Л-1) поруч з територією Комунального підприємства "Чернівціводоканал".

Додатково відповідач-2 проінформував, що містобудівна документація "Коригування генерального плану міста Чернівці", яка затверджена рішенням 48 сесії міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171, в складі якої розроблено план зонування території міста була погоджена на засіданні архітектурно-містобудівної ради 26.03.2013 року та розглянута на громадських слуханнях 26.04.2013 року.

Крім того, дана містобудівна документація пройшла експертизу, яка підтверджується експертним звітом від 16.12.2013 року, в якому зазначено, що її зміст відповідає законодавству, будівельним нормам, державним стандартам і правилам, рішенням органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань планування і забудови територій, а також вимогам завдання з розроблення містобудівної документації.

Ухвалою суду від 05.05.2021 року даний адміністративний позов залишено без руху та встановлено строк для усунення недоліків - п`ять днів з дня отримання позивачем копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвалою суду від 17.05.2021 року позивачу встановлено додатковий строк для усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 31.05.2021 року відкрито провадження у даній справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 29.06.2021 року.

Підготовче судове зсідання призначене 29.06.2021 року відкладено на 06.07.2021 року, за клопотанням представника позивача.

Ухвалою суду від 06.07.2021 року залучено до участі у справі №600/2020/21-а в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ТОВ "Захід Техно-Буд".

Підготовче судове зсідання призначене 06.07.2021 року відкладено на 03.08.2021 року, за клопотанням представника відповідача.

Третя особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ТОВ "Захід Техно-Буд" у письмових поясненнях по суті спору підтримано позовні вимоги, з аналогічно викладених позивачем у позові підстав.

Підготовче судове зсідання призначене 03.08.2021 року відкладено на 11.08.2021 року, у зв`язку з неявкою сторін.

Усною ухвалою суду від 11.08.2021 року, занесеною до протоколу судового засідання, здійснено процесуальну заміну відповідача - 2 Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради на Департамент урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради.

Усною ухвалою суду від 11.08.2021 року, занесеною до протоколу судового засідання, підготовче провадження в адміністративній справі №600/2020/21-а закрито та призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 14.09.2021 року.

Представник позивача в судовому засіданні під час розгляду справи по суті позовні вимоги підтримав та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача в судовому засіданні під час розгляду справи по суті позовні вимоги підтримав та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідачів в судовому засіданні під час розгляду справи по суті заперечував проти позовних вимог та просив відмовити у їх задоволенні.

14.09.2021 року, за клопотанням представників сторін, суд продовжив розгляд справи в порядку письмового провадження, за наявними у ній матеріалами.

Перевіривши матеріали справи, встановивши фактичні обставини в справі, на яких ґрунтуються позовні вимоги, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Судом встановлено такі обставини у справі та відповідні їм правовідносини.

На підставі Договору купівлі-продажу земельної ділянки від 29.12.2020 року, посвідченого приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу Давньою О.І., зареєстрованим за реєстровим номером 768, позивач - ОСОБА_1 набув право власності на земельну ділянку кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, розташовану за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га, призначену для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (03.07) (а.с. 45-47 т.1 ).

Встановлено, що до набуття позивачем права власності на вказану земельну ділянку, відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-7303057422019 від 21.02.2019 року земельна ділянка за кадастровим номером 7310136300:25:002:1030 віднесена до земель житлової та громадської забудови, на вказаній ділянці, до зміни власника, був розміщений житловий будинок, який належав попередньому власнику. Цільове призначення земельної ділянки було визначено, як присадибна ділянка - для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель та споруд (02.01). Зазначене також підтверджується Витягом про державну реєстрацію прав №29979915 від 17.05.2011 року, Державним актом на право власності на земельну ділянку серії №815821, Технічним паспортом на будинок (а.с. 58-70 т. 1).

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-7306022452021 від 10.02.2021 року земельна ділянка за кадастровим номером 7310136300:25:002:1030 відноситься до земель житлової та громадської забудови, вид використання 03.07 - для будівництва та обслуговування об`єктів торгівлі (а.с. 48-49 т. 1).

Висновком Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин від 11.06.2020 року №04/01-08/3-05/1/1250 погоджено зміну цільового призначення приватної земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 0,0858 га з земель "для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)" на "для будівництва та обслуговування будівель торгівлі" (код 03.07). Земельна ділянка має обмеження, обтяження такого характеру: забезпечувати вільний безперешкодний доступ для прокладання нових та обслуговування існуючих інженерних мереж (а.с. 238 т. 1).

Рішенням 83 сесії VІI скликання Чернівецької міської ради від 30.09.2020 року №2413 "Про розгляд звернень фізичних осіб щодо надання дозволів та затвердження проектів землеустрою зі зміни цільового призначення, надання земельних ділянок в оренду, та визнання такими, що втратили чинність, окремих пунктів рішень з цих питань", вирішено:

затвердити ОСОБА_2 (попередній власник) проект землеустрою зі зміни цільового призначення земельної ділянки за адресою АДРЕСА_4 , площею 0,0858 га (кадастровий номер 7310136300:25:002:1030) для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (код 03.07) за рахунок власної земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (код 02.01) (а.с. 71-73 т. 1).

В подальшому, 18.02.2021року між ОСОБА_1 та ТОВ "Захід Техно-Буд" укладено договір про право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), предметом якого є майнове право на забудову належної позивачу земельної ділянки кадастровий номер: 7310136300:25:002:1030, розташованою за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га (а.с.89-92, 251-252 т.1).

07.05.2021 року ТОВ "Захід Техно-Буд", як забудовник, звернувся до Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради із заявою про надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки кадастровий номер: 7310136300:25:002:1030, розташованої за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га, для нового будівництва будівлі торгівельного призначення з вбудованими приміщеннями готельного, житлового використання (апартаменти), що повністю відповідає видам використання земельної ділянки відповідно до її кадастрової категорії (а.с 253 т.1, а.с. 3 т. 2).

17.05.2021року за наслідками розгляду цієї заяви Департаментом містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради повідомлено заявника про видання наказу №864-МУО від 17.05.2021року про відмову у наданні містобудівних умов та обмежень, у зв`язку із невідповідністю намірів забудови містобудівної документації (Плану зонування території міста), яку було затверджено Рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 (а.с. 254 т.1, а.с. 67, 68 т.2).

Рішенням 14 сесії VI скликання Чернівецької міської ради від 27.10.2011 року №325 "Про коригування генерального плану міста Чернівців", затвердженого рішенням 26 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 04.11.2004 року №562, вирішено: замовити виготовлення містобудівної документації: "Коригування генерального плану міста Чернівців" з розробкою його невід`ємних частин - плану земельно-господарського устрою міста та плану зонування території міста (а.с. 129-131 т. 1).

Рішенням 48 сесії VI скликання Чернівецької міської ради від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівців" затверджено містобудівну документацію "Коригування генерального плану" (а.с. 35-37 т. 1).

Рішення 48 сесії VI скликання Чернівецької міської ради від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівців" офіційно оприлюднено в газеті "Чернівці" 10.04.20214 року та на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради 03.04.2014 року (а.с. 150-156 т. 1 ).

Відповідно до містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівців", яка затверджена Рішенням 48 сесії VI скликання Чернівецької міської ради від 27.03.2014 року №1171 земельну ділянку з кадастровим номером 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га віднесено до зони озеленених територій - Л-1 за Планом зонування території міста у складі містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівці", що не заперечувалось сторонами під час розгляду справи.

Згідно попереднього генерального плану міста Чернівці, затвердженого Рішенням 26 сесії міської ради ІV скликання від 04.11.2004 року №562, який діяв до 27.03.2014 року земельна ділянка кадастровий номер: 7310136300:25:002:1030, розташована за адресою АДРЕСА_2 , площею 0,0858 га знаходилась в межах території житлової та садибної забудови. Згідно карти зонування території населеного пункту зазначена ділянка знаходилась в зоні квартирної багатоповерхової забудови (Ж-3) (а.с. 42-43 т.2). Наведені вище обставини підтверджуються листом Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради від 14.04.2021 року №Л-2134/0-04/01 (а.с. 82-84 т.1).

Вважаючи протиправним Рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста" в частині включення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою м. Чернівці, 2-й провулок Щербанюка Олександра (колишній 2-й провулок Чапаєва), 11-Б, площею 0,0858 га, до зони озеленених територій - Л-1 за Планом зонування території міста у складі містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівці", позивач звернувся до суду з даним позовом.

З матеріалів справи судом встановлено, що відповідно до Пояснювальної записки до Плану зонування території міста Ландшафтні зони - Л: Л-1 - озеленені території (неужитки, СЗЗ, круті схили).

Зона зелених насаджень спеціального призначення, виділена для забезпечення правових умов створення і збереження спеціальних зелених насаджень як фактору захисту навколишнього середовища від негативного антропогенного впливу та умов функціонування зеленого господарства міста.

Переважні види забудови та іншого використання земельних ділянок: озеленення (посадка дерев, кущів, газонів) санітарно-захисних зон (СЗЗ) підприємств, шумових зон об`єктів транспорту, охоронних зон повітряних ліній електропередачі, коридорів та інших комунікацій, зон санохорони об`єктів водопостачання, територій зсувів, тощо. Площа озеленених територій - не менше 60% території зони.

Допустимі види забудови та іншого використання земельних ділянок: розсадники деревних і чагарникових рослин для озеленення міста, квітниково-оранжерейні господарства; пожежні депо; лазні; пральні; гаражі; склади (крім продовольчих та продовольчої сировини); магазини; підприємства громадського харчування; відомчі поліклініки; науково-дослідні лабораторії, пов`язані з діяльністю прилеглих підприємств; приміщення для чергового аварійного персоналу та добової охорони підприємств; стоянки для громадського та індивідуального транспорту; інженерні комунікації та об`єкти інженерно транспортної інфраструктури.

Площа ділянок допустимих видів використання території - не більше 40% території зони (а.с. 146-149 т.1).

Також встановлено, що відповідно до листа ПрАТ "Геотехнічний інститут" №36 від 06.07.2021 року земельна ділянка кадастровий номер 7310136300:25:002:1030 знаходиться поза межами зсувних та зсувонебезпечних територій (а.с. 130 т. 2).

Відповідно до листа Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради, яке є правонаступником Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради, від 07.07.2021 року №Л-167/0-24/01 проект землеустрою щодо визначення меж охорони водних об`єктів КП "Чернівціводоканал" за адресою вул. Щербанюка, 73 в м. Чернівці в департаменті відсутній (а.с. 132 т. 2).

Відповідно до листа КП "Чернівціводоканал" від 07.07.2021 року №03/1697 на земельній ділянці за адресою м. Чернівці, вул. Щербанюка Олександра, 73 розташовані водопровідні споруди для яких нормами ДБН В.2.5-74:2013 згідно п. 15.2.3 визначено межу першого поясу ЗСО, яка проходить по існуючій огорожі майданчика і передбачається на відстані від стін споруд - не менше ніж 30 м (а.с. 133-143 т. 2).

До спірних правовідносин у даній справі суд застосовує наступні положення законодавства та робить висновки по суті спору.

За змістом статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 2 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Цей критерій вимагає від суб`єкта владних повноважень враховувати як обставини, на обов`язковість урахування яких прямо вказує Закон, так і інші обставини, що мають значення у конкретній ситуації.

Систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначає Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 року №280/97-ВР (далі - Закон №280/97-ВР).

Згідно з частиною 3 статті 24 Закону № 280/97-ВР органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради України і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.

Оскаржуване у даній справі рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста" є нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування, а тому під час розгляду даної справи суд надає оцінку спірним правовідносинам на відповідність визначеним частиною 2 статті 2 КАС України критеріям.

Статтею 264 КАС України визначено особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та інших суб`єктів владних повноважень.

Згідно частини 2 вказаної статті право оскаржити нормативно-правовий акт мають особи, щодо яких його застосовано, а також особи, які є суб`єктом правовідносин, у яких буде застосовано цей акт.

За встановленими у справі обставинами позивач є особою, щодо якої застосовується оскаржуваний нормативно-правовий акт органу місцевого самоврядування, а тому наділений правом на його оскарження.

Нормативно-правові акти можуть бути оскаржені до адміністративного суду протягом всього строку їх чинності (ч. 3 ст. 264 КАС України).

Відповідно до статей 28, 31 Закону № 280/97-ВР до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать, зокрема: підготовка і подання на затвердження ради відповідних місцевих містобудівних програм, генеральних планів забудови населених пунктів, іншої містобудівної документації; встановлення на відповідній території режиму використання та забудови земель, на яких передбачена перспективна містобудівна діяльність.

Статтею 12 Закону України "Про основи містобудування" від 16.11.1992 року №2780-XII (далі - Закон №2780-XII) визначено, що до компетенції сільських, селищних, і міських рад у сфері містобудування на відповідній території належить затвердження відповідно до законодавства місцевих програм, генеральних планів відповідних населених пунктів, планів зонування територій, а за відсутності затверджених в установленому законом порядку планів зонування території - детальних планів територій. До компетенції виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері містобудування належать: затвердження детальних планів територій за наявності затверджених в установленому законом порядку планів зонування території: визначення територій для містобудівних потреб.

Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності" від 17.02.2011 року №3038-VI (Закон - №3038-VI) встановлено правові та організаційні основи містобудівної діяльності, спрямовані на забезпечення сталого розвитку територій з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 2 Закону №3038-VI планування і забудова територій - це діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб, яка передбачає, зокрема, взаємоузгодження державних, громадських та приватних інтересів під час планування і забудови територій.

Статтею 7 Закону Закон №3038-VI визначено, що управління у сфері містобудівної діяльності здійснюється шляхом:

1) планування територій на державному, регіональному та місцевому рівнях:

2) моніторингу стану розроблення та реалізації містобудівної документації всіх рівнях;

3) визначення державних інтересів для їх врахування під час розроблення містобудівної документації;

4) проведення ліцензування і професійної атестації;

5) розроблення і затвердження будівельних норм, державних стандартів і правил, запровадження одночасної дії міжнародних кодів та стандарт і в:

6) контролю за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності, вимог будівельних норм, державних стандартів і правил, положень містобудівної документації всіх рівнів, вихідних даних для проектування об`єктів містобудування, проектної документації.

Планування територій здійснюється на державному, регіональному та місцевому рівнях відповідними органами виконавчої влади, Верховною Радцю Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування.

Планування та забудова земельних ділянок здійснюється їх власниками чи користувачами в установленому законодавством порядку. Рішення з питань планування та забудови територій приймаються сільськими, селищними, міськими радами та їх виконавчими органами, районними, обласними ралами, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями в межах визначених законом повноважень з урахуванням вимог містобудівної документації (стаття 8 Закону №3038-VI).

Відповідно до ст. 17 Закону №3038-VI в редакції чинній на дату ухвалення оскаржуваного рішення) генеральний план населеного пункту є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території населеного пункту.

На підставі затвердженого генерального плану населеного пункту розробляється план земельно-господарського устрою, який після його затвердження стає невід`ємною частиною генерального плану. Послідовність виконання робіт з розроблення генерального плану населеного пункту та документації із землеустрою визначається будівельними нормами, державними стандартами і правилами та завданням на розроблення (внесення змін, оновлення) містобудівної документації, яке складається і затверджується замовником за погодженням з розробником. У складі генерального пану населеного пункту може розроблятися план зонування території нього населеного пункту. Генеральний план населеного пункту розробляється та затверджується в інтересах відповідної територіальної громади з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів. Строк дії генерального плану населеного пункту не обмежується. Зміни до генерального плану населеного пункту можуть вноситися не частіше, ніж один раз на п`ять років. Такі зміни вносяться органом місцевого самоврядування, який затверджував генеральний план населеного пункту.

Згідно ст. 18 Закону №3038-VI план зонування території розробляється на основі генерального плану населеного пункту (у його складі або як окремий документ) з метою визначення умов та обмежень використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон. Зонування території здійснюється з дотриманням таких вимог: 1) урахування попередніх рішень щодо планування і забудови території; 2) виділення зон обмеженої, містобудівної діяльності; 3) відображення існуючої забудови територій, інженерно-транспортної інфраструктури, а також основних елементів планувальної структури територій; 4) урахування місцевих умов під час визначення функціональних зон; 5) установлення для кожної зони дозволених і допустимих видів використання територій для містобудівних потреб, умов та обмежень щодо їх забудови; 6) узгодження меж зон з межами територій природних комплексів, смугами санітарно-захисних санітарних, охоронних та інших зон обмеженого використання земель червоними лініями; 7) відображення меж прибережних захисних смуг і пляжних зон водних об`єктів.

Внесення змін до плану зонування території допускається за умови їх відповідності генеральному плану населеного пункту.

Відповідно до приписів частини другої статті 24 Закону №3038-VI забудова земельної ділянки здійснюється в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства.

Згідно частини першої статті 25 цього ж Закону режим забудови територій, визначених для містобудівних потреб, встановлюється у генеральних планах населених пунктів, планах зонування та детальних планах територій.

Зі змісту наведених правових норм вбачається, що містобудівна документація на місцевому рівні істотно та протягом тривалого часу впливає на життєвий простір мешканців міста, навколишнє середовище, розвиток міста. Тому під час розробки містобудівної документації вкрай важливим є врахування інтересів держави, територіальної громади, окремих груп та осіб. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, відповідальні за розробку та затвердження містобудівної документації, діючи з дотриманням принципів належного урядування, повинні забезпечувати збалансований підхід до різних інтересів.

Даний висновок узгоджується з правовою позицією, що міститься, зокрема у постанові Верховного Суду від 4 вересня 2019 року у справі №826/1385/17 та Постанові Верховного Суду від 04 листопада 2020 року у справі №824/376/19-а.

Виходячи з наведеного, Чернівецька міська рада, реалізуючи виключну компетенцію щодо затвердження змін до містобудівної документації на місцевому рівні, під час розроблення та затвердження містобудівної документації повинна була враховувати інтереси держави, територіальної громади, окремих груп та приватних осіб, а внесення змін до чинного генплану повинно відбуватися у встановленому порядку.

Механізм розроблення або внесення змін до містобудівної документації з планування території на державному рівні в частині схем планування окремих частин території України та містобудівної документації з планування території на регіональному і місцевому рівнях визначається Порядком розроблення містобудівної документації, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16 листопада 2011 року №290 (далі - Порядок №290).

Пунктом 4.1 Порядку №290 визначено, що рішення про розроблення генерального плану, плану зонування території, детального плану території яка розташована в межах населеного пункту, а також внесення змін до цієї містобудівної документації приймає відповідна сільська, селищна міська рада.

Згідно пункту 4.3 Порядку №290 замовником розроблення містобудівної документації з планування території на місцевому рівні або внесення змін до неї є, зокрема, при розробленні генерального плану населеного пункту плану зонування території, а також детального плану території, яка розташована в межах населеного пункту, - виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Пунктом 4.11 Порядку №290 передбачено, що Генеральні плани населених пунктів, плани зонування території та зміни до них затверджуються відповідними сільськими, селищними, міськими радами.

Відповідно до пункту 1.4 Порядку №290 організація розроблення містобудівної документації або внесення змін до неї здійснюється шляхом, зокрема: надання розробнику вихідних даних, а також вимог щодо розширення об`єктів державного й регіонального значення або доручення щодо їх збирання.

Відповідно до пункту 4.2 ДБН Б. 1.1-1 5:2012 "Склад та зміст Генерального плану населеного пункту", затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 13 липня 2012 року №358 (далі - ДБН Б. 1.1-15:2012) при розробленні генерального плану враховують, зокрема, інформацію містобудівного, земельного та інших кадастрів; інвестиційні наміри юридичних і фізичних осіб щодо забудови та іншого використання території.

Абзацом 2 пункту 4.3 ДБН Б.1.1-15:2012 визначено, що генеральні плани населених пунктів розроблюють на підставі завдання на розроблення генерального плану населеного пункту (далі - завдання) відповідно до додатка Б.

Згідно пункту 5.1 ДБН Б. 1.1-15:2012 Генеральний план населеного пункту складається з текстових та графічних матеріалів.

Відповідно до таблиці 1, наведеної у пункті 5.5 ДБН Б. 1.1-15:2012, складовою графічних матеріалів є, зокрема, План існуючого використання території

Підпунктом 5.5.2 ДБН Б. 1.1-15:2012 визначено, що на "Плані існуючою використання території" відображають, зокрема, території існуючої забудови різного функціонального призначення в межах населеного пункту, в тому числі житлової забудови (садибної, блокованої, багатоквартирної); земельні ділянки, надані для забудови та іншого використання.

Згідно підпункту 5.5.5 ДБН Б.1.1-15:2012 Генеральний план (основне креслення) виконують з урахуванням "Плану існуючого використання території". На основному кресленні генерального плану відображають елементи плану існуючого використання території, що залишаються незмінними на етапі реалізації генерального плану, пропозиції і проектні рішення щодо архітектурно-планувальної організації громадських центрів, транспортної та інженерної інфраструктури.

Аналіз наведених правових норм дає підстави зробити висновок про те, що рішення про розроблення містобудівної документації на місцевому рівні та внесення до неї змін приймає відповідна сільська, селищна або міська рад, а замовником розроблення проекту такої документації є виконавчий комітет, відповідної ради. При цьому, замовник має надати розробнику вихідні дані в яких, крім іншого, відображаються існуючі використання території наявна житлова чи громадська забудова, земельні ділянки, надані у користування фізичним та юридичним особам.

Проект Генерального плану (внесення до нього змін) розробляється зокрема з урахуванням плану існуючого використання території, що залишаються незмінними на етапі реалізації генерального плану, а також інвестиційних намірів юридичних і фізичних осіб щодо забудови та іншого використання території з урахуванням земельних ділянок, наданих для забудови та іншого використання.

Як вбачається з матеріалів справи, на момент ухвалення оскаржуваного рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 земельна ділянка кадастровий номер: 7310136300:25:002:1030 за адресою АДРЕСА_2 , площею 0,0858 га, обліковувалась, як об`єкт права приватної власності - присадибна земельна ділянка з кодом цільового використання "02.01" - для обслуговування житлового будинку та господарських будівель, на ній був розміщений житловий будинок та господарські споруди.

Судом встановлено та не заперечувалось сторонами, що згідно попереднього генерального плану міста Чернівці, затвердженого Рішенням 26 сесії міської ради ІV скликання від 04.11.2004 року №562, який діяв до 27.03.2014 року земельна ділянка кадастровий номер: 7310136300:25:002:1030, розташована за адресою АДРЕСА_2 , площею 0,0858 га знаходилась в межах території житлової та садибної забудови. Згідно карти зонування території населеного пункту зазначена ділянка знаходилась в зоні квартирної багатоповерхової забудови. Наведені вище обставини підтверджуються листом Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради від 14.04.2021 року №Л-2134/0-04/01.

Земельна ділянка кадастровий номер: 7310136300:25:002:1030 перебувала в зоні багатоповерхової забудови, на ділянки, що межують з нею, видаються містобудівні умови на право зведення багатоповерхових будинків комерційного та житлового призначення. Згідно інформації, наведеної в листі Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин від 06.05.2021 року №Л-2198/04/01, Л-2199/0-04/01, Л-2197/0-04/01 в період з 2004 року на суміжні ділянки за адресами вул. Щербанюка,75, вул. Щербанюка, 79 було видано містобудівні умови на будівництво багатоквартирних житлових будинків з об`єктами соцкультпобуту та будівлі торгівельного призначення з вбудованими приміщеннями готельного, житлового використання (апартаменти) та закладами харчування (а.с. 168 т.2).

Існуючий Генеральний план і План зонування міста Чернівці, затверджений 27 березня 2014 року рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання №1171, був розроблений Державним інститутом проектування "Містопроект" на замовлення Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради.

Згідно листа Державного інституту проектування "Містопроект" №455/21-1 від 02.07.2021 року при розробці Плану зонування проектант за власною ініціативою здійснив зміну меж функціональної зони Ж-3 в районі вул. Щербанюка, застосувавши аналогію нормативної санітарно-захисної зони від резервуарів питної води комунального підприємства "Чернівціводоканал" за нормами п.5.4. "Державних санітарних правил планування і забудови населених пунктів", в той же час проектант не заперечує щодо перегляду меж санітарно-захисної зони в віднесенням зони Л-1 до зони Ж-3, яка домінує в даному кварталі за умови надання міською радою замовлення на розроблення проекту змін до Плану зонування(а.с.74т.2).

Згідно Пояснювальної записки до Плану зонування міста, затвердженого оскаржуваним рішенням, проектант визначив таки критерії віднесення території до зони Л-1 (Ландшафтні зони - озеленені території) - неужитки, санітарно-захисні зони, круті схили. Зона зелених насаджень спеціального призначення, виділена для забезпечення правових умов створення та збереження спеціальних зелених насаджень як фактору захисту навколишнього середовища від негативного антропогенного впливу та умов функціонування зеленого господарства міста.

Земельна ділянка кадастровий номер 7310136300:25:002:1030 критеріям зони Л-1, наведених в Плані зонування території міста не відповідає, а її віднесення до зони Л-1 відбулось безпідставно та з порушенням норм формування плану зонування територій, визначених ст. 18 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

На момент прийняття оскаржуваного рішення земельна ділянка кадастровий номер 7310136300:25:002:1030 використовувалась як присадибна ділянка, де знаходяться житлові та господарські будівлі, тому не має ознак неужитків.

Згідно листа ПрАТ "Геотехнічний інститут" №36 від 06.07.2021 року земельна ділянка кадастровий номер 7310136300:25:002:1030 знаходиться поза межами зсувних та зсувонебезпечних територій (а.с. 130 т.2).

Відповідно до п.5.4. "Державних санітарних правил планування і забудови населених пунктів" промислові, сільськогосподарські та інші об`єкти, що є джерелами забруднення навколишнього середовища хімічними, фізичними та біологічними факторами, при неможливості створення безвідходних технологій повинні відокремлюватись від житлової забудови санітарно-захисними зонами. Санітарно-захисну зону слід встановлювати від джерел шкідливості до межі житлової забудови, ділянок громадських установ, будинків і споруд, в тому числі дитячих, навчальних, лікувально-профілактичних установ, закладів соціального забезпечення, спортивних споруд та ін., а також територій парків, садів, скверів та інших об`єктів зеленого будівництва загального користування, ділянок оздоровчих та фізкультурно-спортивних установ, місць відпочинку, садівницьких товариств та інших, прирівняних до них об`єктів.

Резервуари питної води КП "Чернівціводоканал" не є джерелами забруднення навколишнього середовища хімічними, фізичними та біологічними факторами, що вимагає встановлення санітарно-захисної зони, отже відсутні правові підстави визначення санітарно-захисної зони навколо вказаного об`єкту та невідповідність об`єкта критеріям віднесення до зони Л-1, наведеним в містобудівній документації.

Відповідно до ст. 113 Водного кодексу України зони санітарної охорони створюються навколо об`єктів, де є підземні та відкриті джерела водопостачання, водозабірні та водоочисні споруди, водоводи, об`єкти оздоровчого призначення та інші, для їх санітарно-епідеміологічної захищеності. У межах зон санітарної охорони забороняється діяльність, яка може призвести до завдання шкоди підземним та відкритим джерелам водопостачання, водозабірним і водоочисним спорудам, водоводам, об`єктам оздоровчого призначення, навколо яких вони створені. Правовий режим земель зон санітарної охорони визначається законодавством України.

Зона санітарної охорони - "територія і акваторія, де запроваджується особливий санітарно-епідеміологічний режим з метою запобігання погіршенню якості води джерел централізованого господарсько-питного водопостачання, а також з метою забезпечення охорони водопровідних споруд" (ст. 1 Водного кодексу України).

Відповідно д ст. 93 Водного кодексу з метою охорони водних об`єктів у районах забору води для централізованого водопостачання населення, лікувальних і оздоровчих потреб встановлюються зони санітарної охорони, які поділяються на пояси особливого режиму.

Межі зон санітарної охорони водних об`єктів встановлюються місцевими радами на їх території за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища.

Режим зон санітарної охорони водних об`єктів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про питну воду, водопостачання та водовідведення" до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення належить встановлення зон санітарної охорони джерел та об`єктів централізованого питного водопостачання та санітарно-захисних зон об`єктів централізованого водовідведення.

Відповідно до Постанови КМУ від 18.12.1998 року №2024 "Про правовий режим зон санітарної охорони водних об`єктів" вказані в листі Державного інституту проектування "Містопроект" резервуари КП "Чернівціводоканал" перебувають в режимі встановлення зон санітарної охорони, які встановлюються з метою забезпечення охорони водних об`єктів у районах забору води для централізованого водопостачання населення (п. 1 Правового режиму ЗСО). Згідно п. 3 зазначеного нормативного акту, межі ЗСО водних об`єктів визначаються проектом землеустрою і встановлюються органами місцевого самоврядування на їх території за погодженням з державними органами земельних ресурсів, санітарно-епідеміологічного нагляду, охорони навколишнього природного середовища, водного господарства та геології.

Відповідно до листа Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин від 07.07.2021 року №Л-167/0-24/01 в Департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин відсутній проект землеустрою щодо визначення меж охорони водних об`єктів КП "Чернівціводоканал" за адресою вул. Щербанюка,73 в м. Чернівці (а.с. 132 т. 2).

Відповідно до п.4 Постанови КМУ від 18.12.1998 року №2024 ЗСО поверхневих та підземних водних об`єктів входять до складу водоохоронних зон і поділяються на три пояси особливого режиму: перший пояс (суворого режиму) включає територію розміщення водозабору, майданчика водопровідних споруд і водопідвідного каналу; другий і третій пояси (обмежень і спостережень) включають територію, що призначається для охорони джерел водопостачання від забруднення.

Згідно п. 6 Правового режиму ЗСО у межах першого поясу ЗСО для підземних джерел водопостачання: 1) здійснюється: планування, огородження, озеленення та монтування охоронної сигналізації; каналізування будівель з відведенням стічних вод у найближчу систему побутової чи промислової каналізації або на місцеві очисні споруди, розміщені на території другого поясу ЗСО; відведення стічних вод за межі цього поясу; 2) забороняється: перебування сторонніх осіб, розміщення житлових та господарських будівель, застосування пестицидів, органічних і мінеральних добрив, прокладення трубопроводів, видобування гравію чи піску та проведення інших будівельно-монтажних робіт, безпосередньо не пов`язаних з будівництвом, реконструкцією та експлуатацією водопровідних споруд та мереж; скидання будь-яких стічних вод та випасання худоби; проведення головної рубки лісу.

Відповідно до листа КП "Чернівціводоканал" від 07.07.2021 року №03/1697 підприємство має лише технічну документацію на земельну ділянку по вул. Щербанюка,73 в м. Чернівці. Межа першого поясу ЗСО знаходиться в межах земельної ділянки, що перебуває в постійному користуванні КП "Чернівціводоканал" на підставі Державного акту від 03.12.1997 року І-ЧВ №0006061 і обмежена існуючою огорожею майданчика (а.с. 133 т. 2).

Пункти 7, 8 Правового режиму ЗСО не містять заборони на використання другого та третього поясів ЗСО для розміщення об`єктів торгівлі, готелів, житлових будинків, тобто об`єкту забудови, що має намір позивач розмістити на наданої йому в користування земельній ділянці.

Статтею 319 ЦК України встановлено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Ст. 90 ЗК України гарантує власнику земельної ділянки право споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди. Порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Статтями 110, 111 ЗК України визначений порядок, підстави та види обтяжень та обмежень у використанні земель.

Частиною 2 статті 111 ЗК України встановлений вичерпний перелік видів обмежень у використанні земель та порядок їх встановлення. Обмеження на використання земель встановлюються законом, прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами, договором, рішенням суду. Обмеження у використанні земель (крім обмежень, безпосередньо встановлених законом та прийнятих на його підставі нормативних актів) підлягають державній реєстрації в Державному земельному кадастрі у порядку, встановленому законом, і є чинними з моменту державної реєстрації. Відомості про обмеження вносяться до Державного земельного кадастру.

Судом встановлено, що належна позивачу земельна ділянка з кадастровим номером 7310136300:25:002:1030 не мала зареєстрованих обмежень на її використання, а ні на момент її відчуження попереднім власником, а ні на даний час.

Чинним законодавством України не передбачений порядок обмеження прав власника земельної ділянки на її використання у інший спосіб і порядок, ніж встановлені ст.ст. 110, 111 ЗК України.

Внесення таких обмежень шляхом затвердження Плану зонування територій міста, через поміщення окремих земельних ділянок до зони з обмеженим режимом використання без наявних та достатніх для того законних підстав, без внесення відповідних відомостей та змін до земельного кадастру є таким, що суперечить Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності", Порядком №290 та ДБН Б.1.1-15:2012, порядку замовлення та розроблення містобудівної документації на місцевому рівні та внесення до неї змін і доводить протиправність оскаржуваного рішення Чернівецької міської ради в частині затвердження Плану зонування територій міста, яким земельна ділянка, речове право на яку належить позивачу, поміщена до зони Л-1 з обмеженим режимом використання.

Згідно ст. 19 Земельного кодексу України землі України за основним цільовим призначенням поділяються на категорії. Надана позивачу під забудову земельна ділянка відповідно до Витягу з державного земельного кадастру належить до земель житлової та громадської забудови (глава 6 ЗК України). Згідно Класифікації видів цільового призначення земель, затверджених наказом Держкомзему України №548 від 23.07.2010 року, за кодом класифікації "03" обліковуються землі громадської забудови (землі які використовують для розміщення громадських будівель і споруд: готелів, офісних будівель, торговельних будівель, будівель для публічних виступів, для музеїв та бібліотек, навчальних та дослідних закладів, лікарень та оздоровчих закладів, інших об`єктів загального користування.

Згідно ст. 1 Закон України "Про землеустрій" цільовим призначенням земельної ділянки є використання земельної ділянки за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 24 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" забудова земельної ділянки здійснюється в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства. Зміна функціонального призначення територій не тягне за собою припинення права власності або права користування земельними ділянками, які були передані (надані) у власність чи користування до встановлення нового функціонального призначення територій. Забудова земельної ділянки здійснюється в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства.

Відповідно до положень ст. 20 ЗК України віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень. Зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення. Види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою (ч.5 ст. 20 ЗК України).

Отже, зміна виду використання земельної ділянки в межах однієї категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) не потребує проходження процедур, які відповідно до земельного законодавства України застосовуються при зміні цільового призначення (розробки проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, його затвердження тощо). Така правова позиція закріплена в постанові Верховного Суду від 31.07.2019 у справі №806/5308/15. Чинне законодавство визначає, що планування та забудова земельних ділянок здійснюється, у тому числі, їх власниками, виключно в межах їх цільового призначення.

З огляду на зазначене, зміна функціонального призначення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_2 , із зони багатоквартирної забудови (Ж-3) за попереднім генеральним планом, на зону ландшафтних територій Л-1 (озеленені території) за містобудівною документацією, що затверджена оскаржуваним рішенням Чернівецької міської ради, зумовила неможливість реалізації позивачем речового права на забудову вказаної земельної ділянки відповідно до її цільового призначення - розміщення будівлі торгівельного призначення з вбудованими приміщеннями готельного, житлового використання (апартаменти).

Корегування генерального плану міста Чернівці, яке було проведено на підставі рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 "Корегування генерального плану міста Чернівці" шляхом внесення змін до схеми зонування території міста, що була затверджена раніше ухваленим рішенням 26 сесії ІV скликання Чернівецької міської ради від 04.11.2004 року №562, і перенесення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, з зони багатоповерхової житлової забудови Ж-3 до зони озеленених територій Л-1 згідно Плану зонування території міста призвело до звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод власника земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, на її використання згідно визначеного цільового призначення.

Прийняття оскаржуваного рішення у частині віднесення земельної ділянки кадастровий №7310136300:25:002:1030 в зону озеленених територій Л-1 за Планом зонування території міста відбулось із порушенням норм ст.ст. 8, ч. 2 ст. 19, ч. 3 ст. 22 Конституції України.

Переважні та допустимі види забудови зони Л-1 за Планом зонування території міста, затвердженим рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання №1171 від 27.03.2014 року не допускають використання наданої позивачу земельної ділянки для зведення багатоповерхового будинку з об`єктами торгівлі та вбудованими об`єктами готельного та житлового призначення, крім цього мають істотні обмеження по площі допустимих видів використання - не більше 40% території зони, що істотно порушує право позивача на використання земельної ділянки житлової та громадської забудови відповідно до її цільового призначення.

Вказані порушення допущено відповідачами при проведенні робіт з корегування генерального плану міста Чернівці та призвело до ухвалення містобудівної документації, яка не відповідає наведеним вище нормам. Наведене є підставою для визнання оскаржуваного акту органу місцевого самоврядування протиправним та нечинним в частині, віднесення земельної ділянки кадастровий №7310136300:25:002:1030 в зону озеленених територій Л-1, що призвело до обмеження встановлених законом видів її використання та штучно звузило права позивача на її використання, що надано йому ст. 38 ЗК України.

У відповідності до ч. 1 ст. 317 ЦК України, ст. 90 ЗК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном, використання належної йому земельної ділянки у порядку та у спосіб, встановлені законом. Обмеження можливості використання об`єкту права власності є недопустимим відповідно до норм статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує захист особи від будь-якого посягання держави на право особи мирно володіти своїм майном.

Відповідно до положень ст. 6 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого, зокрема, людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

Одним із елементів верховенства права є принцип правової визначеності, який передбачає формулювання в законі чітких, однозначних і зрозумілих правових приписів, за яких забезпечуються легкість та доступність з`ясування змісту права, і юридично закріплену можливість скористатися цим правом, передбачуваність застосування правових норм, а встановлювані законом обмеження будь-якого права повинні базуватися на критеріях, які дадуть змогу особі відокремлювати правомірну поведінку від протиправної, передбачати юридичні наслідки своєї поведінки. Європейський суд з прав людини в своїй практиці неодноразово вказував, що принцип правової визначеності охоплює такі прояви, як непорушність і нескасовуваність набутих законних прав (vested rights) та законність очікування (legitimate expectations), як право особи у своїх діях розраховувати на сталість існуючого законодавства.

Згідно частини першої та другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Відповідно до статей 1 та 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" Верховний Суд в постанові від 04 листопада 2020 року у справі №824/376/19-а, що стосується того ж предмету позову, зазначив на необхідність врахування рішень та правозастосовчої практики ЄСПЧ.

Зокрема, відповідно до статті 1 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Як зазначив Європейський суд з прав людини в справі "Золотас проти Греції" стаття 1 Протоколу №1, яка має за головну мету захистити особу від будь-якого посягання держави на повагу до її майна, може також вимагати позитивних зобов`язань, відповідно до яких держава має вжити певних заходів, необхідних для захисту права власності, зокрема, якщо існує прямий зв`язок між заходом, якого заявник може правомірно очікувати від влади, і ефективним користуванням ним своїм майном (Zolotas v. Greece, заява №66610/09, пункт 39). Подібний висновок викладений у рішенні Європейського суду з прав людини в справі "Капітал Банк АД проти Болгарії" ("Capital Bank AD v. Bulgaria", заява №49429/99, пункт 52).

Втручання держави в право особи на мирне володіння своїм майном повинно бути виправданим, а таким воно є, якщо здійснюється з метою задоволення "суспільного інтересу" та з дотриманням "справедливого балансу". У рішенні "East/West Alliance Limited" проти України" (заява №19336/04) від 23 січня 2014 року Суд зазначив: "…будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар…"

Для дотримання загального правила, викладеного у першому реченні пункту 1 статті 1 Першого протоколу до Конвенції, таке втручання повинно встановлювати "справедливий баланс" між потребами загального інтересу суспільства та вимогами захисту прав окремої особи. Отже, має бути забезпечено належне пропорційне співвідношення між використаними засобами та поставленими цілями. Втручання не повинно завдавати значної шкоди володільцю майна. Для цього держава повинна дотримуватись певного балансу при втручанні у право особи на мирне володіння майном та надавати відповідну компенсацію, оскільки останній починає нести певні збитки у разі втручання. Для цього втручання повинно здійснюватися з розумним співвідношенням та з обґрунтованою пропорційністю.

У разі відсутності розумного співвідношення та обґрунтованої пропорційності між метою втручання держави в право особи на мирне володіння майном та збитками, які несе особа у зв`язку з неможливістю володіти своїм майном, а також у разі відсутності компенсації за втручання та законних підстав такого втручання, здійснюється грубе порушення права особи на мирне володіння майном.

Згідно ч. 9 ст. 264 КАС України суд може визнати нормативно-правовий акт протиправним (незаконним чи таким, що не відповідає правовому акту вищої юридичної сили) та нечинним повністю або в окремій його частині.

Частиною третьою статті 245 КАС України встановлено, що у разі скасування нормативно-правового або індивідуального акта суд може зобов`язати суб`єкта владних повноважень вчинити необхідні дії з метою відновлення прав, свобод чи інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

З урахуванням обставин справи та наведених вище висновків суду по суті спору, враховуючи приписи ч. 9 ст. 264 та ч. 3 ст. 245 КАС України, суд вважає, що єдиним дієвим та реальним способом захисту порушеного права та законного інтересу позивача, який дозволить відновити становище, яке існувало до порушення, є визнання в судовому порядку протиправним та нечинним рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання №1171 від 27.03.2014 року "Про затвердження містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста в частині віднесення зони розташування земельної ділянки кадастровий номер 7310136300:25:002:1030 за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га, в зону озеленених територій Л-1 та зобов`язання Чернівецької міської ради розглянути питання про внесення змін до Генерального плану та Плану зонування території м. Чернівці, затверджених Рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради 48 сесії Чернівецької міської ради VІ скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" в частині виключення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га із зони озеленених територій - Л-1 в Плані зонування територій міста та включення вказаної земельної ділянки до зони квартирної багатоповерхової забудови, з позначенням Ж-З.

Щодо позовних вимог про зобов`язання Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради, як правонаступника Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради надати Державному інституту проектування "Містопроект" інформацію щодо перебування земельної ділянки кадастровий номер 7310136300:25:002:1030 в зоні житлової багатоповерхової забудови Ж-3 відповідно до схеми зонування території міста, затвердженої рішенням 26 сесії Чернівецької міської ради ІV скликання від 04.11.2004 року №562 - суд вважає такі вимоги передчасними та такими, що не підлягають до задоволення, оскільки на момент розгляду даної справи Чернівецькою міською радою у відповідності до статей 8, 17 та 18 Закон №3038-VI не розглянуто питання про внесення змін до Генерального плану та Плану зонування території м. Чернівці, затверджених Рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради 48 сесії Чернівецької міської ради VІ скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" в частині включення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га до зони квартирної багатоповерхової забудови, з позначенням Ж-З.

Іншими словами, наведена вище позовна вимога є передчасною, оскільки відповідач, як суб`єкт владних повноважень, відповідно до наведених вище норм та висновків суду має вчинити відповідні дії після прийняття органом місцевого самоврядування рішення про внесення змін в частині до Генерального плану та плану зонування територій міста.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Частиною 2 ст. 77 КАС України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Згідно ст. 90 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідачем, як суб`єктом владних повноважень, не доведено правомірності оскаржуваного рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста" в частині включення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га, до зони озеленених територій - Л-1 за Планом зонування території міста у складі містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівці", а тому права та інтереси позивача підлягають судовому захисту, шляхом визнання протиправними і нечинним такого рішення та зобов`язання Чернівецької міської ради розглянути питання про внесення змін до Генерального плану та Плану зонування території м. Чернівці, затверджених Рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради 48 сесії Чернівецької міської ради VІ скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" в частині виключення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га із зони озеленених територій - Л-1 в Плані зонування територій міста та включення вказаної земельної ділянки до зони квартирної багатоповерхової забудови, з позначенням Ж-З.

Враховуючи вищевикладене, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог.

Суд зауважує, що згідно ч.1 ст. 264 КАС України резолютивна частина рішення суду про визнання нормативно-правового акта протиправним та нечинним невідкладно публікується відповідачем у виданні, в якому його було офіційно оприлюднено, після набрання рішенням законної сили.

Згідно ч. 2 ст. 264 КАС України нормативно-правовий акт втрачає чинність повністю або в окремій його частині з моменту набрання законної сили відповідним рішенням суду.

Відповідно до частини 3 статті 139 КАС України при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката та сплату судового збору.

Враховуючи часткове задоволення позовних вимог, у відповідності до ч. 3 ст. 139 КАС України на користь позивача пропорційно до розміру задоволених позовних вимог підлягають стягненню за рахунок бюджетних асигнувань Чернівецької міської ради судові витрати (судовий збір) на суму 908,00 грн (1816,00 грн/2).

Керуючись статтями 241 - 246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Адміністративний позов ОСОБА_1 до Чернівецької міської ради та Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради про визнання недійсним рішення та містобудівної документації, зобов`язання вчинити певні дії, - задовольнити частково.

2. Визнати протиправним та нечинним рішення 48 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" з Планом зонування території міста" в частині включення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га, до зони озеленених територій - Л-1 за Планом зонування території міста у складі містобудівної документації "Коригування генерального плану міста Чернівці".

3. Зобов`язати Чернівецьку міську раду розглянути питання про внесення змін до Генерального плану та Плану зонування території м. Чернівці, затверджених Рішенням 48 сесії Чернівецької міської ради VІ скликання від 27.03.2014 року №1171 "Про затвердження "Коригування генерального плану міста Чернівці" в частині виключення земельної ділянки, кадастровий номер 7310136300:25:002:1030, за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0858 га із зони озеленених територій - Л-1 в Плані зонування територій міста та включення вказаної земельної ділянки до зони квартирної багатоповерхової забудови, з позначенням Ж-З.

4. Стягнути на користь ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Чернівецької міської ради судові витрати на суму 908 (дев`ятсот вісім) грн 00 коп.

5. У задоволенні іншої частини позовних вимог, - відмовити.

Згідно статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування учасників процесу:

Позивач - ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_5 );

Представник позивача - адвокат Лютікова Наталія Олександрівна (проспект Незалежності, 111, м. Чернівці, Чернівецька область, 58029);

Третя особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Захід Техно-Буд" (код ЄДРПОУ 39177793, вул. Головна, 246-б, м. Чернівці, Чернівецька область);

Відповідач-1 - Чернівецька міська рада (код ЭДРПОУ 36068147, Центральна площа, 1, м. Чернівці, Чернівецька область, 58002).

Відповідач-2 - Департамент урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради (код ЭДРПОУ 44158575, вул. Хмельницького, 64а, м. Чернівці, Чернівецька область, 58002).

Суддя В.О. Григораш

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.11.2021
Оприлюднено05.11.2021
Номер документу100820760
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —600/2020/21-а

Постанова від 11.01.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Постанова від 11.01.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 24.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 07.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Рішення від 04.11.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Ухвала від 06.07.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Ухвала від 31.05.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Ухвала від 17.05.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні