Постанова
від 20.03.2022 по справі 904/7326/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.03.2022 Справа № 904/7326/21

м.Дніпро

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Антонік С.Г. (доповідач),

суддів: Березкіна О.В., Дармін М.О.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Інгеоком" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 08.11.2021 (суддя Євстигнеєва Н.М., повний текст рішення складено 08.11.2021р.) у справі №904/7326/21

за позовом Публічного акціонерного товариства "АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНГЕОКОМ", с.Карпівка Дніпропетровської області

про стягнення 183 600 грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНГЕОКОМ" неустойку у розмірі 183 600,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору №16 на виконання інженерно-геологічних робіт від 02 січня 2020 року в частині повного та своєчасного виконання робіт.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.11.2021р. позовні вимоги задоволено. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНГЕОКОМ" (53742, Дніпропетровська область, Широківський район, с. Карпівка, вул. Центральна, 235; ідентифікаційний код 41007149) на користь Публічного акціонерного товариства "АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ" (50095, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 1; ідентифікаційний код 24432974) неустойку у сумі 183 600 (сто вісімдесят три тисячі шістсот)грн. 00грн. та витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у сумі 2 754 (дві тисячі сімсот п`ятдесят чотири)грн. 00коп.

Не погодившись із рішенням місцевого господарського суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "Інгеоком" звернувся до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою. В апеляційній скарзі відповідач зазначає, що висновки суду є необ`єктивними та не відповідають дійсності. Договір між сторонами підписаний 02.01.20220р. тому він не може набрати чинності з 12.12.2019р.. Відповідно і терміни виконання робіт необхідно вираховувати не на відповідну дату, а з моменту початку виконання робіт. Згідно календарного плану дата початку виконання робіт 1 етапу - 19.12.20219р., закінчення - 28.02.2020р., тобто 70 календарних днів. З урахуванням дати підписання договору - 02.01.2020р. та Технічного завдання та Технічної пропозиції роботи за перший етапом повинні бути закінчені в кінці березня на початку квітня 2020р. В той же час з початку березня 2020р. позивач неодноразово ставив питання щодо зупинення робіт у зв`язку з пандемією.

Просить скасувати рішення суду від 08.11.2021 та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову.

Позивач у відзиві на апеляційну скаргу просить залишити її без задоволення, а рішення суду без змін.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду у складі колегії суддів: головуючого судді Антоніка С.Г. (доповідач), суддів Дарміна М.О., Березкіної О.В. від 17.01.2022 року відкрите апеляційне провадження у справі № 904/7326/21. Ухвалено розглянути апеляційну скаргу у порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи, за наявними у справі матеріалами.

Апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше (ч. 5 ст. 252 ГПК України).

Відповідно до ч. 13 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Згідно ст. 269 ГПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Колегія суддів, переглянувши справу за наявними у ній доказами, що стосуються фактів, викладених в апеляційній скарзі, в межах доводів та вимог апеляційних скарг, зазначає наступне.

Як встановлено господарським судом та вбачається з матеріалів справи, 02 січня 2020 року між Публічним акціонерним товариством "АрселорМіттал Кривий Ріг" (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ІНГЕОКОМ" (підрядник) укладено договір на виконання інженерно-геологічних робіт №16 (а.с. 6-18).

Відповідно до п.1.1 договору, замовник доручає, а підрядник зобов`язується, у відповідності до вимог договору (з урахуванням додатків до нього) та чинного законодавства України, виконувати інженерно-геологічні вишукування для проекту "Нове будівництво фабрики огрудкування на території ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг за адресою: Україна, Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 1 в Металургійному районі та Інгулецькому районі" (далі разом вказані зобов`язання підрядника зазначаються - як роботи). Уся документація розроблена в результаті виконання підрядником робіт за договором (далі за текстом зазначається як - документація.

Строки виконання робіт за договором наведені у додатку №1 Календарний план виконання робіт. Конкретний обсяг робіт за договором зазначається в додатку №5 до договору Технічне завдання на надання технічної пропозиції та додатку №6 до договору Технічна частина пропозиції підрядника (п. 1.2 договору).

Вимоги до виконання робіт викладені в Запиті на надання технічної пропозиції (додаток №5 до договору) (п. 1.3 договору).

Згідно п. 2.1 договору, загальна вартість робіт за договором без ПДВ складає 850 000,00грн. (вісімсот п`ятдесят тисяч грн. 00коп.). ПДВ у розмірі 20% складає 170 000,00грн. (сто сімдесят тисяч грн. 00коп.). Усього вартість робіт за договором, включаючи ПДВ, складає 1 020 000,00грн. (один мільйон двадцять грн. 00коп.).

При необхідності виконання інших робіт, не передбачених в п. 1.1 даного договору, їх вартість і обсяг узгоджується сторонами шляхом укладання додаткових угод до даного договору (п. 2.2 договору).

У п. 3.1 договору визначено зобов`язання підрядника зокрема:

виконувати роботи у відповідності до вимог наведених у договорі та додатках до нього (п. 3.1.1 договору);

у 10-денний термін з дати набрання чинності договору повинен надіслати замовнику перелік субпідрядних організацій, яких він планує залучити до виконання робіт за цим договором (п. 3.1.3 договору);

підготувати і зібрати усі дані (у т.ч. документи, інформацію) для виконання робіт. Даний обов`язок підрядника стосується, у т.ч. даних, що необхідні для виконання робіт, але не надані замовником (п. 3.1.4 договору);

в 5 (п`яти) денний строк з дати набрання чинності договору:

- підготувати, направити замовнику запит на отримання наявних у замовника даних. У випадку не направлення підрядником у вказані строки запиту а) то вважається, що підрядник володіє достатнім обсягом даних для виконання робіт і б) це не звільняє його від відповідальності за порушення строків виконання робіт;

- призначити уповноважених своїх представників (видати відповідну довіреність), які мають право діяти від його імені у процесі виконання робіт за даним договором та у вказаний строк направити замовнику ПІБ, номер телефону та електронну адресу даних представників (п. 3.1.5 договору).

Замовник зобов`язаний зокрема забезпечити представникам замовника для виконання робіт доступ до об`єкту (п. 3.2.2 договору); вимагати від підрядника належного виконання своїх зобов`язань за договором (п. 3.4.1 договору); у будь-який момент, без обґрунтування причин, зупинити виконання робіт, письмово повідомивши про це підрядника. У випадку зупинення замовником виконання робіт. Замовник зобов`язаний провести з підрядником повний розрахунок за фактично виконані підрядником та прийняті замовником роботи. У випадку зупинення замовником виконання робіт замовник не зобов`язаний відшкодовувати підряднику будь-які збитки та/або сплачувати будь-які штрафні санкції у зв`язку з даним зупиненням робіт (п. 3.4.2 договору).

Підпунктом б) пункту 6.1 договору передбачено, що у випадку порушення контрагентом строків виконання будь-яких своїх зобов`язань, передбачених даним договором або законом, включаючи, але не обмежуючись цим, зобов`язань щодо виконання робіт та/або надання послуг, з контрагента стягується на користь товариства неустойка у розмірі 0,1% від загальної вартості зобов`язань контрагента (від загальної суми по договору) по даному договору за кожен день прострочення. Відповідальність по кожному з випадків затримки обмежується 20% від загальної вартості зобов`язань контрагента (від загальної суми по договору).

Сторони домовились встановити: строки позовної давності до вимог про стягнення та/або застосування санкцій (штрафних або оперативно-господарських) по договору тривалістю в три роки; обмеження розміру штрафних санкцій, що можуть бути застосовані до сторін по договору у розмірі не більше 50% від загальної вартості зобов`язань по договору (п. 6.4 договору).

Згідно п. 7.1 договору, договір набирає чинності з 12.12.2019 і діє по 31.12.2020, а в частині: порядку врегулювання спору встановленого даним договором; порядку застосування штрафних санкцій; виконання грошових зобов`язань за цим договором - до повного виконання вказаних зобов`язань.

Згідно Календарного плану виконання робіт інженерно-геологічних вишукувань на території ПАТ "АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ" для проекту фабрики огрудкування встановлено наступний термін виконання робіт:

1-ий етап. Інженерно-геологічні вишукування для основної площадки будівництва у об`ємі: 10 свердловин глибиною 20м, 21 свердловина глибиною 15м, 3 свердловини глибиною 10.

1.1. Інженерно-геологічні вишукування для проекту фабрики огрудкування. Технічний звіт українською мовою. Дата початку робіт - 19.12.2019. Дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 28.02.2020. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 605 000,00грн.

1.2. Інженерно-геологічні вишукування для фабрики огрудкування. Технічний звіт на англійській мові (опціонально). Дата початку робіт - 19.12.2019. Дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 28.02.2020. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 12 500,00грн.

2-ий етап. Інженерно-геологічні вишукування для ділянки ЛЕП-154 кВ та КРЗ-16, КРЗ-16біс у об`ємі визначеному підрядником та достатньому для розробки проектної документації.

2.1. Інженерно-геологічні вишукування для проекту фабрики огрудкування. Ділянка ЛЕП-154 кВ та КРЗ-16, КРЗ-16біс. Технічний звіт українською мовою (опціально). Дата початку робіт, дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 48 календарних днів. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 220 000,00грн.

2.1. Інженерно-геологічні вишукування для ЛЕП-154 кВ та КРЗ-16, КРЗ-16біс. Технічний звіт на англійській мові (опціонально). Дата початку робіт, дата завершення виконання робіт (дата передачі результатів робіт, документації, узгодженої, згідно вимог розділу 4 договору) - 48 календарних днів. Вартість (ціна) робіт (без ПДВ) - 12 500,00грн. (а.с. 19).

02.04.2020 позивач направив на адресу відповідача лист, яким повідомив про неможливість належним чином виконувати свої договірні зобов`язання через дію обставин непереборної сили, а саме, через встановлення на усій території України карантину строком до 24.04.2020 (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" відповідно до статті 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" з метою запобігання поширенню на території України корона вірусу (COVID-19) та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року з 12 березня до 24 квітня 2020 року на усій території України установлено карантин) (а.с. 43-44).

В листі зазначено, що ПАТ "АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ" повідомить відповідача, як тільки ситуація зміниться.

13.11.2020р. ПАТ "АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ" направило на адресу відповідача претензію за вих. № 14-со-z-130-20 від 13.11.2020 з вимогою у триденний строк з дня отримання сплатити неустойку у сумі 183 600,00грн. (а.с. 22).

Претензія залишена відповідачем без розгляду та задоволення.

31.12.2020 між сторонами підписано додаткову угоду №1 до договору №16 від 02.01.2020, відповідно до якої договір набирає чинності з 12.12.2019 і діє до 31.12.2021, а в частині: порядку врегулювання спору встановленого даним договором; порядку застосування штрафних санкцій; гарантій; виконання грошових зобов`язань за цим договором - до повного виконання вказаних зобов`язань (а.с. 42).

Позивач нарахував відповідачу неустойку в сумі 183 600 грн. за період з 01.03.2020р. по 01.09.2020р. за порушення строків виконання 1 етапу робіт та звернувся до суду про її стягнення.

За приписами ст.ст. 525, 526 ЦК України, ст.193 Господарського кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до сь.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки (п.3 ч.1 ст.611 ЦК України).

Частиною 1 ст. 612 Цивільного кодексу України унормовано, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно з ч.1 ст.216, ч.1, 2 ст.218 ГК України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за порушення у сфері господарювання, шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій.

Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Відповідно до ст. 230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно ч. 4 ст.231 ГК України, у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ч. 1 ст. 837 ЦК України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

За договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт підрядник зобов`язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити їх (ч.1 ст. 887 ЦК).

Частиною 1 ст. 846 Цивільного кодексу України передбачено, що строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Господарський суд, приймаючи рішення, дійшов висновку про порушення відповідачем строку виконання робіт з 01.03.2020р., мотивуючи тим, що строк виконання робіт починається з 19.12.2019р., а договір набирає чинності з 12.12.2019р.

Однак колегія суддів не погоджується з таким висновком господарського суду з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 - 3 ст.631 ЦК України, строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору.

Договір набирає чинності з моменту його укладення.

Сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Даною нормою права імперативно визначено, що договір набирає чинності з моменту його укладання. І сторони не мають права визначити інший час. Однак сторони мають право визначити в договорі, що він застосовується до відносин, які виникли до його укладання.

В договорі № 16 на виконання інженерно-технологічних робіт в п.7.1. зазначено, що він набирає чинності з 12.12.2019р., що суперечить ч.2 ст.631 ЦК України. При цьому в договорі сторони не зазначили, що він розповсюджується на правовідносини, які виникли між сторонами до укладання договору.

Оскільки Договір № 16 на виконання інженерно-технологічних робіт укладений сторонами 02.01.2020р., то саме з цієї дати він є укладений. І, з урахуванням положень ч.1 ст.631 ЦК України, саме з 02.01.2020р. у відповідача виникає обов?язок виконати умови договору, а у позивача право вимагати виконання умов договору.

Відповідно до календарного плану виконання робіт, виконання робі 1 етапу починається з 19.12.2019р. та завершується 28.02.2020р., що складає 72 дня. Отже сторони погодили, що перший етап виконується на протязі не більше ніж 72 дня.

Оскільки правовідносини між сторонами виникли з моменту укладання договору - 02.01.2020р., то відповідно відповідач не мав ні права ні обов?язку виконувати роботи з 19.12.2019р.

Так як у відповідача виник обов?язок з виконання 1 етапу робіт з 02.01.2020р., то відповідно він повинен був завершити виконання робіт 13.03.2020р. ( 72 дня).

Таким чином порушення зобов?язання починається з 14.03.2020р.

Доказів того, що роботи до 14.03.2020р. не могли бути виконанні з будь-яких об?єктивних причин (в тому числі дій замовника) відповідачем не надано.

З урахуванням наведеного стягненню підлягає неустойка нарахована за період з 14.03.2020р. по 01.09.2020р. (171 день), сума якої складає 174 420 грн.

За наведених обставин апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення зміні. Витрати зі сплати судового збору покласти на сторони пропорційно задоволеним вимогам.

За подання позову з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 2 616,30 грн. судового збору. З позивача на користь відповідача за подачу апеляційної скарги підлягає стягненню 206,55 грн. судового збору.

З урахуванням положень ч.11 ст.129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 2 409,75 грн. витрат з судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129, 269, 270, 275, 277, 282-284 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Інгеоком» задовольнити частково.

Рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 08.11.2021 у справі № 904/7326/21 змінити, виклавши резолютивну частину в наступній редакції.

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Інгеоком» (53742, Дніпропетровська область, Широківський район, с. Карпівка, вул. Центральна, 235; ідентифікаційний код 41007149) на користь Публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг» (50095, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Криворіжсталі, 1; ідентифікаційний код 24432974) неустойку у сумі 174 420 (сто сімдесят чотири тисячі чотириста двадцять)грн. 00грн. та витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у сумі 2 409 (дві тисячі чотириста дев?ять)грн. 75 коп.

В іншій частині позову відмовити.

Видачу наказу доручити господарському суду Дніпропетровської області.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду лише з підстав, передбачених п.2 ч.3 ст.287 ГПК України.

Головуючий суддя С.Г. Антонік

Суддя О.В. Березкіна

Суддя М.О.Дармін

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.03.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103710302
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань підряду

Судовий реєстр по справі —904/7326/21

Постанова від 20.03.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 21.12.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Судовий наказ від 30.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 08.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 19.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні