Рішення
від 08.11.2021 по справі 904/7326/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.11.2021м. ДніпроСправа № 904/7326/21 За позовом Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інгеоком", с. Карпівка Дніпропетровської області

про стягнення 183 600,00грн.

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Без участі представників сторін

С У Т Ь С П О Р У:

Публічне акціонерне товариство "АрселорМіттал Кривий Ріг" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інгеоком" неустойку у розмірі 183 600,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору №16 на виконання інженерно-геологічних робіт від 02 січня 2020 року в частині повного та своєчасного виконання робіт.

На підставі пункту 6.1 договору позивач нарахував пеню за порушення строків виконання робіт у розмірі 183 600,00 грн. за загальний період з 01.03.2020 по 01.09.2020.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує вважає, що роботи за першим етапом повинні були закінчитися в кінці березня - на початку квітня 2020 року. 02.04.2020 від позивача надійшло повідомлення щодо дії форс-мажору через наслідки заходів пов`язаних з пандемією, яким фактично зупинив подальше виконання робіт за договором № 16 на виконання інженерно-геологічних робіт від 02 січня 2020 року. Будь яких повідомлень щодо продовження виконання робіт з боку позивача або листів-повідомлень щодо виконання другого етапу робот до цього часу не надходило.

У відповіді на відзив позивач зазначає, що згідно підписаного відповідачем Календарного плану (додаток 1 до договору) визначено що "Інженерно-геологічні вишукування для проекту фабрики огрудкування. Технічний звіт українською мовою." мають бути виконані до 28.02.2020. У той же час продовження терміну дії договору до 31.12.2021 не змінює додаток № 1 (Календарний план) щодо терміну виконання першого етапу робіт і надання позивачу технічного звіту до 28.02.2020. Відповідач жодних звернень до позивача, щодо зміни терміну виконання робіт не надсилав.

Згідно Витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.08.2021 справу №904/7326/21 передано на розгляд судді Євстигнеєвої Н.М.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 19.08.2021 позовну заяву залишено без руху, Публічному акціонерному товариству "АрселорМіттал Кривий Ріг" запропоновано протягом семи днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме: направити позовну заяву з додатками на адресу відповідача, надати до суду належні докази направлення (фіскальний чек та опис вкладення) та роз`яснено, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою.

20 серпня 2021 року від позивача до господарського суду надійшло клопотання на виконання вимог ухвали суду та долучено відповідні докази.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 25.08.2021 відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників.

Відповідно до статті 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи приписи частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

02 січня 2020 року між Публічним акціонерним товариством "АрселорМіттал Кривий Ріг" (замовник, товариство) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інгеоком" (підрядник, контрагент) укладено договір на виконання інженерно-геологічних робіт №16 (а.с. 6-18).

Відповідно до п. 1.1 договору замовник доручає, а підрядник зобов`язується, у відповідності до вимог договору (з урахуванням додатків до нього) та чинного законодавства України, виконувати інженерно-геологічні вишукування для проекту "Нове будівництво фабрики огрудкування на території ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг за адресою: Україна, Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 1 в Металургійному районі та Інгулецькому районі" (далі разом вказані зобов`язання підрядника зазначаються - як роботи). Уся документація розроблена в результаті виконання підрядником робіт за договором (далі за текстом зазначається як - документація.

Строки виконання робіт за договором наведені у додатку №1 Календарний план виконання робіт. Конкретний обсяг робіт за договором зазначається в додатку №5 до договору Технічне завдання на надання технічної пропозиції та додатку №6 до договору Технічна частина пропозиції підрядника (п. 1.2 договору).

Вимоги до виконання робіт викладені в Запиті на надання технічної пропозиції (додаток №5 до договору) (п. 1.3 договору).

Згідно п. 2.1 договору загальна вартість робіт за договором без ПДВ складає 850 000,00грн. (вісімсот п`ятдесят тисяч грн. 00коп.). ПДВ у розмірі 20% складає 170 000,00грн. (сто сімдесят тисяч грн. 00коп.). Усього вартість робіт за договором, включаючи ПДВ, складає 1 020 000,00грн. (один мільйон двадцять грн. 00коп.).

При необхідності виконання інших робіт, не передбачених в п. 1.1 даного договору, їх вартість і обсяг узгоджується сторонами шляхом укладання додаткових угод до даного договору (п. 2.2 договору).

У п. 3.1 договору визначено зобов`язання підрядника зокрема:

виконувати роботи у відповідності до вимог наведених у договорі та додатках до нього (п. 3.1.1 договору);

у 10-денний термін з дати набрання чинності договору повинен надіслати замовнику перелік субпідрядних організацій, яких він планує залучити до виконання робіт за цим договором (п. 3.1.3 договору);

підготувати і зібрати усі дані (у т.ч. документи, інформацію) для виконання робіт. Даний обов`язок підрядника стосується, у т.ч. даних, що необхідні для виконання робіт, але не надані замовником (п. 3.1.4 договору);

в 5 (п`яти) денний строк з дати набрання чинності договору:

- підготувати, направити замовнику запит на отримання наявних у замовника даних. У випадку не направлення підрядником у вказані строки запиту а) то вважається, що підрядник володіє достатнім обсягом даних для виконання робіт і б) це не звільняє його від відповідальності за порушення строків виконання робіт;

- призначити уповноважених своїх представників (видати відповідну довіреність), які мають право діяти від його імені у процесі виконання робіт за даним договором та у вказаний строк направити замовнику ПІБ, номер телефону та електронну адресу даних представників (п. 3.1.5 договору).

Замовник зобов`язаний зокрема забезпечити представникам замовника для виконання робіт доступ до об`єкту (п. 3.2.2 договору); вимагати від підрядника належного виконання своїх зобов`язань за договором (п. 3.4.1 договору); у будь-який момент, без обґрунтування причин, зупинити виконання робіт, письмово повідомивши про це підрядника. У випадку зупинення замовником виконання робіт. Замовник зобов`язаний провести з підрядником повний розрахунок за фактично виконані підрядником та прийняті замовником роботи. У випадку зупинення замовником виконання робіт замовник не зобов`язаний відшкодовувати підряднику будь-які збитки та/або сплачувати будь-які штрафні санкції у зв`язку з даним зупиненням робіт (п. 3.4.2 договору).

Підпунктом б) пункту 6.1 договору передбачено, що у випадку порушення контрагентом строків виконання будь-яких своїх зобов`язань, передбачених даним договором або законом, включаючи, але не обмежуючись цим, зобов`язань щодо виконання робіт та/або надання послуг, з контрагента стягується на користь товариства неустойка у розмірі 0,1% від загальної вартості зобов`язань контрагента (від загальної суми по договору) по даному договору за кожен день прострочення. Відповідальність по кожному з випадків затримки обмежується 20% від загальної вартості зобов`язань контрагента (від загальної суми по договору).

Сторони домовились встановити: строки позовної давності до вимог про стягнення та/або застосування санкцій (штрафних або оперативно-господарських) по договору тривалістю в три роки; обмеження розміру штрафних санкцій, що можуть бути застосовані до сторін по договору у розмірі не більше 50% від загальної вартості зобов`язань по договору (п. 6.4 договору).

Згідно п. 7.1 договору договір набирає чинності з 12.12.2019 і діє по 31.12.2020, а в частині: порядку врегулювання спору встановленого даним договором; порядку застосування штрафних санкцій; виконання грошових зобов`язань за цим договором - до повного виконання вказаних зобов`язань.

Згідно Календарного плану виконання робіт інженерно-геологічних вишукувань на території ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" для проекту фабрики огрудкування встановлено наступний термін виконання робіт:

1-ий етап. Інженерно-геологічні вишукування для основної площадки будівництва у об`ємі: 10 свердловин глибиною 20м, 21 свердловина глибиною 15м, 3 свердловини глибиною 10.

1.1. Інженерно-геологічні вишукування для проекту фабрики огрудкування. Технічний звіт українською мовою. Дата початку робіт - 19.12.2019. Дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 28.02.2020. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 605 000,00грн.

1.2. Інженерно-геологічні вишукування для фабрики огрудкування. Технічний звіт на англійській мові (опціонально). Дата початку робіт - 19.12.2019. Дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 28.02.2020. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 12 500,00грн.

2-ий етап. Інженерно-геологічні вишукування для ділянки ЛЕП-154 кВ та КРЗ-16, КРЗ-16біс у об`ємі визначеному підрядником та достатньому для розробки проектної документації.

2.1. Інженерно-геологічні вишукування для проекту фабрики огрудкування. Ділянка ЛЕП-154 кВ та КРЗ-16, КРЗ-16біс. Технічний звіт українською мовою (опціально). Дата початку робіт, дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 48 календарних днів. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 220 000,00грн.

2.1. Інженерно-геологічні вишукування для ЛЕП-154 кВ та КРЗ-16, КРЗ-16біс. Технічний звіт на англійській мові (опціонально). Дата початку робіт, дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 48 календарних днів. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 12 500,00грн. (а.с. 19).

02.04.2020 позивач направив на адресу відповідача лист, яким повідомив про неможливість належним чином виконувати свої договірні зобов`язання через дію обставин непереборної сили, а саме, через встановлення на усій території України карантину строком до 24.04.2020 (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" відповідно до статті 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" з метою запобігання поширенню на території України корона вірусу (COVID-19) та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року з 12 березня до 24 квітня 2020 року на усій території України установлено карантин) (а.с. 43-44).

В листі зазначено, що ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" повідомить відповідача, як тільки ситуація зміниться.

13.11.2020 Публічне акціонерне товариство "АрселорМіттал Кривий Ріг" направило на адресу відповідача претензію за вих. № 14-со-z-130-20 від 13.11.2020 з вимогою у триденний строк з дня отримання сплатити неустойку у сумі 183 600,00грн. (а.с. 22).

Претензія залишена відповідачем без розгляду та задоволення.

31.12.2020 між сторонами підписано додаткову угоду №1 до договору №16 від 02.01.2020, відповідно до якої договір набирає чинності з 12.12.2019 і діє до 31.12.2021, а в частині: порядку врегулювання спору встановленого даним договором; порядку застосування штрафних санкцій; гарантій; виконання грошових зобов`язань за цим договором - до повного виконання вказаних зобов`язань (а.с. 42).

Позивач посилається на те, що відповідач взяті на себе зобов`язання зі своєчасного виконання робіт не виконав, внаслідок чого позивачем нараховано неустойку у сумі 183 600,00грн., що і стало причиною виникнення спору.

Відповідно до статей 174, 193 Господарського кодексу України, господарський договір є підставою виникнення господарських зобов`язань, які повинні виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів (ч. 7 ст. 179 Господарського кодексу України).

Суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Укладений між сторонами договір №16 від 01.02.2020 на виконання інженерно-геологічних робіт за своєю правовою природою є договором підряду на проведення робіт, правовідносини за яким регулюються положеннями глави 61 Цивільного кодексу України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

За договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт підрядник зобов`язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити їх (ч.1 ст. 887 ЦК).

Частиною 1 ст. 846 Цивільного кодексу України передбачено, що строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Відповідно до частини 1 ст. 849 Цивільного кодексу України, замовник має право у будь-який час перевірити хід і якість роботи, не втручаючись у діяльність підрядника.

Якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків (ч. 2 ст. 849 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ст.530 Цивільного кодексу України).

Стаття 629 ЦК України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Згідно ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання. Суб`єктами права застосування штрафних санкцій є учасники відносин у сфері господарювання, зазначені у статті 2 цього Кодексу.

До вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) застосовується позовна давність в один рік (п. 1 ч. 2 ст. 258 ЦК України).

Позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін (ч. 1 ст. 259 ЦК України).

За правилами Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч.ч. 1, 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч. 1 ст. 14 ) Господарського процесуального кодексу України.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України).

З матеріалів справи слідує, що на підставі укладеного договору № 16 від 02.01.2020 та додатків до нього у ТОВ "Інгеоком" виникло зобов`язання виконати роботи шляхом поетапного виконання в наступні строки: 1-ий етап до 28.02.2020; 2-ий етап - 48 календарних днів.

Матеріалами справи підтверджено протиправність поведінки відповідача, що полягає в порушенні умов договору в частині виконання робіт в установлений Календарним планом строк. Докази відсутності вини в зазначеному порушенні матеріали справи не містять.

Підпунктом б) пункту 6.1 договору передбачено, що у випадку порушення контрагентом строків виконання будь-яких своїх зобов`язань, передбачених даним договором або законом, включаючи, але не обмежуючись цим, зобов`язань щодо виконання робіт та/або надання послуг, з контрагента стягується на користь товариства неустойка у розмірі 0,1% від загальної вартості зобов`язань контрагента (від загальної суми по договору) по даному договору за кожен день прострочення. Відповідальність по кожному з випадків затримки обмежується 20% від загальної вартості зобов`язань контрагента (від загальної суми по договору).

В пункті 6.4 договору сторони домовились встановити строки позовної давності до вимог про стягнення та/або застосування санкцій (штрафних або оперативно-господарських) по договору тривалістю в три роки.

У зв`язку з порушенням відповідачем строків виконання підрядних робіт позивачем нараховано та заявлено до стягнення нейстойку у загальній сумі 183 600,00грн. за період з 01.03.2020 по 01.09.2020.

Господарським судом здійснено перевірку правильності нарахування позивачем неустойки та встановлено, що пеня у заявленому періоді складає 188 700,00 грн. Позивач просить стягнути нейстойку у розмірі 183 600,00 грн., що є його правом.

Згідно зі статтями 74, 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 79 Господарського процесуального кодексу України).

З урахуванням викладеного позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Щодо листа ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" від 02.04.2020, яким позивач повідомляє про неможливість належним чином виконувати свої договірні зобов`язання через дію обставин непереборної сили, а саме, через встановлення на усій території України карантину строком до 24.04.2020 суд зазначає таке. Термін виконання 1 етапу робіт згідно календарного плану виконання робіт (додаток № 1, а.с.19) починається з 19.12.2019 (при цьому договір набирає чинності з 12.12.2019) та закінчується 28.02.2020 (72 календарні дні). Названий лист надійшов після закінчення строку виконання робіт 1 етапу. Тож, надіслання цього листа позивачу жодним чином не припиняє та не змінює строки виконання цих робіт та не суперечить технічній частині пропозиції підрядника щодо строку виконання робіт.

Окрім того в матеріалах справи відсутні докази направлення відповідачем на адресу позивача документів передбачених в пунктах 3.1.3, 3.1.4, 3.1.5 договору. Відмову позивача у наданні даних, що необхідні для виконання робіт матеріали справи також не містять.

При зверненні до господарського суду позивачем сплачено судовий збір у розмірі 2 754,00грн, що підтверджується платіжним дорученням №600026829 від 11.08.2021 (а.с. 2).

За результатами вирішення спору судові витрати щодо судового збору у справі покладаються на відповідача у розмірі 2 754,00 грн. відповідно до статті 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 3, 20, 73 - 79, 86, 91, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інгеоком" про стягнення 183 600,00грн. - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інгеоком" (53742, Дніпропетровська область, Широківський район, с. Карпівка, вул. Центральна, 235; ідентифікаційний код 41007149) на користь Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" (50095, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 1; ідентифікаційний код 24432974) неустойку у сумі 183 600 (сто вісімдесят три тисячі шістсот)грн. 00грн. та витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у сумі 2 754 (дві тисячі сімсот п`ятдесят чотири)грн. 00коп., про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення підписано 08.11.2021

Суддя Н.М. Євстигнеєва

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення08.11.2021
Оприлюднено09.11.2021
Номер документу100882743
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/7326/21

Постанова від 20.03.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 21.12.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Судовий наказ від 30.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 08.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 19.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні